Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Ontslagen omdat je een Turkse vriend hebt

  •  
21-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
flickr_soldate_300.JPG
"Zij bepalen niet op wie ik verliefd word" ... Top landmacht schaart zich achter korporaal Yvette
Yvette is korporaal bij de landmacht, waar ze al 13 jaar werkt. In die tijd is ze twee keer uitgezonden naar Afghanistan, maar nu dreigt ontslag. Om het simpele feit dat ze een Turkse vriend heeft.
Haar vriend Mehmet ontmoette ze op een vakantie in Turkije in 2012. Het klikt zo dat ze een half jaar later besluiten samen verder te willen. Mehmet zegt zijn baan op en komt naar Nederland, waar hij in 2013 te horen krijgt dat hij in ieder geval 5 jaar in Nederland mag blijven. Het paar is blij, totdat  op een gegeven moment een brief van haar werkgever, het ministerie van Defensie, op de mat valt. Haar ‘verklaring van geen bezwaar’ staat op het spel, wat zou betekenen dat ze haar baan kwijt zou raken.
yvette
Volgens Defensie vormt Yvette een veiligheidsrisico, omdat ze een Turkse vriend heeft en de (MIVD) geen samenwerkingsrelatie heeft met de Turkse inlichtingendiensten. Daardoor kan Nederland geen goed onderzoek doen naar de achtergronden van haar partner.
In het AD vertelt Yvette:
Ik heb daar keihard zitten janken. Ineens leek alles in te storten. Zou ik m’n baan verliezen? Dat zou al een ramp zijn, maar Mehmet zou dan ook naar Turkije terug moeten, omdat ik geen inkomen meer had… Ik kon niet geloven dat ik in problemen kwam doordat ik verliefd was.
Inmiddels heeft de top van de landmacht zich achter Yvette geschaard. Onder hen landmachtbaas luitenant-generaal De Kruif, die de situatie ‘onbegrijpelijk en onuitlegbaar’ noemt. “Zij zien dat hier strijd wordt gevoerd over de rug van een hardwerkende militair”,  zegt Yvettes advocaat Michael Ruperti. “We wisselen volop informatie uit met Turkije, over criminelen, jihadisten. Maar in dit geval zegt Nederland ineens: wij vertrouwen Turkije niet. Nederland maakt zich hiermee in NAVO-verband belachelijk.”
CC foto: Metziker

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

TruusBeek
TruusBeek21 jan. 2015 - 13:28

Las het vanmorgen en dacht dat het om een hooggeplaatste zou gaan. Wat voor interessants zou zij nu echt kunnen doorgeven?

gerryjoris
gerryjoris21 jan. 2015 - 13:28

Uit het artikel lees ik niet dat zij ontslagen is, maar dat haar verklaring van geen bezwaar "op het spel staat". Slecht van Defensie dat zij op deze manier de relatie óf de baan van deze vrouw op het spel zet. Je zal als vrouw (of man) toch maar moeten kiezen tussen deze twee. Ongelofelijk anno 2015.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 jan. 2015 - 13:28

Er moeten toch andere methodes zijn om iemands loyaliteit na te gaan behalve blind varen op de gegevens van een zogenaamde bevriende dienst in het buitenland.

Ratelaar
Ratelaar21 jan. 2015 - 13:28

Of ontslagen omdat je niet op uitzending wil. Keuzes, defensie en een geregeld leven gaan niet samen en defensie en relaties met mensen uit risico landen ook niet.

ElChe
ElChe21 jan. 2015 - 13:28

Iemand doorgedraaid bij het ministerie van defensie?

Brauswasser
Brauswasser21 jan. 2015 - 13:28

Zit de korporaal in een tank ? op een vrachtauto ? Is ze zandhaas ? Wat doet ze ? Ze is geen staf-officier op het Ministerie.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij21 jan. 2015 - 13:28

Dus als je bij het leger zit én lid bent van een aantoonbaar criminele motorclub dan mag je blijven. Maar als je na 13 jaar smetteloze dienst een Turkse vriend krijgt kun je zonder onderzoek ontslagen worden. Heerlijk land is dit toch, Opstelten, Teeven en Hennis! http://www.nrc.nl/carriere/2014/05/01/leger-worstelt-met-personeel-dat-lid-is-van-motorclubs/

renes1951
renes195121 jan. 2015 - 13:28

Dit moet een bericht van De Speld zijn, dat kan niet anders.

pakmelk
pakmelk21 jan. 2015 - 13:28

Ontslag dreigt, maar nu schaart haar baas zich achter haar; oftewel.. geen ontslag.. mag ik aannemen.. Er is dus feitelijk geen probleem.

Freeman2
Freeman221 jan. 2015 - 13:28

Indien ik het goed begrijp, in het geval dat je een relatie met iemand afkomstig van buiten de NAVO (dit is ongeveer de hele wereld) aangaat, ben je meteen verdacht oftewel automatisch niet te vertrouwen. Hebben de AIVD/MIVD toevallig de werkprotocollen van de STASI uit de DDR inmiddels overgenomen?

longlivemokum
longlivemokum21 jan. 2015 - 13:28

Wanneer waait deze deprimerende en negatieve anti-buitenlander(s) sfeer van de laatste paar jaar eindelijk weg en voorgoed en altijd uit ons ooit tolerant, ruimdenkend en vriendelijk land?. Deze huidige bekrompenheid, dat willen wij toch niet hebben.

Donutz
Donutz21 jan. 2015 - 13:28

Triest maar niets nieuws. Dit soort berichten stonden al jaren eerder in de media (ook op Joop? Sargasso?). Als de een buitenlandse partner hebt uit een land waar de MIVD geen nauwe banden mee heeft dan raak je normaal gesproken je baan kwijt daar men geen verklaring van geen bezwaar kan afgeven voor de betreffende militair. Dikke pech dus in de ogen van Defensie als je een leuke Russische, Turkse, Chinese, of uit een van die vele andere landen op de wereld, man of vrouw treft waar jij als militair mee verder wil. Dan is het uitgangspunt van Defensie dat ze jou keihard laten vallen. Dieptriest maar alles voor het langsbelang, toch? Kuche kuche.

vriest
vriest21 jan. 2015 - 13:28

Indien zij al die jaren gewoon goed gefunctioneerd heeft en er geen tekenen zijn van enige verandering omtrent haar doen en laten .Wat geeft dan het recht haar plotseling te ontslaan ,zijn er tekenen dat zij lekt over haar doen en laten ,zo ja bewijs dit dan zo niet zit men fout .En aangezien zij naar het schijnt diverse malen is uitgezonden ,en vandaar uit niet gebleken is dat daar iets over naar buiten gebracht is door haar zou aangeven dat deze stap van defensie ietwat voorbarig schijnt

Gogol
Gogol21 jan. 2015 - 13:28

Ik stel voor dat Defensie Romeo and Juliet gaat lezen en vooral het einde even goed laat doordringen. Meer dan 400 jaar oud en nog steeds relevant.

insignia
insignia21 jan. 2015 - 13:28

O jee, hadden ze dat vroeger ook? Ik moest voor 2 jaar in dienst en ik zou best wel blij geweest zijn met een verklaring van bezwaar. Helaas.... Het moet toch mogelijk zijn de betreffende korporaal niet uit te zenden en in ons land zal ze best wel functioneren. Hoe weten de gehieme diensten dit eigenlijk, volgen ze onze militairen op de huid?

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2015 - 13:28

Als Mehmet terug moet naar Turkije, dan kan ze toch gewoon meegaan?

1 Reactie
PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways21 jan. 2015 - 13:28

Meestal willen Brazilianen, Turken, Marokkanen, Filipijnen , enz. in Nederland wonen en niet andersom. Bedenk zelf maar waarom dat in de meeste gevallen zo is.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2015 - 13:28

Even voor de duidelijkheid. Om in Nederland militair te kunnen zijn heb je een verklaring van geen bezwaar nodig, ongeacht welke functie je bekleedt. He is natuurlijk wel apart dat de MIVD geen inlichtingen kan verkrijgen van een formeel nog steeds bevriende NATO partner. We ondersteunen Turkije natuurlijk wel met Patriot luchtverdedigingssystemen en je kunt wel raden dat voor het opereren met die dingen inlichtingen nodig zijn en zal er dus best ergens een link zijn tussen de MIVD en de Turkse inlichtingendiensten. Dat zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat de militaire top van de Landmacht het star vasthouden aan deze beleidsregel niet aan de betreffende Korporaal kan uitleggen.

1 Reactie
panterarosso65
panterarosso6521 jan. 2015 - 13:28

precies al vind ik wel dat ze haar van haar huidige functie die een hoger veiligheidsniveau kent ook gewoon naar een functie kunnen plaatsen zonder