Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

NRC baalt van eigenaar die macht uitbreidt

  •  
23-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-NRC_vandermeersch300.jpg
Egeria geeft zichzelf meer invloed bij raad van toezicht ... Investeringsmaatschappij zou af willen van NRC Media
Bij de NRC-kranten is opnieuw onrust ontstaan over toenemende macht van eigenaar Egeria. De investeringsmaatschappij heeft vorige maand twee extra leden toegevoegd aan de raad van commissarissen van NRC Media. Daarmee zijn nu drie van de zes toezichthouders van het bedrijf gelieerd aan de eigenaar. Het wordt voor Egeria een stuk makkelijker om de werknemers te overstemmen en invloed uit te oefenen op de inhoudelijke koers van de krant.
De ondernemingsraad is ontstemd, schrijft de Volkskrant. De nieuwe verhoudingen binnen de raad van commissarissen van NRC Media zijn in strijd met eerdere afspraken. Bij de overname van de krantenuitgever werd namelijk afgesproken dat de stem van de commissaris die de werknemers vertegenwoordigt doorslaggevend zou zijn als de raad verdeeld was. Nu de verhoudingen binnen de raad zo in het voordeel van de eigenaar zijn, stelt deze afspraak niks meer voor.
Flickr_NRC_MarcoDerksen_300
Geplunderd De grotere macht van Egeria ligt gevoelig, omdat de investeringsmaatschappij volgens ingewijden af wil van NRC Media. NRC was, net als de Volkskrant, eerder onderdeel van PCM Uitgevers dat werd geplunderd door de Britse investeerder Apax. Vorig jaar ontstond ophef omdat de eigenaren Egeria (91 procent) en mediamagnaat Derk Sauer (9) een ‘superdividend’ van 12,5 miljoen euro kregen, bij een winst van 4,7 miljoen euro. 
De ophef over de bemoeienis van de eigenaren met de krant is ook niet nieuw. In het verleden zou ook Sauer zich te veel met de redactionele inhoud hebben bemoeid. Sauer wilde onder meer dat de krant zich niet meer op nieuws zou richten. De redactie sprak van ‘Italiaanse toestanden’.
De eigenaren leken hun invloed nog eens uit te breiden toen directeur-uitgever Hans Nijenhuis werd overgeplaatst naar de hoofdredactie van NRC Handelsblad.
Foto-cc: Marco Derksen

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

JoopSchouten
JoopSchouten23 apr. 2013 - 8:42

Money rules. Een typisch voorbeeld van roofkapitalisme.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 apr. 2013 - 8:42

Lang leve de Belgen !

Sternenstaub
Sternenstaub23 apr. 2013 - 8:42

Hoe dankzij zijn toenemende corrumperende macht, wat aan de oprukkende globalisering van de neoliberale markteconomie is te wijten, het kapitalisme steeds meer onderdelen van de maatschappij, waaronder de media, kan vorderen als eigen productie- en propaganda-apparaat. De functie die de pers in een democratische rechtsstaat vooral en bovenal dient te vervullen, namelijk die van onafhankelijke, kritische observator van cultuur, politiek en bedrijfsleven, wordt zo sluipenderwijs naar god geholpen, en zo loopt de bevolking steeds meer in de neoliberale val en wordt steeds meer het slachtoffer van een volledig gemonetariseerde maatschappij, d.w.z. van de sociaal-economische dictatuur van het totaal-kapitalisme, en dus van de pseudo-religie van het totaal-consumentisme, dat letterlijk alles opvreet wat leeft, tot alles kaal- en leeggevreten is, de menselijke geest incluis. Toch blijf ik optimistisch, want eens keer keert het tij, of keert de kade het verdoemde schip, want dat het verdoemd is, is een feit. Onze stem kan op het hoe, wat en wanneer van onvermijdelijke verandering zeker invloed hebben. Maar eerst dient men het waarom en waarom-niet te onderscheiden: Een kapitalistische monocultuur, waarom niet? Een sociaal-economische dictatuur, waarom niet? Waarom bevolkings-emancipatie? Waarom sociaal-democratie? Waarom een vrije, pluriforme, onafhankelijke pers? Waarom een democratische rechtsstaat?

adrie2
adrie223 apr. 2013 - 8:42

Wie heeft ooit gedacht dat het nieuws objectief tot ons komt? Van echte kritische journalistiek is in Nederland al lang geen sprake meer. Volgens een oud artikel van de Roy van Zuydewijn ( http://www.zozeg.nl/anp/anp.htm ) hangt aan de media een twijfelachtige zweem van politieke, zakelijke en persoonlijke belangen. Ze zijn doorgeefluik van regeringsstandpunten en herhaaldelijk verantwoordelijk voor het verhullen of weglaten van ongevallig nieuws voor diegene die de politieke en financiële touwtjes stevig in handen hebben.

Sternenstaub
Sternenstaub23 apr. 2013 - 8:42

Corr. di 23 april 2013 13:10, al. 3: "eens keert het tij".

Sternenstaub
Sternenstaub23 apr. 2013 - 8:42

In reactie op: "Truus Beek, di 23 april 2013 14:26 in reactie op Jan-Peter Scheffer Dachten uw "geloofsgenoten" in de jaren 60stig ook. Gezien uw inbreng hier zou ik onder uw supervisie de pers al helemaal niet meer geloven." Het type begoocheling en zelfbegoocheling wat spreekt uit je wanbegrip van en minachtig voor mijn analyses en kritiek, die inderdaad verwant zijn aan die van de "Love & Peace-"generatie, is nu juíst het resultaat van de totaal-kapitalistische, oftewel neoliberale indoctrinatie en propaganda waar ik op doelde, daar deze de onbenijdenswaardige adepten ervan het eigen onvermogen doen projecteren op anderen, met name mensen die wél de moeite doen om voor zichzelf te denken, wat iets heel anders is dan alleen aan zichzelf denken en zijn eigenbelang, omdat deze mensen met hun analyses en kritiek immers een bedreiging vormen voor hun ongefundeerde denkbeelden. Zo werkt het, als men tot die ultra-materialistische geloofssekte behoort. Men is er gevangen in enge dogma's en grossiert in bijpassende vooroordelen. Dit is echter slechts de uitdrukking van een grote structurele disfunctionaliteit. Het werkt dus eigenlijk helemaal niet. Hoe enorm ironisch is de werkelijkheid, zoals deze het erop geprojecteerde wanbegrip terugreflecteert als kritiek.

[verwijderd]
[verwijderd]23 apr. 2013 - 8:42

Gelukkig kunnen we voor het echte nieuws nog terecht bij de Telegraaf, Metro en de Sp!ts.

1 Reactie
adrie2
adrie223 apr. 2013 - 8:42

Helaas kunnen we voor het echte nieuws nergens meer terecht! Wantrouwen, googelen, vergelijken en meerdere nieuwsbronnen raadplegen biedt enige soelaas.