Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Nrc.next presenteert 40Min: 'Sorry, Oma'

  •  
18-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
40min_300
Jongeren moeten eerder kinderen krijgen ... Geen bejaardentehuizen in buurt van coffeeshops ... Oud en Nieuw wordt afgeschaft en vervangen door Nieuw & Nieuw 
De opkomst van ouderenpartij 50Plus baart het jeugdige dagblad nrc.next zorgen. ‘Straks maken ouderen de dienst uit, terwijl zij het nu al zo goed hebben.’ De krant publiceert daarom maandag het manifest van 40Min, een nieuwe politieke partij.
Nederland moet weer van de jongeren worden, zo is te lezen op de website van NRC Handelsblad.
Drie punten uit het partijprogramma:
– Jongeren moeten eerder kinderen krijgen;
– Geen bejaardentehuizen in buurt van coffeeshops;
– Oud en Nieuw wordt afgeschaft en vervangen door Nieuw & Nieuw.
Nrc.next wil met het manifest het zwijgen van jongeren doorbreken:
Tot op heden zwegen wij. Niet omdat we lui waren, niet omdat het ons geen ene reet kon schelen. Nee, wij zwegen omdat het onze gewoonte niet is om tweedracht te zaaien, want wij geloofden in een land waar leeftijd geen rol speelt. Maar zo denken wij – gedwongen door uitzonderlijke omstandigheden – niet meer.
Sorry, oma.
En een tegengeluid laten horen nu 50Plus zo populair is :
Wij denken niet in leeftijd. Wij denken niet in wij en zij. Maar nu zíj dat wel doen, die oudjes, werpen wij een dam op. Daarom presenteren we vandaag 40Min.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Bakoe
Bakoe18 feb. 2013 - 7:09

Heel grappig.. Uiteindelijk heeft de polarisatie die niet gestart is door mensen van 50+ slechts 1 doel, namelijk dit: http://www.nu.nl/economie/3224482/bejaarden-italie-raken-derde-koopkracht-kwijt.html Wat is er mooier om alle groepen tegen elkaar op te zetten, dan kun je ze allemaal beroven. Zoals eens een cynische Tammany Hall (lees PvdA) woordvoerder al zei: Zorg dat de ene helft van het gepepupel de andere afmaakt. en we hebben geen last meer van ze.

Xoral
Xoral18 feb. 2013 - 7:09

Stem voor thuisdemocratie.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst118 feb. 2013 - 7:09

Je moet betalen om het manifest 40- te kunnen lezen want het staat in het gedeelte voor de abonnees. Ach, ja, daar zullen de jongeren, naief als ze zijn wel inlopen. Nu hun heilanden de studiebeurs willen afschaffen en ze persoonlijk verantwoordelijk willen maken voor de verzorging van hun grootouders. Ik bedoel: dat peperdure abonnement voor hun smartphone is tenslotte een heenwijzing dat je aan de jongeren goed kunt verdienen. Ze laten zich ook al die jaarcontractjes aanleunen zonder lid te worden van de bond.

WendyB2
WendyB218 feb. 2013 - 7:09

Alsof jongeren (politieke) aandacht tekort komen. Er is meer behoefte aan een 30+ partij

roher
roher18 feb. 2013 - 7:09

Kijk eerst naar de kosten en de perspektieven die je als oudere hebt. Dan piepen we wel anders, heb nog nooit een jongere eens voor niks het straatje van een oudere zien schoonvegen, hoe bliind kan je zijn.

roher
roher18 feb. 2013 - 7:09

Beter is natuurlijk 40 min 20 want de eerste 20 jaar liepen de ouderen van nu, toen, hun poten onder hun lijf vandaan om de peopluiers te vesrchonen! Stank voor dank!

maclofty
maclofty18 feb. 2013 - 7:09

Ik ben nu 78 dus van dik voor de oorlog (klinkt oud) ;-)), stem niet op 50 + Heb al eens zo,n partij meegemaakt en die was na 8 jaar verdwenen. Gewoon niet ouwehoeren, maar werken, zoals ik vanaf 15 jaar tot 73 en daarbij nog vele jaren mijn vrouw verzorgd. En ... klagers hebben geen nood !!!

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2013 - 7:09

Zeg nee tegen graaiende ouderen inderdaad. De bevolkingsgroep met de minste armoede. Die desondanks moeilijk kan rondkomen maar dan moet je maar Excel leren op je computer om te budgetteren.

1 Reactie
insignia
insignia18 feb. 2013 - 7:09

Ik vind dat dit commentaar ploertig overkomt.

lembeck
lembeck18 feb. 2013 - 7:09

Ik mag hopen dat het een minne grap is van NRC Next. Vanaf de vorige crisis in de jaren 80 zijn jongeren sustematisch voorgetrokken met scholing en banen en kregen we de VUT regeling juist om hen aan het werk te helpen. Dat dit nu niet meer gedaan wordt is een besluit van dit rechtse Kabinet. Heb je klachten, ga daar naar toe. Daarnaast hebben mensen die nu men pensioen zijn al minimaal 30 en maximaal iets van 50 jaar werken achter de rug met vaak een zeer armoedig begin. In tegenstelling tot de meeste hedendaagse jeugd die het materieel gezien gewoon heel goed gehad heeft, of nog heeft. Opleidingen zijn veel beter geworden, op de basisopleiding na dan en dat er nu geen werk te vinden is vinden de ouderen zelf ook erg vervelend. Ook zij die nog werken en die eigenlijk eerder hadden willen opstappen. Om, onder andere, plaats te maken voor een jongere. Johannes haalt me verder de woorden uit de mond.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos18 feb. 2013 - 7:09

Goede "to the point" bijdrage, maar helaas, met zo veel neo-liberale afbraak om ons heen wordt het voor velen steeds moeilijker de echte oorzaken te onderscheiden....we worden steeds meer afgeleid door de dagelijkse beslommeringen en denken niet meer verder dan onze neus lang is (of die nu 50+ is, 40- of midden veertig.

kijkeensverder
kijkeensverder18 feb. 2013 - 7:09

De Bijstandskoning van GeenStijl, heeft duidelijk geen Geschiedenisles gekregen. Een aantal Ouderen heeft geld gespaard omdat ze, oud zijn, veel jaren hard hebben gewerkt. De Ouderen hebben heel veel belasting betaald, ook nu nog.De ouderen hebben b.v. ook mee-betaald aan de "kosteloze" Zieketekostenverzekering van de jongeren tot 18 jaar!!!!!. en andere zaken. De dertigers- veertigers en verder, profiteren alleen maar van de spaarzin, want ze krijgen na het doodgaan/ sterven van ouders een " bak' met geld van diezelfde " gehate" ouders. Tegen die tijd moeten de ouderen als ze liggen te sterven, vast al "vooruit" betalen, voor hun eigen begrafenis. Joh, ga eens op een andere manier kijken naar "gewoon" de Mens. Neem aan dat je van het mannelijk soort bent.

1 Reactie
boeie
boeie18 feb. 2013 - 7:09

Maar de ouderen hebben niet gespaard voor de VUT, de ziektekosten, AOW... enz.. Toegegeven, ze hebben dat zelf ook betaald, maar dat was wel toen ze met z'n velen voor weinigen betaalden. Aan de ander kant hebben "ouderen" wel voor een mooie infrastructuur gezorgd en alle mensen na zich voorzien van goed onderwijs.. Maar wat een onzin discussie.. Kijk wat nodig is en wat mensen nodig hebben... 50+ is in mijn ogen een schande, het aantal stemmen daarop is een goede graatmeter voor het egoisme onder bepaalde groepen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 feb. 2013 - 7:09

50 + en 40 -, Ik ben midden 40, wat nu?

2 Reacties
Homan
Homan18 feb. 2013 - 7:09

Jij moet voor ons zorgen, de 40-minners. En je moet voor de 50-plussers zorgen. Deze twee groepen gaan zich nu sterk maken voor hun eigenbelang en jij valt daarbuiten. Had je maar niet in de jaren 70 moeten opgroeien, zonder smartphone en Youtube. Wij, de verwende patat-generatie, hebben altijd alles gekregen en dat willen we graag zo houden. Wij denken hetzelfde als de generatie boven jou. Iemand betaalt de crisis en dat zijn zij niet, dat zijn wij niet, maar dat ben jij. Generatie 40-50, het wordt tijd dat jullie de verantwoordelijkheid nemen en massaal inleveren ten gunste van ons, 40-min en 50-plus.

Jensbos
Jensbos18 feb. 2013 - 7:09

hmmmm.... (klein geschreven)....- echt- ....links (= sociaal= voor allemaal) stemmen misschien?

Biff Everwood
Biff Everwood18 feb. 2013 - 7:09

Speltheorie in optima forma. Nu 50-plussers alleen hun eigen belang vooropstellen, moeten wij het ook doen. En het klopt ook nog, maar het is o-zo-cynisch. Triest, want in een democratie worden veel te veel partijen niet vertegenwoordigd: kinderen, dieren, toekomst, natuur. Die zijn pas echt de dupe.

1 Reactie
kijkeensverder
kijkeensverder18 feb. 2013 - 7:09

toekomst kun je niet verdedigen, mensen en dieren wel, haard en goed ook. heeft u wel eens over U zelf nagedacht!!!!!! Hoe oud bent U om zo beledigend te zijn tegen ouderen die zich het " apezuur" voor U en andere generaties hebben gewerkt, net zoals de jongeren van nu voor de generaties daarna. Zo gaat dat nu eenmaal.

BasVV
BasVV18 feb. 2013 - 7:09

Ik heb inderdaad medelijden met die veertig minners. Als hun ouders verzorging nodig hebben is de enige manier om de erfenis veilig te stellen je oude vader en moeder bij je in huis te nemen en zelf te gaan zorgen.

1 Reactie
itsme3
itsme318 feb. 2013 - 7:09

Daar worden die ouderen inderdaad heel gelukkig van. Zeker als ze dan vijf dagen per week op de kleinkinderen mogen passen, omdat de kinderen moeten werken.

7731BK11
7731BK1118 feb. 2013 - 7:09

MOET dat nou, die tweedeling in de maatschappij? Dat maakt meer kapot dan ons lief is. Zeker die ouderenpartij zou wijzer moeten zijn. Er zullen best krepeergevallen zitten bij bejaarden, maar die zijn er ook bij jongeren, van wie steeds meer van gevraagd wordt. En ZIJ hebben nog een heel leven voor zich. Gun hen ook hun kansen, zoals wij die zelf gehad hebben.

1 Reactie
roher
roher18 feb. 2013 - 7:09

Ik weet niet hoor, maar een van de verkiezingspunten is het verbieden waar je als oudere mag wonen, nml niet naast een coffeeshop, maar als je dat kansen noemt ok jij je zin. Dan geen joint!