Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Panama Papers dwingen ABN-topman tot aftreden

  •  
07-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
banker
Bert Meerstadt treedt met onmiddellijke ingang af als commissaris van ABN Amro nadat hij werd genoemd in de Panama Papers. De naam van de oud NS-topman prijkt als eerste aandeelhouder van een firma op de Maagdeneilanden die in 2001 werd opgericht door het Panamese Mossack Fonseca.
Abn Amro maakte gisteren al bekend dat Meerstadt in de loop van het jaar zou aftreden, maar dat voornemen zou niets te maken hebben met de Panama Papers, aldus een woordvoerder van de bank. Meerstadt claimt in een reactie aan Trouw van niets te weten en niet te kunnen achterhalen waarom hij als aandeelhouder wordt genoemd:
"Ik snap er niets van. Ik kan het gewoon niet plaatsen. Ik word in verband gebracht met iets waar ik niets mee te maken heb. De woning op het adres dat in het aandeelhoudersregister wordt genoemd was in 2001 wel van mij, maar ik woonde daar toen niet. De woning was verhuurd. Ik woonde en werkte in Londen. Daarnaast sta ik in het bewuste document als Bert Meerstadt genoemd, terwijl ik Albertus Meerstadt heet. Dat is de naam die in mijn paspoort en in officiële documenten staat."
De Panama Papers schijnen ook nieuw licht op het belastingverdrag tussen Nederland en Panama, dat in strijd is met de door het vorige kabinet opgestelde ‘Fiscaal Verdragsbeleid’. Omdat Panama door de OESO als belastingparadijs wordt gezien mag Nederland daar volgens eigen afspraken in principe geen volledig verdrag mee hebben. Panama is een van de vier landen die weigert nieuwe OESO-richtlijnen voor internationale automatische uitwisseling tussen nationale belastingdiensten te volgen en werd daarom begin maart op een nieuwe zwarte lijst geplaatst. Ten tijde van het Nederlandse (volledige) belastingverdrag met Panama in 2010 was het land net van een eerdere zwarte OESO-lijst afgehaald.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën (VVD) is het met de OESO eens dat Panama zich aan de internationale richtlijnen dient te conformeren en wil de druk op het land ‘in internationaal verband opvoeren’.
Cc-foto: Roy
 

Meer over:

economie, nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

IloveIsrael
IloveIsrael7 apr. 2016 - 21:42

En ook die "panama papers" zullen nog maar het topje van de ijsberg blijken te zijn. Er wordt gegraaid...dat wil je niet weten.

Ulltrafox
Ulltrafox7 apr. 2016 - 21:22

Snap de ophef niet Nederland zelf is immers een grot belastingparadijs van met name firmas uit de VS geen enkele amerikaan wordt genoemd. alles wijst naar een opzetje vanuit de VS. USAID en weer meneer SOROS, de man achter het Ja kamp referendum.

JanB2
JanB27 apr. 2016 - 16:19

"Ik snap er niets van" Nee, het was namelijk de bedoeling dat de hond CEO zou worden en de cavia voorzitter van de raad van commissarisissen. Dat was zo afgesproken.

voxpopuli2
voxpopuli27 apr. 2016 - 14:20

Ach waarschijnlijk dat probleem met deze man en de fyra nog eens oprakelen,hij zat vroeger bij de NS overigens werken deze firma's vaak met stukken aan Toonder, maar om de primaire geldeigenaar te identificeren moet er een naam bekend zijn. Kortom het ruikt naar iets vies

[verwijderd]
[verwijderd]7 apr. 2016 - 13:37

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen27 apr. 2016 - 14:26

Ha ja - ook al kan ik niets zeggen over de problemen die Meerstadt heeft, dan nog wil ik kwijt dat dat namen-argument als erg gezocht en ook potsierlijk overkomt. Hij had werkelijk met een krachtiger verweer kunnen komen, meen ik.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra7 apr. 2016 - 12:37

Ben eigenlijk wel heel benieuwd of Zalm straks ook op het lijstje staat.

Aldus Mei
Aldus Mei7 apr. 2016 - 12:31

Ik vind dit allemaal maar vaag gedoe. Dat je naam in de Panama papers staat hoeft nog niet veel te beteken, maar je wordt wel direct aan de schandpaal gespijkerd. het lijkt wel een heksenjacht.

1 Reactie
JanB2
JanB28 apr. 2016 - 1:25

Voor een vertroebelde geest zijn wel meer dingen vaag. Dit gaat in het meest gunstige geval over belastingontwijking, oftewel een legale vorm van corruptie. In het meest ongunstige geval over strafbare feiten.

Thom Holterman
Thom Holterman7 apr. 2016 - 12:26

In het nieuwste nummer van het Franse satirische blad ‘Charlie Hebdo’ (van 6 april 2016) gaat het niet over Panama Papers maar om Panama PAMPERS. In de cartoon wijst een voorbijganger naar mensen zoals Bert Meerstadt: ‘Ze doen het in hun broek’; zie de cartoon op: https://www.facebook.com/thom.holterman?fref=ts

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem7 apr. 2016 - 11:52

Is ABN niet die zit meubel die door de staat gered is? Je zou toch verwachten dat die graaiers het nu wel door hebben.