Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Hoe de regering van Israël onkwetsbaar wordt gemaakt

  •  
13-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
446053173_2a7f18b368_o (2)

© CC-foto: Patrick Rasenberg

Het zijn uitspraken als die van Nourdin El Ouali die de joodse staat voor kritiek onkwetsbaar maken.
De samenwerking van de linkse raadsfracties in Rotterdam is verbroken omdat een van de partners, Nida, geen afstand wil nemen van een tweet uit 2014. Daarin worden Islamitische Staat en Israël vanwege hun mensenrechtenschendingen op één lijn gesteld. Maandagavond verscheen Nida-lijsttrekker Nourdin El Ouali bij Pauw om een en ander nog eens te onderstrepen. Er werd met twee maten gemeten, stelde hij vast. Israël kwam overal mee weg, wilde hij maar zeggen, Islamitische Staat niet.
Ik kon mij voorstellen hoe de aanhangers van premier Netanyahu in Nederland hun beste fles Tzora Misty Hills wijn uit de kelder haalden om dit nieuwe politieke succes te vieren. Het zijn uitspraken als die van Nourdin El Ouali die de joodse staat voor kritiek onkwetsbaar maken. Je moet immers van de pot gerukt zijn als je Israël gelijk stelt aan Islamitische Staat met zijn vrouwenonderdrukking, zijn martelingen en zijn middeleeuwse executies. Het is minder krankjorum om het een apartheidsstaat te noemen maar ook dan verliest men elke proportie uit het oog.
Israël kent géén apartheid. Premier Netanyahu is géén kalief Aboe Bakr Al Baghdadi.
Wel is er buitengewoon veel op het beleid van de Israëlische regering aan te merken. Het lijkt wel of men in die kringen alle hoop op een vredesregeling verloren heeft. Men gelooft dat de staat Israël alleen te handhaven is met veel geweld en een harde hand tegen de Palestijnen in de bezette gebieden. De joodse staat kan in die visie alleen overleven door de buurlanden in een sfeer van angst te houden.
Mensenrechtenschendingen zijn dan ook aan de orde van de dag. Tegen VN-resoluties in houdt Israël de Westbank bezet. Ook gaat het door met de stichting van joodse nederzettingen op Palestijns grondgebied. Daarmee slaat het de basis onder elke politieke regeling van het conflict weg: land in ruil voor vrede. Israël trekt zich terug op de grenzen van 1967 als daar volmondige erkenning door de buurlanden als joodse staat tegenover staat. Idealiter zou Jeruzalem dan de hoofdstad worden van zowel Israël als Palestina.
De feiten zijn zo al erg genoeg. Je hoeft die niet in een nog schriller licht te zetten door vergelijkingen met Islamitische Staat of het Zuid-Afrika van de apartheid. Deze beschuldigingen zijn zo apart onverdiend dat ook feitelijke, onderbouwde kritiek op het beleid van de Israëlische regering aan geloofwaardigheid verliest. Wie wijst op mensenrechtenschendingen door pakweg het leger, moet nu eerst omstandig uitleggen dat hij of zij in Israël geen apartheidsstaat ziet of een koosjer soort IS. En dan nog zul je dit ingewreven krijgen.
Daarom zijn optredens zoals die van Nourdin El Ouali koren op de molen van Netanyahu en zijn aanhangers. Zij kunnen er alle kritiek op hun daden mee in een kwaad daglicht stellen. Dat gebeurt met verve zoals de recente Rotterdamse tragikomedie weer eens heeft laten zien.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (87)

Lopez
Lopez14 mrt. 2018 - 19:10

@JohnVKR, 13 maart, 15.21 uur [Maar volgens Han van der Horst is dit geen Apartheid!] What’s in a name… Ik kan Han ook niet volgen in zijn oppositie tegen het apartheidslabel. Houd de definitie van de ‘crime of apartheid’ uit de VN-apartheidsconventie en het Verdrag van Rome (Internationaal Strafhof) naast de situatie in Israël/Palestina en het is duidelijk dat het label van toepassing is. Alleen al het feit dat de grote meerderheid van de Palestijnen, als niet-joden, al tientallen jaren geen enkele invloed heeft op het regime dat hun levens bepaalt, maar onderworpen is aan een bezettingsregime, is ruimschoots voldoende om aanspraak te maken op het label. Natuurlijk is deze apartheid een andere dan die in zuidelijk Afrika. In de Israëlische context verschilt de situatie van plaats tot plaats: de Westoever, Gaza, Israël en Oost-Jeruzalem, elk met z’n eigen bizarre kanten. Met de door u beschreven situatie van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem misschien als meest krankzinnige illustratie. Al vijftig jaar door Israël geannexeerd, maar nog altijd geen stemrecht voor de Knesset. Geen paspoort maar een ‘Jerusalem ID’. Het risico ieder moment op idiote gronden naar de Westoever verbannen te worden. Het moeten toezien hoe tal van Palestijnse politieke en culturele instellingen gesloten en verboden werden (de PA zit niet voor niets in Ramallah) en hoe onderwijsinstellingen uitgehold werden. De continue overname van woningen door agressieve kolonisten, onder dekking van discriminerende wetgeving. Enzovoort. En dan hebben we het nog niet eens over de wijken van Oost-Jeruzalem die door de Muur van de rest van de stad zijn afgesneden. De bewoners hebben toestemming van de bezetter nodig om hun eigen stad in - en naar hun werk - te kunnen en ze staan iedere dag een paar uur in de rij voor checkpoints. De Israëlische overheid heeft jaren geleden de handen van de wijken afgetrokken: publieke diensten zijn er amper meer, vuilnis wordt niet opgehaald, ambulances komen er niet meer, de bevolking moet het maar uitzoeken. Israël is van plan die wijken af te stoten van de gemeente Jeruzalem, en tegelijkertijd bijna twintig nabijgelegen illegale nederzettingen op de Westoever bij Jeruzalem in te lijven. En, simsalabim, de bevolking van Oost-Jeruzalem vertoont ineens een joodse meerderheid! Zie je wel dat Jeruzalem een door en door joodse stad is, en terecht de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël! Volstrekt bizar - en onderbelicht - is ook de situatie in de ‘seam zone’, het deel van de Palestijnse Westoever dat tussen de Muur en de grens met Israël bekneld is geraakt. Hele dorpen die van hun landbouwgebied zijn gescheiden, boeren die een vergunning nodig hebben waarmee ze een enkele keer naar hun akkers mogen, huizen die omsingeld zijn door de Muur en alleen nog via een tunnel (met, jawel, een eigen checkpoint) bereikbaar zijn, je kunt het zo gek niet bedenken. In Israël zelf is de discriminatie van Palestijnen niet alleen een maatschappelijk, maar ook institutioneel gegeven. Op allerlei punten hebben zij minder rechten dan joodse Israëli’s. En inderdaad, ‘joodse’ gemeenten krijgen meer geld en faciliteiten dan Palestijnse gemeenten - het is in het straatbeeld in één oogopslag te zien. En dan zijn er nog de bedoeïenen in de Negev, die als zesderangsburgers worden behandeld; veel van hun dorpen ontberen nog altijd moderne voorzieningen, en net als bij de bedoeïenen op de Westoever (South Hebron Hills, E1-gebied en de Jordaanvallei) staan veel dorpen op het punt geruimd te worden om plaats te maken voor ‘joodse’ stadjes. Het is inherent aan de wijze waarop Israël invulling geeft aan het concept ‘joodse staat’: een joodse staat is een staat waarin niet-joden minder rechten hebben dan joden. Illustratief is de omgang met asielzoekers. Die worden tot in regeringskringen toe uitgemaakt voor ‘infiltranten’ die de joodse staat komen ‘ondermijnen’ en dus gedeporteerd moeten worden. Persoonlijk hecht ik niet aan termen als ‘apartheid’ en aan vergelijkingen met welk ander regime ook. De situatie heeft zulke vergelijkingen in principe niet nodig; die is, zoals Han het noemt, erg genoeg. Maar tegelijkertijd heeft het eindeloos keurig voor het voetlicht brengen van Israëls mensenrechtenschendingen, en het in Den Haag, Brussel en New York pleiten voor sancties zoals die ook tegen anderen - van Rusland tot Hamas - worden getroffen, niets opgeleverd. Hoe ‘erg genoeg’ de situatie ook is, de Palestijnen staan nog altijd in de kou en we laten ze er rustig nog vijf, tien of vijftig jaar staan. Met de complimenten van de ‘Israël-lobby’, oftewel de firma Waar Gehakt Wordt Vallen Spaanders, die zich, net als Israël zelf, van etiquette nooit iets heeft aangetrokken en van oudsher bedreven is in het verdachtmaken en belasteren van Israël-critici. En allerminst te beroerd is om het kostbare begrip antisemitisme uit te hollen als de missie daarom vraagt. De internationale politiek laat opzichtig na de Palestijnen en hun fundamentele rechten in bescherming te nemen, terwijl het respecteren en realiseren van ieders rechten (niet alleen die van de Israëli’s) een voorwaarde is voor welke vredesakkoord dan ook. De politiek laat het afdwingen van de beroemde ‘rechtvaardige en duurzame vrede’ over aan de publieke verontwaardiging - aan de samenleving en aan ‘de straat’. Ziedaar bijvoorbeeld de BDS-beweging, en ziedaar ook het expliciete en minder verheven en diplomatiek (maar daarmee nog niet onjuist) taalgebruik aan het adres van Israël en de lobby. Het is een ontwikkeling die we heel lang hebben zien aankomen, en we weten allemaal dat die de vorm heeft van de beroemde sneeuwbal die van een besneeuwde helling rolt. Nota bene: zie voor een keurige, welgemanierde actie de petitie van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie: https://rightsforum.org/palestijnse-kinderen/

3 Reacties
Brave Hendrik4
Brave Hendrik414 mrt. 2018 - 23:36

Holy Moses, wat een adembenemend fraaie reactie.

OlavM
OlavM15 mrt. 2018 - 4:50

@Lopez: Dank voor de uitgebreide aanvullende informatie.

Andreas Cappen
Andreas Cappen17 mrt. 2018 - 15:49

Hoe ‘erg genoeg’ de situatie ook is, de Palestijnen staan nog altijd in de kou en we laten ze er rustig nog vijf, tien of vijftig jaar staan. >> Laat de omliggende Arabische landen maar eens helpen.

Josef K
Josef K14 mrt. 2018 - 13:33

Ik vraag me eigenlijk af of El Ouali en zijn medestanders op deze site, als Israel gelijk is aan IS, van mening zijn dat Israel hetzelfde lot moet ondergaan als IS:

omaoeverloos
omaoeverloos14 mrt. 2018 - 12:21

Tja, als Israel net zo tekeer was gegaan als IS was er nu geen Palestijn meer over geweest en had hun grongebied zich uitgestrekt van Casablanca tot Bagdad.

1 Reactie
Josef K
Josef K14 mrt. 2018 - 14:32

Ja dan had El Ouali een punt gehad.

Inspector Gadget
Inspector Gadget14 mrt. 2018 - 10:17

"Israël kwam overal mee weg, wilde hij maar zeggen, Islamitische Staat niet" Hoe komt u erbij dat hij dat wilde zeggen??? "Israël kent géén apartheid. Premier Netanyahu is géén kalief Aboe Bakr Al Baghdadi." Palestijnen in Israël worden volgens bepaalde wetten ander bejegent dan Joodse Israëliërs, dus ik zie dat wel als apartheid. "Tegen VN-resoluties in houdt Israël de Westbank bezet" In mijn optiek is het kolonialiseren en niet bezetten.

OlavM
OlavM14 mrt. 2018 - 1:18

[Israël kent géén apartheid......] Daar denken o.a. de Zuid-Afrikaanse leiders -met recht- toch anders over. B.v. volgens bisschop Tutu is het vergelijkbaar met de Apartheid vroeger in Zuid-Afrika. En zie ook hieronder: JohnVKR 13 maart 2018 at 15:21 [Wel is er buitengewoon veel op het beleid van de Israëlische regering aan te merken.] Wel het understatement van het jaar waar het gaat om het vermoorden en verdrijven van honderdduizenden Palestijnen, bloedige oorlogvoering in Gaza met duizenden doden, bezetten en koloniseren van Palestijns gebied, onrechtmatig gedurende lange tijd vasthouden van stenen gooiende tieners, ongestraft negeren van resoluties van de VN, vervuiling van Palestijns drinkwater en olijfboomplantages, en ga zo maar door. De lijst is eindeloos. Het is tenminste wat dat Van der Horst de dagelijkse schending van mensenrechten door de Israëlische kolonisatoren erkent, maar hij lijkt hardnekkig vast te blijven houden aan een soort ontkenningssyndroom.

4 Reacties
Andreas Cappen
Andreas Cappen14 mrt. 2018 - 10:06

@ Olav Wel het understatement van het jaar waar het gaat om het vermoorden en verdrijven van honderdduizenden Palestijnen >> Tussen vermoorden en vrdrijven zit verschil, maar u suggereert dat het hetzelfde is door het in deze cointext in 1 zin te gebruiken. bloedige oorlogvoering in Gaza met duizenden doden, bezetten en koloniseren van Palestijns gebied, onrechtmatig gedurende lange tijd vasthouden van stenen gooiende tieners etc >> En waarom doet Israel dit? U ' vergeet' dat in uw argumentatie, maar ik zal u een handje helpen. Omdat veel Palestijnen (en de omliggende Arabische landen) streven naar de vernietiging van Israel, in woord en daad. De joden laten zich niet een tweede keer afslachten. Het is tenminste wat dat Van der Horst de dagelijkse schending van mensenrechten door de Israëlische kolonisatoren erkent, maar hij lijkt hardnekkig vast te blijven houden aan een soort ontkenningssyndroom. >> Maar dat doet ook, door nogal vooringenomen de zaak van 1 kant te bekijken. Israel zal nooit toestaan dat haar bestaan als joodse staat in ernstig gevaar komt.

Paul250371
Paul25037114 mrt. 2018 - 12:45

Andreas Tussen vermoorden en vrdrijven zit verschil, maar u suggereert dat het hetzelfde is door het in deze cointext in 1 zin te gebruiken. Dat slaat nergens op. Ik kan zeggen dat de mensen werden gebombardeerd en uitgehongerd dan suggereer ik nergens dat dit hetzelfde is. Israel zal nooit toestaan dat haar bestaan als joodse staat in ernstig gevaar komt. Dan zal het zijn politiek moeten veranderen of accepteren dat het constant een militaire en autoritaire staat blijft die mensenrechten blijft schenden. Probeer bijvoorbeeld eens vriendjes te maken met je vijanden. Maar u vindt het illegaal bezetten van gebieden en o.a. vermoorden van tweederangsburgers dus terecht omdat het een verdediging is begrijp ik hieruit?

Josef K
Josef K14 mrt. 2018 - 14:29

@ Paul 72050321 - en u vindt het gebruiken van vrouwen en kinderen als menselijk schild om van daarachter vrouwen en kinderen van de tegenstander met raketten te bestoken dus een acceptabel en terecht?

Sachs
Sachs14 mrt. 2018 - 16:28

@ JosefK Als u de rapporten van organisaties als UNICEF of de Nederlandse expert-missie had gelezen zou u weten dat het Israël is dat Palestijnse kinderen als menselijk schild gebruikt. Het geweld waar u aan refereert is een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met het dagelijkse geweld dat door Israël over de Palestijnen wordt uitgestort. Denk bijvoorbeeld aan de nachtelijke razzia's, waarbij jaarlijks duizenden burgers met geweld van hun bed worden gelicht. denk aan Gaza, waar twee miljoen mensen gevangen worden gehouden op een grondgebied van tweemaal Texel. Denk aan de 6100 politieke gevangenen die in Israëlische gevangenissen zitten. Of denk aan de militaire rechtbanken die Israël heeft opgericht om Palestijnse kinderen uit de samenleving te verwijderen; sinds het jaar 2000 zijn dat er zo'n tienduizend.

Jean Amr
Jean Amr14 mrt. 2018 - 0:29

In alle ernst... wat kunnen mensen toch vréselijk kortzichtig en dóm zijn! Er zijn net als zoveel verschillende soorten Christenen evenzoveel soorten Islamitische stromingen. Net als bij een aantal van deze groepen Christenen, waar je als vrouw ondergeschikt bent, en thuis echt niet kunt vertellen dat je homo bent (dit met alle gevolgen vandien), zijn er ook Islamistische groepen die (helaas) zo denken. Maar daar in tegen zijn er ook Islamitische strommingen (bv Ismaïli's, zijn er al 20miljoen!) waar het totaal anders is! Als we het hebben over vrouwen rechten. En waar men niet vreemd opkijkt van homo's en/of andere minderheden, en die volledig accepteren (kunnen we hier in het westen nog wat van leren!!). Ik heb vele jaren in het Midden-Oosten gereist en het is werkelijk nooit een probleem geweest dat ik homo was. Natuurlijk valt er nog heel veel te verbeteren! Maar laten we vooral ook naar onszelf kijken... Wanneer ik onlangs op een verjaardag zit met een kamer vol, zogenaamd, intelectueel volk, en men denkt (geloofd) nog steeds dat iedere Palestijn een 'moslim' is.... dan zit ik te koken op mijn stoel!! Dan denk ik: 'nee lul!! Er zijn ook héél veel Christelijke Palestijnen!! Dat die in '48 en de jaren '70 en '80 al aardig zijn uitgedund. Maar ja.... zelfs Andries Knevel is dat voor het gemak even vergeten.... (mag hij me toch eens uitleggen!). Niet alleen de heer Knevel, maar dus ook Han van der Meer, beweren in aller ernst 'Israël kent géén apartheid'. Han van der Horst beweerd dat de in Israël wonende Palestijnen gelijke politieke en maatschappelijke rechten hebben. Meneer van der Horst, wat te denken van huizen en land afpakken? Aparte wegen? Aparte regels/weten. Kan zo nog wel even doorgaan. Was dat ook ooit niet in Zuid Afrika? Maar ja... ook toen (en helaas nog) waren er mensen die dat heel normaal vonden. Veel mensen horen de klok maar weten totaal niet waar de klepel hangt. Kennen hun geschiedenis boeken niet (meer) en praten elkaar maar na. Dus hoezo een partij die een religie predikt die rechten van vrouwen, homo’s en anderszins andersdenkenden of niet gelovigen met voeten treed?? Jaar in, jaar uit wordt er gevraagd om Islamitische mensen die opkomen voor vrouwen, homo’s en minderheden, die IS veroordeelt, enzovoort. Zover ik kan beoordelen vertegenwoordigd NIDA deze groep mensen. Zij waren nota bene één van de eersten die ondertekende dat geweld tégen homo's moet stoppen. Etc Daarom vond ik het optreden van El Ouali bij Jeroen Pauw sterk en consequent. Pauw daarintegen, nog zoekend naar de klepel, na-pratend, en uit de schoolbanken van Geert en Andries te komen. Zo verschrikkelijk triest en dom!... Ik weet nu wel waar de eerst volgende schoolreis naar toe moet gaan... Han, Jeroen en Geert, jullie komen voorin zitten! En jongens, goed opletten!!

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers14 mrt. 2018 - 0:02

Och... Me dunkt dat de Israëlische regering in haar beleid, maar ook de staat an sich, net als iedereen met de Israëiische nationaitieit, in Nederand heel wat meer kritisch bejegend wordt en zelfs gehinderd in doen en laten dan Turkije en vele mensen met de Turkse nationaiteit in Nederland die in de meeste gevallen ook nog eens openlijk content zijn met het toch zeer aressie Turkse beleid in verleden en heden jegens minderheden in eigen land en erbuiten en daarnaat jegens diverse universele vrijheden. In Nederand wordt er dan zelfs zonder schroom samengewerkt met partijen met affiniteit met die Turkse regering. Stel je eens voor dat dat PvDA, GroenLinks, en SP een blok zouden vormen met een partij die Likoed als bevriende partij ziet zoals NIDA en DENK t.a.v. de AK

Lopez
Lopez13 mrt. 2018 - 22:55

@Han van der Horst [Het zijn uitspraken als die van Nourdin El Ouali die de joodse staat voor kritiek onkwetsbaar maken.] Met de achterliggende suggestie dat Israël zich iets van kritiek of het recht zou aantrekken als mensen als Nourdin el Ouali nou maar niet dit soort uitspraken zouden doen slaat u de plank volledig mis. Israël is jarenlang met zijden handschoenen behandeld en met twee woorden aangesproken - de aanpak van onze regering moge tot voorbeeld strekken - en heeft zich daar geen mallemoer van aangetrokken, evenmin als de door u genoemde aanhangers van Netanyahu in Nederland. Natuurlijk stellen Netanyahu en de Israël-lobby mensen die uitspraken à la die van El Ouali doen in een kwaad daglicht. Maar dat doen zij met iedereen die kritiek heeft op het Palestina-beleid van Israël, hoe voorbeeldig ook geformuleerd. Laster is the name of the game in deze kringen. Zie bijvoorbeeld hoe minister Kaag nog voor haar aantreden door het slijk werd gehaald, ook in de Israëlische pers. En hoe vervolgens Dries van Agt weer eens op dezelfde wijze werd belasterd, want hij had in een speech in Utrecht lelijke dingen over Israël gezegd, schande! Zie hoe SGP, PVV en ChristenUnie in de Kamer critici van Israëls beleid openlijk uitmaken voor Israël-haters en antisemieten. Zie hoe Netanyahu, staande op het podium van de VN, de complete VN van antisemitisme beschuldigde, want de Veiligheidsraad heeft eind 2016 resolutie 2334 aangenomen - als dat geen jodenhaat is. De lijst is eindeloos. Het is geen wonder dat de kritiek op Israël gaandeweg is verhard. En die zal onder de huidige omstandigheden alleen maar harder worden. Daar helpen geen bezweringsformules meer aan, Han - die zijn uitgewerkt. En wie weet helpt dat wel om politiek Den Haag (en de internationale politiek) wakker te krijgen uit de gedooghouding waarmee Israël altijd weer de hand boven het hoofd gehouden wordt. Welgeformuleerde argumenten en zijden handschoenen hebben in elk geval nooit geholpen, integendeel.

JaapBo
JaapBo13 mrt. 2018 - 20:53

De ironie van de gekozen titel is dat u, meneer Van der Horst, precies doet wat u NIDA verwijt: legitieme kritiek op Israël neutraliseren. Voor u mag kritiek op Israël maar tot een bepaalde grens gaan: je moet vooral rechts Israël de schuld geven, je moet voor links Israël een nobel ideaalbeeld cultiveren; het woord apartheid mag je niet in de mond nemen. De vergelijking van Israël met IS gaat natuurlijk mank omdat IS veel gewelddadiger is, maar aan de andere kant zijn er veel overeenkomsten: een staat voor één exclusieve groep, terroriseren van oorspronkelijke bewoners die niet bij de groep horen, etnische zuivering, een expansionistische ideologie, gebruik van grootschalig en systematisch geweld, kolonisatie, massamoord (bijv. Gaza 2014 en 2009), marteling. In de context van die massamoord in Gaza in 2014 vind ik de tweet van NIDA overdreven, maar wel begrijpelijk. Uw geloof in links Israël is naïef of hypocriet. Ten eerste bestaat links in Israël nauwelijks nog. Ten tweede is links verantwoordelijk voor de grootste misdaad van Israël, de etnische zuivering van meer dan de helft van de Palestijnen in 1948. Ten derde is links de grondlegger van de kolonisatie van de bezette gebieden, en ging deze kolonisatie onder links net zo hard als onder rechts. Ten vierde is links de grondlegger van de systematische discriminatie van de Israëlische Palestijnen, die door meer dan 50 wetten (https://www.adalah.org/en/content/view/7771) gediscrimineerd worden (iets wat in NL artikel 1 van de grondwet verbiedt) en die op allerlei andere manieren door de overheid achtergesteld worden (ook iets wat in NL artikel 1 van de grondwet verbiedt). Uw bewering dat Israël geen apartheid bedrijft wordt gelogenstraft door de feiten zoals o.a. door mensenrechtenjurist Richard Falk op een rijtje gezet (https://electronicintifada.net/sites/default/files/2017-03/un_apartheid_report_15_march_english_final_.pdf). Kortom, uw verhaal rammelt aan alle kanten, en u doet juist wat u NIDA verwijt.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 mrt. 2018 - 22:16

Het is het kwáád, he Israël, in jouw ogen, het pure onversneden kwaad. Moet ik het zo begrijpen?

Edwin8
Edwin814 mrt. 2018 - 0:55

"De vergelijking van Israël met IS gaat natuurlijk mank omdat IS veel gewelddadiger is" Misschien moet je het plaatje van NIDA er eventjes bijhalen. Beiden worden volgens NIDA gefinancierd door het westen en dat beide staten illegaal zijn. Nu ga ik niet ontkennen dat men in Israël aan het infuus hangt, maar suggereren dat ISIS gefinancierd wordt door het westen is toch wel erg straf. Daar er voldoende bewijzen zijn dat iedereen er van profiteert. (olie) iedereen wapens verkoopt. (Rusland, Amerika, SA), het een prima plek is om je radicalen heen te dirigeren zodat er binnenlands geen onrust ontstaat. (Rusland, SA, Qatar en alle andere oliestaatjes), Syrië het strijdtoneel is van de geopolitiek. Iran, SA, Rusland, Amerika+westen. Er worden allerlei clubjes gefinancierd vanuit geopolitiek belang. En ja, daar mag men sceptisch over zijn. Maar als je roept dat ISIS een zionistisch complot is en gefinancierd wordt door het westen ga je wel voorbij aan het feit dat ISIS een nog extremere vorm is van S-A. En ja, van die retoriek smult men in Israël. Overal een zionistisch complot inzien ergo, het is de schuld van de Joden neigt toch wel degelijk naar antisemitisme. Denk je echt dat men in Israël luistert naar terechte kritiek als ze overal verantwoordelijk voor worden gehouden? Nee. Maar het is toch echt Nourdin El Ouali die de discussie vervuild hier, en dat is zijn eigen verantwoordelijkheid. Daar heeft Han gewoon een goed punt, al valt er verder nog wel wat op af te dingen op zijn betoog.

Paul250371
Paul25037114 mrt. 2018 - 12:52

HanvanderHorst Het is het kwáád, he Israël, in jouw ogen, het pure onversneden kwaad. Moet ik het zo begrijpen? Han het zijn lieverdjes. Jaapbo zijn beweringen kloppen niet. Moet ik het zo begrijpen?

JaapBo
JaapBo14 mrt. 2018 - 22:24

@Han van der Horst: "Het is het kwáád, he Israël, in jouw ogen, het pure onversneden kwaad. Moet ik het zo begrijpen?" Probeert u mijn argumenten te ontwijken? Er zijn ergere landen dan Israël, u kent ze vast wel, net als ik. Maar er is bijna niemand in NL die de misdaden van die landen goed praat, terwijl de misdaden van Israël door een heel leger aan sympathisanten, waaronder u, goed gepraat worden. Zo hypocriet! En in principe is het simpel om Israël te genezen, gewoon het recept voor Apartheids-Zuid-Afrika: BDS, ware het niet dat er zoveel hypocriete lui rondlopen die Israëls misdaden goedpraten . Israël is zeker niet het pure onversneden kwaad. Kenmerkend voor Israël (meer voor links dan rechts) is de tweestrijd tussen universele waarden zoals gelijkwaardigheid etc. en particuliere waarden zoals het Joods willen maken van een oorspronkelijk Arabisch gebied. Deze waarden zijn onverenigbaar, en de enige manier om de tegenstelling te onderdrukken is hypocriet zijn en de misdaden van Israel (tbv het Joods maken van het land) op allerlei manieren goed te praten ("ein brera/geen keus", "zelfverdediging", "Holocaust", ontmenselijking van Palestijnen (=" terroristen"), "shoot and cry", etc.). Ik kijk gewoon naar de feiten en zie kolonisatie, etnische zuivering, massamoord (bijv. in Gaza), apartheid etc.. Waarom kijkt u niet gewoon naar de feiten? Zet eens die roze bril af. Lees bijv. eens Norman Finkelsteins "Image and Reality of the Israel-Palestine conflict".

spoorsloper
spoorsloper15 mrt. 2018 - 17:00

"En in principe is het simpel om Israël te genezen, gewoon het recept voor Apartheids-Zuid-Afrika:" Ja, want dat heeft zo geweldig uitgepakt.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld13 mrt. 2018 - 16:17

"Israël kent géén apartheid." - Wil Han van der Horst nu in alle ernst beweren dat de in Israël wonende Palestijnen gelijke politieke en maatschappelijke rechten hebben? "Het lijkt wel of men in die kringen (van de Israëlische regering) alle hoop op een vredesregeling verloren heeft." Wil Han van der Horst nu in alle ernst beweren dat de Israëlische regering een vredesregeling met de Palestijnen nastreeft, ondanks alle bewijzen van het tegendeel?

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 mrt. 2018 - 17:33

In alle ernst: wat zei de juffrouw vroeger tegen je ouders over de effecten van de leesles op jou?

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld13 mrt. 2018 - 21:42

Zou jij -in alle ernst- misschien gewoon je fatsoen kunnen bewaren?

JaapBo
JaapBo13 mrt. 2018 - 21:52

Jammer dat HanvanderHorst alleen met een ad-hominem reageert. Volgens de zionistische ideologie (zowel rechts als links) zijn de bezette gebieden van het Joodse volk en niet van de Palestijnen. Israël geeft kolonisatie van de bezette gebieden (en wegpesten van de bevolking) een hogere prioriteit dan vrede of een levensvatbare Palestijnse staat. Daarom ben ik voor volledige gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen. Dat houdt in: erkenning van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen, bij een tweestatenoplossing een volledig gelijkwaardige Palestijnse staat en een einde aan de systematische discriminatie van Israëlische Palestijnen in Israël, en bij een eenstaatoplossing volledige gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen in die staat.

Andreas Cappen
Andreas Cappen14 mrt. 2018 - 6:14

@ JaapBo Jammer dat HanvanderHorst alleen met een ad-hominem reageert. >> Dat was in dit geval terecht omdat VO, al dan niet bewust, suggestieve conslusies trekt uit de woorden van Van der Horst. Daarom ben ik voor volledige gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen. Dat houdt in: erkenning van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen, bij een tweestatenoplossing een volledig gelijkwaardige Palestijnse staat en een einde aan de systematische discriminatie van Israëlische Palestijnen in Israël >> U weet net zo goed als ik dat Israel dat nooit zal toestaan omdat dat het einde betekent van de joodse staat.

Paul250371
Paul25037114 mrt. 2018 - 12:55

U weet net zo goed als ik dat Israel dat nooit zal toestaan omdat dat het einde betekent van de joodse staat. Echt waar? Dus als een Jood en een Palestijn gelijkwaardig zijn en dito worden behandeld dan is dat het einde van de Joodse staat? Lijkt mij grote onzin maar als dat wel het geval is dan is er niemand gebaat bij een Joodse staat als die alleen maar kan bestaan uit ongelijkwaardigheid.

Ver Bazing
Ver Bazing13 mrt. 2018 - 15:57

Vreemd he hoe mensen anders aan kunnen kijken tegen woorden en daden van andere mensen, in dit geval de leider van een door de Islam geinspireerde lokale partij NIDA. Ik wist niet veel van NIDA, noch kende ik El Ouali van het geschreven of gesproken woord. Ik vond hem bij Pauw 'ijzersterk', maar vooral ook consequent in zijn antwoorden aan Pauw die steeds weer van Ouali 'eiste' de bewuste tweet in te trekken (zijn goed recht, maar ik vond het overdone of zou Pauw met iets meer hebben willen afrekenen dan met de NIDA-politicus alleen; met de Islam misschien?). Een beetje achterdocht vond ik in dit geval wel op zijn plaats. Ware ik inwoner van R'dam en niet woonachtig in een verweggistan dan zou ik ongetwijfeld nu op NIDA mijn proteststem uitbrengen. Maar iedereen zijn eigen oordeel hoor, we zullen wel zien wat NIDA aan stemmen haalt bij de a.s verkiezingen. 'We' leven in Nl gelukkig in een democratie waar het vrije woord en de mensenrechten gerespecteerd worden. "Ave Caesar morituri te salutant".

Smit3
Smit313 mrt. 2018 - 15:56

Wat is er toch in hemelsnaam gebeurd met het links waar ik mee ben opgegroeid? Dat links kwam van uit de kern op voor rechten van hun geboren electoraat, de arbeider. Kwam op voor gelijke rechten voor vrouwen, homo's en minderheden. En nu? Nu sluit het verbonden met een partij die een religie predikt die rechten van vrouwen, homo's en anderszins andersdenkenden of niet gelovigen met voeten treedt. Waarom toch? Ik hoop dat het toch niet alleen stemmetjes winnen is, dat zou pas echt het moreel failliet betekenen.

4 Reacties
Sachs
Sachs13 mrt. 2018 - 20:31

@ Smit Jaar in, jaar uit wordt er gevraagd om een islamitische partij die opkomt voor vrouwen, homo's en minderheden, die IS veroordeelt, enzovoort. Zover ik kan beoordelen is NIDA die partij. Ik vond het optreden van El Ouali bij Jeroen Pauw sterk en consequent. En nu? Nu is het weer niet goed. Mijn vraag aan u: wanneer is het eigenlijk wél goed?

KnorretjeBig
KnorretjeBig14 mrt. 2018 - 11:56

@Sachs "Jaar in, jaar uit wordt er gevraagd om een islamitische partij die opkomt voor vrouwen, homo’s en minderheden, die IS veroordeelt, enzovoort. Zover ik kan beoordelen is NIDA die partij." Dan zou ik u willen adviseren 'ns een keer andere artikelen op Joop te lezen dan stukken die betrekking hebben op Israël. Bijvoorbeeld: https://joop.bnnvara.nl/opinies/probleem-nida-en-denk-chanteren-bereik-niets Uit dit stuk blijkt dat NIDA zich verzet tegen de oprichting van een speciale politie-eenheid die zich richt tegen eerwraak. NIDA heeft blijkbaar geen behoefte aan de bescherming van vrouwenrechten. Heeft u met betrekking tot dit onderwerp ook last van selectieve blindheid?

Sachs
Sachs14 mrt. 2018 - 21:50

@ Big Nee, ik heb geen last van selectieve blindheid. Mijn vraag aan Smit staat open. Wanneer is het goed genoeg? Als ik u goed begrijp moet je voor extra politie-inzet ten aanzien van eerwraak zijn voordat je mee mag doen. Nog meer punten? Zijn mensenrechten bijvoorbeeld een criterium? En stelt u die criteria aan alle partijen of alleen aan NIDA? Voor zover ik de PvdA, SP en GL begrijp wordt NIDA gewaardeerd vanwege zijn sociaal-maatschappelijke standpunten en inzet. Ik ben kennelijk niet de enige die van selectieve blindheid heeft te lijden.

KnorretjeBig
KnorretjeBig15 mrt. 2018 - 11:52

@Sachs Wat zullen de linkse Iraniërs gedacht hebben vlak voordat ze door het bewind van Khomeini aan kranen werden opgehangen? Hadden we hem maar niet gesteund?

Brave Hendrik4
Brave Hendrik413 mrt. 2018 - 15:44

Het is aan één kant wel jammer dat NIDA die tweet niet heeft teruggetrokken. (Kunnen ze dat niet alsnog doen?) Bedenk - ik knijp mijn handen toe en plas haast in mijn broek - wat we dan hadden kunnen lachen om de volgende vuile truc van die usurpators uit Den Haag. Enfin, bij NIDA leren ze 't snel zo, dat vuile spelletje. Die zullen zich wel twee, drie keer bedenken voordat ze met GluiperigLinks in zee zullen gaan.

Thijs Schokland
Thijs Schokland13 mrt. 2018 - 15:23

Beste heer vd Horst, ik veroorloof uw quote "De joodse staat kan in die visie alleen overleven door de buurlanden in een sfeer van angst te houden." te nuanceren door te poneren dat indien haar buurlanden de wapens vandaag neerleggen er morgen vrede heerst met Israël; dat indien Israël hetzelfde doet, ze overmorgen niet meer bestaat. Eens?

8 Reacties
Klaas7
Klaas713 mrt. 2018 - 16:16

Inderdaad helemaal juist

Thuiszitter
Thuiszitter13 mrt. 2018 - 16:26

Eens Thijs maar denk niet dat je hier veel bijval krijgt .

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 mrt. 2018 - 17:39

@Thijs Ik ben bang dat je stelling helemaal klopt

Lopez
Lopez13 mrt. 2018 - 18:07

@Thijs Schokland [… dat indien haar buurlanden de wapens vandaag neerleggen er morgen vrede heerst met Israël; dat indien Israël hetzelfde doet, ze overmorgen niet meer bestaat.] Golda Meir revisited. Welke buurlanden houden hun wapens op Israël gericht, Thijs? Egypte en Jordanië hebben vredesverdragen met Israël, Syrië wordt geregeld door Israël bestookt en niet andersom, en Libanon verzuipt, zoals u misschien weet, in de vluchtelingenproblematiek en zit allesbehalve te wachten op oorlog met wie dan ook. Sinds 2002 ligt er in Tel Aviv een vredesvoorstel van de complete Arabische Liga op tafel. Het is in 2007 opnieuw ingediend en in 2013 (op dringend verzoek van John Kerry) nog eens. Israël heeft het driemaal door de papierversnipperaar gehaald en is zelf nog nooit op een vredesvoorstel te betrappen geweest. Twee weken geleden nog was er een bijeenkomst van de EU, de Liga en de betreffende ministers van Buitenlandse Zaken om op basis van het Arabisch Vredesinitiatief (dat van meet af aan de steun heeft van Europa - ook van Nederland) het ‘vredesproces’ nieuw leven in te blazen, als tegenwicht voor het rampzalige werk van Trump cs. Maar volgens u is dit blijkbaar allemaal niet waar en is het Israël dat naar vrede streeft, terwijl de buurlanden de kromzwaarden gereed houden. Hasbara met een hele grote H, Thijs.

Sachs
Sachs13 mrt. 2018 - 21:05

Oneens. Over welke buurlanden hebt u het eigenlijk? Er zijn er vijf, inclusief bezet Palestina. Wat u zojuist hebt beschreven zegt niets over 'buurlanden', maar alles over het faillissement van de 'joodse staat', vrees ik. Heeft die staat wel eens een vredesplan voortgebracht, bijvoorbeeld? Alle andere partijen wel, namelijk – stuk voor stuk door Israël afgewezen.

Paul250371
Paul25037114 mrt. 2018 - 13:01

Nee. Onzin. Ze kunnen ieder moment de wapens weer oppakken en ze zijn superieur in zeker de regio. De sterkste en de onderdrukker heeft de verplichting om vredesinitiatief te nemen en dat is Israël gewoon niet van plan. En dat wordt, ook hier, altijd verdedigd dat die Palestijnen met hun klapperpistolen Israel met hun superieure wapens vernietigen. En wat Lopez zegt.

KnorretjeBig
KnorretjeBig14 mrt. 2018 - 16:20

@Lopez "Welke buurlanden houden hun wapens op Israël gericht, Thijs? Egypte en Jordanië hebben vredesverdragen met Israël, Syrië wordt geregeld door Israël bestookt en niet andersom, en Libanon verzuipt, zoals u misschien weet, in de vluchtelingenproblematiek en zit allesbehalve te wachten op oorlog met wie dan ook." De Syrische burgeroorlog loopt naar zijn eind. En weet u wie er troepen in Syrië heeft? Iran samen met Hezbollah. Waar heeft Hezbollah zijn thuisbasis? In Libanon.En ik denk dat de regering van Libanon met zijn vluchtelingenproblematiek (de vluchtelingen die na de einde van de burgeroorlog in Syrië subiet de grens worden gezet) liever heeft dat Hezbollah oorlog voert met Israël dan dat er weer een burgeroorlog in Libanon komt.

Lopez
Lopez14 mrt. 2018 - 19:18

@KnorretjeBig Aha, het is dus de schuld van Iran en Hezbollah dat er geen vrede is tussen Israël en de Palestijnen en tussen Israël en de Arabische wereld. Wat kun je nog meer verzinnen om vrede uit de weg te gaan? De realiteit is dat Israël nog nooit een poot heeft verzet om tot vrede met de Arabische wereld te komen en op initiatieven van die wereld nooit heeft gereageerd. Het Arabisch Vredesinitiatief dateert uit 2002, Knor. De VN en de EU hebben het omhelsd, de VS tot voor kort ook (uit de daden van Trump blijkt dat die er niets van moet hebben) en de complete Organisatie voor Islamitische Samenwerking, inclusief Iran, heeft zich er achter geschaard. Israël heeft er zestien jaar na dato nog niet serieus op gereageerd, het negeert de uitgestoken hand van meet af aan opzichtig. Heeft het dan misschien zelf een vredesplan gelanceerd? Nee, ook niet. En Thijs Schokland, Klaas, Thuiszitter en Herr Vorragend maar roepen dat Israël zo graag vrede wil, maar die enge Arabische landen weigeren ‘de wapens neer te leggen’. Zo komen we er wel.

quatsch
quatsch13 mrt. 2018 - 14:44

#Het zijn uitspraken als die van Nourdin El Ouali die de joodse staat voor kritiek onkwetsbaar maken.# De geschiedenis erop na lezend kom ik tot een heel andere slotsom.

JohnVKR
JohnVKR13 mrt. 2018 - 14:21

"Israël kent géén apartheid." Han, zelden heb je er zo verschrikkelijk naast gezeten als met deze uitspraak. Where to begin? 1 - Oost-Jeruzalem is geannexeerd door Israël. Bij een annexatie neem je de in dat gebied wonende burgers over, die vervolgens dezelfde rechten krijgen als de overige burgers in je land en in je stad. Zo niet in het geval van Israël. De Palestijnse moslims en christenen die vanaf de bezetting in 1967 in Jeruzalem wonen zijn feitelijk stateloos. Ze zijn geen Israëlisch staatsburger en mogen dat ook nooit worden. Ze zijn wel geannexeerd, maar mogen niet stemmen voor de Knesset, laat staan zich kandidaat stellen voor de Knesset. En vorige week is er in de Knesset, het Israëlische parlement, ook nog eens een wet aangenomen waarmee Palestijnse moslims en christenen hun verblijfsvergunning voor Jeruzalem kan worden afgenomen wanneer ze niet loyaal zijn aan Israël. Hoe bizar kan je het maken: je mag geen Israëlisch staatsburger worden, je mag niet stemmen voor de Knesset, maar diezelfde Knesset kan wel je verblijfsvergunning afnemen voor de stad waar jij en je familie al generaties wonen. Maar volgens Han van der Horst is dit geen Apartheid! 2 - Joodse Israëliërs die op de Westelijke Jordaanoever wonen, vallen onder het Israëlische burgerrecht. Palestijnse moslims en christenen die op de Westelijke Jordaanoever wonen, vallen onder het Israëlische militaire recht. Zij mogen ook zonder aanklacht, zonder beschuldiging, zonder strafproces, een half jaar in administratieve detentie worden genomen, en dat half jaar kan met regelmaat worden verlengd. Maar volgens Han van der Horst is dit allemaal geen Apartheid! 3 - Amsterdammers Barbara en Frits Barend, die nog nooit in Israël hebben gewoond, mogen zonder enige beperking op elk willekeurig moment 'terugkeren' naar Jeruzalem en Israëlisch staatsburger worden. Palestijnse moslims en christenen die nu, soms gedwongen, in het buitenland wonen, maar in Jeruzalem zijn geboren en getogen, evenals hun ouders en al hun voorouders, is het verboden om terug te keren naar de plaats waar hun wortels liggen: Jeruzalem. Maar volgens Han van der Horst is dit allemaal geen Apartheid! 4 - De investeringen door de Israëlische regering in Palestijnse dorpen en stadswijken binnen de grenzen van Israël van voor 1967, bedragen naar schatting zo'n 10% van de investeringen door de Israëlische regering in Joods-Israëlische dorpen en stadswijken. Maar volgens Han van der Horst is dit allemaal geen Apartheid! Ik kan zo nog wel even doorgaan met voorbeelden, maar dan ben ik nog wel een uur bezig. Ik maak Han er ook op attent dat Syriërs in Raqqa circa drie jaar onder de bezetting van ISIS hebben geleefd. Weerzinwekkend! Palestijnse moslims en christenen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza leven inmiddels meer dan een halve eeuw (!!!!!) onder Israëlische bezetting. Han zal beargumenteren dat de bezetting door Israël minder erg is dan de bezetting door ISIS. Ik zou tegen Han willen zeggen: leg dat maar eens uit aan die Palestijnen die al hun hele leven onder bezetting leven! Bovendien is het argument dat de bezetting en terreur door Israël minder erg is dan de bezetting en terreur door ISIS discutabel. Als de misdaden van Israël een ander karakter hebben, en minder in het nieuws komen, dan de misdaden van ISIS, wil dat nog niet zeggen dat deze - over de volledige duur van de bezetting gemeten - minder ernstig zijn. Zo ging er de afgelopen decennia bijna geen week voorbij, of er stierven wel Palestijnse moslims of christenen, omdat ze als gevolg van de illegale Israëlische grensposten niet op tijd in een ziekenhuis konden zijn. En wat denk je van de werkelijk bizar hoge baby- en kindersterfte in Gaza als gevolg van de Israëlische blokkade? Ik kan nog wel een uur doorgaan met het geven van voorbeelden. Ik zal dat de lezer besparen. Maar dat de barbaarse terreur van ISIS meer slachtoffers heeft gemaakt dan de verwerpelijke Israëlische bezetting van meer dan vijftig jaar, valt niet hard te maken. Maar één ding is vandaag wel duidelijk geworden, en dat spijt me te moeten zeggen. Voor een historicus is de kennis van Han van der Horst over wat er werkelijk aan de hand is in Israël/Palestina nogal beperkt.

korheiden2
korheiden213 mrt. 2018 - 13:50

Een mooie tweet van Groen Links Leiden : 'Wij nemen in krachtige bewoordingen afstand van de onterechte en onsmakelijke gelijkstelling van de staat Israël aan het onwettige en moorddadige IS. Zo'n vergelijking is ondoordacht, kwetsend en volstrekt ongepast.' En zo is het.

3 Reacties
Brave Hendrik4
Brave Hendrik413 mrt. 2018 - 14:34

Wel goed om te weten dat ze bij GL niet kunnen lezen.

Bouwman2
Bouwman213 mrt. 2018 - 14:41

Nou zo is het toch niet helemaal, Kortheiden. Men dient wel de context te zien van een tweet waarin de volgens u zoveel nare smaak is bijgevoegd. U overdrijft uw eigen emoties, maar dat doen anderen juist ook. Tweets hebben bij uitstek ook de bedoeling om anderen in de gordijnen te jagen, ze zijn dus provocatief. Niet bij uitstek bedoeld om anderen te begrijpen. Lees ze terughoudend, of nog beter zeg je account op. Het gezegde luidt immers: wie zijn kennis vergroot vermenigvuldigt ook zijn smart. Het recht om niet te weten en niet te oordelen is een mensenrecht, je hoort er niet zo vaak over, maar wie bescheiden is en zijn plaats kent kan er zich op beroepen.

JanVG2
JanVG213 mrt. 2018 - 15:43

.. nadat Gerard Krol, bestuurslid van de Leidse afdeling GL en kandidaat raadslid voor GL Leiden, had gezegd dat de NIDA-tweet niet zo schokkend was .... http://sleutelstad.nl/2018/03/13/rotterdamse-isis-rel-overgeslagen-naar-leiden/

Poezenmens
Poezenmens13 mrt. 2018 - 13:32

“Een goede maatstaf om te meten wat de wereld werkelijk denkt over Israël zijn de VN-Resoluties, die het geweld van Israël tegen zijn buren telkens weer hebben veroordeeld. Geen enkel ander land ter wereld heeft zoveel VN-resoluties met de voeten getreden als Israël.” http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/07/30/israel-wereldkampioen-schendingen-vn-resoluties

1 Reactie
spoorsloper
spoorsloper13 mrt. 2018 - 14:40

Geen enkel ander land heeft zoveel van resoluties tegen zich gehad. Hoe zou dat nou komen ?

Franco2
Franco213 mrt. 2018 - 12:34

Netanyahu en zijn ministers zullen heus geen fles fles wijn opentrekken om de domheid van NIDA te vieren. Ze hebben Europa namelijk al lang opgegeven en de perikelen van de afgelopen dagen in Rotterdam tonen aan dat ze een punt hebben. Israël heeft inmiddels veel meer vertrouwen in het Oosten: China, India, Thailand. Zelfs met islamitisch Indonesië zijn er allerlei vruchtbare vormen van samenwerking. Het hele probleem is ooit door Europa gecreëerd, de oplossing zal er zeker niet vandaan komen.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman213 mrt. 2018 - 14:16

Als Israël Europa al heeft opgegeven, zo Franco meent, de EU geeft Israël bij lange na niet op. De schuld aan de vooroorlogse joden -bijvoorbeeld- dient immers wel ingelost. Wie de EU niet wenst mag zijn aversie luidop zeggen. Maar ga dan niet schuilen onder de vleugels van Israël en beschouw Israël niet als je bondgenoot in je eigen weerzin. Beperk je projectie tot het uiterste. De kans dat je jezelf fel-naakt voor de camera laat zien is immers volop aanwezig. Overigens is Israël een klein land met een beperkte economische slagkracht. De Groot Israël gedachte is een wensdroom. Het is geen wonder dat die kleine staat zich aanhankelijk betoont aan de VS: in Washington hangt namelijk het infuus zonder welke Israël uitdroogt. Toen Abraham zijn dienstmeid Hagar, de moeder van Ismaël de woestijn in zond en daarmee de tegenstelling creëerde werd hij geacht geschiedenis te schrijven. Het verhaal is uiteraard niet waar, maar het is een literaire poging tot verklaring van historische onrechtvaardigheid. En die onbalans is wel feitelijk nog altijd aan de orde. En velen zien er nog steeds het problematische van in. Beschouw mensen die zich joods noemen niet als een collectief van vijanden of vrienden, maar gewoon als individuen met hun aangename én onaangename kanten. Als iedereen dus.

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 mrt. 2018 - 14:21

Ik had het dan ook over hun aanhangers in Nederland.

MomentInFocus2
MomentInFocus213 mrt. 2018 - 12:31

De Israëlische zionisten hebben een heel volk verjaagt, van hun eigendom bestolen met enorm veel geweld en worden nog dagelijks vernederd. Er is daar ten koste van duizenden doden een staat gecreëerd door vooral Westerse zionisten dat een ander volk toebehoorde. Nourdin El Ouali heeft gelijk hoe (rechtse) opiniemakers hun ogen daarvoor sluiten uw, stukje is daarvan opnieuw het bewijs. Dat IS strijders (die gelukkig geëlimineerd zijn)nog erger misdadigers zijn dan de boeven in Israël doet daar niets aan af.

korheiden2
korheiden213 mrt. 2018 - 12:30

Ik weet niet of de regering van Israël hiermee onkwetsbaar wordt gemaakt. De VN-resoluties vliegen het land om de oren. Maar verder vind ik het een goed stuk : er is van alles op Israël aan te merken, maar de misdaden van IS (en de nazi's, en Stalin, en Pol Pot e.d.) zijn onvergelijkbaar veel erger dan de daden van de joodse staat.

7 Reacties
Paul250371
Paul25037113 mrt. 2018 - 13:16

Ik denk niet dat de gemiddelde Palestijn daar in Gaza er ook zo overdenkt?

spoorsloper
spoorsloper13 mrt. 2018 - 14:42

"Ik denk niet dat de gemiddelde Palestijn daar in Gaza er ook zo overdenkt?" Nee, die zijn veel te druk met proberen de leider van een andere partij met een bermbom op te blazen.

korheiden2
korheiden213 mrt. 2018 - 14:44

@Paul : Denk niet dat de gemiddelde Palestijn in Gaza wat heeft gehoord over Auschwitz of Buchenwald. Van de moordpartijen op de Yezidi's zal hij evenmin op de hoogte zijn. Van de miljarden die Meshaal op de bank heeft staan misschien wel, maar daar durft hij niets over te zeggen.

Lopez
Lopez13 mrt. 2018 - 19:02

@Korheiden [Denk niet dat de gemiddelde Palestijn in Gaza wat heeft gehoord over Auschwitz of Buchenwald. Van de moordpartijen op de Yezidi’s zal hij evenmin op de hoogte zijn.] Waaruit maakt u op dat de gemiddelde Palestijn in Gaza niet op de hoogte is van deze zaken? De Palestijnen die ik ken zijn uitstekend op de hoogte.

Sachs
Sachs13 mrt. 2018 - 21:32

@ korheiden [Denk niet dat de gemiddelde Palestijn ...] Niet te geloven, dit. Het Orakel van Schipluiden zal de wereld wel eens even vertellen over de Palestijnen. Wanneer was u ook weer in Gaza? Augustus 2014 wellicht? Voor de goede orde: Israël heeft de volledige Palestijnse samenleving vernietigd, en gaat op systematische wijze verder dat te doen, inmiddels 70 jaar lang. In Gaza worden twee miljoen mensen vastgehouden. Dat past in de buitencategorie van mensenrechtenschendingen.

Paul250371
Paul25037114 mrt. 2018 - 13:15

Spoorsloper Met een bermbom? Jezus, hebben die stumpers geen raketten, Apache helicopters, gevechtsvliegtuigen, tanks, goed getrainde militairen? Je gaat naar de oorlog met Israel en je neemt mee een paar sterretjes, een klapperpistool en een bermbom. Succes verzekert. Volgens mij zijn die Palestijnen veel meer bezig met o.a. een ziekenhuis (een van de weinige) wat maar beperkt elektriciteit en dus heel beperkt functioneert. Of ze hebben het vaak ook druk met dakloos zijn, staan soms dagen voor een controlepost, ze steken ook veel tijd in verhongeren.

Paul250371
Paul25037114 mrt. 2018 - 13:26

verzekerd

Absconditus
Absconditus13 mrt. 2018 - 12:13

Het begint erop te lijken dat links eindelijk eens haar verstand terugkrijgt en men inziet dat het zich willen verbinden met een Nederlandse equivalent van de Baath partij als NIDA, of een filiaal van de Turkse APK als DENK, onverenigbaar is met haar progressieve en seculiere uitgangspunten. In bepaalde kringen is dit nu een vrijbrief geworden om een partij als GL (sic!) voor racistisch uit te krijten. Zie Peter Breedveld; Frontaal Naakt; ''Vrijheid van meningsuiting slegs vir blankers.'' Nu zal ik nooit op GL stemmen, maar dat is wel het laatste waar men hen van kan beschuldigen. En een indicatie voor de regelrecht pathologische mindset in deze kringen, waar GL en PvdA nu terecht afstand van nemen. Niet alleen maar in Rotterdam trouwens.

4 Reacties
Brave Hendrik4
Brave Hendrik413 mrt. 2018 - 14:30

Het blijft alleraardigst - ja, zelfs de lantarenpalen liggen hier dubbel - om de aan de totempaal van de vrije markt en de crucifixen van dat stomvervelende christendom vastgeklonken bloed-en-bodem-fetisjisten van het Avondland te horen palaveren over pathologieën hier en daar en ginder. Het zijn, per slot van rekening, experts op het gebied van ontaarde en tegennatuurlijke dingen, Natuurlijk gunnen we iedereen een verzetje, en de ene heeft meer nodig dan de andere. Wees daarom niet bevreesd: de frivole details blijven u niet bespaard.

korheiden2
korheiden214 mrt. 2018 - 15:39

@Sachs : 'Waaruit maakt u op dat de gemiddelde Palestijn in Gaza niet op de hoogte is van deze zaken? De Palestijnen die ik ken zijn uitstekend op de hoogte.' OK, u kent meer Palestijnen dan ik. Wonen die in Gaza of in het veilige Nederland? Toch durf ik te stellen dat de situatie in Gaza en de Westbank, hoe vervelend en ellendig ook, niet kan worden vergeleken met Auschwitz of andere nazikampen. U wel?

Lopez
Lopez14 mrt. 2018 - 19:39

@korheiden [OK, u kent meer Palestijnen dan ik. Wonen die in Gaza of in het veilige Nederland?] Ik had het over Palestijnen in Gaza. En die zijn gemiddeld even goed op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt als u en ik. [Toch durf ik te stellen dat de situatie in Gaza en de Westbank, hoe vervelend en ellendig ook, niet kan worden vergeleken met Auschwitz of andere nazikampen. U wel?] Pardon? Wat heeft dit met uw eerdere opmerking over een veronderstelde gebrekkige kennis van de geschiedenis en de actualiteit (Yezidi’s) onder de bevolking van Gaza te maken? Of met mijn reactie daarop? Nee, natuurlijk zijn de Westoever en Gaza geen ‘nazikampen’.

Sachs
Sachs14 mrt. 2018 - 22:18

@ korheiden [Toch durf ik te stellen dat de situatie in Gaza en de Westbank, hoe vervelend en ellendig ook, niet kan worden vergeleken met Auschwitz of andere nazikampen. U wel?] Waarom zou u dat überhaupt willen vergelijken? De Palestijnse samenleving – een van de oudste ter wereld – wordt willens en wetens vernietigd. Een compleet volk wordt van zijn land, sociale structuur en vrijheid beroofd. We hebben het over Israëlische misdaden uit de buitencategorie, die inmiddels 70 jaar duren. Die zijn zo gruwelijk dat een vergelijking met andere gruwelijkheden niets toevoegt. De enige relevantie in uw vergelijking is het feit dat de Palestijnen een ultieme prijs betalen voor de Europese Holocaust, waar zij part noch deel aan hadden.

Bouwman2
Bouwman213 mrt. 2018 - 12:07

Israël als staat is een anachronisme. Het is op die manier een model voor iedereen die hecht aan wortels uit het verleden en aan afstamming. Dat is toch een misvatting. Het probleem met de staat Israël is dat op een paar uur vliegen naar Ben Goerion airport je arriveert in een land dat nooit de consequesties van de Verlichting heeft ondervonden. Israël is een cultureel Arabisch land, net als de buren. Hier wordt gedacht dat Israël de voorpost is van hoe hier gedacht wordt. Net zo min als hier de Russen begrepen worden begrijpen we ook Israeli's. Zelfs Amerikanen zijn raadselachtig. Ons past slechts terughoudendheid en bescheidenheid. Kom daar nog eens om.

1 Reactie
Joyce Klassen
Joyce Klassen13 mrt. 2018 - 13:53

Dat "anachronisme" is wel de sterkste militaire macht in het Midden-Oosten. En met de verbetenheid die de joden zich na de tweede wereldoorlog eigen hebben gemaakt zullen ze zich niet door de Arabieren uit Israel laten verjagen. Jij moet je maar verzoenen met de harde realiteit : Israel bestaat. En als jij beweert dat Israel geen Verlichting in zijn staatsbestel heeft dan vind ik dat je vergeet dat er Palestijnse volksvertegenwoordigers in de Knesseth zitten, en dat de Palestijnse Israeliërs alle burgerrechten hebben inclusief stemrecht. Ik vind dat Israel veel bezet land moeten teruggeven, maar ik vind niet dat Israel helemaal onwesters is. Israeliërs denken toch veel meer dan wij dan Egyptenaren of Jordaniërs. Palestijnen zijn ook weer een geval apart : als handelsvolk zijn ze eigenlijk heel anders dan veel andere Arabische volken. Palestijnen zijn veel opener naar andere culturen. Jammer dat ze door militaire organisaties worden bestuurd (Hamas, Fatah), met een representatief bestuur zouden ze meer op ons lijken dan je zou verwachten.

2C
2C13 mrt. 2018 - 12:02

Eens met het artikel van Han. De eenzijdigheid van personen als Nourdin El Ouali vind ik stuitend. Het onrecht wat de Palestijnen wordt aangedaan door Israel is kennelijk het enige wat telt. Over andere, nog gewelddadigere conflicten in regio hoor je ze niet of nauwelijks, zoals de Saoedische bombardementen die heel veel burgerslachtoffers maken in Jemen of de onderdrukking van de Koerden in Oost-Turkije en de acties van het Turkse leger in Afrin.

2 Reacties
Lopez
Lopez13 mrt. 2018 - 19:17

@2C Op dit soort stemmingmakerij zit niemand te wachten, 2C. Nourdin el Ouali benadrukte gisteravond bij Pauw dat NIDA álle mensenrechtenschendingen veroordeelt en hij noemde nota bene Saudi-Arabië als voorbeeld van een land waartegen zijn partij voortdurend stelling neemt.

Paul250371
Paul25037114 mrt. 2018 - 13:19

Eenzijdigheid. Je bedoelt je te voorspellen eenzijdige reactie naar links en moslims.

Fargo
Fargo13 mrt. 2018 - 11:57

Mijn moslim vriendenkring is nogal divers. Van de vlasbaard met twee vrouwen tot de wijn drinkende kech. Ze zijn me allemaal dierbaar. Ondanks deze diversiteit denken ze over een aantal onderwerpen precies hetzelfde. Eén van die onderwerpen is Israël. Israël is een illegale entiteit en wat er met de Joden ooit gebeurd is is eigenlijk alleen maar erg omdat hetzelfde nu met de Palestijnen gebeurt. Ook over Isis denken ze hetzelfde. Dat zijn geen ‘echte’ moslims maar een project van CIA/Mossad. Het verweer van Nida dat de geruchtmakende tweet in de context van het toenmalige conflict tussen Hamas en Israël gezien moet worden is dan ook kolder. Het is gewoon mainstream umma-speak. Tegelijkertijd bewonder ik de lenigheid van hun geest. Op dat gebied hebben ze allemaal zwarte band yoga. Zodra er een sjeik of imam opstaat die met een Soera of Hadith ‘bewijst’ dat Isis niet deugt omdat het juiste protocol niet gevolgd is bij het uitroepen van het kalifaat of bij het neuken van slaven, dan zeggen ze : zie je wel, onze geleerden nemen stelling tegen Isis. Tja. Onze gesprekken verlopen dan ook altijd heel geanimeerd. Ze zeggen bijvoorbeeld dat Europa de oorzaak is van het Israël-probleem. Ik complimenteer ze met hun kennis van de geschiedenis en erken dat ik het kind ben van een dadergeneratie. Een generatie mensen die actief meehielp of passief wegkeek bij de vernietiging van de Nederlandse Jood. Ik wijs ze er dan wel op dat direct na de tweede wereldoorlog de Arabieren het stokje overnamen om het Jodenprobleem op te lossen en een miljoen Joden met achterlating van bezittingen dwong te vluchten. We hebben allebei ons best gedaan om de Jood te vernietigen. Het is ons desondanks niet gelukt. Ze hebben zich teruggetrokken in dat kleine pokkelandje en zijn daar allemaal in de ketel toverdrank gevallen. Hoewel jullie hebben het nog drie keer geprobeerd hebben blijven ze moedig weerstand bieden. Om gallisch van te worden. Als de gemoederen dan bedaard zijn en ik nog een wijntje neem en de vlasbaard nog een vrouw, besluiten we het volgende. Wat onze ouders niet gelukt is met geweld en wapens gaan wij met de pen proberen. We gaan ze de zee in schrijven. Peace.

2 Reacties
Brave Hendrik4
Brave Hendrik413 mrt. 2018 - 14:38

Zo'n stipverhaalversie van de geschiedenis, kan aardig zijn. Maar vergeet niet dat het volk van Abraham al eens eerder met de pen door de zee - de Rode, meen ik - is gestuurd, en dat toen de golven weken. Water bij de wijn, laten we daar eerst maar 's mee beginnen.

JanVG2
JanVG213 mrt. 2018 - 15:44

"Het is gewoon mainstream umma-speak." ... kortom, iets minder divers dan je in eerste instantie dacht.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik413 mrt. 2018 - 11:56

Hoe doet-ie dat toch? Het is een gave. Van der Horst slaagt er telkens in om de trol in mij te wekken. Dat komt door zijn stijl. Die is schitterend, bedwelmend. Maar deze keer zal ik me niet laten betoveren. Nee, nee; - uit het zicht, onder tafel kruis ik mijn vingers. Politiek betreft, zoals bekend, de kunst van het verwezenlijken van het haalbare binnen het rijk van het mogelijke. En daarom moeten praktiserende politici hun eerste, tweede en derde bevlieging op sterk water zetten en oppotten. De gruweldaden van de Israëli's zijn op zichzelf genomen gruwelijk genoeg. En vergelijkingen gaan bijna altijd ergens mank. Dus... Stil... kalm, zachtjes, stt. De zon gaat onder. Langzaam telt de oude trol zijn kloten.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 mrt. 2018 - 10:14

NIDA ging in haar walgelijke vergelijking met een organisatie die bestaat uit islamofascistische genocideplegers en geweldsfetisjisten wel een stap verder dan het veroordelen van mensenrechtenschendingen door de staat Israel.

2 Reacties
RonaldMokens
RonaldMokens13 mrt. 2018 - 12:21

Ja en wat is daar het probleem? Je kunt de retoriek vervelend vinden maar dat is onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. We zeggen met grootste gemak hetzelfde over Afrikaanse landen. Als Trump zich minachtend uitlaat over Afrikaanse landen vind je velen hier op dit forum die daar wel enig begrip voor hebben. Het wordt een probleem gevonden omdat het Israël is en moslims betreft en de realiteit is dat er aantal akelige clubjes zijn die de legitieme discussie over het Israëlische beleid tot een taboe willen bombarderen door misbruik te maken van de angst bij politieke en intellectuele elites om voor anti-semiet gezien te worden. Het deugd niet en we moeten er potverdorie eens mee ophouden en volwassen en serieuze discussie voeren.

Paul250371
Paul25037113 mrt. 2018 - 13:14

Dat is het enige wat Israel doet? "mensenrechtenschendingen" Je zou zeggen dat Israel en haar bevolking uit eerste hand weten (al eeuwen) wat het betekent om aan mensen onderworpen te worden die politiek bedrijft zoals Israel dat nu doet tegen de Palestijnen. Maar gelukkig valt het mee met Israel, ze schenden alleen wat mensenrechten

Meta  Foor
Meta Foor13 mrt. 2018 - 9:54

Volgens mij kun je een fase verder gaan door te stellen dat door dergelijke kleine partijtjes in Europa (en laten we wel zijn... die worden alle afzonderlijk gesubsidieerd door die landen) het vredesproces tussen Israel en Palestijnen (cq Arabische Liga) wordt bemoeilijkt. . Het is bizar te constateren dat de buurlanden van Israel via Europeese politieke partijen het vredesproces met Israel kunnen frustreren.

5 Reacties
Johan eldert
Johan eldert13 mrt. 2018 - 10:47

meerdere docs via wikileaks hebben ondubbelzinnig aangetoond dat israel elk vredesproces blokkeert en maar een doel heeft: het totaal verdrijven van alle palestijnen.

H.Witte
H.Witte13 mrt. 2018 - 11:46

Beste Meta hebt u wel het 'landjepikproces'van de afgelopen decennia gevolgd? Als een buurland zoiets met ons zou doen, zouden de rapen (ook) gaar zijn? En weet u; dat beleid werd en wordt ook nog eens door 'het vrije westen' gesteund. Bizar toch! Mensen raken doorgaans niet voor de lol in verzet. Vaak ligt daar onderdrukking, achterstelling of volstrekte minachting van hele groepen mensen aan ten grondslag. Zo ook in het geval van de Palestijnen.

Joyce Klassen
Joyce Klassen13 mrt. 2018 - 13:18

@johan eldert In grote lijnen deel ik jouw standpunt over het huidige Israelische beleid. Maar het land geeft Palestijnen wel medische hulp, laat Palestijnen toe als staatsburger en ook als parlementariërs. Dus helemaal waar is het niet dat Israel alle Palestijnen zou willen verdrijven. Maar goed, dat doet niets af aan het feit dat de kolonisatie van Palestijns land een schande is en moet worden teruggedraaid.

Johan eldert
Johan eldert13 mrt. 2018 - 14:21

Joyce Klassen 13 maart 2018 at 14:18 de meeste medische hulp komt van humanitaire organisaties en vanuit de EU. Zendingen met medische middelen worden continue geblokkeerd door israel waardoro ziekenhuizen in de bezette gebieden steeds zonder medicijnen zitten en palestijnse burgers overlijden. dit is een misdaad tegen de menselijkheid. palestijnse burgers worden geen israelische staatsburger. hoe kom je erbij. er zijn wel israelische arabieren maar hun grondwettelijke rechten zijn beperkt tov overige israelische staatsburgers. Meerdere malen zijn arabische vertegenwoordigers in de Knesseth op last van de israelische regering uit hun ambt gezet. Hoezo democatie? dat is hetzelfde dat rutte Geert wilders de TK uit zou knikkeren nee vriend, israel is een terreurstaat en allesbehalve democratisch en rechtstatelijk.

Lopez
Lopez13 mrt. 2018 - 19:21

@Meta [Volgens mij kun je een fase verder gaan door te stellen dat door dergelijke kleine partijtjes in Europa…] Ik heb me altijd al afgevraagd hoe het toch komt dat het ‘vredesproces’ niets voorstelt. Nu weten we het: het zijn ‘kleine Europese partijtjes als NIDA’ die dat proces frustreren. Wat een liederijke onzin.