Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Ploumen gaat poldermodel exporteren naar ontwikkelingslanden

  •  
30-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ploumen300_02.jpg
Ontwikkelingsorganisaties moeten leren lokaal beleid te beïnvloeden ten gunste van de burger
Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Handel makte vandaag de 25 geselecteerde organisaties bekend waarmee zij partnerschappen sluit. Deze organisaties moeten zich richten op het sluiten van compromissen tussen burgers, overheid en het bedrijfsleven. Er meldden zich 65 organisaties aan voor de subsidies. Onder andere Oxfam Novib, Cordaid, Aidsfonds en Amref Flying Doctors behoren tot de selectie.
Minister Ploumen laat ontwikkelingssamenwerking en handel hand in hand gaan. Ook wil ze de samenwerking met de ontwikkelingsorganisaties vernieuwen. Volgens haar is het ‘water putten slaan’ niet meer van deze tijd. Organisaties in landen met veel lage en middeninkomens moeten gaan leren hoe zij beleid kunnen beïnvloeden ten gunste van de burgers, met name op het gebied van eerlijke arbeidsvoorwaarden, milieu, voedsel en emancipatie.


Elisabeth van der Steenhoven (directeur WO=MEN Dutch Gender Platform) zegt over de uitgekozen organisaties:
Als ik de lijst bekijk moet ik toegeven dat er inderdaad scherp is geselecteerd op lobbycapaciteit en en trackrecord op beleidsbeïnvloeding.
Volgens Ploumen zijn er niet veel landen die dit soort organisaties steunen. Ook werd het de NGO’s de afgelopen jaren moeilijk gemaakt door wetgeving in 96 landen om hen het werken aanzienlijk te beperken, meldt De Volkskrant.
Bezuiniging Voor ontwikkelingssamenwerking trekt de minister van 2016 tot 2020 jaarlijks 185 miljoen uit, de helft van het eerdere budget. Elke organisatie krijgt jaarlijks maximaal 20 miljoen euro. Er wordt daarnaast 3,7 miljard uitgetrokken voor ontwikkelingshulp. Minister Ploumen heeft te maken met een bezuiniging van 1 miljard euro.
Bekijk hier de hele lijst met partnerschappen. Cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Woeki Hypo
Woeki Hypo30 jan. 2015 - 20:22

Ploumen gaat poldermodel exporteren naar ontwikkelingslanden. Het poldermodel lijkt wel militair materieel. Wat in het eigen land niet meer werkt of voldoet, kun je altijd nog aan het buitenland kwijt, tegen een bezuiniging of een restwaarde. Woeki Hypo.

gimli55
gimli5530 jan. 2015 - 20:22

Ze gaat niet het poldermodel importeren in ontwikkelingslanden, maar de marktwerking promoten. Als de lokale burger er net zo veel voordeel mee heeft als in Nederland, kan het bedrijfsleven er weer een mooie winst uithalen. NOT, in ieder geval niet voor de lokale bevolking, waarschijnlijk wel voor de organisaties als Oxfam Novib, die steeds meer lijken op de multinationals. Zeker de bijbehorende salarissen voor de CEO's met targets.

Frank van der Linde
Frank van der Linde30 jan. 2015 - 20:22

Ik dacht dat ontwikkelingsorganisaties vraaggericht moesten werken....

Els51
Els5130 jan. 2015 - 20:22

Om ons poldermodel te exporteren naar ontwikkelingslanden, heb je daar democratie nodig. En niet zomaar de loze kreet democratie, maar sociaal-liberale democratie. Ons poldermodel is niet vanzelf ontstaan. Daar zijn jaren aan ontwikkeling aan vooraf gegaan. Denkt die hotemetoot nu werkelijk dat ze dit zo maar even kan "verkopen" in ontwikkelingslanden? Hoe dom moet je zijn!

geld1724b
geld1724b30 jan. 2015 - 20:22

De gebruikelijke verdachten komen weer langs; Oxfam Novib, Cordaid, Flying Docters. De baantjes-carrousel komt weer eens langs. Het scheelt een hoop geneuzel als het geld gewoon uitgedeeld wordt zonder pretenties. Juist die pretenties doen zo'n pijn; alsof de belasting betaler met zo'n lul-praatje voor de gek moet worden gehouden. Alweer Herfkens? Oh nee, Ploumen. Te doen alsof is niet meer nodig.

bEngel2
bEngel230 jan. 2015 - 20:22

Mark my words: Ploumen gebruikt publiek geld om haar eigen toekomstige baantje veilig te stellen. Veel beter is wanneer Ploumen haarzelf exporteert ipv exploi.. ..m.a.w. emigreert naar wegweggistan. ...en nooit meer terugkomt.

vriest
vriest30 jan. 2015 - 20:22

Waarom slaagt deze dame er steeds maar weer in om zichzelf zo dom neer te zetten .Zo dra zij deze functie hebben komen zij allen met de meest idiote dingen naar voren . En het gekke is dat indien ,men kijkt naar stappen die men in die landen zelf vaak neemt beter uitvallen dan al die geldopslokkende dingen vanuit haar departement .Maar ja de vriendjes moeten ook verdienen ,het zijn altijd dezelfde instanties waar de gelden heen gaan .

Paulpeters
Paulpeters30 jan. 2015 - 20:22

Ik was haar eerlijk gezegd al weer helemaal vergeten. Een dame waar je vrijwel nooit iets van hoort, geen idee wat ze allemaal doet of niet doet.

gertjanjan
gertjanjan30 jan. 2015 - 20:22

Deze Minister van Bodemloze Putten,gaat het poldermodel in dictaturen introduceren? Ik ga er van uit dat een of andere dwaze ambtenaar dit voor haar heeft verzonnen en Ploumen alleen de boodschapper is. Als ze een klein beetje hersens en zelfrespect heeft zegt ze morgen haar baan op.

Armagaddon
Armagaddon30 jan. 2015 - 20:22

>>> Klinkt ogen schijnkijk en in eerste instantie blijkbaar goed, dat doorzichtig politiek framen..!!...smile.... >>> Te verwachte is dat ook het virus van de neo(feodale) vrije graaimarkt economie en de zelfdestructieve VVD geest ook mee wordt geëxporteerd...arme ontwikkelingslanden....!! >> Van de regen in de verzuipende drup....

JoopSchouten2014
JoopSchouten201430 jan. 2015 - 20:22

Ja, ja. Zij helpt multinationals om Derde Wereld nog armer te maken.: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/01/29/nederland-helpt-multinationals-om-derde-wereld-nog-armer-te-maken Neoliberale tut-hola.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199330 jan. 2015 - 20:22

Dank voor deze link, Joop - het is allemaal ten hemel schreiend. Gebrek aan altruïsme, invoelend vermogen, idealen, geweten, gekoppeld aan een ongebreidelde hebzucht, dat is onze tijd. Ik noem dat goddeloosheid.

janwijn
janwijn30 jan. 2015 - 20:22

@Joop Schouten 'Ja, ja. Zij helpt multinationals om Derde Wereld nog armer te maken' Dat is ook altijd het doel van 'ontwikkelingshulp' geweest: een euro weggeven en er tien voor terug halen. Vooral voor de VVD, maar zo gouw er een Jan Pronk zit die van de kruimels die over blijven ten goede laat komen aan de arme sloebers in die landen dan moet er bezuinigt worden op ontwikkelingshulp. Ploumen voert gewoon het VVD-beleid uit.

JanB2
JanB230 jan. 2015 - 20:22

Ploumen gaat poldermodel exporteren naar ontwikkelingslanden Lijkt mij dat alleen Bangladesh daar ook wat aan heeft. Of haal ik nu dingen door elkaar?

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn30 jan. 2015 - 20:22

;-)))