Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Nieuwbouw steden stort in

  •  
23-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bouwen-amsterdam-300px_01.jpg
Wethouders in grote steden voorspellen dit jaar terugval van 20 tot 50% bij bouwprojecten
Gebiedsontwikkelingsprojecten in Nederland worden zwaar getroffen door de financiële crisis. Dit jaar en komend jaar neemt in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht het aantal binnenstedelijke bouwprojecten zowel in volume als in tempo razendsnel af.
Dat zeggen de wethouders van de grote steden dinsdag tegen Het Financieele Dagblad. Dit jaar zal de afname 20 tot 50% zijn ten opzichte van eerdere niveaus. Ook voor 2011 wordt een vergelijkbare daling verwacht.
De forse afname leidt tot een nog veel grotere misère in de bouw dan nu al aan de orde is. Er wordt jaarlijks voor zeker 3,5 miljard euro minder aan woningen gebouwd dan gepland. Daarbij komt nog een terugval van nog enkele miljarden extra bij het stilleggen van andere gerelateerde vastgoedprojecten.
De Utrechtse wethouder Harrie Bosch zegt in het FD:
Ik verwacht dat we twee à drie jaar een tempo en een volume realiseren van twee derde van wat we gewend waren. En dan mogen we nog niet klagen.”
Ook in economisch sterke gebieden buiten de Randstad valt de projectontwikkeling grofweg met een kwart tot de helft terug. In minder centraal gelegen regio’s als Enschede is zelfs sprake van een krimp met meer dan 50%. Ook Eindhoven heeft te maken met een halvering van het aantal projecten.
RTEmagicC_bouwen-amsterdam-300px_01.jpg
Hoewel totale cijfers over gebiedsontwikkeling niet bestaan, schat hoogleraar Friso de Zeeuw van de TU Delft in dat de gebiedsontwikkeling is gehalveerd. De Zeeuw zegt:
De grote ontnuchtering komt als de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest en de rijksbezuinigingen concreet worden.”

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek23 feb. 2010 - 8:58

Goed voor de bestaande woningmarkt.

berend2
berend223 feb. 2010 - 8:58

Men bouwde toch al voor leegstand.

Yggdrasil
Yggdrasil23 feb. 2010 - 8:58

Wat ik mis in dit bericht zijn de demografische statistieken, wat ik mis is het vraag- en aanbodverhaal. Daarom is dit weer zo'n verhaal in de trend van "het geeft niet hoe ze over me lullen, als ze maar over me lullen".

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek23 feb. 2010 - 8:58

Grappige kop overigens. Als de nieuwbouw instort, heeft de bouwsector sowieso geen bestaansrecht.

robheus2
robheus223 feb. 2010 - 8:58

Gezien de instorting van de prijzen van koopwoningen is dit op zich niet ongunstig, want de vele subsidies op koopwoningen zijn een molensteen om de nek. Echter, de vraag naar huurwoningen is groter dan ooit. Neem een studentenstad als Groningen met ruim 35.000 studenten. Ruim 80% daarvan woont in kamerverhuurpanden, in vaak slechte omstandigheden en met overlast voor de omwonenden door de slecht geïsoleerde en niet op intensieve bewoning aangepaste panden. Groningen wil nu dan eindelijk eens wat haast gaan maken met bouwen van woningen voor studenten, onder andere door leegstaande zakelijke panden hiervoor te gebruiken. Het plan voorziet overigens hooguit in de opvang van nieuwe aantallen studenten (de groei is 10-15% per jaar). Kortom, dat aantal zou nog flink groter moeten. Van het leegraken van de bouw portefeuille hoeft dan geen sprake te zijn. Niet alleen dat, maar ook bestaande woningen met een slecht energierendement zou in het kader van crisis herstel versneld moeten worden aangepakt. Dat levert uiteindelijk door de energiebesparing ook geld op. Laat het nieuwe kabinet dus de stekker trekken uit de koopsector, de hypotheekrente aftrek aanpakken en de prijzen laten dalen tot een normaal niveau, dat bespaard heel wat op de staatsbegroting, en tegelijk fors inzetten op meer sociale huurwoningen en verbetering energierendement bestaande woningen. Geen bouwvakker hoeft werkloos te ziin!

AlbertHofmann
AlbertHofmann23 feb. 2010 - 8:58

Gebiedsontwikkelingsprojecten worden zwaar getroffen...dat komt omdat het lange tijd vrijwel alleen maar draaide om geldontwikkelprojecten. Er totaal niet werd gebouwd naar vraag maar naar maximale winst (van het moment dat de grond 3 tot 4 keer werd overgewaardeerd en door werd verkocht tot en met het totaal opzettelijk negeren van de woonbehoeften en werkelijke marktvraag, met medewerking en medeweten van de hele bedrijfstak, plannologen bij de gemeentes en overheden. De hele bouw en -ontwikkelsector moet maar eens goed worden gereinigd. Jammer dat het op deze pijnlijke manier moet..maar iedereen met meer dan 2 hersencellen had kunnen verwachten dat deze betonballon een keer inklapt.

1 Reactie
JDDorrepaal
JDDorrepaal23 feb. 2010 - 8:58

Maar laten we eerlijk zijn. Welke politieke wethouders denken altijd dat je je uit de maatschappelijke problemen kunt bouwen? Precies...! Voor de nog ontbrekende wethouder van Almere, zie het artikel: "Kan Almere al minder"? Zie: http://www.stevenvanschuppen.nl/?page=ne3land

JoopSchouten
JoopSchouten23 feb. 2010 - 8:58

Betonballon of niet. Wat moet dit een vreselijk vooruitzicht zijn voor al die mensen (en hun gezinnen) die in de bouw werken. De nieuwe bet-onrendabelen.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann23 feb. 2010 - 8:58

inderdaad, het treft helaas altijd de verkeerden. Het zal er hopelijk wel voor zorgen, dat net zoals bij de bankencrash er eens goed door de politiek wordt gekeken om dit in de toekomst te voorkomen. Dat er weer wordt gebouwd naar vraag.