Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PETA klaagt SeaWorld aan wegens 'slavernij' orka's

  •  
26-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
orca_300.jpg
Dierenbeschermers: Orka's worden gekidnapt, opgesloten en tot dwangarbeid verplicht
De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) klaagt het pretparkenimperium SeaWold aan wegens slavernij. De zaak kan ook voor Nederland consequenties hebben omdat het Dolfinarium Harderwijk de gevangen orka Morgan wil overbrengen naar een filiaal van SeaWorld.
PETA doet een beroep op het 13e amendement van de Amerikaanse Grondwet dat slavernij en gedwongen dienstverlening verbiedt. Volgens de spraakmakende organisatie staat nergens dat die wet alleen voor mensen geldt. Het is voor het eerst dat getracht wordt die wet ook op dieren van toepassing te verklaren.
Het gaat de organisatie om vijf orka’s die worden vastgehouden in pretparken in Florida en Californië. PETA voorzitter Ingrid Newkirk verklaart:
Alle vijf zijn ze als babies met geweld uit de oceaan bij hun families weggehaald. Ze hebben vrijheid noch andere zaken die natuurlijk en belangrijk voor ze zijn terwijl ze worden opgesloten in kleine betonnen bassins en gereduceerd worden tot het uitvoeren van stimme kunstjes. Het 13e amendement verbiedt slavernij en deze orka’s zijn, volgens de definitie, slaven.
De organisatie heeft anderhalf jaar gewerkt aan voorbereiding van de aanklacht.
Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken (en Natuur) wil dat de in Nederland gevangen orka Morgan wordt overgebracht naar filiaal van SeaWorld in Tenerife. Eerder deze maand deed de Orka-coalitie aangifte tegen het dolfinarium Harderwijk wegens dierenmishandeling.
cc-foto: Olivier Bruchez  Een Orka doet gedwongen kunstjes bij SeaWorld in San Diego
Klein kunstje: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.