Justitie blundert met DNA: moordverdachte Els Borst bleef onopgemerkt omdat in weerwil van de regels geen DNA-materiaal werd afgenomen ... 38-jarige man uit Rotterdam maandag gearresteerd
Een 38-jarige man uit Rotterdam is maandag gearresteerd op verdenking van de moord op oud-D66 politica Els Borst. Dat meldt het Openbaar Ministerie tijdens een persconferentie in Utrecht. Oud-minister Borst werd op 8 februari 2014 dood gevonden in de garage van haar woning in Bilthoven. Ze bleek een onnatuurlijke dood gestorven.
Updates onderaan
Door een mogelijke blunder van Justitie is Bart van U., de verdachte van de moord op Els Borst, niet eerder tegen de lamp gelopen. Zijn DNA werd bij een eerdere zaak wegens wapenbezit niet afgenomen. Dat meldt RTL Nieuws maandagavond. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf maandag aan een onderzoek in te gaan stellen naar een aantal zaken in het dossier van Van U., waaronder het ontbreken van DNA-materiaal.
De verdachte zit sinds 12 januari vast op verdenking van moord dan wel doodslag op een vrouw uit Rotterdam op 10 januari. Hiervoor moest hij DNA-materiaal afstaan, en na onderzoek bleek dat er ook een match was met DNA-materiaal dat is gevonden in het huis van Borst. Hierna zijn op diverse plekken huiszoekingen gedaan.
De familie van Borst is werd maandagochtend geïnformeerd over de arrestatie.
Tijdens een persconferentie zei de politie dat het voorbereiden van de verhoren tijd kost, mede omdat de man alleen contact mag hebben met zijn advocaat.
De NOS schrijft op haar site dat de man die is opgepakt, al vastzit op verdenking van doodslag of moord op een andere vrouw uit Rotterdam.
De 38-jarige Rotterdammer werd 12 januari opgepakt voor de moord op een 43-jarige vrouw in Rotterdam twee dagen eerder. Het slachtoffer is de zus van de verdachte.
Update dinsdag: Henric Rebel van het Openbaar Ministerie reageert in een interview met Algemeen Dagblad op het nieuws dat Justitie mogelijk steken heeft laten vallen in eerdere zaken tegen Van U. en kondigt onderzoek aan:
Wij weten dat ook niet. Waar het precies is misgegaan, of dat er iets is misgegaan in het systeem of wat dan ook, we moeten dat onderzoeken. We weten het nu simpelweg niet. Het had gemoeten.
Hij is zo’n geval waarvan wij er meer zien. Je wilt ze niet loslaten, maar ze vallen tussen de kieren van het systeem. Ze zijn niet altijd te vangen met celstraf, terwijl de GGZ ook onvoldoende middelen heeft om ze in hun trajecten te bergen. Van deze meneer werd ingeschat dat hij geen acuut gevaar opleverde. Tegelijk hadden we niet de middelen om zijn waandenkbeelden te laten onderzoeken. We gaan daarom een onderzoek gelasten naar dit fenomeen.”