NOS journaal neemt de berichtgeving van oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen uit Syrië niet af, maar wel van grote persbureaus
De NOS vindt het te gevaarlijk voor verslaggevers om in Syrië te zijn. Het journaal neemt daarom geen producties af van Hans Jaap Melissen vanuit het land, schrijft Villamedia dinsdag. De Wereldomroep daarentegen vertrouwt op het oordeel van Melissen, die vijftien jaar oorlogsverslaggever is voor de publieke omroep, en neemt zijn werk wel af. De NOS neemt wel producties af van grote persbureaus uit Syrië.
De oorlogsverslaggever is dit weekeinde via Turkije het noorden van Syrië binnen gegaan. Melissen: “Van de NOS kreeg ik meteen te horen dat ze me dat ontraadde en dat ze ook mijn producties niet zouden afnemen.”
Villamedia sprak ook Gerard van den Broek, chef Buitenland van de NOS:
Dat klopt. Wij vinden het te gevaarlijk voor journalisten om in Syrië te zijn. We sturen er zelf ook geen mensen naar toe. Hans Jaap is zeer ervaren en we vertrouwen zijn oordeel, maar we hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. In dit geval nemen wij de verantwoordelijkheid voor hem niet. Het is op dit moment niet in te schatten van welke kant het gevaar komt in Syrië. Het is er gewoon bloedlink.
In het verleden is het een keer eerder voorgekomen dat de NOS zijn werk niet af nam, herinnert Melissen. “Toen vonden ze dat ik in de Westbank te veel risico had genomen. Dat was overigens onder een andere chef buitenland.” Hij vindt het onterecht dat de NOS zijn inschatting niet deelt dat het werk veilig genoeg is:
Ik doe dit al heel lang. Ik voel me hier veiliger dan eerder in Libië. Ik heb allerlei voorzorgsmaatregelen genomen. Bij elke stap vraag ik me af of het veilig genoeg is. Zo werk ik al jaren. Natuurlijk zijn er risico’s aan verbonden. Ik heb het idee dat de NOS terughoudender is geworden omdat er in Syrië journalisten zijn omgekomen. Maar ik zit niet in dat gebied en zou daar ook niet naar toe gaan.
De NOS gebruikt wel materiaal van de grote persbureaus uit Syrië. Van den Broek:
Je zou dat hypocriet kunnen noemen, maar andere mensen hebben daar de afweging gemaakt dat het blijkbaar voldoende veilig is. En soms is het materiaal van inwoners. De situatie in Syrië verandert snel, dus het kan best zijn dat we binnenkort weer wel rechtstreeks materiaal afnemen of mensen zelf sturen. Want natuurlijk willen we ook zo veel mogelijk nieuws uit dat land melden.