Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Obama vindt bonussen ineens vanzelfsprekend

  •  
10-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-obama_2_feb_2010_300.jpg
Amerikaanse president ligt onder vuur door begripvolle woorden over miljoenenbonussen van twee bankiers
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn eigen kritiek op de bancaire bonuscultuur op pijnlijke wijze ondergraven. In reactie op miljoenenbonussen van twee bekende bankiers bij JP Morgan Chase en Goldman Sachs reageerde hij met de opmerking ‘dat dit onderdeel is van het vrijemarktsysteem’. De kritiek zwelt aan.
Door redactie Joop
“We want our money back!” klonk het ooit zo moedig uit de mond van de Amerikaanse president. Obama liet er nog maar een paar weken geleden geen enkel misverstand over bestaan dat de bonuscultuur in de VS geen stand kon houden in deze tijden van economische tegenslag.
Nu ligt hij echter onder vuur door begripvolle woorden over de toewijzing van exorbitante bonussen aan twee bankmannen. Bloomberg bericht vandaag over zijn reactie op de 17 miljoen dollar bonus voor Jamie Dimon van JP Morgan Chase en de 9 miljoen die Lloyd Blankfein van Goldman Sachs opstrijkt. Daarover zegt Obama:
Ik ken beide mannen; het zijn heel slimme zakenlieden (…). Net als de meeste Amerikanen misgun ik mensen geen succes of welvaart. Dat is onderdeel van het vrijemarktsysteem.
Door deze uitspraken is de geest nu uit de fles. Op The Huffington Post schrijft MIT-hoogleraar Simon Johnson met onverholen boosheid:
Begrijpt de president werkelijk niet dat Dimon en Blankfein banken bestieren die door beleidsmakers en zelfs de financiële markt beschouwd worden als “too big to fail”? Dit is de anti-these van een vrijemarktsysteem. Niet alleen zijn hun banken gered door toedoen van de regering in 2008/2009, maar bovendien betekent de overdreven genereuze aard van deze  uitkoop dat het speelveld nu zwaar is overgeheld ten gunste van deze banken.
Deze uitspraken van Obama gaan hem nog naarstig achtervolgen in de toch al steeds kritischer wordende publieke opinie in de Verenigde Staten.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

denmol
denmol10 feb. 2010 - 17:29

Obama heeft zijn onschuld al lang verloren wat mij betreft. Vooral toen hij de nobel prijs voor de vrede in ontvangst nam en er enpassant nog 30.000 soldaten tegenaan gooide voor de oorlog in Afghanistan is hij door de mand gevallen. Ik had van deze president net als van elke andere president van Amerika ongeacht van welke politieke kleur toch niet al te hoge verwachtingen omdat keer op keer gebleken is dat in essentie altijd hetzelfde beleid gevoerd wordt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het nu ook lijkt dat Obama, evenals voor zijn Midden-Oosten beleid, door de werkelijke machthebbers is terug gefloten.

vaclavklaus
vaclavklaus10 feb. 2010 - 17:29

Obama Doesn't 'Begrudge' Bonuses for Blankfein, Dimon - ik weet niet waar Joop het woordenboek vandaan heeft gehaald, maar volgens mij betekent het misgunt niet - verder staat er: The president, speaking in an interview, said in response to a question that while $17 million is ?an extraordinary amount of money? for Main Street, ?there are some baseball players who are making more than that and don't get to the World Series either, so I'm shocked by that as well.? "I'm shocked by that as well" Het lijkt dus allemaal wel mee te vallen... hij is niet tegen een markt economie... oei oei, wat een opwinding... GAAP!

daniel565
daniel56510 feb. 2010 - 17:29

Obama is een draaikont en dit keer doet ie een 'Kokje'.

opmerker
opmerker10 feb. 2010 - 17:29

Er blijkt geen poitieke mogelijkheid de graaiers te stoppen. Dan moet het volk in opstand komen. Als het volk wordt vetaald met, factor arbeid, dan moet het volk geen arbeid meer verrichten aan privé kapitaalgoederen.

RHoed
RHoed10 feb. 2010 - 17:29

De man blijkt niet over een rechte rug te beschikken. Waar zijn de Amerikanen aan begonnen ? Wat moeten we nu denken van zo'n mededeling , want moeten de mensen in de VS nu denken van zo'n mededeling? Hope and Change ? Mensen laten we nu toch met elkaar afspreken dat we overal en altijd mensen beoordelen op hun daden en niet wat ze beloven of zeggen. Ook deze man blijkt niet in staat om ook maar de kleinste verandering aan te brengen in de binnenlandse of buitenlandse politiek van de , nog steeds , supermacht van deze wereld. Conclusie ? Steun vooral op eigen krachten en gedachten.

2 Reacties
Kevin0
Kevin010 feb. 2010 - 17:29

Kunnen we ook overdrijven?

vaclavklaus
vaclavklaus10 feb. 2010 - 17:29

Ik zou nog maar eens kijken wat hij reeds aan wetgeving heeft doorgedrukt voor zo'n oordeel te geven. In 1 jaar.

Simbro
Simbro10 feb. 2010 - 17:29

Als ik zoiets lees, dan bekruipt me soms het angstige gevoel, dat banken zo groot en machtig zijn geworden, dat ze onaantastbaar zijn. Dat regeringen niet meer bij machte zijn om deze instellingen aan banden te leggen en dat die dus ongehinderd door kunnen gaan met desastreuze praktijken en zelfverrijking. Ondernemingen, consumenten, mensen met een hypotheek: allemaal zijn ze afhankelijk geworden van de banken. En regeringen kunnen weinig anders, dan belastinggeld overmaken, als er weer een bank dreigt om te vallen. De ooit door Marx beschreven klassenstrijd tussen Kapitaal en Arbeid bestaat niet meer, d.w.z. het Kapitaal heeft definitief gewonnen.

1 Reactie
Mende
Mende10 feb. 2010 - 17:29

"Als ik zoiets lees, dan bekruipt me soms het angstige gevoel, dat banken zo groot en machtig zijn geworden, dat ze onaantastbaar zijn. Dat regeringen niet meer bij machte zijn om deze instellingen aan banden te leggen en dat die dus ongehinderd door kunnen gaan met desastreuze praktijken en zelfverrijking." Yep Simon, now you are talking