Joop

Opstand voor vrijheid

  •  
11-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom kunnen mensen zich zo moeilijk voorstellen dat de demonstranten in Egypte ‘gewoon’ strijden voor hun vrijheid?
We leven in enerverende tijden. Het nieuwe decennium is nog geen twee maanden oud en in diverse Arabische landen is de geest uit de fles. In Tunesië is de dictator gevlucht, in Algerije komt de bevolking nu ook in beweging, en in Egypte is het Tahrirplein al meer twee weken gevuld met duizenden Egyptenaren, wat nu dus heeft geleid tot het vertrek van ‘president’ Mubarak. Het laatste protest raakt mij tot nu toe het meest, omdat het zo massaal is en zo puur lijkt. En ook omdat verschillende religieuze groepen, die elkaar soms naar het leven staan, nu samen strijden voor democratie.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

frankie48
frankie4811 feb. 2011 - 17:11

Beste Corine de Ruiter, Vaak is het niet in te schatten wanneer de druppel die een fles doet overlopen is bereikt, ook in ons land groeit de onvrede over een falende overheid en het propria manu graaien op de mensen die de werkelijke arbeid verrichten en daarvoor zelfs broedermoord willen plegen op de eigen bevolking. Die parasieten laten mensen nu nog geloven dat het de andermans schuld is en gebruiken daar de slachtoffers van hun beleid voor, maar er komt een dag dat ook hier het kwartje gaat vallen, en dan zal ook hun tegoeden allemaal worden geconfisqueerd. Maar wanneer dat gaat gebeuren en wat de aanleiding is om opeens je rechten te gaan opeisen dat weet je nu eenmaal nooit, maar je weet gewoon als dit zo doorgaat dan gaat het gebeuren. Dus jullie graaiers je bent hierbij gewaarschuwd.

Echo10
Echo1011 feb. 2011 - 17:11

Corine gaat in dit stukje in een vloeiende beweging van de opstand in Egypte via haar vakantieverslagje naar de korting op het onderwijs (en haalt spelenderwijs ook even Wilders erbij). Ik lees en ik lees, maar ik snap niet hoe ze deze bruggetjes overeind houdt. Kop nog staart en doet aan geen van de onderwerpen recht (volgende keer maar gewoon een vakantieverslagje). Maar wel weer heel leuk om heel veel reacties op te krijgen.

boeie
boeie11 feb. 2011 - 17:11

Ben ik nu de enige die vrijheid een heel vaag begrip vind? Ultieme vrijheid is anarchie, en ondanks dat er wat krakers zijn die dat een goed idee vinden zie ik het niet helemaal. Als je echt vrij ben, mag je dan bijvoorbeeld iemand vermoorden? En is het dan niet weer het de vrijheid van een ander om je in de gevangenis te zetten? Wat is vrijheid dan precies? Hoe vrij moet je zijn om toch nog een leefbare samenleving te houden... en hangt dat niet af van de volwassenheid of cultuur van een samenleving? (heb mag duidelijk zijn dat ik de PVV de onzinnigste naam vind voor een politieke partij die vind dat je geen hoofddoekjes mag dragen, maar dit terzijde...)

Opinius
Opinius11 feb. 2011 - 17:11

"Waarom kunnen mensen zich zo moeilijk voorstellen dat de demonstranten in Egypte ‘gewoon’ strijden voor hun vrijheid? " wellicht omdat de hunne (ergens elders) zo vanzelfsprekend is. maar hebben zij zich die zelf verworven? zie geschiedenis die anders vertelt. ik heb enkel iets naar dat hele middenoosten ,.egypte loopt voorop,..had men ander verwacht,.. wederom ik heb ekel nu zoiets (relaterend aan de vraag boven) "doorgaan ,..! niet omzien en nooit vergeten....." laat hen niet alleen,.in die mars ! geeft hen wat U u zelve wenst. vrijheid! en weest niet bang.

Sternenstaub
Sternenstaub11 feb. 2011 - 17:11

Hier bij ons is er de schijn van vrijheid, de waan ervan, die met alle macht in stand wordt gehouden door de firma Eigenbelang Eerst. Dus geen opstand van het volk, hier, want de angst die de waan in stand houdt is door gemanipuleerde verdeeldheid en intimidatie op dit moment enorm sterk. De prijs voor deze illusie is sociale afbraak. Anti-intelligent, regressief, aggressief, dat poltieke virus van de dominante, pratende aap. Nog een broodje aap? Nee dank u, ik zit al vol.

Christina7
Christina711 feb. 2011 - 17:11

Wilders wil ons wijsmaken dat vrijheid van meningsuiting Vrijheid is maar kierkegaard zei het al: mensen eisen vrijheid van meningsuitings als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze ZELDEN gebruik van maken.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos11 feb. 2011 - 17:11

Of mensen in Egypte strijden voor het abstracte begrip vrijheid dat weten we niet precies. Er zijn er velen die dat doen, de meesten denk ik. Het is veel belangrijker uiteindelijk wat men daar precies onder verstaat. Vrijheid is zo ongeveer het meest misbruikte begrip dat er is. Het is dus van belang om te weten wat die vrijheid behelst. De vrijheid van de een kan de vrijheid van de ander in de weg zitten.

Opinius
Opinius11 feb. 2011 - 17:11

leve de democratie . ook op joop

AE911TRUTH
AE911TRUTH11 feb. 2011 - 17:11

Iedereen strijd voor vrijheid, dat is tegen tirannie en totalitairisme. De wereld bevindt zich in (deel drie) The Matrix Revolutions, dit gebeurt omdat een groep tirannen (samen met de banken en oliemaatschappijen) probeert te domineren over de wereldbevolking, zij willen de wereld voor zichzelf (betekent dat wij moeten verdwijnen) De wereld kruipt door het oog van de naald (krijgt weer vrijheid zoals voor 2000 of zal ophouden te bestaan) George Orwell schreef ooit "It will be a world of terror as much as a world of triumph" (revoluties)

Dimaba
Dimaba11 feb. 2011 - 17:11

"Halbe heeft geen psychologie gestudeerd. Dan had hij geweten dat zo’n strafboete geen effect heeft op studeergedrag." Halbe heeft wel Sociologie gestudeerd en ook daar had hij deze kennis op moeten pikken.

Reinaarde
Reinaarde11 feb. 2011 - 17:11

Geachte mevrouw Corine de Ruiter. Wat slingert u in dit artikel. Het gaat over de veronderstelling dat mensen moeilijk voorstellen dat de demonstranten in Egypte ‘gewoon’ strijden voor hun vrijheid en even later wordt Halbe's 'perverse' InHolland-toestanden er bij gehaald via een krakkemikkig bruggentje. Het eerste punt lijkt me meer dan voldoende voor een discussie. Ik wil aan u een keus voorleggen: - ik geef u brood en medicijnen maar ik maak de dienst uit. - u mag leven in vrijheid maar dan wel in armoede. (uw zieke familieleden riskeren hun leven door gebrek aan medicijnen) In het kader van deze keus kunt u zich afvragen wat de keus zou zijn van de Egyptenaren. Is men in opstand gekomen vanwege de armoede, de corruptie en werkeloosheid of gaat met voor de vrijheid? Op het vredesplein heeft u niemand gehoord over honger? Met wie heeft u gesproken? Ongeveer 45 procent van de Egyptenaren moet overleven met slechts twee dollar per dag! Verbazingwekkend niet? Lees dit eens: http://www.mo.be/artikel/corruptie-dagelijks-brood-egypte . Dat er iets moest veranderen moge duidelijk zijn. Het is een bittere situatie als je weinig verdiend en ook nog eens wordt gegeseld door corruptie waar het dagelijks brood een belangrijke rol in speelt. De vraag is hoe rap die Arabische landen herstellen. En wie voor een oplossing gaat zorgen. Menigeen wil de macht grijpen in het vacuum wat nu is ontstaan. Religieuzen bieden hulp in barre omstandigheden waardoor zij de sympathie winnen van de armen (en daar zijn er veel van in die landen en voorbeelden te over van die strategische aanpak) Vanuit Frankrijk zijn vanmorgen hulpkonvooien opgestegen die een vorm van diplomatie zijn om de banden met de kiezers van de machthebbers van de toekomst te smeden. Hoe wij nu omgaan met hun revolutie is van groot belang voor onze toekomst. Armoede bestrijding is cruciaal want hoe mooi die roep naar vrijheid ook moge klinken, het dagelijks brood zal voor velen de keuzen van hun toekomst bepalen.

Michiel Online
Michiel Online11 feb. 2011 - 17:11

We leveren wapens aan deze regimes, en vervolgens gaan we klagen dat de burgers van deze regimes voor vrijheid strijden? Tsja, wij hebben ook onze schuld hieraan.

JoopSchouten
JoopSchouten11 feb. 2011 - 17:11

Dubbelgoed nieuws dus. Bedankt Corine. Ik wist niet dat onze wetenschap ook voorlopig (...) gered is. : )))

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer11 feb. 2011 - 17:11

"Ik wist niet dat onze wetenschap ook voorlopig (...) gered is." Allesbehalve gered Joop, allesbehalve. Er blijven nog genoeg onzinnige voornemens over om erg pessimistisch te blijven.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 feb. 2011 - 17:11

Ik heb het idee dat de toespraak van Obama in Egypte destijds het zaadje heeft geplant. Een wereldleider die liet zien dat je trots kon zijn, als Arabier, als Egyptenaar, dat je meetelde in de wereld. Ik heb wel eens het idee dat dat net dat duwtje gegeven heeft waardoor er zelfverzekerdheid gegroeid is: Want om er echt van overtuigd te zijn dat je *recht* hebt op democratie, en daar voor wilt sterven, lukt alleen wanneer je zelfverzekerd bent, en vooral ook, wanneer je weet dat je op de anderen kunt vertrouwen. Dat vertrouwen, daar is Obama mee begonnen.

1 Reactie
matrix2
matrix211 feb. 2011 - 17:11

Voedseltekort en stijgende prijzen will do the trick Sylvia. Maar u mag van Obama gerust een mythische figuur maken hoor! Geloof is ook maar gewoon een mening.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 feb. 2011 - 17:11

De vrijheid IS opstand.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten11 feb. 2011 - 17:11

Ik spiegelde mijn eigen gedachte toen ik je woorden las Mostafa. Ik dacht: ALS JE NOOIT ECHT (...) VRIJ BENT GEWEEST, het zoiets moet zijn alsof je rechtop gaat staan, jezelf uitstrekt, diep inademd en je jezelf heel fijn en gelukzalig moet voelen... Ik vind je een wijs man. Je denkt en blijft denken. Je laat mij ook denken. Bedankt. : ) Het is wel meegenomen als 'eventueel spontaan gezang' een harmonische toon houdt. Ik heb namelijk een hekel aan de stem van mensen die helaas vals zingen. Deze (nogmaals) speciaal voor jou Mostafa. Ik hoop dat je het mooi vindt. De zangeres komt uit Libanon. weet jij wat ze zingt? http://www.youtube.com/watch?v=--D0SpiGqqo

KirkOlson
KirkOlson11 feb. 2011 - 17:11

Beetje offtopic maar toch: Hoe komt het dat linkse mensen vaak sympathie hebben voor mensen die voor hun vrijheid opkomen maar meteen in een stuip schieten als iemand voor vrije markten pleit? Is het mogen aangaan van wederzijds vrijwillige transacties niet een onlosmakelijk onderdeel van vrijheid?

1 Reactie
matrix2
matrix211 feb. 2011 - 17:11

Vrijheid zit tussen de oortjes