Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Ook korting AOW aangepast onder druk Eerste Kamer

  •  
21-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_oud_stel2_Storm_300.jpg
Zowel de oppositiepartijen als regeringsfracties VVD en CDA hadden forse kritiek op het bezuinigingsvoorstel. CDA komt met tegenvoorstel
Na het plan voor de btw-verhoging voor podiumkunsten, moet ook het kabinetsplan om de AOW-partnertoeslag per 1 januari volgend jaar met 8 procent te korten worden aangepast. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft dit dinsdag besloten, nadat een meerderheid van de Eerste Kamer dreigde het plan weg te stemmen. Dat meldt de Volkskrant.
Zowel de oppositiepartijen als regeringsfracties VVD en CDA hadden forse kritiek op het bezuinigingsvoorstel, zo schrijft de Volkskrant. Het CDA stelt nu voor om de korting pas per 1 juli 2011 in te voeren en inkomens tot 30.000 euro te ontzien. In het oorspronkelijke kabinetsplan zouden alleen inkomens tot 20.000 euro, ofwel 110 procent van het minimumloon, worden ontzien.
Kamp zegde toe het alternatief te zullen uitwerken en met een positieve insteek te benaderen. In 2015 wordt de AOW-partnertoeslag geheel afgeschaft. Dat is al in de jaren negentig besloten.
Foto-cc: Storm

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

freaky33
freaky3321 dec. 2010 - 17:58

Kijk, zo gaat dat goed. Laat de eerste kamer al die populistische plannetjes van de tweede kamer maar affikken. Prima zo.

JoopSchouten
JoopSchouten21 dec. 2010 - 17:58

De belangrijkste kritiek in de senaat is dat de oudere stellen nauwelijks de kans hebben om zich voor te bereiden op de ingreep. Alsof deze ingreep op een later tijdstip minder desastreus zou zijn... Wat een asociale domheid.

Milieunet
Milieunet21 dec. 2010 - 17:58

Even over de verkiezingen tillen in de hoop dat de kiezers alle ellende vergeten zijn als ze gaan stemmen. Daarna kan alles gewoon worden uitgevoerd. Bezuinigen, BTW verhogen, enz, enz

Bernie2
Bernie221 dec. 2010 - 17:58

Een lichtbruine kerst voor Henk & Ingrid.

objectivist
objectivist21 dec. 2010 - 17:58

Welja doe maar lekker Grieks, stel de pijn maar uit en stapel de schulden maar op, dan wordt het alleen maar erger. Slaap lekker 1e Kamer. De volgende generatie lost het wel op. Dit is pas asociaal denken. Wees blij dat het tot de kunst beperkt blijft. Er kan een tijd komen dat het echt serieus wordt. Onverantwoord gedrag van onze senatoren (of zeggen we senielen?).

Elfje2
Elfje221 dec. 2010 - 17:58

Wat is dit kabinet toch slagvaardig he, niks uitstellen en geen excuus- regering, nee Mark laat zijn tanden wel even zien. Maar niet heus. Neemt niet weg dat die vreselijke PVV al slapende de grootste partij wordt. En dan??????:((((((

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2010 - 17:58

Heerlijk zo'n kabinet waar niet alles is dichtgetimmerd, waar volksvertegenwoordigers ook nog wat in de melk te brokkelen hebben.

2 Reacties
ElChe
ElChe21 dec. 2010 - 17:58

Het kabinet ziet er uit als een zeer tochtig huis. Het waait er dwars door heen. Het huis is dan ook niet gebouwd door echte bouwvakkers. De fundering ontbreekt volledig. Nog even en het waait om.

Charta46
Charta4621 dec. 2010 - 17:58

[...Heerlijk zo'n kabinet waar niet alles is dichtgetimmerd, waar volksvertegenwoordigers ook nog wat in de melk te brokkelen hebben...] Onzin wat je zegt. Gisterochtend liet Weekers nog weten dat hij niets aan het belastingplan kon wijzigen. Omdat de coalitiepartijen in de 2e Kamer geen overeenstemming konden bereiken over de wijziging om het btw-tarief per 1 januari te verhogen. Ook zou het volgens hem juridisch niet mogelijk zijn om het belastingplan, waarin de btw-verhoging is vastgelegd, te wijzigen. Pas toen de 1e Kamer dreigde dat Rutte moest opdraven, die was al op vakantie, kon het wel worden uigesteld. Voor Weekers geldt dus, u liegt en u draait. En dit noem jij een heerlijk kabinet, ik noem het list en bedrog kabinet!!!

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2010 - 17:58

Mag ik het geachte gezelschap eraan herinneren dat dit wetsvoorstel om de AOW-toeslag te korten voor partners jonger dan 65 een wetsvoorstel is van de vorige regering? En dat de Minister van Financiën in de vorige regering dhr. Wouter Bos was van de PVDA? Niet dat deze gegevens deze arbitraire korting de getroffenen meer solidair maakten met de bankiers en overige graaiers, hoor. Verre van. Maar het betrof toch maar mensen die politiek gezien weinig gewicht in de schaal wierpen, toch? Een uitstervende groep van vrouwen zonder inkomen gekoppeld aan alleenverdieners. Eigen schuld, dikke proletarische bult, toch?

2 Reacties
mees.
mees.21 dec. 2010 - 17:58

Wat vindt u ervan als bijvoorbeeld een 66 jarige een niet werkende partner heeft die de volledige partnertoeslag ontvangt?

Charta46
Charta4621 dec. 2010 - 17:58

[...Mag ik het geachte gezelschap eraan herinneren dat dit wetsvoorstel om de AOW-toeslag te korten voor partners jonger dan 65 een wetsvoorstel is van de vorige regering?...] Je hebt blijkbaar het bovenstaande artikel niet goed gelezen. In de jaren negentig is al besloten dat in 2015 de AOW partnertoeslag geheel wordt afgeschaft.