Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Obama onder vuur

  •  
20-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Obama_300.jpg
Video: Obama houdt stand in hevig economische vragenuur
Obama wil dat de overheid uit de buurt blijft van innovatie op de arbeidsmarkt en het creëren van banen. In CNBC’s Town Hall spreekt hij zijn grote waardering uit voor de Amerikaanse vrije markteconomie. Onder het Amerikaanse publiek heerst onvrede over Obama’s optreden tegen de financiële crisis en zijn sterke betrokkenheid bij de beurs en de top van het Amerikaanse bedrijfsleven.
Obama hield heldhaftig stand tijdens het interview. Obama:
Het enige dat ik heb gezegd is dat we moeten zorgen dat we niet dezelfde fouten maken waardoor we uiteindelijk in deze crisis zijn beland zijn. […] De economie stond op moment van instorten toen ik president van Amerika werd.
Obama kreeg veel kritiek op zijn aanpak van Wall Street, de Amerikaanse effectenbeurs. Critici menen dat Obama’s deprimerende speeches en maatregelen de economische groei belemmeren. Bijna driekwart van de Amerikanen vindt dat de aangekondigde financiële maatregelingen van Obama slecht zijn voor de economie, meldt CNBC. Maar er is ook andere kritiek uit andere hoek: die c ritici vinden dat het Witte Huis zich te veel laat beïnvloeden door Wall Street en de Amerikaaanse ‘captains of industry’. Obama liet zich er niet door van de wijs brengen:
Ik geloof er in dat we moeten zorgen dat de basisregels goed gaan werken. En dat consumenten, arbeiders en burgers geen misbruik kunnen maken van het systeem. Ze moeten niet denken dat de maatregelen alleen tegen hun werken. (…) In elke speech, in elk interview dat ik geef vertel ik op welk onderdeel Amerika zich onderscheidt en wat onze economie op de lange termijn zo succesvol maakt. We hebben een van de meest dynamische vrije economieën ter wereld. (…) De overheid kan niet de meerderheid van de banen scheppen, dat doe de markt. Uiteindelijk willen we allemaal ons brood verdienen met een goed idee en daar mee aan de slag gaan.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2010 - 18:29

zo, lieve Obama fans, en nu nooit meer zeuren over armoede in Amerika en gebrek aan banen en geen herstel van de economie. Obama is er niet voor de oplossingen, hij is er om een imago te bewaken... niet wat waar de meeste fans voor zijn gevallen, maar waar middle-class america voor gaat kiezen... Vrije markt-economie zonder opvang-net... geen leidende innovatieve impulsen van de overheid, maar een volgende steeds verder afbrokkelende overheid die steeds minder voor de burger gaat ebtekenen. ja, een democraat, ja geen Bush op internationaal gebied, ja hij is de eerste president met tenminste 50% afro-american achtergrond. Verder is hij een stuk rechtser dan de VVD waarvan wij vroeger dachten dat die bestond.

RobertLaity
RobertLaity20 sep. 2010 - 18:29

Obama niet President http://www.thepostemail.com/2010/08/17/there-is-no-president-obama/

Alexanderr2
Alexanderr220 sep. 2010 - 18:29

'In CNBC's Town Hall spreekt hij zijn grote waardering uit voor de Amerikaanse vrije markteconomie' Dit zal Joop Schouten leuk vinden :P Goed gesproken van Obama, duidelijk en helder.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2010 - 18:29

Waar een markt is is altijd een werking. Een vrije markt is een utopie. Er zijn altijd regels en de huidige regels deugen niet. Zeker niet als ze neoliberaal zijn. Ik ben niet tegen marktwerking. Wel tegen de verschrikkelijk asociale uitwassen. In en wereld waar geen gelijkwaardigheid is zal marktwerking altijd uit de hand lopen. Ik zou graag eens met Obama om de tafel gaan. Ik heb wel wat vragen die hier niet aan de orde zijn gekomen. Een vraag zou zijn 'waarom in een gemeesnchap, zoals de Amerikaanse, met exorbitante inkomensverschillen en geldomloop er sinds de opkomst van het kapitalisme zo weinig wordt gedaan aan armoedebestrijding. Mensen behoren gelijkwaardig behandeld worden omdat niemand in gelijke omstandigheden wordt geboren, zowel fysiek, financieel of qua omstandigheden.