Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Ook justitie doet niets tegen discriminatie

  •  
29-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rutte_300b_01.jpg
Net als de premier, wil justitie het misdrijf dat de samenleving verziekt niet aanpakken
‘Ik kan er niks aan doen’ zegt premier Rutte tegen burgers die slachtoffer zijn van discriminatie. Justitie en politie blijken min of meer hetzelfde standpunt te huldigen. Van de 3600 gevallen van discriminatie die in 2013 bij de politie werden gemeld, kwam slechts 2 procent (86 zaken) bij justitie terecht.
Doe aangifte, luidt de raad aan mensen die te maken krijgen met discriminatie. Maar het is ernstig de vraag of dat advies enig houdt snijdt. Politie en justitie komen namelijk nauwelijks in actie tegen discriminatie en dat wordt ook nog eens steeds minder. In 2013 kwam slecht 2 procent van de gemelde zaken bij justitie, een absoluut laagterecord sinds de registratie begon in 1998. Dat ontdekte het KRO-NCRV programma De Monitor. In een verklaring zegt het OM:
“De daling van de aantallen vanaf 2009 tot en met 2012 was al zeer opvallend. De daling die te zien is in 2013 is zorgelijk, omdat het er op lijkt dat de daling steeds verder doorzet en niet stabiliseert. Het LECD heeft daarbij geen reden om aan te nemen dat de daadwerkelijke discriminatie in dezelfde mate is gedaald. Het is evenmin aannemelijk dat de daling enkel wordt veroorzaakt door een verminderde bereidheid om aangifte te doen.”
Programmamaker Bastiaan Hetebrij:
Discriminatiezaken zijn ‘juridisch lastig’, zegt het OM. En verschillende kenners die ik heb gesproken beamen dat. Het komt voor dat een discriminatie-aangifte eindigt als een belediging- of vernielingszaak. Dat is blijkbaar gemakkelijker te bewijzen.
Een van de problemen zou ook zijn dat er in veel gevallen geen dader bekend is, een fenomeen dat overigens vaker optreedt bij misdrijven. NRC Handelsblad meldt over de zaken die wel vervolgd worden:
Antisemitisme komt als vorm van discriminatie het het vaakst voor, gevolgd door discriminatie tegen homoseksuelen. Verreweg de meeste verdachten (77 procent) zijn blanke particulieren.
Discriminatie van zwarten en/of moslims komt in Nederland dus nauwelijks voor. Volgens de autoriteiten. Die onder leiding van premier Rutte zeggen er ook niets aan te kunnen doen.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Haastig
Haastig29 mrt. 2015 - 10:20

"Doe aangifte, luidt de raad aan mensen die te maken krijgen met discriminatie. Maar het is ernstig de vraag of dat advies enig houdt snijdt." Ja dus. Want als er aangifte is gedaan zijn er cijfers bekend. Een veel slechter advies is te adviseren géén aangifte te doen, want zonder aangifte "geen probleem". We zijn helaas op een punt beland dat mensen ook geen aangifte meer doen van poging tot diefstal, inbraak of geweld, omdat de politie weinig toegankelijk is én omdat er over de hele linie weinig veroordelingen plaatsvinden. Laat staan als bij een moeilijk bewijsbaar en subjectief onderwerp als racisme.

gimli55
gimli5529 mrt. 2015 - 10:20

Er is zoals gewoonlijk een fundamenteel verschil tussen wat de politiek zegt en wat ze doet. Dat staat regelmatig tegenover elkaar. Zo willen ze ook graag dat je ze vertrouwt, daar is echter geen enkele reden voor. Als alles terug wordt gebracht tot baten en kosten, verliest de maatschappelijke verantwoordelijkheid en ethisch en moreel inzicht terrein. Alles wat kosten met zich mee brengt wordt door de winst maximalisatie geschrapt, terwijl de baten geoptimaliseerd worden. Dus dat betekent de belastingopbrengsten omhoog en de kosten voor de zorg, veiligheid en onderwijs omlaag.

ZafferY
ZafferY29 mrt. 2015 - 10:20

Tja, of het is een onderdeel van de maatschappij dat simpelweg niet maakbaar is, of het is minder erg dan door sommigen wordt voorgesteld.

feitenchecker
feitenchecker29 mrt. 2015 - 10:20

We leven in een rechtstaat, dus worden er eisen gesteld aan het bewijs. En dan blijkt in geval van discriminatie het bewijs vaak lastig te leveren zijn. Jammer, maar weinig aan te doen.

Sardar2
Sardar229 mrt. 2015 - 10:20

Dat is niet verbazingwekkend. Zelfs als straks uitkomt dat de criteria zijn gewisseld om discriminatie juist als een gunst laten zien. Een land dat zijn premier niks wilt doen tegen racisme, zijn instituties zullen mijlen ver voor hem lopen om de vreemde het leven “zoet” maken in de Hollandse paradijs. Maar men vergeet een ding: we leven niet in 1940.

vriest
vriest29 mrt. 2015 - 10:20

Met een MP die het opzetten van bevolkingsgroepen tegen elkaar sinds zijn aantreden tot grote hoogte wist te brengen en discriminatie niet schuwt . Vanaf den beginne heeft hij de uitspraken gedaan dat zijn eigen burgers die onder andere door zijn beleid werkeloos werden weg te zetten als profiteurs en luiaards .En zich ook nu steeds meer begint te profileren als een zo genaamde vervanger van een WILDERS door andere groepen met woorden weg te zetten ,het scheppen van een tweedeling in de maatschappij schijnt hem gezien de peilingen geen windeieren te leggen .Maar is niet van gevaar ontbloot ,indien zijn partij wat ook met de uitspraken van een ZIJLSTRA schijnt te willen behalen is een totale macht .En schijnbaar is het NEDERLANDSE ELECTORAAT zich daar weinig bewust van wat al blijkt aan de stijging op de ladder van zetels .Wat ook nog een ander gevaar is dat men al het gebeuren rond de corruptie en andere feiten naast zich neerlegt ,en er niet om maalt .Hiermee geeft men juist deze partij een kans om de totale macht die zij vertegenwoordigen in uitvoer te brengen wat een gevaar voor de democratie inhoud .

Optelsommetje
Optelsommetje29 mrt. 2015 - 10:20

Het is alweer de schuld van Mark zo te zien. De samenleving is niet maakbaar, helaas. En de VVD blijft er prima bij varen, ondanks wat er allemaal in de schoenen wordt geschoven. Nog even en het is weer tijd voor anti zwarte piet artikeltjes...

Roberti
Roberti29 mrt. 2015 - 10:20

Van een premier die zich er zelf schuldig aan maakt (zwarte piet is nou eenmaal zwart) hoef je ook niets te verwachten. Net als Dijsselbloem over de ABN-AMRO graaiers: hij zit in de regering en kan dus best wat doen, maar dat WIL hij gewoonweg niet.

Opinius
Opinius29 mrt. 2015 - 10:20

citaat : Ook justitie doet niets tegen discriminatie Net als de premier, wil justitie het misdrijf dat de samenleving verziekt niet aanpakken. " nee natuurlijk niet want dat is ontrouw verraad /bedrog naar de geambrozijnde metastasen ,waar je zolang je leeft geld mee kan verdienen !

Paulpeters
Paulpeters29 mrt. 2015 - 10:20

Aangifte doen van een geweldsmisdrijf of van diefstal heeft over het algemeen ook weinig zin. Ik denk dat dat een algemeen probleem is, dat de politie er kennelijk erg veel papierwerk aan heeft en veel te weinig tijd om zaken goed uitgewerkt bij het OM aan te leveren. Zelf zou ik dan eerder eerst eens alle geweldsmisdrijven serieus gaan aanpakken, al kan discriminatie ook vervelend zijn voor slachtoffers. Lastig bij discriminatie is volgens mij dat het vaak perceptie is. Zo was er laatst ook weer eens iemand aan het klagen dat hij niet werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, terwijl bij ons standaardbeleid is om mensen met spelfouten in hun brieven niet uit te nodigen voor een gesprek. Maar dat wilde deze persoon dus echt niet van ons aannemen. Tja, dan houdt het wel een beetje op natuurlijk..

Opinius
Opinius29 mrt. 2015 - 10:20

citaat : Net als de premier, wil justitie het misdrijf dat de samenleving verziekt niet aanpakken" ( ik lig dubbel met die redactie hier ) geef mij éen reden waarom die premier Ruttegruttefdeflutte het wel zou doen? een .

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten29 mrt. 2015 - 10:20

Ach, je moet het niet persoonlijk opvatten. Justitie doet ook niets tegen fietsendiefstal, of inbraken.

Opinius
Opinius29 mrt. 2015 - 10:20

citaat : "Net als de premier, wil justitie het misdrijf dat de samenleving verziekt niet aanpakken" ( ik lig dubbel met die redactie hier ) . geef mij éen reden waarom die premier Ruttegruttefdeflutte het wel zou doen? geef er mij een !

Brauswasser
Brauswasser29 mrt. 2015 - 10:20

De spreuk zegt : “zonder lijk geen zaak”. Ook "zonder bewijs geen zaak" en daar zit het kantelmoment.

minten
minten29 mrt. 2015 - 10:20

discrinminatie is er ook onder de zwarte, meestal grappig bedoeld,maar meesal is het om niets en over een tijd zijn de zwarte in de meerderheid,want dan hebben veel witte zich dood gerookt,en teveel gedronken met te weinig beweging,en teveel mannen produceren daardoor,teveel zwak zaad ,terwijl de meeste moslim bij hun gebed voldoende beweging en geen alcohol of necotine nuttigen, de droom van elke onze relatie,of je zelf

LisanneW
LisanneW29 mrt. 2015 - 10:20

"Discriminatie van zwarten en/of moslims komt in Nederland dus nauwelijks voor." Pak van mijn hart. De Denk partij en de 'kunst' projecten van de heer Gario zijn dus overbodig,

Armagaddon
Armagaddon29 mrt. 2015 - 10:20

>>> Shame and Scandal Nederlands lafhartige misdadige achijn democratische politiek...VVD richting naar fascisme light....??? >>> PvdA kom uit de letargie van verdwazing, stop de verdere ondermijning vhn de democratische waarde..!! >>> Het stuitende PVV-VVD systeem van tweespalt, verdeel en heerssysteem, de basis van elk stuitend dictatoriaal beleid zoals de kern van een fascistisch regiem...!!!

JannesJ2
JannesJ229 mrt. 2015 - 10:20

"'Ik kan er niks aan doen' zegt premier Rutte..." Er is natuurlijk een wezenlijk verschil tussen 'niet kunnen' en 'niet willen'. --VVD-leider Mark Rutte heeft als staatssecretaris van Sociale Zaken gemeenten aangezet tot rassendiscriminatie. Dit oordeel heeft de rechtbank van Haarlem geveld over een oproep van Rutte.-- http://www.nu.nl/algemeen/1082182/rechtbank-rutte-zette-aan-tot-discriminatie.html

Sardar2
Sardar229 mrt. 2015 - 10:20

Dus als de minister president van een land kan niks doen om discriminatie en racisme op werkvloer, onderwijs en straat tegen te gaan, dan is de enige weg de hef in eigen handen nemen. Dat is de enige conclusie die er kan getrokken worden. En die hef in eigen handen is niet elke dag weer laten discriminatie men overkomt, nee actieve bestrijding van racisme en discriminatie. Hoe dat moet zijn, zullen migranten ook leren. Dat is de indirecte boodschap van minister president van dit land, en jusititie bevestigd het ook!

Qizilbash
Qizilbash29 mrt. 2015 - 10:20

Men meent dat discriminatie heel moeilijk te bewijzen is maar dat valt best mee. http://www.volkskrant.nl/dossier-werk/driekwart-uitzendbureaus-schuldig-aan-discriminatie~a3009124/ In 76,8 procent van de gevallen honoreerden uitzendbureaus direct het verzoek van werkgevers om geen Marokkanen/Turken/Surinamers, ook al spreken zij prima Nederlands, te sturen. Nog 7% stelde voor om een lijst met namen te sturen waarop de werkgever dan zelf de buitenlands klinkende namen weg kon selecteren. http://www.nu.nl/economie/2984375/nog-steeds-discriminatie-bij-uitzendbureaus.html Acteurs van verschillende etnische achtergronden gingen met precies hetzelfde CV bij uitzendbureaus langs om werk te zoeken. Van de autochtone werkzoekenden die bij het uitzendbureau binnenliepen, kreeg 46 procent een baan aangeboden. Niet-westerse werkzoekenden slechts 28 procent, met precies hetzelfde CV.

rbakels
rbakels29 mrt. 2015 - 10:20

Wie rechtstreeks betrokken is (met name als slachtoffer) kan in een "artikel 12 Wetboek van Strafvordering" bij een gerechtshof zijn beklag doen als het OM besluit om niet te vervolgen. het is dezelfde procedure die werd gebruikt om Wilders toch te laten vervolgens hoewel het OM aanvankelijk besloot hem niet te vervolgen. Het gerechtshof hoeft het verzoek van art. 12 Sv niet te honoreren. Bij voorbeeld als de gewraakte "gedraging" niet voldoende te bewijzen is, of niet onder een wettelijke strafbepaling valt, of er een wettelijk schuld- of strafuitsluitingsgrond is. In het algemeen kan de politie zich veel veroorloven. Te veel misschien. De autoriteiten zouden goed naar de VS moeten kijken, waar de politie "African Americans" sterk discrimineert. Recent heeft dat tot rellen geleid. En is het geen VVD stokpaard in het strafrecht meer aandacht te besteden aan slachtoffers? Dat zou ook hier moeten gebeuren!

Patrick Faas
Patrick Faas29 mrt. 2015 - 10:20

“U heeft wel erg groot vertrouwen in de rechtsstaat.” Het leek alsof de rechter me naïef vond, maar wat moet je anders? Wanhopen? Het recht in eigen hand nemen?

Meta Foor
Meta Foor29 mrt. 2015 - 10:20

gewoon op particulier initiatief een website met meldpunt instellen: naam en toenaam, naming en shaming. moet je kijken hoe snel dat opgepakt wordt door politiek, publiek en media klagen helpt niet; handen uit mouw en doen (of wordt men daar moe van)

4 Reacties
bakkwast
bakkwast29 mrt. 2015 - 10:20

mag niet van de privacy wetgeving

neutralist
neutralist29 mrt. 2015 - 10:20

Dat gaat heel erg averechts en heftig polariserend werken. Dus dat zou ik zeker niet doen. Sommige zaken kun je niet afdwingen.

PeterDraman
PeterDraman29 mrt. 2015 - 10:20

Dan komen de discriminators ervan af met een lichtere straf omdat ze al door de media veroordeeld zijn.

JanVrij
JanVrij29 mrt. 2015 - 10:20

Eigen rechter spelen dus, waarmee je de bijl in de wortel van de rechstaat zet. Gefeliciteerd. Volgende keer minder onderbuik graag.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mrt. 2015 - 10:20

[Verreweg de meeste verdachten (77 procent) zijn blanke particulieren.] Mooi, schilder de blanke maar weer af als racist. Niet-westerse allochtonen maken voor 12% onze bevolking uit. Als we voor het gemak zeggen dat het aantal blanke mensen dan overeen komt met ongeveer 88%, betekent dit dat (88/12) / (77/23) = 2.19. Blanke mensen zijn dus in verhouding meer dan 2 maal zo weinig verdachte van discriminatie!

1 Reactie
gimli55
gimli5529 mrt. 2015 - 10:20

Wat is je punt, wat wil je met deze bijdrage zeggen of suggereren?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 mrt. 2015 - 10:20

Niet eerlijk hoor, anti-joden Janmaat werd wel vervolgd door OM, en Theo van Gogh bijvoorbeeld werd ook door Justitie vervolgd wegens discriminatie van joden, aangeklaagd door schrijver Leon de Winter. Pim, Hirsi Ali en nu wilders mogen wel anti-moslims zijn ? Is antisemitisme een super discriminatie wat absoluut niet mag en gewoon discriminatie van moslim burgers wel mag ? NB. Discriminatie volgens mij mag pas discriminatie genoemd worden als een volksvertegenwoordiger of bekend burger groep mensen schoffeert en vernederd. Want dat is pas eng.

3 Reacties
zweistein
zweistein29 mrt. 2015 - 10:20

Antisemitisme heeft extra aandacht omdat het in de geschiedenis meermaals tot excessen tegen Joden is gekomen. Bij mijn weten zijn moslims nooit zo rigoureus vervolgd (tenzij door andere moslims), en zijn bovendien, door hun numerieke overwicht, zeer wel in staat zichzelf te verdedigen. Wees daar trots op in plaats van u te beklagen!

Zakenpief
Zakenpief29 mrt. 2015 - 10:20

Wilders wordt toch ook vervolgd door het OM voor discriminatie? En ja, in Nederland zijn we vanwege ons schuldgevoel mbt WOII overgevoelig voor antisemitisme. Maar uiteindelijk bepaalt de rechter. Zaken als verkoop van Mein Kampf en ontkennen van Holocaust zouden wat mij betreft uit het Wetboek van Strafrecht verwijderd mogen worden. Net als het verbod op godslastering bijvoorbeeld.

Haastig
Haastig29 mrt. 2015 - 10:20

@ Mostafa Mouktafi, zo 29 maart 2015 13:52 Janmaat veroordeeld wegens discriminatie tegen joden? "Het CD-kamerlid wordt ten laste gelegd dat hij in het openbaar heeft aangezet tot haat tegen mensen en discriminatie van mensen die in Nederland verblijven en die van buitenlandse nationaliteit of ras zijn." Theo van Gogh werd aangeklaagd wegens antisemitisme, maar op veel punten vrijgesproken. Hij werd wel vermoord vanwege zijn anti-islamitische sentimenten. Van Bommel werd niet vervolgd voor zijn deelname aan een demonstratie waar werd luidkeels opgeroepen tot het vergassen van joden. Wilders is aangeklaagd voor discriminatie van buitenlanders. De algemene tendens is dat het kennelijk lastig is iemand te veroordelen wegens discriminatie. Ik heb ook niet de indruk dat er specifiek wél gediscrimineerd mag worden jegens moslims en niet tegen anderen. Sterker nog, ik heb de indruk dat moslims ongehinderd mogen discrimineren, of het nu vrouwen, homo's of joden betreft. Zelfs als het oproepen tot het vermoorden/vergassen, van flats afwerpen/ommuren van de genoemde groepen betreft, wordt er zelden vervolgt.

lembeck
lembeck29 mrt. 2015 - 10:20

"'Ik kan er niks aan doen' zegt premier Rutte tegen burgers die slachtoffer zijn van discriminatie." Hier ben ik stil van.... :(

3 Reacties
JoopV2
JoopV229 mrt. 2015 - 10:20

Tja als je op straat loopt en je wordt door een wildvreemde k*tneger genoemd dan is dat natuurlijk moeilijk te bewijzen. Of je wordt bij een sollicitatie niet aangenomen omdat je niet in het team past, is dat dan omdat je een gekleurde bent? Of heeft het te maken met dat je ook echt niet in het team past. Beide heb ik mee gemaakt, maar ik denk dat ik een dikke huit heb (mbt het eerste dan). Ik zie ook regelmatig dat dikke mensen of mensen met een bril worden uitgescholden. Dat niet in het team passen. Tja jammer dan, heb overigens een prachtige baan, dus mag niet klagen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 mrt. 2015 - 10:20

De Nachtwaker ''Ik zag ze afgaan voor m'n ogen Hoorde ze schelden als de zaal niet was gevuld En meestal kregen dan alleen de regisseur En het publiek de schuld Ik zag de jonge gasten staan Die altijd speelden met hun hart De meesten zijn kapot gemaakt Door de frustraties en de haat Van een of andere ouwe rat Die hun talent nooit heeft gehad'' .......ect.... Stef Bos.

Cinema2
Cinema229 mrt. 2015 - 10:20

"'Ik kan er niks aan doen' zegt premier Rutte tegen burgers die slachtoffer zijn van discriminatie." U noemt het wenselijk dat onze MP plaats neemt op het stoeltje van de rechter?

Bouwman2
Bouwman229 mrt. 2015 - 10:20

Dit is nu eenmaal een land van zeurders en teleurgestelde aandachttrekkers. Dat mag, maar de minister president besteedt zijn tijd liever aan meer economsche groei, als de welvaart stijgt wordt het aantal klagers over discriminatie ook minder. Hij is dus te bescheiden, ik mag dat graag zien. Het compenseert namelijk de waanzinnige overspanning die dit land teistert net als het Nederlands elftal, dat doet.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra29 mrt. 2015 - 10:20

== Dat mag, maar de minister president besteedt zijn tijd liever aan meer economsche groei, == Ook daar heeft hij een mooi zootje van gemaakt. Economische groei kennen we al jaren niet meer.

GingerTed
GingerTed29 mrt. 2015 - 10:20

"Antisemitisme komt als vorm van discriminatie het het vaakst voor, gevolgd door discriminatie tegen homoseksuelen." Antisemitisme (39%), anti-homoseksualiteit (14%), anti-zwart (14%), anti-allochtonen/buitenlanders algemeen (9%). In de laatste relatief kleine groep, die bovendien divers is en dus gedeeld wordt, bevinden zich ook Marokkaanse Nedelanders. Knoopt u dat allen nog eens goed in uw oren. En realiseert u zich dan vooral dat het Turks Nederlandse bevolkingsdeel, net als het Marokkaanse Nederlandse bevolkingsdeel vijfentwintig keer groter is dan het Joods Nederlandse bevolkingsaandeel, maar dat er desondanks veel meer gemelde als geregistreerde meldingen zijn van discriminatie van Joodse Nederlanders (en ook homoseksuele) dan van andere. "Verreweg de meeste verdachten (77 procent) zijn blanke particulieren." Als je daar niet teveel bij nadenkt zou je dan denken dat individuele blanke Nederlanders zich vaker schuldig maken aan discriminatie. Het is an sich al raar, eigenlijk racistisch, om daderschap van discriminatie te koppelen aan huidskleur of etniciteit. Anders dan slachtofferschap mag daderschap m.b.t huidskleur, geaardheid, etniciteit bij discriminatie alleen met recht gekoppeld worden zodra er een aantoonbaar relatief hoger aandeel is door een dergelijk omschreven groep. Maar dan doe je bij het noemen van 77% aan zelfbedrog, zo niet aan bewust kwalijke desinformatie, als gevolg dat je ten onrechte een kwalijk beeld schept van de blanke Nederlander. Het is namelijk zo dat 88% van de Nederlandse bevolking bestaat uit autochtonen en westerse blanke allochtonen (voornamelijk Europese immigranten) en 12% niet-westerse allochtonen zijn. Zo bezien is het relatieve aandeel van discriminatie uit het niet-westerse Nederlandse bevolkingsdeel behoorlijk hoger. Maar zoals gezegd vind ik een dergelijke niet of nauwelijks onderbouwde verbinding van daderschap met alle vormen van discriminatie (ook nog een punt van kritiek) op een hoop sowieso al een blijk van een verdachte beeldvorming. "Discriminatie van zwarten en/of moslims komt in Nederland dus nauwelijks voor. Volgens de autoriteiten. Die onder leiding van premier Rutte zeggen er ook niets aan te kunnen doen."

2 Reacties
GingerTed
GingerTed29 mrt. 2015 - 10:20

Om een idee te geven in welke mate uit het hier (m.i. kwalijke) onderscheiden blanke aandeel is bij discriminatie op grond van gegeven cijfers en die voor wat betreft bevolkingsaandeel met als bron het CBS: 88% blanke Nederlanders (78% autochtonen en 10% westerse allochtone Nederlanders) veroorzaken 77% van de gemelde gevallen van discriminatie. Daartegenover staan dan dus 12% niet-westerse niet-blanke allochtone Nederlanders die dus 23% van de gemelde gevallen van discriminatie opleveren. Blanke Nederlanders veroorzaken dus gemiddeld 77/88 = 0,875 gevallen van discriminatie per individu. Niet-blanke Nederlanders veroorzaken dus gemiddeld 23/12 = 1,9 gevallen van discriminatie per individu. Dan discrimineren niet-blanke Nederlanders dus 1,9/0,875 = 2,2 keer zo vaak. Let wel! Het was niet mijn idee zaken zo voor te stellen.

kapitanlaipose
kapitanlaipose29 mrt. 2015 - 10:20

Stel je zou naar daderprofiel willen kijken dan kijk je naar de groep die zich in ABSOLUTE zin het meest schuldig aanmaakt. Een procentuele daling van die groep heeft namelijk het meeste effect. Als in ABSOLUTE zin de meeste daders blank zijn en de meeste meldingen betreffen antisemitisme en homofobie dan kan dat wijzen op een relatie op een hoog gehalte aan antisemitisme en homofobie binnen de blanke bevolkingsgroep. Laten we vooral niet vergeten dat we hier IN NEDERLAND geen antisemitische partij hebben in ons politiek bestel hebben. We hebben wel een grote anti-moslim partij (PVV) en in een bepaalde mate een homofobe partijen (SGP, ChristenUnie). Dit is hoe de kaarten zijn geschud in ons politiek bestel.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mrt. 2015 - 10:20

Natuurlijk kunnen tolerante feministische progressieve slachtoffers ook hun eigen bedrijven opzetten waar voor boze oude blanke mannen geen plaats is.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mrt. 2015 - 10:20

Nee hoor. Want dan gaan die boze, oude blanke mannen weer op tilt slaan dat zij gediscrimineerd worden.

Blitskikker
Blitskikker29 mrt. 2015 - 10:20

Discriminatie moet je bij de bron aanpakken. En die bron zijn religies, die voorschrijven dat andersgelovigen, Joden, homo's en vrouwen minderwaardig zijn of zelfs uitgeroeid moeten worden. Zolang we deze discriminatie tolereren onder het mom van vrijheid van religie gaat het niet goed komen.

1 Reactie
lembeck
lembeck29 mrt. 2015 - 10:20

Geen idee hoe groot jouw duim en onderbuik zijn, maar ze moeten echt wel heel erg groot zijn. Religies? Je bedoelt MENSEN die religies uitleggen aan anderen en daarbij alles zo draaien dat het net niet is wat in de boeken van die religies staat. Elke religie is en blijft mensenwerk, Blits.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201429 mrt. 2015 - 10:20

Logisch. Je moet je tenslotte 'invechten' volgens de sociaal-darwinistische neoliberale ideologie.

1 Reactie
denmol
denmol29 mrt. 2015 - 10:20

Geheel in lijn met Schippers die ooit geuit heeft dat psychiatrische patiënten het met familie moeten zien uit te vogelen als verklaring voor de bezuinigingen op de GGZ. Dat terwijl mensen die te kampen hebben met een depressie grote schade bij zichzelf en bij anderen kunnen veroorzaken als ze niet behandeld worden of professionele begeleiding krijgen.

rikus1
rikus129 mrt. 2015 - 10:20

Ik denk dat alles te pas en onpas onder de vleugels van discriminatie wordt geplaatst. Ik weet nog heel goed dat er zo’n 65 jaar geleden een neger in ons dorp opdook. Het hele dorp was in rep en roer. Het werd door onze ouders afgedaan met het verhaal dat Sinterklaas hem had gestuurd om te kijken of wij wel braaf waren. Gelukkig schrikt nu niemand meer van een kleurling tenzij deze gewelddadig bij je binnen dringt en dat gebeurd helaas nog al eens

2 Reacties
JoopSchouten2014
JoopSchouten201429 mrt. 2015 - 10:20

'Gelukkig schrikt nu niemand meer van een kleurling tenzij deze gewelddadig bij je binnen dringt en dat gebeurd helaas nog al eens.' Zo hé, jij bent grof Rikus. Je wijst op kleurverschil en suggereert een relatie tussen huisvredebreuk en etniciteit.

Brauswasser
Brauswasser29 mrt. 2015 - 10:20

was dat Menthol ?

vriest
vriest29 mrt. 2015 - 10:20

Na hun eigen volk verraden te hebben verraden de democraten en liberalen de moslims .

1 Reactie
TruusBeek
TruusBeek29 mrt. 2015 - 10:20

U vergeet de joden en homoseksuelen maar of die alleen door liberalen worden gediscrimineerd is de vraag

[verwijderd]
[verwijderd]29 mrt. 2015 - 10:20

"Van de 3600 gevallen van discriminatie die in 2013 bij de politie werden gemeld, kwam slechts 2 procent (86 zaken) bij justitie terecht." Ik kan u nu al melden dat dit percentage nog veel lager uitpakt voor 2014. Van de 5000 aangiftes tegen Wilders komt hooguit 1 rechtszaak. Dat is maar 0.02 %.

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash29 mrt. 2015 - 10:20

Een grapje zeker? Als er 5000 aangiftes van discriminatie tegen Wilders zijn en er komt een (ook al is het 1) rechtszaak vanwege discriminatie dan is dat 100%.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai29 mrt. 2015 - 10:20

Wie worden er dan wel gediscrimineerd.. Joden - Homo's, Lesbiennes, christenen, Wereldse kunst, Vrouwen, ongelovige, of is het die jan vervelend die de toegang tot een of andere foute disco is geweigerd..Zou graag even mee willen meelijken. B.v. discriminatie op de arbeidsmarkt: De naam die je je kind geeft is Mohammed, je spreekt thuis enkel de taal van herkomst zorgt voor een een fikse taalachterstand en leun je zwaar op de sociale voorzieningen. Als gemeenschap creëer je een slecht imago en de controle en begeleiding van Mohammed en opvoeding is ronduit slecht. Uiteindelijk aan het einde van al deze niet bijster slimme beslissingen kom je er achter dat je kind slecht is opgeleid en niet aan werk komt. En schrijf je dat toe aan de gemeenschap al zinde discriminatie. Iedereen weet dat de gemeenschap erg veel geld en positieve discriminatie in delen van onze samenleving heeft gepompt maar dat heeft daarmee weinig tot geen resultaat geboekt. Trouwens geld zeker niet voor alle immigranten die zich hebben gevestigd in ons land. De Chinezen gemeenschap doet het uitstekend! Geld ook voor de Aziatische immigranten. Al met al denk ik dat de discriminatie die bepaalde bevolkingsgroepen tegenkomen vaak gerelateerd zijn aan door zichzelf gecreëerd beeld. En daar lijden nu verschrikkelijk veel jonge goedwillende werkzoekende kinderen van tweede en derde generatie onder. Verschrikkelijk jammer, maar vaak schuld van de ouders en de gemeenschap. Wat is dat discriminatie?

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo29 mrt. 2015 - 10:20

Wat is dat, discriminatie. Nou dat wat u te kennen geeft in uw reactie is daar een goedvoorbeeld van.

longlivemokum
longlivemokum29 mrt. 2015 - 10:20

Zover ik weet, hebben sommige hoogopgeleide allochtonen blijkbaar ook problemen om banen te krijgen. Die spreken perfect Nederlands (of misschien zelfs beter Nederlands dan sommige autochtone Nederlanders), neem ik aan. Heeft u ook een antwoord wat betreft deze groep toch werkloze maar wel hoogopgeleide allochtonen die de Nederlandse taal al goed beheerst hebben?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 mrt. 2015 - 10:20

Antisemitisme nee, zwarte piet ja ? Anti-homo's nee, anti-moslims ja ?

2 Reacties
LisanneW
LisanneW29 mrt. 2015 - 10:20

"Antisemitisme nee, zwarte piet ja ?" Ja Anti-homo's nee, anti-moslims ja ? Nee

seniorg
seniorg29 mrt. 2015 - 10:20

't Blijft lastig hé. Ik probeer het u uit te leggen. Antisemitisme (bijvoorbeeld, maar het gaat natuurlijk om racisme in het algemeen) is 'nee', omdat hier een groep vanwege de (vaak vermeende, want het zijn hier bij ons allemaal Nederlanders) herkomst apart wordt gezet en gediscrimineerd. En ja, voordat die riedel wordt afgedraaid: in deze zin worden joden (niet zijnde aanhangers van dat geloof, maar gezien hun 'oorsprong') terecht beschouwd als ras. Daartegenover staat dat we wel van alles mogen vinden van een geloof, of dat nu over moslims, joden, christenen of hindoes gaat. Mág, moet niet. Dat laatste is dan weer een veelvoorkomend misverstand, dat het moet omdat het mag. Homoseksualiteit daarentegen is geen geloof. Misschien denkt u daar van huis uit anders over, maar uw vergelijking gaat voor weldenkende mensen nogal mank.