Nieuwe crisis ligt nog steeds op de loer
• 06-10-2014
• leestijd 2 minuten
Topeconoom van het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt voor risico’s … Banken hebben hun lesje nog steeds niet geleerd
‘De crisis is voorbij.’ Die boodschap hebben we het afgelopen half jaar regelmatig te horen gekregen, als geruststelling dat we weer opgelucht door kunnen met het leven. Maar niets is minder waar. Aan de oppervlakte lijkt het misschien beter te gaan en er is ook veel gebeurd om de grootste schade te voorkomen, maar er is maar een kleine schok nodig om de wereldeconomie weer te doen ontsporen.
Daar waarschuwt hoofdeconoom Olivier Blanchard van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voor in een notitie die hij heeft gepubliceerd in aanloop naar de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank in Washington, komende dinsdag. Tijdens die vergaderingen gaan bankiers, politici en topeconomen uit de hele wereld met elkaar in gesprek over de laatste financiële ontwikkelingen. Dat schrijft het
Financieel Dagblad.
Een van de thema’s die besproken gaan worden is de vraag waarom de wereldwijde economische groei tegenvalt en wat er gedaan moet worden om slechte economieën weer een positieve impuls te geven.
Volgens Blanchard moeten we de economie blijven weghouden uit ‘donkere hoeken’, uit situaties die opnieuw ernstige gevolgen kunnen hebben voor de internationale economie.
De hoofdeconoom van het IMF, een van de machtigste personen in de wereldeconomie, is van mening dat de oorzak van de Europese crisis vooral ligt in de ‘duivelse spiraal’ tussen private en publieke schulden. Hij vindt dat de schuldenlast naar minder risicovolle niveaus zou moeten gaan.
Ook ziet hij nog een bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie in de financiële sector: de banken dus. Die zijn hardleers. Ze zijn de laatste jaren misschien wel transparanter geworden onder druk van de toezichthouders, maar volgens Blanchard vinden ze altijd weer mazen in de nieuw gestelde regels.
Veel zwakker dan gedacht Vorige week bracht ook de directeur van het IMF, Christine Lagarde, dezelfde zorgwekkende boodschap naar buiten. In een rede voor studenten van Georgetown University liet ze weten somber te zijn over de toekomst van de wereldeconomie. De herstellende economieën zijn veel zwakker dan zes maanden geleden werd gedacht. Er is nauwelijks sprake van herstel en veel sprake van hoge werkloosheid en schuldenlasten. Volgens de Lagarde zijn de bestaande financiële stimuleringen uitgewerkt en moeten we op zoek naar andere ingrijpende hervormingen.
Lagarde waarschuwt voor de ‘nieuwe middelmaat’, een periode van lage economische groei. Daarom pleit ze onder andere voor het verminderen van subsidies op brandstoffen, het inzetten van meer vrouwelijke werknemers en het openstellen van beroepen in de juridische sector Lagarde in
de Volkskrant :
De wereldeconomie staat op een kruispunt. Ze kan doormodderen met lage groei en de ‘nieuwe middelmaat’. Of ze kan de weg inslaan waar met gedurfd beleid de groei wordt versterkt, de werkgelegenheid bevordert en een nieuw momentum kan worden gevonden.