Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Politiek kan vrouwen niet bekoren

  •  
03-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
quiz.jpeg
Onderzoek: politieke quiz wereldwijd slechter gemaakt door vrouwen ... Ondervertegenwoordigd maakt ongeïnteresseerd
Onderzoekers van tien universiteiten van over de hele wereld, ontdekten een reële ‘gender gap’ in de politieke kennis van mannen en vrouwen. De controversiële studie, die morgen uitkomt, zou aantonen dat het aanzienlijke verschil in alle tien de landen aanwezig is. Het feit dat vrouwen zichzelf veel minder terugzien in het nieuws en de politiek zou een belangrijke verklaring zijn voor de discrepantie.
Vrouwen behaalden gemiddeld een score van 39 procent, waar mannen uitkwamen op een gemiddelde van 58 procent. Welvaart en beleid per land waren daarop niet positief van invloed. Sterker nog, het kennisgat was zelfs groter in de meer ‘ontwikkelde’ economieën.
Ook in landen waar de gelijkheidsratio’s, relatief bezien, goed zijn, domineren mannen het nieuws en de politiek. De mediamomenten waarin wel vrouwen aan het woord gelaten worden, gaan vaak over ‘softe’ onderwerpen als familie, lifestyle en cultuur.
Professor Kaori Hayashi van de Universiteit van Tokyo zegt daarover:
De ondervertegenwoordiging en de ‘topical bias’ van vrouwen in de nieuwsmedia zou de motivatie van vrouwen om actief politieke kennis te vergaren kunnen beperken, hen kunnen ontmoedigen om deel te nemen aan het politieke proces, en zelfs belemmeren dat vrouwen actief burgerschap bedrijven in een democratische samenleving.
quiz

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 jul. 2013 - 15:00

[Ondervertegenwoordigd maakt ongeïnteresseerd] En wat zou ons moeten doen denken dat oorzaak en gevolg hier niet omgedraaid zijn?

Zjenny
Zjenny3 jul. 2013 - 15:00

De huidige politiek is een mannenspeeltje.

Opinius
Opinius3 jul. 2013 - 15:00

polititiek was altijd al iets van vrouwen,alleen mannen wisten dat niet.grinn en vrouwen menen dat hun in dat 'oorgefluister" naar de heren dat dit eeuwig zo kan duren ,"vervlijvend achter de coulissen,geen zwaard op hoeven te nemen" de m mannen zonder bekenning naar het fluisterend Wieb . its old and a boaring story samenleving is iets van mannen en vrouwen,in delen en dealen met een aarde waar beide volstrekt van afhankelijk zijn .gvd beken u naar elkaar daarin ! in ieders "talent en potentieel ,dat,enkel dat zou opschieten