Nieuws over moslims scoort altijd
• 30-08-2012
• leestijd 3 minuten
En als het over moslims gaat is zorgvuldigheid kennelijk niet meer belangrijk
Het Parool opende gisteren met de kop ‘Moslims voelen zich verraden door PvdA’. De krant schreef dat ‘Amsterdamse moslimprominenten’ dit verklaard hadden.
Andere media, waaronder De Telegraaf, namen het bericht over:
“Amsterdam kan worden geconfronteerd met ‘Franse toestanden’, zoals rellen of een volksopstand. Dat zeggen prominente moslims in de hoofdstad. De moslims voelen zich verraden door de politiek en door de PvdA in het bijzonder.”
Bij het artikel staat een foto van een brand in een buitenwijk in Parijs.
“Dit is geen waarschuwing, maar een verkapte oorlogsverklaring” schreef het rechtse blog Amsterdam Post.
Maar wie waren dan die prominente Amsterdamse moslims die uitspraken hadden gedaan waarop Het Parool haar bewering baseerde?
Dat waren Said Amrani, de tweede imam van de Amsterdamse Badr-moskee en Yahia Bouyafa, moskeebestuurder uit… IJsselstein. Nou is Bouyafa voorzitter van de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), maar dat is niet de koepel van de Amsterdamse Marokkaanse moskeeen. Dat is namelijk de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM). Ik geef toe dat de namen van beide koepels op elkaar lijken, maar een beetje journalist moet dat onderscheid toch kunnen maken?
Meer ‘prominente Amsterdamse moslims’ dan Amrani en Bouyafa kwamen in het Parool-artikel niet aan het woord.
De waarschuwing voor Franse toestanden waarover wordt gerept komt uit een aanmerkelijk genunanceerder artikel in de papieren versie van Het Parool waarin verslag wordt gedaan van een gesprek met de jongerencommissie van de Badr-moskee. Dit is een actieve groep bestaande uit ‘gematigde’ (malikitische) moslims en orthodoxe (salafistische) moslims. Geregeld organiseren ze debatten. Zo wordt samen met stadsdeel west een debat georganiseerd in het kader van de verkiezingen. Eén van de leden van de jongerencommissie, Tarik is bang dat een gebrekkige vertegenwoordiging van moslims gecombineerd met een slechte opleiding en hoge werkloosheid wel eens zou kunnen leiden tot een explosieve situatie en Franse toestanden.
En zo werd een onderdeel van een uitspraak van één lid van de jongerencommissie van één enkele moskee, de mening van ‘ Amsterdamse moslimprominenten’.
De vraag is: zou het Parool een Amsterdamse kapelaan en een bestuurder uit Staphorst ook bombarderen tot ‘prominente Amsterdamse christenen’? En zou de uitspraak van een lid van een jongerencommissie van een Amsterdamse kerk groot nieuws zijn geweest?
Nee, daar geloof ik geen sodemieter van. Als het om moslims gaat, schieten nog veel journalisten in een kramp. Nieuws over moslims scoort veel aandacht en kennelijk is zorgvuldigheid dan niet meer belangrijk.
Klopt het verhaal dan dat Amsterdamse moslims teleurgesteld zijn in de politiek? Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan, maar het zou me niets verbazen wanneer dat inderdaad het geval is. Een deel van de moslims heeft geen vertrouwen meer in de politiek en voelt zich niet gezien en erkend (bijvoorbeeld door de discussies over ritueel slachten). De PvdA, van oudsher de grootste partij onder allochtonen, zal dat logischerwijs de meeste stemmen kosten.
Maar, breaking news: van een gebrekkig vertrouwen in de politiek hebben niet alleen moslims last. Ook heel veel niet-islamitische stemmers zijn teleurgesteld in de politiek. Sommigen van hen gaan niet meer stemmen, anderen stemmen wel en dan relatief vaak PVV of SP.
Moslims doen exact hetzelfde – zij het dat er maar weinig moslims op de PVV zullen stemmen.
Dit artikel staat ook op de website Republiek Allochtonië