Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Oprichter WikiLeaks mijdt VS voorlopig

  •  
22-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_JulianAssange_Esthr_300.jpg
Klokkenluiderssite staat op het punt om opnieuw videobeelden van een aanslag van Amerikaanse militairen op burgers te laten zien
De oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks, Julian Assange, zal de VS voorlopig moeten te mijden. Dit is hem geadviseerd door advocaten en andere klokkeluiders in de VS, nadat een Amerikaanse krant bekend dat het ministerie van Defensie, het Pentagon, naar hem op zoek was.
De klokkenluiderssite liet in april videobeelden zien van hoe Amerikaanse militairen twaalf onschuldige burgers, waaronder twee journalisten van persbureau Reuters, vanuit een helicopter doodschoten.
Volgens de Amerikaanse krant Daily Beast proberen onderzoekers van het Pentagon nu om de verblijfplaats van Assange te achterhalen. Het ministerie van Defensie zou vrezen dat Assange op het punt staat om een enorme hoeveelheid geheime informatie openbaar te maken, die een gevaar zou kunnen opleveren voor de Nationale veiligheid. Dat met de Britse krant The Guardian , die als eerste een interview met Assange heeft sinds controverse rond de site is begonnen.
Nu zegt WikiLeaks inderdaad op het punt te staan om weer videobeelden van militaire acties van de VS te onthullen. Deze keer zou het gaan om één van de bloedigste aanvallen op burgers in Afghanistan sinds de oorlog in het land is begonnen.
Intussen is de jonge militair Bradley Manning die opschepte dat hij geheime informatie aan WikiLeaks had doorgespeeld is inmiddels gearresteerd. WikiLeaks heeft geprobeerd om hem te steunen met juridisch advies, maar heeft geen toegang tot hem weten te krijgen.
Met het oog op de arrestatie van Manning en het bericht dat het Pentagon Assange zoekt, hebben advocaten en andere klokkenluiders in de VS de WikiLeaks-oprichter geadviseerd om de het land voorlopig even te mijden.
Foto: Flickr CC Esthr

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Hoogkamer2
Hoogkamer222 jun. 2010 - 9:32

Dit is ook een reden waarom de VS altijd tegen het Internationale Hof zijn geweest, stel je voor dat Amerikaanse militairen als oorlogsmisdadigers worden veroordeeld. Bush schijnt zelf een wet te hebben doorgedrukt die er voor zorgt dat de VS een interventie macht stuurt, mochten er Amerikanen terecht worden gesteld. Of dat onder Obama al opgeheven is weet ik eigenlijk niet.

PaulLookman1
PaulLookman122 jun. 2010 - 9:32

Elk beschaafd land, en zeker een land als de VS dat overgemilitariseerd is (zie b.v. http://geopolitiek-in-perspectief.blogspot.com/2010/04/god-bless-america.html ) "must be held to account", moet rekenschap willen afleggen. Dat men serieus meent de boodschapper op de korrel te moeten nemen kan alleen maar betekenen dat het iets te verbergen heeft. En of het lekken van informatie nu ?verboden? is of niet, hier moet elk zinnig mens afwegen wat belangrijker is: zondigen tegen het verbod, of een agressieve supermacht laten wegkomen met oorlogsmisdaden. Lang leve WkiLeaks!

[verwijderd]
[verwijderd]22 jun. 2010 - 9:32

Ernstige ontwikkelingen. De Nederlandse regering zou een duidelijk signaal kunnen geven, in navolging van IJsland, door een soortgelijk klokkenluiderswet aan te nemen om zodoende journalisten in bescherming te kunnen nemen.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 jun. 2010 - 9:32

Ja dat zou wel mooi zijn ja. Mee eens. Zou geniaal zijn!

Hofman2
Hofman222 jun. 2010 - 9:32

Tja, als Bradley Manning beelden verspreid wat verboden is voor hem dan kan hij natuurlijk problemen verwachten. En het verspreiden van illegaal verkregen materiaal lijkt me ook een illegale bezigheid.

1 Reactie
patrick3
patrick322 jun. 2010 - 9:32

Precies Wim, brave borst. Nelson Mandela zat ook goed op z'n plek op Robbeneiland.