Nu zijn vooral huisvrouwen hoogbejaard
• 10-09-2012
• leestijd 3 minuten
Wordt de toekomstige gepensioneerde wel zo oud als de politiek ons wil doen geloven?
Auto’s en machines slijten door het gebruik. Dat is niet anders bij mensen. Werknemers met zware beroepen slijten hard. En de kans dat die werknemers erg oud worden is klein. Kijkt u maar eens goed om u heen. De meeste hoogbejaarden van nu zijn vrouwen en met name vrouwen die zich niet beschikbaar stelden op de arbeidsmarkt, de huisvrouwen van vroeger.
In de huidige statistieken over ouderen in Nederland zitten vele VUT werknemers (inactief boven de 58 jaar) en voormalige huisvrouwen.
De vraag over de onbetaalbare AOW in de toekomst moet dan ook nog eens kritisch tegen het daglicht worden gehouden. Zeker nu er in Nederland een brede consensus is over het verhogen van de AOW leeftijd en het participeren van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. De uitspraak dat de meeste toekomstige gepensioneerde werknemers erg oud kunnen worden is niet gebaseerd op de statistische feiten die nu bekend zijn over de huidige samenstelling van de groep AOW’ers, in vergelijking met de toekomstige samenstelling van de groep toekomstige AOW’ers.
Van die groep zullen veruit de meeste gepensioneerden tot hun 67e of hogere leeftijd intensief gebruikt en versleten zijn, ondanks een gezondheidszorg van topkwaliteit. Simpelweg omdat die groep te lang en onder te grote productieve druk actief heeft moeten zijn. De samenstelling van de groep bejaarden en hoogbejaarden ziet er in de toekomst dan ook naar verwachting geheel anders uit dan politici ons nu doen voorstellen. Het extrapoleren van data over ouderen, gezondheidszorg en gepensioneerden die we nu kennen is naïef en doet geen recht aan de werkelijke problematiek van de vergrijzing van de samenleving.
Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid; wordt huisvrouw! Geen premie voor de AOW betalen en toch de grootst mogelijke kans op het zo lang mogelijk kunnen genieten van de AOW zeker willen stellen? Volgens de huidige statistieken doen jongeren er verstandig aan het beroep van huisvrouw of huisman te kiezen. De slijtagekans wordt dan tot het minimum teruggebracht, zo leren de statistieken van de afgelopen jaren over de groep hoogbejaarde ouderen.
Mannen en vrouwen die een werkzaam en actief leven achter de rug hebben zijn zwaar ondervertegenwoordigd in onze bejaarden- en verzorgingstehuizen. De verklaring hiervoor is simpel. Door het werken is er een significant verschil in slijtage opgetreden tussen werknemers, toen nog vaak mannen, en niet op de arbeidsmarkt werkzame vrouwen, toen nog vaak in de rol van huisvrouw. En die traditionele rolpatronen zijn sterk aan het veranderen nu zowel mannen als vrouwen actief aan het arbeidsproces deelnemen.
Zijn er in de toekomst nog wel ‘ouderen’ genoeg om de AOW aan uit te betalen? Iedereen aan het werk en doorwerken tot je 67e en misschien een nog hogere leeftijd. Dat klinkt redelijk om de AOW betaalbaar te houden. Maar de keerzijde van dit door politici breed gedragen verhaal is het meer versleten raken van grote groepen werknemers. Niet alleen met zware beroepen maar in alle beroepen. En slijtage houdt een grote kans op een vervroegde dood in. Vergelijk het maar met een auto die te lang intensief gebruikt wordt. En tegen die verwachting kan zelfs de technologische vooruitgang van onze gezondheidszorg niet op! AOW omhoog en pensioenleeftijd op 65 jaar houden als remedie tegen krimpende groep toekomstige hoogbejaarden Als alle politieke partijen hun zin krijgen dan mogen onze huidige jongeren tot hun 67e en misschien hun 70e levensjaar fris en fruitig blijven doorwerken. Wat er na hun werkzame leven gebeurt is voor de politieke partijen kennelijk nog niet interessant genoeg. Genieten van een welverdiende rust en pensionering zal er voor velen vermoedelijk niet meer in zitten als gevolg van het harde werken en de slijtage van lichaam en geest die daar het gevolg van zijn.
Dat pleit voor het invoeren van een forse verhoging van de AOW uitkering op het moment dat de eerste groep 67 jarigen met pensioen gaat. Hun levensverwachting is op dat moment helaas een geheel andere dan de politici ons nu voorschotelen. Hoogbejaarden zullen nog voorkomen maar dat zal voornamelijk genetisch bepaald zijn, niet door het tot op hoge leeftijd verplicht moeten doorwerken. Het handhaven van een pensioengerechtigde leeftijd op 65 jaar is vanuit deze optiek dan ook de moeite waard om nog eens heel goed te onderzoeken.