Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Onder een vergrootglas

  •  
21-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Under close scrutiny - Del Rosso

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

JaapBo
JaapBo22 nov. 2020 - 16:47

Goede cartoon! Macron legt een verkeerde grens. Hij valt islamisme aan, terwijl alleen jihadisme niet legitiem is.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 22:23

Ja, want islamisme brengt overal ter wereld verlichting. Minderheden zoals vrouwen, christenen, transgenders, homo's, joden, wereldwijd staan ze te juichen als de islamisten aan de macht komen. Kijk maar naar Indonesië.

Visionair NL
Visionair NL23 nov. 2020 - 14:17

De ideologie van jihadisten IS islamisme. "Jihadisme" (nauwkeuriger: jihad al-qital, gewapende strijd) is slechts een strategie van het islamisme, het is geen losstaande ideologie. De gevolgen zijn in beide gevallen hetzelfde: invoering van de sharia, i.e. inperking van de rechten voor vrouwen en niet-islamitische groepen, invoering van de jizya (een hoofdelijke belasting toegepast op niet-moslims), invoering van polygynie, afschaffen van de mensenrechten van homoseksuelen, de doodstraf op het verlaten van de islam voor ex-moslim mannen / levenslange opsluiting voor ex-moslim vrouwen tot ze van mening veranderen, ar-rajam (steniging) voor getrouwde islamieten die seks hebben met een ander dan de eigen echtgenoot of een ma malakat amaynukum ('wat de rechterhand toebehoort', i.e. krijgsgevangen genomen slavin). En, natuurlijk, het ongeldig verklaren van het huwelijk van een ex-moslim met zijn vrouw, in landen zoals Egypte waar een sharia-light heerst. Had deze ex-moslim in bijvoorbeeld Mauretanië geleefd, waar de volledige sharia geldt, dan was hij geëxecuteerd. Zoals u al begrepen hebt, waarde lezer, wordt ook de slavernij weer ingevoerd. Immers, abolitionisme is bida (innovatie) van de kuffaar (ongelovigen). En, natuurlijk, de ongeldigheid van de getuigenis van een niet-moslim tegen die van een moslim. In bijvoorbeeld Pakistan en Noord-Nigeria zie je islamisme in de praktijk. In alle landen waar het islamisme oprukt, worden vrouwenrechten en de rechten van niet-islamitische en seksuele minderheden (waaronder de minderheid die seks heeft zonder huwelijk) ingeperkt of afgeschaft. Niet echt idealen die worden geassocieerd met progressief denken. Of islamisme "legitiem" is, is de vraag. De CP'86 is wegens racisme verboden door de rechter. De apartheidsidealen van het islamisme zitten eveneens over de rand wat volgens het huidige Nederlands strafrecht toegestaan is.

JaapBo
JaapBo23 nov. 2020 - 14:42

@MaxMax: Macron wil organisaties verbieden puur vanwege hun islamisme. Ik zeg niet dat islamisme goed is of dat ik het er mee eens ben, maar het verbieden is tegen de VVM. Daarom zit Macron fout.

Visionair NL
Visionair NL22 nov. 2020 - 14:33

Ach ja, die gekke Macron toch. Hij ziet problemen die er niet zijn, de bekrompen islamofoob. Een onthoofding hier en een steekpartij daar, en leraren die moeten onderduiken, dat moet toch kunnen, Dat is een geringe prijs, die wij progressieve wereldburgers graag over moeten hebben voor onze ruimdenkendheid. Laten we ons liever druk maken om die racistische inteelttokkies op Urk. Dát is pas gedurfd! Toch?

2 Reacties
rvb2
rvb222 nov. 2020 - 17:33

We kunnen ons inderdaad beter bezighouden met het christendom, nog steeds de gevaarlijkste godsdienst in Nederland door de grote politieke macht.

Visionair NL
Visionair NL23 nov. 2020 - 13:45

Christendom gevaarlijk, als in: naastenliefde, gelijkwaardigheid voor alle mensen, opkomen voor de zwakken en vrijheid kiezen boven dwang? Als niet-christen zeg ik dan: breng nog sloten meer van dat "gevaar".

Hank Nozemans
Hank Nozemans22 nov. 2020 - 13:13

En zo zie je dat de slachtoffers langzaam als dader worden neergezet. We hebben dit jaar in FR al meerdere onhoofdingen en andere aanslagen met messen gehad uit naam van de religie van de vrede. Een jonge dame kan al maanden niet naar school omdat niemand haar veiligheid kan garanderen vanwege opmerkingen over de Islam. Dus ja, de gemiddelde fransman is het meer dan zat en verwacht maatregelen van de regering. De slachtoffer kaart is overspeeld en telt niet meer mee.

Herr Vorragend
Herr Vorragend22 nov. 2020 - 12:42

Wij hebben thuis 2 vergrootglazen. Mijn Turkse wederhelft zit tussen 2 fascistische vuren (al moet niemand denken dat ie door één van de twee gespaard zal worden; fascisten sparen niemand) Fascistisch vuurtje 1: Extreem rechts met hun obscurantistisch-racistische coterie die iedereen met een Anatolische achternaam cq uiterlijk als latent islamitisch-terrorist beschouwen en/of als raciale vervuiling van ons boreale Ariërsland. Fascistisch vuurtje 2: De politieke islam of islamisme cq jihadisme, met hun even obscurantistische maatschappij-visie omtrent zuiverheid en onderwerping die iedereen die niet buigt een doodsfatwa bezorgen. Te beginnen bij gematigden en seculieren uit eigen kring, de afvalligen. Ook de ongelovige en onreine kuffar komen aan de beurt. De strijd in de instituties is al lang begonnen in met name moskeeën en scholen. Hier op Joop lijken de discussies hierover vaak op een soort wedstrijdje welk van de 2 groepen fascisten het ergst zijn cq welke wel meevallen. Wat mij betreft zijn het 2 gezwellen van de zelfde soort met dezelfde schadelijke uitwerking.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗22 nov. 2020 - 21:58

Jij de vraag wie wel meevalt is voor mij erg makkelijk te beantwoorden....U

Juppé🎗
Juppé🎗22 nov. 2020 - 21:59

Jij moest ja zijn

Juppé🎗
Juppé🎗22 nov. 2020 - 12:42

Een vergrootglas is bij dit probleem zinloos. Verder dan je neus lang is willen kijken is genoeg om te begrijpen dat het zo niet door kan gaan. Frankrijk is een verlichte democratie en wil op die weg verder. Macron heeft dat in zijn befaamde rede uitgelegd en gezegd dat er geen gebieden op het grondgebied kunnen zijn waar bepaalde gelijkheden niet gelden ( en zelfs de rechtsorde niet geldt). Daar zijn groepen (mn ultra rechts) mee aan de haal gegaan terwijl zij zelf een moslim niet gelijk vinden. In een paar amerikaanse kranten werd door de correspondenten die de laïcité niet begrepen een verhaal neergezet wat meer leek op de gedachtengang van die groepen dan van Macron. De visie van Macron is er op gericht om de krachten die belemmeren dat moslims allemaal gaan participeren in de verlichte maatschappij aan te pakken. Moslims houden daarbij uiteraard vrijheid op hun eigen geloof, net als catholieken , maar binnen de laïcité of juist zelfs dankzij die laïcité. Los hiervan maar dat willen velen niet zien mogen Fransen van godsdiensten vinden wat ze willen en de fundamentalistiche islam wordt net als opus dei, gereformeerd en jehova door de meeste fransen waaronder ik uit de tijd gevonden. Ja dat mag ik hier zeggen en als de redactie van Joop dit plaatst kennelijk daar ook.

Joop den Uil
Joop den Uil22 nov. 2020 - 11:11

1 oog blind en andere met een verrekijker. Een vergrootglas is niet meer nodig. Als cartoons al de spot drijven met veiligheid dan is er toch wel wat mis ... maar wat wil je met Ministers die alleen kunnen klagen in plaats van regeren.

Maurice073
Maurice07322 nov. 2020 - 9:37

Niets aan toe toevoegen.

Tom7
Tom722 nov. 2020 - 7:27

O.A steden als Parijs, Marseille kunnen als opgegeven beschouwd worden, als je hierbij gaat kijken naar het verlichtingsideaal, en de daaraan verbonden welvaart en het welzijn. Belgie kan je bijna in zijn geheel wel als opgegeven beschouwen, alhoewel de aangerichte schade langs de kust het duidelijkst voel en zichtbaar is. Hier in Nederland kan je grote delen van de Randstad onder dezelfde noemer wegstrepen, zowel in Frankrijk als uit de Randstad zijn er vluchtelingenstromen van welgestelden op gang gekomen naar het platteland, vaak via een tweede woning, maar wanneer mogelijk permanent. https://www.groene.nl/artikel/de-slachtoffers-zijn-de-grote-afwezigen Dat zogenaamd links al jaren in hun zelfgenoegzame bubbel leeft, en geen notie geeft uit angst of hooghartigheid, of om stiekem op hypocriete wijze langs de randen wat van de verdorven vruchten te plukken, is al jaren en jaren duidelijk. Wat dat betreft herhaalt de implosie binnen de geschiedenis zich, het is dezelfde karaktergroep, als die voor de tweede wereldoorlog hun oprechte linkse strijdmakkers in Duitsland en Italie afvielen, en inruilden door het ondersteunen of volgen van de Fascisten. https://debalie.nl/programma/uitbuiting-van-ongedocumenteerden-wie-handhaaft-18-11-2020/

3 Reacties
Tom7
Tom722 nov. 2020 - 9:40

Oh ja, nog effe over de Moraal, `zaken´ die al zeker zo oud zijn als de weg naar Rome. https://nl.wikipedia.org/wiki/Heren-_en_slavenmoraal Denk daarbij aan de huidige nudging technieken, of bijvoorbeeld aan het stadsbestuur van Amsterdam waar het verklikken momenteel wordt gepropagandeerd, dit terwijl er nog jaarlijks 1 miljoen bezoekers het Achterhuis bezoeken waar Anne Frank zich schuil kon houden tot ze verlinkt werd. Fijne zondag nog.

Pater
Pater22 nov. 2020 - 11:43

Je lult er een lekker eind op los. Hoezo kunnen we steden of zelfs een heel land 'afschrijven"? Wie of wat in links NL ontziet islamisme/terrorisme? Je historische besef is wel heel gebrekkig, veel onzin met veel onterecht dédain gebracht. Het Vichy-Franrijk was niet het Frankrijk van de Franse communisten of socialisten hoor, meer van extreem rechts en defaitisten. En hoezo hebben die de Duitse of Italiaanse linkse partijen afgevallen? (Wel heeft de Comintern een tijdje de sociaaldemocratie verketterd, dat speelde niet speciaal tussen Duitse, Italiaanse of Franse linkse partijen). Het idee dat de internationale socialistische strijd een oorlog kon voorkomen was overigens al in WO I verloren gegaan.

Pater
Pater24 nov. 2020 - 6:19

@Fidelio Sla eens een boek open. Het internationalisme van de socialistische beweging maakte in 1914 geen schijn van kans tegen het oorlogszuchtige nationalisme, en heeft sindsdien die pretentie ook niet meer gehad. Het idee dat communisten dan wel socialisten in het Interbellum via de straat de macht bevocht is lulkoek, de laatste poging in die richting was de Novemberrevolutie 1918 in Duitsland, mede door de sociaaldemocraten om zeep geholpen. De fascisten deden dat wel, en die wonnen ook, in Italië en Duitsland, en eigenlijk ook met Vichy-Frankrijk. Socialisten en communisten bevochten op straat elkaar en na 1933 vooral de de fascisten, niet om de macht te veroveren maar om de fascistische macht, in de staat en op straat, te bestrijden. En ik kan je verzekeren dat geen enkele linkse partij in NL na 1945 de macht via de straat wilde veroveren. Zelfs die zolderkamercommunisten /ex-SP-ers van nu niet; die zien geweld als een ultieme noodzaak als de staat verdedigd moet worden tegen de fascisten.