'Overheid moet vergroening afdwingen'
• 01-10-2013
• leestijd 2 minuten
Oud-topambtenaar Economische Zaken: Energiebedrijven zijn te kortzichtig
De overheid moet energiebedrijven dwingen tot vergroening. Dat zegt de voormalige topambtenaar die bij Economische Zaken verantwoordelijk was voor de liberalisering van de energiebedrijven dinsdag in de Volkskrant. Energiebedrijven zijn volgens Noé van Hulst te kortzichtig. De verduurzaming komt daardoor niet snel genoeg op gang.
Van Hulst was in de jaren 1993-2004 directeur Marktwerking en directeur-generaal Energie. Hij was in die functie een belangrijke uitvoerder van het marktdenken. In de Volkskrant voegt hij zich bij de critici van de sector en de wijze waarop die invulling heeft gegeven aan dat marktdenken:
Ik heb in de jaren daarna veel bijgeleerd. Je kunt je niet alleen op markten en prijssignalen verlaten.
Toen energiebedrijven als Nuon, Essent en Eneco vanaf 1998 met elkaar moesten gaan concurreren, was dat volgens Van Hulst het enige waar ze nog aan dachten. De lange termijn werd ‘verwaarloosd’:
Het eerste waar ze aan dachten was concurreren, concurreren, concurreren. Ze hebben grote ontwikkelingen gemist. Het hele ‘prosumentisme’ – het feit dat consumenten zelf stroom gaan produceren – heeft men enorm onderschat. Nu zitten ze op de blaren.
De energiebedrijven bleven maar investeren in nieuwe fossiele centrales, maar door de overvloed aan groene stroom, met name uit Duitsland, is de stroomprijs zo gedaald dat de centrales met verlies draaien, schrijft de Volkskrant. Het geweeklaag daarover doet Van Hulst af als “krokodillentranen”. Sinds vorige maand vertegenwoordigt Van Hulst Nederland bij de OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Hij ziet regulering en meer coördinatie door de overheid als oplossing. Dat heeft in Denemarken gewerkt, een land waar inmiddels veel energie wordt bespaard. De overheid kan ook bijdragen aan technologische ontwikkelingen die de vergroening een boost kunnen geven, aldus Van Hulst.