Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Obama prijst Indonesië voor multiculturele samenleving

  •  
10-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
obama_300_02.jpg
VS president eert doden onafhankelijkheidsstrijd tegen Nederland … Video met volledige speech
Indonesië is een voorbeeld voor de wereld als het gaat om diversiteit. Hij prees de nationale filosofie voor eenheid met behoud van diversiteit.
NRC Handelsblad schrijft:
Tijdens een toespraak voor studenten van de Nationale Universiteit in Jakarta noemde Obama Indonesië een voorbeeld en inspiratiebron voor de wereld. „Eenheid is krachtiger dan verdeeldheid”, aldus Obama, die zijn speech tot enthousiasme van zijn toehoorders doorspekte met Indonesische woorden en wat grapjes. Het Amerikaanse staatshoofd refereerde ook aan zijn bezoek eerder op de dag aan de Istiqlal-moskee, „die is ontworpen door een christelijke architect”.
Obama bracht een deel van zijn jeugd door in Indonesië. Hij memoreerde hoe in die tijd Indonesië nog een agrarische samenleving was maar nu wordt beheerst door een online generatie. Dat leidt ook tot een verandering in politiek, zei hij en daarbij verwees hij naar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (video vanaf 09:45):
Toen mijn stiefvader een jongen was zag hij zijn vader en broer vertrekken om mee te vechten voor de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Ik ben blij dat ik hier ben op de dag van Dodenherdenking om de Indonesiërs te kunnen herdenken die hun leven hebben gegeven in de strijd voor dit geweldige land.
Speech deel 2 , deel 3 , deel 4

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

cmore
cmore10 nov. 2010 - 8:18

Waarom spreekt Obama Indonesië niet aan op het steeds maar toenemende geweld tegen christenen en de daarbij wegkijkende regering ? Een gemiste kans !

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai10 nov. 2010 - 8:18

Denk dat mijn vriend nu even de plank misslaat. http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/religie/article2845212.ece/Indonesische_kerk_vreest__sharia_.html Maar blijft mijn vriend.

doeidoei
doeidoei10 nov. 2010 - 8:18

Dat is klinklare onzin. Op welke planeet leeft die man? Heeft hij nooit gehoord van de Molukken, Oost Timor, Aceh, bomaanslagen in Bali of het geweld tegen de etnische Chinezen?

krid58
krid5810 nov. 2010 - 8:18

En geweld tegen Papoea's, wie heeft het daarover. Het ideaal beeld van Indonesie is inderdaad een prachtige multiculturele smeltkroes waar rainbow nation Zuid-Afrika nog jaloers op zou zijn. De realiteit is helaas een stuk minder fraai.

1 Reactie
maclofty
maclofty10 nov. 2010 - 8:18

Niemand, en dat dank zij Robert Kennedy en onze grote Luns, Ik heb het geluk gehad dat ik er 19 maanden heb doorgebracht 1953-54 en van noord naar zuid en oost naar west er rondom heb gevaren om de kustlijn en stromingen van dit mooie land in kaart te brengen. Ik heb alle plaatsen bezocht van Merauke, Fak Fak, Manokwarie, Biak, Hollandia en kennis mogen maken met de lokale bevolking. Geweldige mensen met hun leergierigheid. Grondstoffen die daar verscholen lagen heeft van voormalig NNG gemaakt wat het nu is voor de Papoea's een hel op aarde. Ik denk nog vaak terug (ouderdom) aan die tijd, terwijl er toen ook al veel last was van infiltranten (ploppers). Je hebt gelijk dat wordt allemaal verzwegen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2010 - 8:18

Zoals reeds gemomeerd in deze draad, 'vergeet' Obama het geweld jegens christenen, Molukkers en andere minderheidsgroepen in Indonesië. Als ik dan zie dat een Indonesische minister Michelle Obama naar eigen zeggen de hand niet wilde schudden, dan denk ik: geweldige vooruitstrevende samenleving. En passant geeft Barack bondgenoot Nederland -klein landje dat zich onterechte op het Afghaans strijdtoneel begeeft om de VS te dienen- een klap met platte hand in het gezicht. Rutte bezoekt Hanoi en prijst de Vietnamese strijd tegen de Fransen en Amerikanen. Zoiets?

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 nov. 2010 - 8:18

In de jaren veertig heeft Nederland in feite onder druk van de Verenigde Staten de strijd in Indonesië opgegeven. Anders hadden de Nederlandse dorpspolitici van die tijd daar nog veel en veel meer schade aangericht. De antikolonialitische speech van Obama staat dus in een Amerikaanse traditie.

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 nov. 2010 - 8:18

President Obama heeft een deel van zijn jeugd in Jakarta doorgebracht en hij gaf er in zijn speech blijk van dat hij de Indonesiërs begrijpt. Wie hen in het openbaar - bijvoorbeeld in de collegezaal - de oren wast en de mantel uitveegt, zoals velen hier graag willen, bereikt het tegendeel van wat hij bedoelt. Hij maakt zijn publiek dan malu of beschaamd en dat kan alleen maar afwijzing opleveren en een ongelooflijke agressie. De puntjes op de i zetten, dat doe je onder vier ogen. In het publiek sla je een heel andere toon aan. Je vertelt natuurlijk wel waar het op staat, maar met een positieve toonzetting. Dat heeft Obama dan ook gedaan. Hij heeft een lang pleidooi gehouden voor de democratie. Hij heeft de officiële idealen van religieuze pluriformiteit naar voren gebracht. Hij kwam met treffende voorbeelden, zoals het feit dat de beroemde Istiqlal-moskee wél door een christen is ontworpen. Hij definiteerde met een bewuste verwijzing naar Soekarno het land als een eilandenrijk van Sabang tot Merauke, maar hij liet er direct op volgen, dat iedereen in dit land gelijke rechten diende te hebben. Het publiek dat zelf op deze wijze communiceert, denkt er dan het zijne bij. Dat van Sabang tot Merauke ging over de papoea's. Dat met die moskee en die christelijke architect is een verwijzing naar het feit dat alle godsdiensten in het land dezelfde rechten dienen te hebben en date Obama dus het religieus geweld van de laatste jaren resoluut afwijst en bekritiseert. In de hele speech kwam pluriformiteit trouwens steeds op andere manieren terug als een nastrevenswaardig doel. Obama heeft een uitstekende en zeer werkzame speech gehouden waar de democraten in Indonesië die in een groot gevecht verwikkeld zijn met de fundamentalistische islam hun voordeel mee kunnen doen. Nog iets: Obama's speech werd vaak door applaus onderbroken. Dat applaus klonk niet toen hij verklaarde dat Al Quaida niemand vertegenwoordigde en zeker de islam niet. Hij kreeg wel applaus toen hij meldde, dat vijftigduizend Amerikaanse soldaten Irak verlaten hadden en dat hij er naar streefde dat Israel en Palestina vreedzaam naast elkaar zouden kunnen leven. Opmerkelijk en net zo goed belangrijk om te onthouden. Tenslotte: Obama sprak op de Universitas Indonesia. Dat is een van de topuniversiteiten van het land, waar veel leiders van de toekomst hun opleiding krijgen. Ik weet zeker dat er onder zijn gehoor veel toekomstige ministers zaten en waarschijnlijk ook wel een toekomstig president.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 nov. 2010 - 8:18

Hij heeft tenslotte - dat was ik nog vergeten - vastgesteld dat democratie, tolerantie, pluriformiteit typisch Indonesische kenmerken waren. Dit impliceert dat de voorstanders van de godsstaat dus niet- of zelfs anti-indonesisch zijn. Weer iets wat je niet zegt, maar wat je publiek op grond van je woorden wel zal concluderen.

JanVG2
JanVG210 nov. 2010 - 8:18

Op zich helemaal waar, MAAR als Obama spreekt spreekt hij niet alleen voor het publiek in de zaal. Hij spreekt tot de wereld. En de vraag is hoe de speech op dat publiek is overgekomen. Ik geef gelijk toe dat hij het dus nooit goed KAN doen ... maar het is wel de werkelijkheid.

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 nov. 2010 - 8:18

Ik heb hier de speech van Obama in tekst voor jullie: http://www.usnewsone.com/obama-speech-university-of-indonesia-jakarta-full-text/22594.html Uit die speech blijkt overigens dat Obama in zijn Indonesische jaren mooi woonde, namelijk in Menteng. In de oude Bataviase tijd was dat de villawijk Meester Cornelis, ten zuiden van het Koningsplein. De wijk werd doorsneden door de gedistingeerde Van Heutszboulevard. Die heet nu natuurlijk anders. Die heet Jalan Tuku Umar naar de grote tegenstander van Van Heutsz en het KNIL in de Atjeh-oorlog. De Engelstalige Jakarta Globe noemt Obama's speech "historisch" http://www.thejakartaglobe.com/home/obama-launches-historic-speech-at-university-of-indonesia/405873

TheoJ2
TheoJ210 nov. 2010 - 8:18

[Hij maakt zijn publiek dan malu of beschaamd en dat kan alleen maar afwijzing opleveren en een ongelooflijke agressie.] Ik snap die cultuur wel, want ook wij vinden het niet fijn om in het openbaar kritiek te krijgen. Maar te accepteren dat vele landen dit niet kunnen hebben, en daarom de kritiek maar binnenskamers afhandelen, waarmee het effect meteen twijfelachtig wordt, is toch ook niet alles. Waarom kunnen die culturen met lange tenen niet eens volwassen worden en leren kritiek te verdragen, zoals wij?

JeanneDarc
JeanneDarc10 nov. 2010 - 8:18

[ Als ik dan zie dat een Indonesische minister Michelle Obama naar eigen zeggen de hand niet wilde schudden, dan denk ik: geweldige vooruitstrevende samenleving. ] Houd u toch eens op met uw hautaine vingertje. Stap u eens van het idee af, dat Nederland of het Westen, normbepalers zijn van hoe het moet. Als in die land geen gebruik is om een hand te geven. Dan is dat zo. Hij heeft haar geen schop onder de kont gegeven.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil10 nov. 2010 - 8:18

Hij heeft haar geen schop onder de kont gegeven. =============== Je legt hier duidelijk de vinger op de zere plek maar sommigen, ook sommigen hier op dit trouwens, willen hun eigen norm tot standaard verheffen. Ik geef bij voorkeur ook geen hand, ik neem in ieder geval nooit het initiatief maar ik weiger een uitgestoken hand ook niet. Ik meen een Chinese of Oosterse wijsheid, Zolang je het je buurman niet kunt vergeven dat hij anders is dan jij sta je nog ver af van het pad der wijsheid.

TheoJ2
TheoJ210 nov. 2010 - 8:18

Je kan wel met allerlei oude wijsheden aankomen, maar het gaat hier niet zozeer om verschillen in begroetingswijzen maar om gelijke behandeling van man en vrouw. Er waren tijden dat vooruitstrevende Nederlanders hier een punt van maakten. Dat doel lijkt aan waarde verloren te hebben.