Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Olie van Shell lekt al drie dagen in de Noordzee

  •  
12-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
booreiland_300.jpg
Lek is al bijna gedicht
Op het Britse deel van de Noordzee kampt oliemaatschappij Shell met een olielek in een pijpleiding. Hoeveel olie er precies is gelekt bij het productieplatform Gannet Alpha op 180 kilometer van Aberdeen is nog niet duidelijk.
Het lek werd ontdekt door een onbemand onderzeebootje nadat een olieglans in het gebied was waargenomen. Na de ontdekking is direct de druk van de pijpleiding afgehaald. Shell neemt nu verdere maatregelen om het lek helemaal te dichten.
Inmiddels ligt een schip van Shell al stand-by om indien nodig gelekte olie op te ruimen. ‘We blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden zowel aan het oppervlak als onder water’, zegt een woordvoerder van Shell tegen de Volkskrant. De autoriteiten, waaronder de kustwacht zouden volgens standaardprocedure op de hoogte zijn gesteld van de situatie.
Olie- en gaslekken komen bijna iedere week voor in de Noordzee. Dat onthulde de Guardian onlangs op basis van nieuwe documenten van veiligheidsorganisatie HSE die toezicht houdt op de oliemaatschappijen in de Noordzee. Bij platformen van Shell deden zich in 2009 en 2010 de grootste lekken voor.
Oliemaatschappijen die onder vuur liggen, zeggen alles te doen om hun platformen zo veilig mogelijk te maken, maar onderzoek van de Britse krant de Guardian toont aan dat economische belangen nogal altijd voorrang hebben ten opzichte van de veiligheid.
Op twee platformen die door Shell en het Franse bedrijf Total worden beheerd komen de meest frequente lekken voor. Dat terwijl Shell directeur Peter Voser afgelopen november nog meende dat veiligheid Shell’s eerste prioriteit is. De documenten laten echter zien dat er de afgelopen twee jaar zeven lekken waren, waarvan de ergste op 26 april 2010. Daarbij ontsnapte vier ton gas waarna de productie werd stilgelegd. Shell heeft vaker problemen met de pomp bij Brent Charlie. Shell’s veiligheidsconsultants Bill Campbell gaf in 2006 toe dat Shell de veiligheidsprocedures in de Noordzee jaren heeft genegeerd.
cc-foto: Polandeze
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.