Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Op de barricaden voor de kroket!

  •  
13-02-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ophef over Meatless Monday bij Uva en HvA is onzinnig
Op The Post Online stond woensdag een suf stukje van ene Bastiaan van Blokland, dat weer eens laat zien hoe normaal de meeste vleeseters het vinden dat overal vlees is en hoe weinig ze zich bewust zijn van het feit dat bijna alles aangepast is aan hun overtuiging. Volgens Bastiaan zijn de UvA en de HvA verkeerd bezig, omdat ze namelijk mensen ‘dwingen’ mee te doen met Meatless Monday.
Niet alleen schrijft Bastiaan dat het vermoorden van dieren voor oraal genot een universeel mensenrecht is – ik ga er maar vanuit dat dat niet helemaal serieus bedoeld is – maar hij lijkt ook daadwerkelijk te vinden dat een instelling ‘bepaalt’ wat mensen eten door iets wel of niet aan te bieden. Maar voor zover ik heb begrepen geldt er vanuit deze instellingen helemaal geen verbod op vlees eten, alleen bieden ze het niet actief aan. Tenzij deze onderwijsinstellingen mensen door de gang laten patrouilleren om te controleren of geen enkele student stiekem een BiFi mee naar binnen smokkelt of een zelf gesmeerde boterham met vleeswaren nuttigt, lijkt mij geen sprake van iets opleggen.
Daarnaast vergeet Bastiaan dat keuze twee kanten opwerkt. Mensen die vlees eten hebben nu één dag per week bij twee onderwijsinstellingen geen mogelijkheid om een lunch met vlees te kopen, maar zijn voor het overige vrij. Als hij dat een beperking vindt in de keuzevrijheid, moet hij zich misschien eens afvragen hoe het is om als vegetariër, veganist of aanhanger van een andere, al dan niet religieuze, overtuiging vaak voor je eigen eten te moeten zorgen omdat veel instellingen geen of zeer beperkt rekening met specifieke dieetwensen houden.
Daarnaast zijn er voor zover ik weet geen onderwijsinstellingen die uitsluitend een vegetarisch, veganistisch, halal, kosjer, etc. aanbod hebben, zodat je als principiële eter eigenlijk altijd steun geeft aan een aanbieder die handelt in strijd met jouw overtuiging, zelfs als je alleen maar producten koopt die passen bij jouw dieetwensen. Tenzij je natuurlijk gebruik maakt van de vrijheid om je lunchpakketje aan te schaffen bij een aanbieder die wel aan jouw wensen voldoet, zoals ook iedere vleeseter de gelegenheid heeft zijn in stukjes gesneden dier ergens anders te kopen.
Als het gaat om mensen met dieetbeperkingen vindt men dat meestal heel normaal. Ik weet bij bijna iedere training, borrel, receptie en werkuitje al van tevoren zeker dat er voor mij (vrijwel) niets te eten zal zijn en dat ik zelf maar een appel en een mueslireep in mijn tas moet stoppen of enkele dagen van tevoren afspraken moet maken met de kok of cateraar (en die zegt soms ook gewoon nee). Maar stel je eens voor zeg, dat je als vleeseter een keer iets krijgt wat je gewoon mag eten en kunt verdragen, maar dat net niet helemaal voldoet aan jouw wensen. Wat erg! Vooral als je je in de positie bevindt dat je geld hebt om uit te geven aan een overpriced smakeloze hap in een universiteitskantine. En dan zitten ze in Syrië een beetje te klagen over een burgeroorlog, werkelijk…!
Bastiaan kan zich maar beter druk gaan maken om iets zinnigs en lekker thuis een kroketje gaan eten.
Dit artikel verscheen op het weblog van Alicia Hobbel

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

HanvanderHorst1
HanvanderHorst113 feb. 2014 - 13:06

Het is jammer dat de UB van de UvA niet echt gunstig gelegen is ten opzichte van de Febo en dat Broodje van Kootje ondergegaan is in het geweld der tijden.

opgeheven
opgeheven13 feb. 2014 - 13:06

Laten we het nu eens omdraaien. De uva besluit om op vrijdag meatful friday te houden en alleen vleesgerechten te serveren. Erg benieuwd naar het stukje van mevrouw Hobbel dan want dan zal het waarschijnlijk opeens wel een probleem zijn. "Als hij dat een beperking vindt in de keuzevrijheid, moet hij zich misschien eens afvragen hoe het is om als vegetariër, veganist of aanhanger van een andere, al dan niet religieuze, overtuiging vaak voor je eigen eten te moeten zorgen omdat veel instellingen geen of zeer beperkt rekening met specifieke dieetwensen houden." Maar dat is toch geen probleem? Je kunt immers zelf je eten meenemen......

Krissy
Krissy13 feb. 2014 - 13:06

In zo'n beetje in elk "argument" is de logica ver te zoeken, maar de drammerigheid is altijd aanwezig. Ik noem slechts 1 tegenwerping : Dus omdat er schijnbaar niet veel keus is voor bv veganisten ga je niet ijveren voor meer aanbod voor die mensen, maar ga jet het assortiment voor anderen ook maar beperken? Typisch staaltje van wraakzuchting denken. Dat zie je wel bij meer mensen.

PeterMiddle
PeterMiddle13 feb. 2014 - 13:06

Waar het om draait is dat mense de vrijheid moeten hebben om te kunnen kiezen. Als u ontevreden bent over het aanbod aan vegetarisch eten, moet u strijden voor meer aanbod vegetarisch eten en niet voor minder vlees voor hen die er voor kiezen vlees te eten. Ja het eten van vlees is een mensenrecht. Grtz

1 Reactie
edgarmat
edgarmat13 feb. 2014 - 13:06

@Peter: "Als u ontevreden bent over het aanbod aan vegetarisch eten, moet u strijden voor meer aanbod vegetarisch eten en niet voor minder vlees voor hen die er voor kiezen vlees te eten." Eens, je kunt anderen niet jouw mening opdringen... "Ja het eten van vlees is een mensenrecht." Oh, in welke wet is dat vastgelegd? Het is een keuze. Niet meer of minder...