Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Nigeriaanse weduwen slepen Shell voor de rechter

  •  
29-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6786622_13c3e5e1a9_z

© cc foto: Mark

Shell wordt vandaag voor de  rechter gedaagd voor medeplichtigheid aan de executies van negen Nigeriaanse activisten in 1995, de ‘Ogoni Nine’. Dat heeft Amnesty International bekend gemaakt. Amnesty heeft financieel bijgedragen aan de verdediging van de vrouwen en heeft onderzoek naar de zaak gedaan.
De zaak wordt aangespannen door Esther Kiobel, weduwe van Barinem Kiobel. Hij was een van de negen mannen die is geëxecuteerd. Zij doet dit samen met drie andere weduwes van de ‘Ogoni Nine’. Ze spannen een civiele procedure aan.
Shell wordt er onder meer van beschuldigd de Nigeriaanse overheid te hebben geholpen bij de onderdrukking van gewelddadige protesten tegen boringen in het Ogonigebied begin jaren 1990. In 1995 werden negen mannen opgehangen, omdat ze kritisch waren over Shell en het militaire regime, meldt de mensenrechtenorganisatie.
De weduwen willen publiekelijke excuses en een schadevergoeding voor de rol die Shell heeft gespeeld. In een reactie zegt het olieconcern donderdagochtend dat de ,,fundamentele kernwaarden eerlijkheid, integriteit en respect voor mensen altijd van groot belang zijn bij het zakendoen”.
Eerder stond in het artikel dat Amnesty de vrouwen juridisch bijstaat. Dat is niet het geval. 
Bron: ANP,

Meer over:

nigeria, shell, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2017 - 6:21

" In een reactie zegt het olieconcern donderdagochtend dat de ,,fundamentele kernwaarden eerlijkheid, integriteit en respect voor mensen altijd van groot belang zijn bij het zakendoen”. Laat me niet lachen....

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin30 jun. 2017 - 10:26

Als die verheven woorden door een multinational gebruikt worden, dan mag je ervan uitgaan dat de lading die ze beogen te dekken afwezig is. Vuistregel nummer één bij dit soort duistere zaken.

asifonly
asifonly29 jun. 2017 - 11:21

Ik denk dat er hier maar één schuldige is: de Nigeriaanse regering, die zulke zaken toestaat.

8 Reacties
V2
V229 jun. 2017 - 13:04

Maar die worden niet vervolgt, daar is niets te halen. Dus dan maar zoeken naar mede verantwoordelijken met geld. zo blijven de daders buiten schot en buiten beeld. En blijft het beeld hangen van : geen zoektocht naar Recht, maar een zoektocht naar de grootste zak geld.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer229 jun. 2017 - 14:16

Abacha was verantwoordelijk voor de executies. Die is al lang dood maar hij heeft wel enkele miljarden aan gestolen en corrupt geld achtergelaten aan zijn familie.

NooT2
NooT229 jun. 2017 - 17:06

Wat een rare ontkennende reacties hier. Naar het schijnt hebben vanuit meerdere (top)lagen van het Shellmanagement hier mensen aan meegewerkt zelfs tot en met wapen- en helikopterleveranties aan toe. Ik vind zelf dat Shell maar goed wegkomt met een boete o.i.d. (die trekken ze zo uit hun achterzak); - waarom niet de verantwoordelijken op persoonlijke titel vervolgen?

NooT2
NooT229 jun. 2017 - 17:07

P.S. en wie was toen CEO, was dat onze Jeroentje? Zal er alles van geweten hebben, als hij het al niet zelf aangestuurd heeft.

NooT2
NooT229 jun. 2017 - 18:48

O nee even opgezocht: Van der Veer werd later CEO. Was wel al een hoge piet in de jaren negentig.

Karingin
Karingin29 jun. 2017 - 21:01

Als Shell medeverantwoordelijk is, dan is een schadevergoeding op zijn plaats. Maar eerst maar eens afwachten wat de rechter ervan vindt, toch?

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer230 jun. 2017 - 9:45

@ noot "Naar het schijnt hebben vanuit meerdere (top)lagen van het Shellmanagement hier mensen aan meegewerkt zelfs tot en met wapen- en helikopterleveranties aan toe." Met de nadruk op "naar het schijnt". Nigeria is zo extreem doordrongen van corruptie en oplichterij dat je werkelijk alles wat daar vandaan komt met een korreltje zout moet nemen. Dat zeg niet ik, dat zeggen men Nigeriaanse vrienden.

NooT2
NooT21 jul. 2017 - 10:27

@ Bruggenbouwer: "Met de nadruk op “naar het schijnt”." Ach ja de NPO hè. Nepnieuws dus?