Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook justitie doet niets tegen discriminatie

  •  
29-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
rutte_300b_01.jpg
Net als de premier, wil justitie het misdrijf dat de samenleving verziekt niet aanpakken
‘Ik kan er niks aan doen’ zegt premier Rutte tegen burgers die slachtoffer zijn van discriminatie. Justitie en politie blijken min of meer hetzelfde standpunt te huldigen. Van de 3600 gevallen van discriminatie die in 2013 bij de politie werden gemeld, kwam slechts 2 procent (86 zaken) bij justitie terecht.
Doe aangifte, luidt de raad aan mensen die te maken krijgen met discriminatie. Maar het is ernstig de vraag of dat advies enig houdt snijdt. Politie en justitie komen namelijk nauwelijks in actie tegen discriminatie en dat wordt ook nog eens steeds minder. In 2013 kwam slecht 2 procent van de gemelde zaken bij justitie, een absoluut laagterecord sinds de registratie begon in 1998. Dat ontdekte het KRO-NCRV programma De Monitor. In een verklaring zegt het OM:
“De daling van de aantallen vanaf 2009 tot en met 2012 was al zeer opvallend. De daling die te zien is in 2013 is zorgelijk, omdat het er op lijkt dat de daling steeds verder doorzet en niet stabiliseert. Het LECD heeft daarbij geen reden om aan te nemen dat de daadwerkelijke discriminatie in dezelfde mate is gedaald. Het is evenmin aannemelijk dat de daling enkel wordt veroorzaakt door een verminderde bereidheid om aangifte te doen.”
Programmamaker Bastiaan Hetebrij:
Discriminatiezaken zijn ‘juridisch lastig’, zegt het OM. En verschillende kenners die ik heb gesproken beamen dat. Het komt voor dat een discriminatie-aangifte eindigt als een belediging- of vernielingszaak. Dat is blijkbaar gemakkelijker te bewijzen.
Een van de problemen zou ook zijn dat er in veel gevallen geen dader bekend is, een fenomeen dat overigens vaker optreedt bij misdrijven. NRC Handelsblad meldt over de zaken die wel vervolgd worden:
Antisemitisme komt als vorm van discriminatie het het vaakst voor, gevolgd door discriminatie tegen homoseksuelen. Verreweg de meeste verdachten (77 procent) zijn blanke particulieren.
Discriminatie van zwarten en/of moslims komt in Nederland dus nauwelijks voor. Volgens de autoriteiten. Die onder leiding van premier Rutte zeggen er ook niets aan te kunnen doen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.