'Nog dezelfde dag zat ik in het vliegtuig'
• 16-07-2011
• leestijd 2 minuten
VIDEO: Syrië stuurde NRC journalist en student Maarten Zeegers het land uit
Zonder dat we het wisten had Nederland al die tijd een correspondent in Syrië. Student Maarten Zeegers woonde voor zijn studie Islamitisch Recht ruim twee jaar in Damascus en schreef de laatste maanden anoniem voor NRC over wat hij meemaakte in het door president Assad geteisterde Syrië. Toen de autoriteiten argwaan kregen dat hij een journalist was, werd hij nog dezelfde dag op het vliegtuig gezet.
Iedere maand moest Zeegers naar het immigratiekantoor om zijn visum te verlengen, maar afgelopen maandag ging het mis. De argwaan van de veiligheidsmedewerkers was te groot. Hij werd in de boeien geslagen en naar de gevangenis gebracht waar hij bij vastgezette Syrische burgers terecht kwam. “Toen heb ik een paar uur moeten wachten. Medewerkers van de ambassade regelden een ticket voor me en een paar uur later zat ik in het vliegtuig.”
De ervaring van Zeegers is uniek om dat Assad geen enkele journalist het land binnen laat. De verhalen van burgers zelf komen via internet naar de westerse wereld. Zeegers maakte zelf ook een demonstratie mee waar hij getuige was van ‘ernstige zaken’ en zag hoe veiligheidstroepen van Assad op onschuldige burgers schoten.
Bij demonstraties op de universiteit werden gelijk alle zalen gesloten en ‘zogenaamde’ pro-Assad demonstranten met posters de straat opgestuurd die dan weer werden vastgelegd door de Syrische televisie”, vertelt Zeegers. Zo houdt de regering het idee in stand dat er niets aan de hand zou zijn.
Volgens Zeegers is nog niet goed te zeggen of een meerderheid van de bevolking Assad daadwerkelijk weg wil hebben. “Ik denk dat het 50/50 is.” De moslims willen de leider wel weg hebben, maar de middenklasse is bang wat er gebeurt als daadwerkelijk het regime valt. Religieuze minderheden en conservatieve moslims zouden dan de macht kunnen grijpen waar de middenklasse vervolgens het slachtoffer van wordt.
Augustus wordt een belangrijke maand voor demonstranten in Syrië. Omdat samenscholing verboden is, komen de demonstranten nu juist op vrijdagen bij elkaar omdat dan het gebed plaatsvindt. “Wanneer de ramadan begint zullen we iedere dag meemaken, wat afgelopen vrijdag plaatsvond.”
Vrijdag was de grootste demonstratie in Syrië sinds de vier maanden dat de demonstraties voor oproer zorgen. Zeker een miljoen mensen ging de straat op. Mensenrechten organisaties melden dat bij de demonstraties van vrijdag 32 mensen zijn omgekomen.