Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Pleidooi: Maak schoolpleinen rookvrij

  •  
25-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
roken_03.jpg

Het Longfonds presenteert rapport: kwart van schoolpleinen zijn rookvrij ... Zuid-Holland en Brabant scoren goed, Drenthe en Friesland het slechtst

Het Longfonds (voorheen Astmafonds) heeft een rapport opgesteld waarin staat dat een kwart van alle scholen in Nederland in het voortgezet onderwijs een rookvrij schoolplein heeft. Het fonds pleit er nu voor dat op alle scholen een rookverbod komt. Volgens het rapport staat bijna 70 procent van de middelbare scholen positief tegenover een rookverbod.
Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, stelt dat scholen een voorbeeld moeten zijn. Bovendien is het schoolplein de plek waar jongeren vaker hun eerste sigaretje opsteken. Als ze eenmaal begonnen zijn, kunnen jongeren maar moeilijk stoppen. Rutgers:
Hoe jonger kinderen zijn als ze beginnen met roken, hoe groter de kans dat zij hun leven lang verslaafd blijven.”
In Zuid-Holland en Brabant staan de meeste scholen met een rookvrij terrein, respectievelijk 32 en 33 procent. In Drenthe en Friesland is het slecht gesteld, daar zijn slechts acht en vijftien procent van de schoolpleinen rookvrij.
Het Longfonds overhandigt maandag de bevindingen aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

bruces
bruces25 mrt. 2013 - 7:31

Maak schoolpleinen rookvrij en de wegen file vrij. Files zijn nog erger.

Diantha2
Diantha225 mrt. 2013 - 7:31

Komt daar, pardoes, mijn middelbare school voorbij. :) Goede zaak, maar in mijn tijd glipte we al van het plein af, om bij de lokale Albert Heijn vette snacks te halen. Ik ben benieuwd hoe men de kids op zo'n groot, complex gebied houdt. Het zou ook een interessante ontwikkeling zijn als die frisdrankmachine's baan maakten voor een gezonder alternatief.

CliffClavin1993
CliffClavin199325 mrt. 2013 - 7:31

Lijkt me een morele verplichting, rookvrije schoolpleinen. Als je iemand t/m zijn/haar 18e ervan af kan houden, is de kans klein dat diegene later nog begint. En als ex-roker kan ik de stank van met name shagrook niet meer verdragen.

KoningPruts
KoningPruts25 mrt. 2013 - 7:31

Top, laten we roken verbannen op scholen. Weten we in ieder geval zeker dat er geen enkele controle meer op is. Denkt u dat het die kinderen ook maar iets boeit als ze 10 meter verderop moeten staan? Het bied ze enkel de mogelijkheid om regelmatig zonder toeziend oog een jointje op te steken.

Bernie2
Bernie225 mrt. 2013 - 7:31

Hopelijk kan tabaksminister Schippers wel de pleintjes voor de kleuterklasjes ontheffing geven? Rokende kleuters zijn natuurlijk erg schattig om te zien. Daarnaast is dit natuurlijk ook de de doelgroep die zij en anderen binnen de tabaksindustrie sterk voor ogen hebben om de stumperds te vervangen die momenteel en in de komende jaren wegrotten wegens longkanker. Doe er wat aan Schippers.

Sternenstaub
Sternenstaub25 mrt. 2013 - 7:31

En de algehele verslaving aan de (leef)milieuverpestende statussymbolen die deels voor de noodzaak, zoals werk, maar nog meer voor het gemak en het plezier, onbelemmerd, dood en verderf zaaiend voortdenderen in de straten vóór het schoolplein, oftewel, de straten waarover het kind elke dag van de week naar en van school moet fietsen, wat doen we dáár dan aan? Niets. Hypocrisie dus. En dit is nog maar één voorbeeld. Kennelijk geeft men niet voldoende om het milieu, noch om de gezondheid van kinderen. Men wil slechts de indruk wekken ergens om te geven, normen en waarden hoog op de agenda te hebben, terwijl dit niet zo is. Men heeft eigen- en machtswaan het hoogst op de agenda, en daar horen valse pretenties bij om dit te "legitimeren", te verkopen zeg maar. En dat zit je goed bij dit Januskop-kabinet, dat fundamentele vrijheden en rechten in de uitverkoop gooit ter wille van de epidemische verslaving die ikzucht heet. http://weblogs.nrc.nl/dag/2008/09/22/ikzucht/

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 7:31

Ik heb tijd nog meegemaakt eind jaren 70 dat leraar in de klas gewoon sigaret zat te roken. Wij vonden dat niks bijzonders, eigenlijk wel gezellig. Het slaat steeds meer door naar de andere kant en qua sfeer en tolerantie wordt het er bepaald niet beter op.

1 Reactie
eeweew
eeweew25 mrt. 2013 - 7:31

Ook nog steeds niet door dat roken een historische vergissing zonder doe is?

BasVV
BasVV25 mrt. 2013 - 7:31

Waarom moeten de jongeren van nu toch minimaal honderd jaar worden. En tot hun tachtigste werken. Laat ze gewoon dat sigaretje roken en dat pilsje drinken. Je bent maar één keer jong.

1 Reactie
eeweew
eeweew25 mrt. 2013 - 7:31

Rare argumentatie. Omdat lang leven niet per se het meest waard is (ben ik het mee eens) moet worden aangemoedigd dat men verslaaft raakt aan een totaal nutteloze onprettige activiteit. Wat is het verschil van deze uitspraak met bijvoorbeeld: "Waarom moeten de jongeren van nu toch minimaal honderd jaar worden. En tot hun tachtigste werken. Laat ze gewoon dat afwasmiddel drinken en dat vaatwastablet eten. Je bent maar één keer jong."

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 7:31

@ Eline W, ma 25 maart 2013 11:32 Historische vergissing ??? Pardon.. Je maakt roken of niet-roken véél te belangrijk. Laat mensen aub gewoon eigen individuele keuzevrijheid, want een rokertje valt gewoon onder legale genotsmiddel, zoals alcohol of chocolade en zeker niet in alle gevallen ongezond, integendeel.

1 Reactie
eeweew
eeweew25 mrt. 2013 - 7:31

Er zijn dingen die minder dodelijk zijn die zijn verboden...