Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Opstelten halveert aantal rechtbanken

  •  
17-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Van de 19 rechtbanken blijven er tien over
Minister Opstelten heeft bekend gemaakt niet alleen de politie te willen hervormen, maar ook in de rechtbanken en gerechtshoven te gaan snijden. Van de 19 rechtbanken moeten er uiteindelijk tien overblijven.
De hoven in Arnhem en Leeuwarden worden samengevoegd.
Opstelten wil door het aantal rechtbanken en hoven terug te dringen de rechtbanken de mogelijkheid geven zich te specialiseren.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos17 dec. 2010 - 17:59

Lijkt me ook belangrijk te weten wat deze fusies en hervorming gaan kosten. Want ze kosten altijd een boel.

meijerlahn
meijerlahn17 dec. 2010 - 17:59

Ivo's wegen zijn ondoorgrondelijk.

arieroos
arieroos17 dec. 2010 - 17:59

Hm, dit plan schijnt al veel langer te bestaan. Op zich, er valt wat voor te zeggen; maar ik ken de organisatie van de rechtbanken nauwelijks, dus het is nogal moeilijk om dit te beoordelen.

bougeluk
bougeluk17 dec. 2010 - 17:59

`De hoven in Arnhem en Leeuwarden worden samengevoegd' Dus niet Leeuwarden en Groningen, Niet Arnhem en Zutphen, Niet Roermond en Maastrecht, Maar Arnhem en Leewurden!! Kennelijk wordt goed nagedacht in Den Haag.

robheus2
robheus217 dec. 2010 - 17:59

Afbraak van de rechtsstaat. Het zal rechtsprocedures alleen maar ontoegankelijker maken.

Bouwman2
Bouwman217 dec. 2010 - 17:59

De boodschap van Opstelten is dat aan de comptentie van de rechter getwijfeld wordt en dat hij wel eens even orde op zaken zal stellen door de rechter op te dringen zich te specialiseren. Dat is riskant, want die boodschap doet de onafhankelijke rechterlijke macht geen goed. Die specialisatie waar Opstelten naar verlangt is er overigens al lang, er zijn al kinderrechters en politierechters en dan hebben we ook nog de sectie kantongerecht. De rechtbanken en de hoven zijn al verdeeld is civiele en strafkamers. En de rechter schoolt zich natuurlijk gewoon voortdurend bij. De rechter is ook geen wereldvreemde figuur, hij leest zoals rechter Moors fijntjes opmerkte ook kranten en kijkt teevee, Kortom, de rechter is in tegnstelling van wat de mensen in het land geloven al optimaal professioneel. Opstelten weet natuurlijk ook wel en wat prettig is: hij gaat niet over de rechter. Daarom gaat hij maar een ballonnetje oplaten over de herschikking van de parketten waar hij dan wel weer wat over mag zeggen. Ik toon de mensen in het land even hoe krachtig & machtig ik ben, zal hij gedacht hebben. Ik heb per slot van rekening dat imago dus moet ik me ook daar maar naar gedragen.

JanB2
JanB217 dec. 2010 - 17:59

Een prima scenario voor capaciteitsproblemen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai17 dec. 2010 - 17:59

Specialiseren in wat? Sorry maar een beetje meer informatie had gemogen, ik kan hier niet zo veel mee.

Alila
Alila17 dec. 2010 - 17:59

Echt veel wijzer worden we niet van dit artikeltje, zo wordt de indruk gewekt dat er ook minder rechters komen. Dat klopt niet. Dit is een herziening van de gerechtelijke kaart van Nederland, het aantal arrondissementen wordt teruggebracht van 19 naar 10 en het aantal ressorten van 5 naar 4. Het aantal plaatsen waar recht gesproken wordt blijft als ik het goed begrijp gelijk, meerdere plaatsen vallen in de toekomst onder het zelfde arrondissement. Ook staat er een feitelijke onjuistheid in het artikel: "De hoven in Arnhem en Leeuwarden worden samengevoegd." Klopt niet het plan is om de rechtbanken Assen, Groningen en Leeuwarden te laten fuseren tot de rechtbank Noord-Nederland en de rechtbanken Almelo, Arnhem, Zutphen en het Overijsselse deel van de rechtbank Zwolle-Lelystad tot de rechtbank Oost-Nederland. Er komen totaal 32 zittingsplaatsen: Almelo, Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Bergen op Zoom, Breda, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Gouda, ’s-Gravenhage, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad, Zutphen en Zwolle. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2010/12/17/rechtspraak-slagvaardiger-door-nieuwe-gerechtelijke-kaart.html De redactie had in plaats van klakkeloos het NOS bericht over te nemen zich iets verder kunnen verdiepen in het onderwerp maar een kop als "Opstelten halveert aantal rechtbanken" past natuurlijk veel beter in het beeld dat JOOP van dit kabinet heeft.

1 Reactie
Gerdjan
Gerdjan17 dec. 2010 - 17:59

Doet niets af aan het feit dat we te maken hebben met schaalvergroting, zowel bij de rechtbanken als bij de politie. En de afgelopen jaren hebben we volop kunnen leren dat schaalvergroting in veel gevallen kwaliteitsverlies betekent. Daar doet een PR-praatje over de bedoelingen niets aan af.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 dec. 2010 - 17:59

Er moet dus gecentraliseerd en gefuseerd worden. Omdat dat op scholen en HBO-in stellingen ook zoveel goed betaalde banen voor ex-politici heeft opgeleverd misschien?

2 Reacties
Joeri2
Joeri217 dec. 2010 - 17:59

De scholen werden er niet beter van, het management weet vaak niet meer wat een ouder of wat een docent is.

Joeri2
Joeri217 dec. 2010 - 17:59

Is dat wel verstandig? Mobiliteit is niet zo goed in dit land, het is dus eigenlijk verstandiger om de gerechtshoven in de buurt van de criminelen te houden. Of is juist het idee om meer zaken erdoor te drukken omdat er meer zaken bij verstek zullen zijn? Gaan die 500 man dieren politie niet voor veel meer rechtzaken zorgen, of weet Ivo dat met al die bezuinigingen op politie er ook ong. de helft rechtzaken zullen komen? Want ik dacht dat hij juist al die VVD criminaliteit ( eigen personeel dat de winkel leegrooft ) wilde gaan aanpakken.

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2010 - 17:59

Goeie zaak om al die juridische vrijstaten af te breken.

2 Reacties
Klaas2
Klaas217 dec. 2010 - 17:59

---[Goeie zaak om al die juridische vrijstaten af te breken. ]--- De Nederlandse gerechtshoven volgen de Nederlandse wet. er is dus geen sprake van juridische vrijstaten.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods17 dec. 2010 - 17:59

++ Goeie zaak om al die juridische vrijstaten af te breken. ++ >> Des te groter de woorden, des te groter de bewijsplicht. Tot die tijd l.l je maar wat.