Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Obama: 'Vrede vereist strijd'

  •  
10-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
barack-obama-for-president.jpg
Amerikaanse president vandaag in Noorwegen voor Nobelprijs
Negen dagen nadat hij had besloten dertigduizend extra militairen naar Afghanistan te sturen, arriveerde president Barack Obama donderdagochtend in Oslo om de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen. In het vliegtuig op weg naar de Noorse hoofdstad werkte de president nog aan zijn acceptatiespeech, waarin hij volgens zijn medewerkers de Afghaanse paradox direct zou behandelen: het bewerkstelligen van vrede en veiligheid vereist soms het voeren van gewapende strijd.
Zelf zegt de president dat hij weet niet in de voetsporen te kunnen treden van winnaars als Nelson Mandela en Moeder Teresa, schrijft Het Parool. Het Witte Huis gaat publicitair heel terughoudend om met deze wel erg hoge onderscheiding voor Obama. Zo doet de president in Oslo geen officieel tv-interview en heeft hij – tot ongenoegen van de Noren – bedankt voor een lunch met koning Harald.
Na een gesprek met de Noorse premier Stoltenberg bevestigde Obama dat de terugtrekking van de Amerikanen uit Afghanistan in juli 2011 begint (zie video ). Hij noemde drie speerpunten in zijn beleid aangaande wereldvrede: het voorkomen van de verspreiding van kernwapens, de klimaatverandering een halt toeroepen en het stabiliseren van Afghanistan.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

UrcodeRufter
UrcodeRufter10 dec. 2009 - 11:46

De belangrijkste voorwaarde om deze prestigieuze, internationale prijs in de wacht te kunnen slepen moet welhaast zijn, dat het wordt toegekend aan een politiek leider van een Westers land die grof geweld niet schuwt. Daarom bevreemdt het mij zo, dat de Nobelprijs voor de Vrede in 2004 voorbijging aan de neuzen van zowel Bush als Blair.

Bertonneke
Bertonneke10 dec. 2009 - 11:46

Tolstoi schreef al over dezelfde contradictio "Oorlog en Vrede" Ik hoop dat Obama de zelfde interne rust vindt als de hoofdfiguur in het boek... Ik zelf blijf het een "contradictio in terminis ' vinden en een illusie dat harder drukken werkt!

dooper
dooper10 dec. 2009 - 11:46

Sint Obama had net voor zijn reis naar de Nobelplrijs voor vrede nog gelegenheid gehad om bevel te geven aan zijn mensen in Nebraska de knop in te drukken voor een nachtelijk drone-attack in Pakistan (zie Dawn.com). Ook de dood van die 10-koppige familie was nodig voor de veiligheid van zijn huis. Hopelijk zat er een Talibani tussen, moet hij gedacht hebben. Soms moet je enkele duizenden mensen, die verder nergens iets ee te maken hebben, dood maken. Oorlog is soms nodig, zeker als het in verweggistan is. De Vredesprijs is erg ongeloofwaardig geworden voor iemand die toevallig niet in de westerse, christelijke wereld is geboren. Maar gelukkig is het bijna Kerst; kunnen we weer proosten op 't kindje Jezus.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 dec. 2009 - 11:46

Vrede vereist strijd ? meent u het ? ok! maar niet a la Bush strijden dan, want Vrede kan ook slopen van volken en landen betekenen. Is dat wat wij van Amerika moeten leren? Trouwens, waar is Irak gebleven? zijn er nog wat Irakezen over gebleven? Hoe gaat het daar? Mijnheer Obama,zeg geen leuke dingen meer , de wereld wacht op u, minder lachen mag ook, wij willen rust in ons kop, doe iets? En dwing respect af, vooral in Israel. Als u geen Vrede, zonder srtijd in het Midden Oosten( de wortel van het onbegrip tussen mensen in de wereld, direct en indirect) kunt brengen, gaat u als een gewone Amerikaanse president de geschiedenis in, geen Bijzonderheden!

MAMASAYS
MAMASAYS10 dec. 2009 - 11:46

Attacks on countries for non excisting weapons of mass destructions in my opnion is not seeking peace.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 dec. 2009 - 11:46

De Nobelprijs voor de Oorlog? Waarom bestaat zoiets niet? terwijl het logisch is. Diegene die minder burgersslachtoffers maakt krijgt de Nobelprijs van de Oorlog, met een mooie tekening van een grote oog op die medaille: deze militaire kijkt goed! Ik stem voor, want ik maak nu al erg zorgen over kinderen, gehandikapten en bejaarde vrouwen en mannen die morgen en overmorgen dood moeten gaan door een boom of eeen zware geweer in Irak, Afghanistan... En wie de vader van alle ellende Bin Laden pakt, krijgt 500 miljoen kamelen, 1000 geiten, 450 kippen en 72 maagden die Bin Laden aan anderen beloofde.

paulvr2
paulvr210 dec. 2009 - 11:46

Tja, Nixon zei het al; "fighting for peace" en later "peace with honor". De studentenbeweging had daarop als antwoord: "Fighting for Peace is like Fucking for Virginity". Je kunt een land wel helpen zich te bevrijden van een buitenlandse bezetter zoals Nederland in 1945 maar je moet je nooit mengen in een binnenlands conflict. Laat staan dat je een land binnenvalt om een zittende regering te verwijderen. Dan weet je dat je een abonnement op decennia van oorlog en geweld hebt genomen.

Linkser
Linkser10 dec. 2009 - 11:46

Wie wil weten hoe Amerikanen erover denken, raad ik van harte aan dit uitstekende artikel te lezen van Chris Hedges, waarin hij Mike Gravel interviewt over Obama's 'another dumb war': http://www.truthdig.com/report/item/gravels_lament_fighting_another_dumb_war_20091213/. Mike Gravel was twee termijnen senator voor Alaska. Zie voor informatie over hem bijv. http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Mike_Gravel.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2009 - 11:46

Fighting for peace is like fucking for virginity.

1 Reactie
Heinz2
Heinz210 dec. 2009 - 11:46

Hoe naief, mensen die de wereldpolitiek beschouwen als een burenruzie : "Geef elkaar een hand, laten we verstandig zijn en voortaan vrienden zijn" Zo werkt het niet. (weet je nog : Peace in our time, Chamberlain 1939?)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 dec. 2009 - 11:46

Vrede bestaan niet, nog mooier: Juist, Vrede is niet goed voor het Westen. Irak bijvoorbeeld is nu een open olieput en verboden zoon voor journalisten!! WAAROM WIL NIEMAND OPENLIJK MET mANDELA PRATEN? KUNNEN NU VAN HEM VEEL LEREN EN VREDE BEREIKEN, MAAR WAROM WIL HET WESTEN NIET MET MANDELA OVERLEGGEN, OF DEED EN DOET HET WESTEN ALLEEN THEATER MET MANDELA? OMDAT HIJ EEN EX-WIJAND WAS?!! MOET JE GOED OPLETTEN: ALS MANDELA OVERLEDEN IS, GAAT KOMEN KROKODILENTRANEN, MET LITERS. IS DAT NIET LACHJEN? I

1 Reactie
UrcodeRufter
UrcodeRufter10 dec. 2009 - 11:46

Je hebt gelijk hoewel je afwijkt van de topic, maar ok. Mandela is natuurlijk geen leider van een blank Westers land en dat maakt dat je in de Westerse wereld uit beeld bent. Deze man zou de Nobelprijs voor de Vrede elk jaar toegekend moeten krijgen, zelfs straks nog postuum. Het probleem is dat het ANC nog steeds erg gevoelig ligt in de VS. Het is nog maar enkele jaren terug afgevoerd van de lijst van "terroristische organisaties" (na veel bezwaar van de toenmalige vice-president Dick Cheney!). Dat hele Nobelprijzen gedoe is derhalve een walgelijke schertsvertoning en behoorlijk over de datum.