Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Niggabitch what?

  •  
19-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
331 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
In de leer bij modeblad Jackie: Zo kleedt de 'tattaslet' zich
Mode- en lifestyleblad de Jackie heeft zich deze maand een flink aantal boze reacties op de hals gehaald. Oorzaak: Een rubriek waarin wordt uitgelegd hoe de ‘Niggabitch’ zich kleedt. Een grapje, aldus de hoofdredactrice. En wie de grap niet ziet… tja, die is extreem gevoelig op dit onderwerp. Die heeft lange tenen.
Het is vrij duidelijk waar het allemaal mis is gegaan: Ooit dicteerde de modewereld en volgde de rest, maar nu de rollen omgedraaid zijn en ‘het straatbeeld’ uiteindelijk de catwalks inspireert, heeft de overwegend blanke redactie van de Jackie een probleem. Ze hebben geen idee waar ze het over hebben en voelen zich genoodzaakt woorden als ‘niggabitch’ in de mond te nemen.
Gebrek aan expertise is echter geen excuus voor het racistisch beeld dat ze creëren. Het is al jaren duidelijk dat de modewereld en de tijdschriftenwereld mede verantwoordelijk zijn voor het negatieve zelfbeeld dat een aantal donkere vrouwen heeft. Alles wat ìk heb, van getinte huid tot mijn heerlijke dikke billen, wordt verafschuwd. Gooi er nog een niggabitch tegenaan en elke tiener wordt een minderwaardigheidscomplex aangepraat.
Uiteraard heb ik de Jackie onmiddellijk aangeschaft (het vermoeden heerst dat het de redactie daarom te doen was, verkoopcijfers). In de serie ‘Dress Code’ waarin de Niggabitch, het Prinsje, de Rockster en de IT-girl worden omschreven, miste ik er nog één: de ‘Tattaslet’. Daarom voor elke donkere vrouw die in de toekomst liever niet als ‘niggabitch’ omschreven wordt, zo doet de blanke vrouw het: 
Allereerst: Vanaf heden volg je een streng dieet van water, zuurstof en sigaretten. Size zero is voor dikke mensen. Denk niet dat je de zonnebank kunt vermijden omdat je al een kleurtje hebt: Probeer eens een oranje tint te krijgen. Wat aan is, kan uit. Als dat inhoudt dat je halfnakend rondloopt, dan is dat maar zo. De Hollandse winters zijn de Jamaicaanse niet, maar jammer dan. Een echte tattaslet kan de min tien wel weerstaan. Draag uggs overdag, en pornohakken ’s avonds. Vergeet je tijgerprintjeans, je candyroze naveltruitje en je ieniemienie lerenjasje met bontkraagje niet. En nu maar hopen dat je geen SOA’s verspreidt.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.