Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NL Megapower Top 200

  •  
12-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
vktop200.jpg
Volkskrant zet invloedrijkste Nederlanders op rij
VNO-NCW topman Bernard Wientjes is voor het tweede jaar achtereen top invloedrijkste Nederlander verklaard door de Volkskrant. De krant maakte voor de zesde keer een rangschikking van de tweehonderd machtigste personen in Nederland. Ze komen vooral uit het bedrijfsleven.
Wat opvalt is dat de krant aan actieve politici amper invloed toekent. Democratisch gekozen vertegenwoordigers hebben in Nederland nauwelijks iets te vertellen. De eerste gekozen politicus staat op nummer 40: Loek Hermans, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer en recent onder vuur gekomen vanwege de graaicultuur bij asielzoekersopvangdienst COA waar hij bestuursvoorzitter is.
Voor de rest is het vooral een old boys network dat de dienst in Nederland uitmaakt.
De vernieuwing en verjonging van de bestuurlijke elite verloopt zeer traag. De toename van het aantal vrouwen en ‘allochtonen’ stagneert. De lijst telt twee vrouwen meer dan vorig jaar, 45, ruim 22 procent. Er staan vier bestuurders van allochtone herkomst op de lijst, evenveel als vorig jaar. Staatsraad Lilian Gonçalves is de hoogste genoteerde, op 43. De gemiddelde leeftijd is 58,4 jaar. Vorig jaar was dat 59,1. Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein (1933) is de oudste bestuurder op de lijst. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (1974) komt nieuw binnen en is nu de jongste van de Volkskrant Top 200.
Bekijk de Top 200 :
RTEmagicC_vk200_350.jpg
Oefen ook invloed uit: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.