Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Politici: laat de misdaad met rust

  •  
31-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Politici buitelen in verkiezingstijd over elkaar heen om indruk te maken op de kiezer. 
Politici mogen zich best bemoeien met de rechtspraak. Maar het begint gevaarlijk te worden als ze op de stoel van de rechter willen zitten. Rechterlijke vrijheid is een groot goed.
Rechtspraak is maatwerk. De ene moord is de andere niet en verdachten komen in alle soorten en maten. Van tevoren afspreken welke minimumstraf een verdachte dient te krijgen (Wilders), welke (taak)straf een verdachte niet mag hebben (Balkenende) of welke extra hoge straf een verdachte zou kunnen krijgen (Halsema) is niet alleen onwenselijk, maar in de praktijk vooral volstrekt onnodig.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Gavi5
Gavi531 mei 2010 - 17:35

Hè hè, even een adempauze, ben het gloeiend eens met bovenstaande. Als politici strafmaten willen veranderen zullen ze daartoe een wetsvoorstel moeten indienen. En zelfs dan is het nog maar de vraag of zo'n wetsvoorstel een wet wordt. Bedankt voor de neutralisatie !

JoopSchouten
JoopSchouten31 mei 2010 - 17:35

Goed onderwerp. Bedankt. Het is wat je schreef Chris. Rechtspraak is maatwerk. Rechterlijke dwalingen moet je proberen uit te sluiten. Altijd, zeer zorgvuldig en constant. Vind ik. 'Apengedrag' in verkiezingstijd met betrekking tot rechtspraak is in dit geval dom. Het gaat niet over een JSF bijvoorbeeld. Ook dom maar op afstand. Overigens miste ik Teeven nog in het rijtje van deze testosteronnetjes. Doetie nog mee? ---------- 'Zovelen staan mordicus op hun rechten al zittend op die van anderen.' (Julien de Valckenaere) ---------- Eén rechterlijke dwaling overkomt ons natuurlijk allemaal. Bij geboorte werden we al veroordeeld tot de doodstraf. Dáár kan 'zelfs' de SP niets aan veranderen. Hoewel....?

john214
john21431 mei 2010 - 17:35

dat politici zich gaan bemoeien met de rechtspraak is een goede zaak, er moet een systeem komen waarin veel rechtvaardiger wordt gestraft, nu is het zo dat wie het zieligst doet en de meeste onzin verteld de laagste straf krijgt, rechters zijn veel te veel bevoordeelt in de strafmaat, het verschil tussen een links of rechtse rechter in de beoordeling is al heel groot, en daarbij staan rechters te veel buiten de maatschappij.

2 Reacties
Verhagen2
Verhagen231 mei 2010 - 17:35

Joop, verdiep je eens in de Trias Politica. Er is een reden dat rechters onafhankelijk zijn van politici; anders zouden politici veel te veel macht krijgen.

JoopSchouten
JoopSchouten31 mei 2010 - 17:35

'..waarin veel rechtvaardiger wordt gestraft...? Maak jij dat uit?