Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Onder de hersenpan van Mark Rutte

  •  
22-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50722164428_93bc466482_k

© cc-foto: Alde party

Het is urgent die tafeldanseres haar plaats te wijzen
Het moet de grote en geliefde leider licht te moede zijn geweest toen de verkiezingsuitslag tot hem doordrong. Hij was opnieuw beloond. Zijn aanpak werkte. De kiezer heeft niet zomaar gelijk. De kiezer heeft hem ook gelijk gegéven. Wat zou zich onder zijn hersenpan afspelen? Een beredeneerde speculatie:
Je zag het maar weer. Onder alle dwergen om je heen ben je de enige staatsman. De Rutte doctrine triomfeert. Je moet de mensen niet teveel aan de neus hangen. Anders worden ze maar zenuwachtig. Daarom is er geen enkele reden van regeerstijl te veranderen. Natuurlijk, je oefent zo nu en dan zelfkritiek uit. Uiteraard! Je buigt op de televisie het hoofd voor zo’n slachtoffer van de toeslagenaffaire. Je vertelt dat je haar begrijpt maar dat je ook veel goede dingen hebt gedaan. Het loopt allemaal als een wekkertje.
Nieuw leiderschap, ha! Leiderschap betekent niet dat je nooit fouten toegeeft. Deemoed is een machtig wapen. Leiderschap betekent dat je daarna altijd vergiffenis krijgt. Je bent een duikelaar. Dát is leiderschap. Kijk naar de resultaten in de aardbevingszone. Daar heeft de VVD haar positie versterkt.
Het is urgent die tafeldanseres haar plaats te wijzen. De verkiezingsoverwinning van D66 is het enige vuiltje in een overigens voortreffelijke week. Als puntje bij paaltje komt, blijft het CDA voor de VVD de meest betrouw- en voorspelbare partner. D66 neemt haar rol als hoedster van het ware liberalisme op onverwachte momenten serieus. Dat maakt die partij tot een risicofactor. Zet haar klem voor ze de agenda kan bepalen.
Je maant dus die twee vrouwen – naar je hart, allebei – JA21 vooral niet uit te sluiten. Hoe geweldig zou het zijn als je er inderdaad in slaagde D66 murw te maken. Op je gemak en vooral niet overhaast de onderhandelingen met andere partijen steeds dood laten lopen. Ploumen en Klaver lenen zich zeker voor dat spelletje. Als gewiekst vakbondsonderhandelaar heeft Lilian Marijnissen het waarschijnlijk sneller door maar het gaat er alleen maar om tijd te winnen.
In de zomer smeek je dan D66 het landsbelang te laten prevaleren. Of corona nu bedwongen is of niet. Die Eerdmans zit vast niet in de weg als Kaag een paar immateriële verlangens gehonoreerd ziet. Stel je voor dat ze uiteindelijk haar verantwoordelijkheid zou nemen. Dat ze straks naast Eerdmans of een of ander reactionair professortje uit de JA21-hoek op het bordes van Huis ten Bosch staat.
Dan komt een heel stabiel kabinet tot stand, net als in 2012 met Samsom en de PvdA. In reactie op elke rampzalige peiling voor de PvdA kwam het kabinet toen steviger in het zadel te zitten. Breken was immers zelfmoord. Als D66 zich een coalitie met JA21 laat aanpraten, loopt minimaal de helft van de aanhang meteen weg. Zul je zien. En dan is de coalitie tot 2023 buiten gevaar. Dan kan D66 haar keel verder aan de kapstok hangen.
Natuurlijk, de kans is groter dat de ChristenUnie weer terug komt of dat Ploumen onverhoopt te plooibaar blijkt maar dan zien we halverwege de kabinetsperiode wel verder. Dinsdag nog even de persconferentie. Niet met een vrolijke ‘hai’ en ‘hoi’ maar met een ‘pfff, wat is het toch moeilijk’. Je doet het op de automatische piloot met die boksbal van een Hugo naast je om de klappen op te vangen.
De toekomst zal schitterend zijn.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de zaak rond het Groningse aardgas evenmin.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (75)

korheiden2
korheiden223 mrt. 2021 - 12:07

Mark Rutte weet natuurlijk ook dat het met JA21 niet gaat lukken. Maar dan heeft Kaag alvast een keer 'nee' gezegd en wordt het een heel klein beetje lastiger om de CU te weigeren. D66 zit sowieso in een moeilijk dilemma. Men weet heel goed dat voortzetting van de huidige coalitie - in mijn opinie nog een van de meest reële opties - zeer waarschijnlijk stemmen gaat kosten. Nu al lees ik hier en daar al dat D66-stemmers al spijt hebben dat ze strategisch gestemd hebben en niet op GL. Dus wil Kaag door, liever zonder CDA en met zoveel mogelijk linkse partijen. Dat zal Rutte nooit goed vinden, want zelfs de VVD-stemmer heeft een ondergrens. Een minderheidskabinet zou ook nog kunnen, maar gezien de rechtse meerderheid in de Tweede Kamer zal ook dat voor D66 moeilijk te verteren zijn. Het CDA zal misschien wel overgehaald kunnen worden en dan is Volt mogelijk ook wel acceptabel, maar die zitten niet in de Eerste Kamer. Nieuwe verkiezingen in september/oktober dan? Het zou heel goed kunnen dat D66 dan weer terugzakt en GL weer wat opkrabbelt. Maar grosso modo blijft de verdeeldheid in stand. Het gaat nog wel even duren vrees ik.

2 Reacties
Pater
Pater23 mrt. 2021 - 13:22

D66 met zoveel mogelijk linkse partijen? Nee, D66 heeft absoluut geen zin in de SP, met de nationalistische ondertoon daar, en de wens de EU weer uit te kleden en de euro ter discussie te stellen. Dat heeft Rutte prima door, daarom roept hij dat hij best met de SP wil samenwerken. Het wordt interessant of D66 zich hard zal maken voor het duo PvdA/GL. De wens bij VVD en CDA is natuurlijk om dat duo uit elkaar te spelen door keihard op D66 te drukken. Ik denk dat deze kwestie beslissend zal worden in deze formatie. Moeilijk te voorspellen hoe dat afloopt. D66 kan altijd nog uitwijken naar de CU, en dan zal de CU moeten accepteren dat ze ethische kwesties niet meer via het regeerakkoord tegen kunnen houden. Nieuwe partijen worden zelden bij coalities betrokken, die moeten het spel nog leren, veel te gevaarlijk voor de stabiliteit. Daarbij, Volt erbij levert geen meerderheid op.

Gerygrr
Gerygrr25 mrt. 2021 - 14:06

Pater, Dat is het enige verschilpuntje met de SP. Daarnaast ligt er een ander slecht verteerbaar verschilpuntje tussen Kaag en de christenen, nl de euthanasie!

Ryan2
Ryan223 mrt. 2021 - 10:01

Laat mij eens proberen. Ik ga even terug in de geschiedenis van de VVD. Molly Geertsema was zo ongeveer de laatste echte liberaal in de VVD. Met hem is het liberalisme in de VVD dood. Je had Van Riel, de karikatuur van een fabrieksdirecteur. En toen kwam Hans Wiegel. Samen met Van Agt van het CDA het nieuwe rechts. Van Agt kreeg er later spijt van. Tja, de volgende die zich aandiende was Frits Bolkestein. En daar had je het. Frits zette de allochtonen op de agenda als zijnde een probleem. Het neo liberalisme deed zijn intrede. Enfin, Fortuyn liftte ook even mee in die colonne. En verhip, wat zien we.. Wilders komt als leerling van Tovenaar Bolkestein boven drijven. Natuurlijk gesponsord door enge ultra conservatieve fondsen uit Amerika. Na Wilders volgen er meer. En de VVD gebruikt ze als bliksemafleider. Waarom stemde Nederland op de VVD? Niet zo moeilijk. De VVD trukendoos heeft gewerkt. Veel mensen neigen naar een stem op racisme. Maar.. Ze willen daar niet echt op aangekeken worden. Daarom heeft de VVD zo veel stemmen. Een soort van aangeharkt racisme. Met dank aan de extreem rechtse knokploegen van PVV FVD en JA. Nooit meer doen hé!!!!!

Pater
Pater23 mrt. 2021 - 7:14

De sollicitatie van Rutte aan het adres van JA21 is juist het domste wat hij kon doen. Daarmee provoceerde hij D66 in plaats van ze in te kapselen. Kaag wenst een inhoudelijke benadering; het slimste wat Rutte kan doen is daarop ingaan en een redelijk klimaatbewust, economisch gezien softliberaal hoofdpuntenverhaal op te stellen. Daarmee zou hij het voor PvdA/GL heel moeilijk kunnen maken.

P Haan
P Haan23 mrt. 2021 - 6:30

Wat ik niet goed begrijp, is dat alle weerstand tegen FvD verdwijnt als je er een nieuw stickertje op plakt. Ja21 is een spin-off van FvD. Andere naam, zelfde problemen. Van mij mag iedereen regeren, maar deze beweging ervaar ik als verbijsterend.

1 Reactie
Pater
Pater23 mrt. 2021 - 11:43

De oprichters van JA231 zijn m.i. ook islamofoob en racistisch. Maar ze vertrokken uit FvD omdat daar antisemitische en ronduit fascistische geluiden normaal werden. En dat is echt een graadje erger.

Poeha
Poeha22 mrt. 2021 - 18:41

“ Onder de hersenpan van Mark Rutte” Als links iets heeft laten zien, is het dat ze juist de ander begrijpen en in de hersenpan kunnen kijken. Vandaar de afstraffing door de kiezer. Links dat dat de Groningers in hun hersenpan het aardgas issue belangrijk vonden. Niet dus, en de vvd heeft van hen meer stemmen dan ook. Vervolgens reageert links als “terry baudet op de een afwijzing van een vrouw”. Namelijk door te zeggen dat de Groningers als ze slim zouden zijn het wel een issue zouden moeten vinden. Woningnood? Nou dat zat vast hoog in de hersenpan van de arbeidersklasse. Niet dus. Aboutaleb heeft in Rotterdam onderzoek gedaan en dit onderwerp was totaal niet belangrijk. Nagenoeg niemand stemde daarom op de pvda. Etc etc. En vervolgens blijft links persisteren in dezelfde fout. Want links weet deze keer zogenaamd wel wat er in de hersenpan van Mark Rutte omgaat. Links weet dat niet. En vervolgens is niet links, maar het volk dom. Het volk begrijpt zichzelf niet. Als die denkwijze zo doorgaat, is de BBB over 4 jaar groter dan de pvda en de sp. Maar dat ligt natuurlijk aan het volk. En

6 Reacties
Poeha
Poeha22 mrt. 2021 - 18:42

“ Als links iets heeft laten zien, is het dat ze juist de” Moet zijn : “dat ze juist niet de”

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2021 - 22:30

Ik weet dat wel.

Pater
Pater23 mrt. 2021 - 7:21

"Links dat dat de Groningers in hun hersenpan het aardgas issue belangrijk vonden. Niet dus, en de VVD heeft van hen meer stemmen dan ook." Het gaat om de gemeente Eemsdelta, het aardbevingsgebied is groter dan dat. En de VVD haalde daar slechts 14,8%, echt veel minder dan elders. De plaatselijke VVD-leider denkt, dat de kiezers die de VVD het gebrek aan actie verwijten vier jaar geleden al afgehaakt hebben.

Poeha
Poeha23 mrt. 2021 - 8:23

Meneer van der horst, u weet dat niet. Naar aanleiding van het rapport over de toeslagen affaire, kon u zogenaamd ook onder de hersenpan kijken en voorspelde dat er niets zou gebeuren (aftreden). Het tegendeel is waar. De avondklok zou een fiasco worden, want u kon onder de hersenpan van het volk kijken. Het tegendeel is waar. In mei vorig! jaar voorspelde u dat de horeca uit protest open zo gaan, want u wist dat onder de hersenpan ongehoorzaamheid opborrelde. Het tegendeel is waar. Mocht u dat wenselijk vinden, kan ik de linkjes naar uw totaal onjuiste voorspellingen bijvoegen. En nu komt u weer met een kijkje in de hersenpan van een ander.

Karingin
Karingin23 mrt. 2021 - 10:40

Oh, dus het volk is niet dom, maar egoïstisch (nou en Toeslagenaffaire), masochistisch (in geval van armoede slaap ik wel op straat) en racistisch (discriminatie hoezee!)

Poeha
Poeha23 mrt. 2021 - 12:43

Karingin, je blijft dus persisteren in je eigen fout. De Groningers vinden het aardgas helemaal niet belangrijk. Andere dingen zijn veel belangrijker en daarom heeft de vvd meer stemmen dan ooit gekregen in Groningen. Je kan wel het volk voor alles uitmaken, omdat je zogenaamd in hun hersenpan kan kijken. Het volk vindt andere dingen gewoon belangrijker. Als links die punten niet meeneemt (maar vast blijft houden aan dezelfde punten), zullen de volgende verkiezingen niet beter gaan.

Deugkeizer
Deugkeizer22 mrt. 2021 - 18:39

Spiritueel gezien ben ik eigenlijk tot de volgende conclusie gekomen. Onze ziel is een rechts egoïstisch wezen. Het leeft alleen maar voor zichzelf. Het voedt zich met linkse gedachten Waardoor we op Aarde met enige tegenzin gedwongen worden om het links te gebruiken. Dat zie je ook bij kinderen die haten delen.

Deugkeizer
Deugkeizer22 mrt. 2021 - 16:55

Het grote voordeel van Rutte is niet zozeer dat die rechts is maar docent op een vmbo. Dat geeft hem een goede inkijk in de samenleving en stelt hem instaat op alle niveaus te communiceren. Wat dat betreft is het ook wel een goede kandidaat voor 2 termijnen. Maar 4 gaat echt te ver. Het blijft een VVD er een kapitalist bij uitstek.

Sarajlija
Sarajlija22 mrt. 2021 - 16:45

Rutte heeft behoorlijk vrije spel jammer genoeg. Ik zou willen dat hij helemaal naar rechts gaat en dan echt politieke strijd aan gaan. Gelukszoekers van Forum en JA21 samen met VVD. Wedden dat zij na half jaar knetter gek van elkaar worden. Doe maar nog CDA , PVV en SGP erbij en afwachten. Laten wij Nederland gewoon goed op bek gaan.

3 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 mrt. 2021 - 19:14

Ik begrijp die redenering maar niet. Het beste voor het land is is een zo rechts mogelijke regering en dan afwachten. Wan na het zuur komt het zoet?

Sarajlija
Sarajlija22 mrt. 2021 - 20:21

Een keer moeten wij pauze nemen van polderen. Op dit moment lijkt mij dat leuk. Beetje vermaak tijdens lockdown.

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2021 - 22:33

Maxmax, liefst v;o;or jou.

Kit2
Kit222 mrt. 2021 - 14:57

Sluit je ogen en probeer de lijsttrekkers van de afgelopen verkiezingen eens als premier te zien. Dat lukt je waarschijnlijk alleen bij Kaag en Rutte. We hebben op links gewoon geen serieuze kandidaten en als we die hebben (Timmermans, Wouter Bos, Dijsselbloem, Abutaleb, van Ojik) zijn ze ook slim genoeg om weg te duiken op dit moment waarop links in een soort identiteitscrisis zichzelf de das om doet. De drie linkse partijen zijn gekaapt door een manier van denken die je eenvoudigweg niet bij voldoende kiezers terugvindt. De analyse is simpel: 30% van de kiezers zijn economisch links en cultureel conservatief en daar is geen partij voor. Nog niets aan de hand als je als kiezer gelooft dat dat economisch linkse deel ook uitgevoerd gaat worden en juist daarin hebben vooral PvdA (als regeerders) en GL (als kabinetsslijmers) precies het omgekeerde laten zien. Ga dus niet Rutte psychologiseren, maar ga eens flink koud douchen en denk over je eigen gekte na. Nog eens vier jaar richtingloos kankeren op Trump, Baudet, Wilders, Rutte, en JA21 gaat ons echt niet verder helpen.

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2021 - 16:22

Ik moet altijd zo lachen om van die knetterrechtse gastjes die denken dat ze linkse mensen begrijpen.....Jongen (of meisje) je hebt geen idee en het wordt alleen maar erger.

Exkraker
Exkraker22 mrt. 2021 - 16:38

@ Han Fijn dat je nog kunt lachen. In je epistels maak je vaak een boze en narrige indruk.

Buitenstaander
Buitenstaander22 mrt. 2021 - 17:11

@Han Het is niet zo belangrijk dat knettergekke gastjes (je bent dat al gauw hier, dat terzijde) Links begrijpen, Han, het is de vraag of dat zichzelf bewierookte Links het begrijpt, of beter nog: WIL begrijpen ipv steeds het 'eerlijke verhaal nog eens uit te willen leggen'. Zoek eens op: introspectie, kijken en vooral luisteren, waarom het vanaf Den Uyl met Links NL helaas zo gillend achteruit ging. De man die in z'n eentje 15 zetels meer haalde dan heel Links van tegenwoordig bij elkaar. Daar zit toch wel een dingetje, toch?

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2021 - 18:00

Wat vermoeiend is, dan zijn die grenzen dicht zangers zoals jullie, die zich net nog even weten in te houden want daar gaat het over.

Left is not right
Left is not right22 mrt. 2021 - 18:52

Interessant Han, dat je zo moet lachen om knetterrechtse lui die doen alsof ze links begrijpen. Volgens mij zie jij jezelf als links. En heb je net een heel artikel geschreven die Rutte’s gedachten zouden verwoorden. Dus als ik het goed begrijp mogen Norm en Kit niet hun visie op links geven, onder jouw artikel over rechts? Wat is precies het nut van het posten van een artikel op een discussieforum, als ik vragen mag?

Hallahan2
Hallahan222 mrt. 2021 - 18:53

@Han - Jongen (of meisje) je hebt geen idee en het wordt alleen maar erger. Volgens mij heeft links al een jaar of 30 geen idee. Wat dat betreft heeft Kit wel een aardig idee: een partij met een economisch linkse en cultureel een wat meer conservatieve gedachtegang. Daarmee kon je wel eens scoren.

MaxMax2
MaxMax222 mrt. 2021 - 20:54

@HanvanderHorst Na mij de zondvloed hè?

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2021 - 22:31

Rechtse mensen mogen best proberen om links te begrijpen. Hun goed recht. Ze gaan hun gang maar. Het resultaat is echter meestal dommigheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2021 - 14:55

Hij ruilt de CU gewoon in voor Ja21. VVD,CDA.D66, Ja21. Waarom denken we overigens dat D66 de onverteerbare niet materialistische zaken niet in een regeerakkoord wil hebben? Dan doe je dus als VVD wat water bij de wijn door die te verruilen voor Ja21, en verwacht je dat van D66 ook. Die heeft de CU toch al zowat buitengesloten. Eigenlijk interesseert met het helemaal niet meer zo in werkelijkheid. Een blik op de kamer zegt genoeg. De VVD kan zo een blik kanshebbers naar voren schuiven. Rutte zit op rozen! Zei ik rozen?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2021 - 14:57

Corr: De VVD kan zo een blik kanshebbers open trekken, en naar voren schuiven.

Sam V
Sam V22 mrt. 2021 - 14:33

Het is logisch dat de winnaars beloond worden. VVD en D66 daarmee terecht samen aan zet. Het CDA erbij omdat deze partij voor beide winnaars acceptabel is. VOLT of JA21 zijn dan een logische vierde partij. Beide ‘dark horses’, waarbij VOLT voor D66 acceptabeler is dan JA21. PvdA/GL zie ik niet gebeuren. Als Rutte met de PvdA/GL in zee gaat, zal de kiezer hem niet nog een keer belonen. Dat Rutte bij deze zoektocht geen haast heeft en zich niet door Kaag laat chanteren lijkt mij evident. Rutte is dadelijk degene die het land weer vrijheid geeft.

2 Reacties
Het schrandere konijn
Het schrandere konijn22 mrt. 2021 - 15:53

Kunt u even opzoeken hoeveel zetels VOLT in de senaat heeft?

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2021 - 16:23

De zakkenroller geeft zijn buit terug...Een beetje dat?

Sonic2
Sonic222 mrt. 2021 - 14:29

Het zou wel eens op een minderheidskabinet kunnen gaan uitdraaien. Al dan niet met vaste huwelijkse partners of een wat lossere huwelijk moraal. Dat VVD/D66 in het kabinet gaan is wel zeker, maar los daarvan is eigenlijk niets zeker en zie ik hieronder mensen allemaal zinnige dingen zeggen. JA21 is met betrekking tot D66 niet logisch. Groenlinks heeft verloren. CU is ook niet logisch met D66. Volt is nog te nieuw. De PvdA ligt ook niet voor de hand. Dat gaat nog een tijdje duren dus.

Norsemen
Norsemen22 mrt. 2021 - 14:04

En als D66 in zee gaat met JA21 kunnen ze daarna gelijk opdoeken. Dan is er geen mens meer die D66 gaat stemmen. Misschien dat er een verdwaalde VVD'er is die JA21 serieus neemt, maar ik kan me niet voorstellen dat er bij D66 iemand rondloopt voor wie Eerdmans echt een optie is.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje323 mrt. 2021 - 1:11

Volgens mij hebben Hugo de Jonge en Joost Eerdmans onderling ook nog een rekening te vereffenen vanuit het Rotterdamse. Die twee zullen niet zo snel samen in een regering gaan samenwerken. Samenwerken tussen D66 en JA21 kan natuurlijk wel, maar pas als er een metersdik regeerakkoord is geschreven. Dat gaat dus niet gebeuren.

Norsemen
Norsemen22 mrt. 2021 - 14:01

Rutte vindt volgens mij de baan als MP gewoon fantastisch, daar is zijn handelen op gericht. Niks visie of landsbelang, gewoon eigen belang. En dat mag ook natuurlijk.

2 Reacties
Het schrandere konijn
Het schrandere konijn22 mrt. 2021 - 14:12

En hij heeft net als Merkel geen kinderen die ook aandacht eisen, dat maakt het wel een stuk eenvoudiger om 80 uur per week te gaan werken...

Karingin
Karingin23 mrt. 2021 - 11:03

Geen visie is ook een visie

Juppé🎗
Juppé🎗22 mrt. 2021 - 14:00

JA21=NEE22

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax222 mrt. 2021 - 14:53

Je hoeft hier niet te blijven hé, je kunt ook gewoon in België gaan wonen.

OlavM
OlavM22 mrt. 2021 - 16:29

Zeker. NEE is niet voor niets de afkorting van Nanninga, Eerdmans, & Eppink.

harmmeijer
harmmeijer22 mrt. 2021 - 13:55

Inderdaad Han, als het hem lukt, naait hij opnieuw de partijen die deelnemen aan zijn (met de nadruk op zijn) nieuwe regering in het pak. De dictatuur van Rutte zal opnieuw Nederland overspoelen.

7 Reacties
harmmeijer
harmmeijer22 mrt. 2021 - 14:16

En als Nederland Rutte dan eindelijk zat is, is het te laat. Dan is de Nederlandse bevolking en de politiek volledig tegen elkaar uitgespeeld, is de sociale zekerheid aan gruzelementen, bestaan er geen sociale advocaten meer, de verzorgingsstaat naar de kl*ten, nog meer daklozen, een nog grotere woningnood, nog meer voedselbanken, de rijken nog rijker. Met de grote kans dat Nederland economisch en sociaal 100 jaar terug is gegooid.

MaxMax2
MaxMax222 mrt. 2021 - 14:55

Dictatuur nog wel.. Ik heb in een dictatuur mogen vertoeven, en ik kan je vertellen : Nederland is GEEN dictatuur. Wat een gotspé.

harmmeijer
harmmeijer22 mrt. 2021 - 15:42

“Nederland is GEEN dictatuur.” De benadeelde toeslagenouders en de door de aardbevingen getroffen Groningers geloven je niet.

MaxMax2
MaxMax222 mrt. 2021 - 17:48

@Merel ' De benadeelde toeslagenouders en de door de aardbevingen getroffen Groningers geloven je niet.' Die durf ik wel ik wel, stuk voor stuk in hun gezicht te vertellen dat Nederland zeker geen dictatuur is ondanks dat ze hele nare dingen hebben meegemaakt (en nog steeds meemaken).

Krek
Krek22 mrt. 2021 - 18:57

Die Groningers die massaal VVD gestemd hebben?

Woeki Hypo
Woeki Hypo22 mrt. 2021 - 19:25

Ik ben het hier met Merel eens. 1 De kwalificatie democratie of dictatuur is in het algemeen op macro niveau niet wit of zwart, maar heeft een grijs gebied, en er zijn vele onderdelen, welke men apart kan bekijken. Voor sommige / vele mensen in Nederland is Nederland uit eigen ervaring een dictatuur m.b.t. deze ervaring. Bovendien holt het neoliberalisme met globalisme onze democratie en rechtsstaat met (sociale) mensenrechten maximaal uit. 2 Wel vind ik dat links (of een midden) en progressief, de betreffende hoogopgeleiden, tegenwoordig niet universeel kritisch meer zijn en aan identiteitspolitiek doen m.b.t. kritiek. Dit zorgt voor nieuwe koker visies (ook m.b.t. corona). Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Karingin
Karingin23 mrt. 2021 - 11:03

Een overheid die de onderlaag van de samenleving haar rechten afneemt en de bovenlaag bevoordeelt, al staat op papier dat iedereen gelijkwaardig is, is een dictatoriale overheid. Vindt Max niet erg, die zal wel bij de bovenlaag horen

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn22 mrt. 2021 - 13:44

Han, ik mis een doorwrochte analyse van mogelijke coalities die ook in de Eerste Kamer een meerderheid hebben. Het wordt zelfs niet in je verder heldere deliberatie genoemd. Want God zal toch verhoeden dat we een kabinet krijgen waarbij de drie partijen van klein-links die gelijk bleven of flink verloren Rutte aan een meerderheid moeten helpen?

1 Reactie
Het schrandere konijn
Het schrandere konijn24 mrt. 2021 - 7:54

Zelfs zonder zakjapanner zou dat toch moeten lukken!

Middenman
Middenman22 mrt. 2021 - 13:15

Goeie analyse. Zoals zo vaak heeft het CDA de sleutel in handen, maar het is de vraag of ze die willen gebruiken. Als het CDA namelijk vol blijft houden dat, gebaseerd op de verkiezingsuitslag zij niet kunnen meeregeren, en dat ook echt niet gaan doen, dan ontstaat er een heel andere situatie. Linksom of rechtsom komt er dan geen stabiel kabinet en is de kans groot dat er over twee jaar nieuwe verkiezingen komen. Goed voor het CDA en voor de SP. Voor VVD, D66 en de andere partijen die gaan meeregeren wordt het dan billenknijpen.

Grietje Genot
Grietje Genot22 mrt. 2021 - 13:15

Ik ben er niet van overtuigd dat Mark R. zielkundig bestaat. Mark is - zo weten we uit het werk van Sitalsing - een netwerk. Zulke netwerken kunnen - zo weten we uit het AI-onderzoek - verbluffende resultaten geven, maar ook op hilarische wijze falen. Uiteindelijk zal Kaag mislukken. Het is immers een mens van vlees en bloed, althans voorzover liberalen mensen zijn. Een netwerk heeft geen moraal, of scrupules, het kent geen goed, geen kwaad, geen schaamte, geen eer of rechtvaardigheid, het is ongevoelig voor 't leed van anderen, het kent alleen maar terugkoppelingsmechanismen, mathematische conditionering.

4 Reacties
Martinel
Martinel22 mrt. 2021 - 14:06

Rutte is een robot met gespeelde toneelvoorstellingen, slechts tbv zichzelf. Ieder gevoel is hem vreemd.

Joop Schouten
Joop Schouten22 mrt. 2021 - 14:17

: ) Een neoliberaal netwerk wel te verstaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2021 - 15:00

Nu lijkt het mij na die fortuinlijke schenking en het vorige beroep van Kaag niet geheel onmogelijk dat D66 ook een netwerk is.

Woeki Hypo
Woeki Hypo22 mrt. 2021 - 18:57

Hypothese: Neoliberaal netwerk => Netwerk corruptie. Woeki Hypo.

Exkraker
Exkraker22 mrt. 2021 - 13:12

Tot nu toe is JA21 een fatsoenlijke partij. En met het partij-programma is ook weinig mis. Ze pleiten bijvoorbeeld niet voor een Nexit. Qua ideeën ligt JA21 dichter bij de VVD, dan de CU. Dus logisch dat Rutte deze variant openhoudt. Zal veel VVD-stemmers plezieren.

Greendutch
Greendutch22 mrt. 2021 - 13:11

op de vraag van de mevr. Kristie Rongen -slachtoffer v.d. toeslagenaffaire- die het laatste woord kreeg in RTL debat, greep Rutte op dezelfde manier in als hij blijkbaar bij alle vrouwen doet, hij interrumpeerde haar zodat zij haar ongenoegen niet kon uiten en hij de leiding nam!? dominant en respectloos. het zijn de spindokters en reclamebureaus die het beeld creëren maar de man Rutte is gekrompen in de ogen van velen. ik hoop op snelle nieuwe verkiezingen met mw. Kaag als premiere (hoewel zij mijn stem niet heeft respecteer ik haar zeer als diplomaat) en voorts ben ik ook ten zeerste van mening dat toeslagenaffaire en Gronings gas debacle groots onderzoek nodig hebben.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander22 mrt. 2021 - 14:05

@GreenDucht Nou als ik alle reacties las na dit RTL debat, had Rutte het behoorlijk moeilijk, en kwam die mevrouw prima aan bod. Iedereen hier was lovend over haar optreden, volgens mij. Dus wellicht dat u op uw frame-stoeltje zit. Valt ook niet mee : weer 4 jaar Rutte.... Zucht.

Martinel
Martinel22 mrt. 2021 - 12:53

Rutte is een gevaar voor de democratie.

7 Reacties
Martinel
Martinel22 mrt. 2021 - 14:02

Onder zijn hersenpan bevinden zich slechts cijfertjes, eurotekens en torentjes. Over Groningen gesproken met haar VVD stemgedrag, misschien daar maar meteen 10 kerncentrales bouwen dan.

Buitenstaander
Buitenstaander22 mrt. 2021 - 14:02

@Martinel Blijkbaar ziet de kiezer dat al een deccenium anders. Denk je dan nooit eens: Goh misschien is het dan toch niet waar?

Martinel
Martinel22 mrt. 2021 - 14:07

Nee Norm dat denk ik nooit.

Marinus Calamari
Marinus Calamari22 mrt. 2021 - 14:52

@Norm De motivatie die de gemiddelde VVD/Rutte-stemmer geeft voor zijn/haar stem op de VVD/Rutte is weinig overtuigend. Tel daarbij op dat het argument van de meerderheid sowieso een dogredenering is, en dan wordt e.e.a. een stuk begrijpelijker.

The Apple
The Apple22 mrt. 2021 - 15:13

Nee, dan denk ik: Norm is blijkbaar niet de enige.Laat ik de zon maar eens opzoeken, want dit wordt toch nooit wat.

Buitenstaander
Buitenstaander22 mrt. 2021 - 17:18

@Martinel; Calamari, TheApple Dan niet he, dan blijf je lekker nog weer 4 jaar foeteren, omdat 'ze het niet begrijpen', en jullie al weer wisten dat het ontbrak aan overtuigende motivatie bij de Rutte kiezer. Dat vind ik eigenlijk wel mooi aan Links NL: het ligt nooit aan henzelf; altijd overtuigd dat zij alleen gelijk hebben. Nou succes de komende 4 jaar en meer :-) (Toch nog een tip: Zoek eens op: Den Uyl en het aantal zetels sinds de jaren 70. Heel triest eigenlijk... is niet goed voor NL ) Maar: Geniet van de zon, Apple!

Sarkastje1
Sarkastje130 mrt. 2021 - 6:25

Welleke DEMOCRATIE....??

Zapata
Zapata22 mrt. 2021 - 12:37

Als Ploumen plooibaar blijkt is dat einde PvdA. Die kan dan als boksbal fungeren. Nu is links al dood op overlijden na maar dat zou het proces van totale vernietiging enorm versnellen. Ploumen gaat namelijk niet het terugbrengen van de WW naar 1 jaar tegenhouden en ook niet de bezuinigingen in de sociale sector. Kiezers van D66 zouden weer terug kunnen zwenken naar GL maar dan moet die de L niet zo serieus nemen. Denk dat JA21 weinig kans maakt en dat de Christenunie weer aan mag schuiven. Een meloen op zijn tijd gaat er altijd wel in. Als linkse partijen zich laten paaien zijn ze knettergek.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr22 mrt. 2021 - 15:01

Zapata, Ik hoop van harte, dat de linkse partijleden zich nu eindelijk realiseren, dat zij zelf zich heeben laten verleiden tot een onderlinge strijd. Niet Rutte en CDA werden bestreden, maar elkaars vermeende verschillen uitvergroot. De linkse partijprominenten zien eindelijk in, dat je uitsluitend gezamenlijk verder kunt. Een samenwerking betekent geen persoonlijke succesjes nastreven, maar je samen ondergeschikt maken aan een groter doel, een eerlijker samenleving en onderlinge solidariteit. De kiezers zijn bang. Ze zijn bang voor de hervormingen die links voorstelde en vrezen nu aan de beurt te komen om ook in te leveren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2021 - 15:02

Euthanasie bedoel je? Ach dat voltrekt zich slechts twee weken voor het uiteindelijke overlijden verwacht wordt.

Frank327
Frank32722 mrt. 2021 - 12:36

Tja, nu gaan we zien of met het aantal zetels ook de ruggengraat van D66 is gegroeid. JA21 zal vrij snel de grootste pijnpunten uit hun programma aan de kant zetten en meeregeren en de volgende verkiezingen kunnen ze dan zeggen dat ze "Groenlinks uit het torentje hebben gehouden". D66 kan alleen overleven volgende verkiezingen als ze toch met groenlinks gaan regeren. En dat zal ze kwalijk worden genomen door alle partijen aan de rechterkant. Ik ben niet jaloers op de positie van Kaag.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:33

"Het is urgent die tafeldanseres haar plaats te wijzen" Een grote grijns verschijnt op mijn gezicht! Puntiger kan het niet.