Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Nieuw kabinet laat de schoorstenen van fossiele industrie doorroken

  •  
18-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5718428258_2ff5d07179_k

© cc-foto: Frans de Wit

Het is peperdure, onbewezen beademingsapparatuur voor terminale bedrijven; met relatief weinig banen en échte innovatie
Slechte poëzie voor behoud van oude economie. Het regeerakkoord staat er vol mee. Neem deze strofes over de 17,5 miljard euro subsidie en kortingen die elk jaar (!) gaan naar fossiele brandstoffen: “We onderzoeken de mogelijkheden om financiële prikkels voor fossiele brandstoffen af te bouwen om vervolgens de financiële stimulering voor deze brandstoffen waar mogelijk te beëindigen. We doen dit zoveel mogelijk met andere landen, met het oog op ons vestigingsklimaat.”
Welgeteld zes voorbehouden! Terwijl we fossiele subsidies toch heel simpel direct en permanent zouden moeten afschaffen; dat heeft werkelijk helemaal niks te maken met ondernemerschap en vestigingsklimaat. Het houdt Nederland in het fossiele tijdperk! Alsof we willen dat nog meer fossiele bedrijven zich hier gaan vestigen. Die moeten juist z.s.m. weg!
Waar het juist wel concreet wordt: 60 miljard subsidies. Zo wordt er 35 miljard gereserveerd voor een klimaatfonds; daar zouden impact ondernemers van kúnnen profiteren. Maar zeer waarschijnlijk wordt hier voorgesorteerd op nucleaire multinationals, buitenlandse zonne- en windparkinvesteerders, waterstof voor Shell (NortH2). En 10 miljard voor CCS of CO2-opvang, door oude, fossiele buitenlandse multinationals, Zeeland Refinery, ExxonMobil, Shell.
Het is peperdure, onbewezen beademingsapparatuur voor terminale bedrijven; met relatief weinig banen en échte innovatie. In plaats van de permanente en verantwoorde ontmanteling van de honderden olie en gas installaties. Wie gaat dít straks opruimen?
Bij biodiversiteit geldt hetzelfde: 25 miljard euro voor natuurherstel, tegen onder andere de stikstofcrisis. Dat is dus indirect subsidie voor de oude vlees-, giflandbouw, bouw- en luchtvaartbedrijven. Biodiversiteitsverlies is immers de prijs van hún producten. In plaats van radicaal vernieuwen, circulair, efficiënt worden, slachten we weer 650 miljoen (!) dieren.
Zo blijft Economische Zaken de flappentap voor fossiele buitenlandse multinationals, vleesindustrie en andere mastodonten van de oude economie. Ten koste van écht Hollands impactondernemerschap. Nieuwe bedrijven krijgen een nog groter, pervers concurrentienadeel voor hun schonere, mens-, dier-, natuurvriendelijker producten. En die miljarden gaan niet naar zonnecelauto’s, plantaardige vleesinnovaties, radicale vergroening van steden, lokale geothermie coöperaties. Het zegt alles dat het Eindhovense Lightyear een fabriek in Finland neerzette; over vestigingsklimaat gesproken.
MVO Nederland en Social Enterprise NL hebben dapper gestreden, maar krijgen vooral vage voornemens, wetten, onderzoeken, een paar miljoen misschien. De Code Sociaal Ondernemen, een abstracte mensenrechtenwet. Wat steun voor MKB. Het is niks wat de oude economie pijn doet. En niet proportioneel. Zoals altijd krijgt impact ondernemerschap weer de kruimels en oude economie de taart. De vervuiler wordt betaald. Pijnlijk genoeg is dit precies wat VNO-NCW lijkt te willen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Greendutch
Greendutch19 dec. 2021 - 7:12

ik heb 25 jaar een bedrijfje gehad en nooit, nooit enige steun gehad; gewoon zelf begonnen en beëindigd. bedrijven moeten niet gesubsidieerd worden, ze hebben aandeelhouders of kunnen crowd-funden. publiek geld dient publiek te dienen

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2021 - 6:25

Het gaat weer eens op zijn Rutteaans... Tjeenk-Willink waarschuwde er al voor! https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/18/talrijke-miljarden-voor-een-overheid-wier-gezag-en-expertise-uitgehold-zijn-2-a4069445

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 dec. 2021 - 8:27

Hierin ook alles over lobbyisme en het wederom plaatsgevonden hebben daarvan gedurende de formatie.

korheiden2
korheiden218 dec. 2021 - 16:25

Wat wil jij, dan, Michel? Het aanstaande kabinet reserveert heel veel geld voor verduurzaming. Voordat alle woningen in Nederland van het gas af zijn (als dat al kan) zijn we vele jaren verder. De elektrische auto is aan een opmars bezig, maar voordat iedereen elektrisch rijdt zijn we zeker 15 jaar verder, als het niet meer is. Intussen willen we nog steeds ons huis verwarmen en er moet geld verdiend worden. De energietransitie kost gewoon tijd.

3 Reacties
Greendutch
Greendutch19 dec. 2021 - 7:09

de verwarming kan een paar graden lager als een trui uit de kast en aan-getrokken wordt. minder uren werken geeft meer tijd om beter na te denken over hoe te kunnen bezuinigen, in en om huis.

korheiden2
korheiden219 dec. 2021 - 8:25

@Greendutch : De verwarming een paar graden lager. Dat zal de oplossing zijn. Twee keer per week douchen lijkt me ook wel genoeg. Alleen op zondag vlees, de auto de deur uit en op vakantie in eigen land. De jaren 50 komen terug. Minder uren werken wordt moeilijk, de schoorsteen zal toch moeten roken (figuurlijk dan).

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 dec. 2021 - 10:29

@Green/Kor goed voorstel in het kader van de bevordering van de volksgezondheid. De obesitasepidemie kan er mee worden bestreden.

Welp2
Welp218 dec. 2021 - 13:05

"MVO Nederland en Social Enterprise NL hebben dapper gestreden, maar krijgen vooral vage voornemens, wetten, onderzoeken, een paar miljoen misschien." MVO Nederland en Social Enterprise NL hebben jaaropbrengsten van respectievelijk ongeveer 6 en 1 miljoen euro. Daar lijkt me 'een paar miljoen' toch een aanzienlijke subsidie. "Het zegt alles dat het Eindhovense Lightyear een fabriek in Finland neerzette." De fabriek stond er al en is van Valmet Automotive, een bestaande bouwer. De enige Nederlandse faciliteit waar ze gebouwd konden worden was VDL NedCar, maar deze produceert niet zelf de accu's. Daarnaast, behoren dit soort faciliteiten niet tot de "oude economie" ?

wittecisnoot
wittecisnoot18 dec. 2021 - 12:58

"Terwijl we fossiele subsidies toch heel simpel direct en permanent zouden moeten afschaffen". In meneer zijn sprookjesland zijn alle huizen prima van warmtepompen te voorzien en kan het stroomnetwerk dit ook aan. Verder werken windmolens en zonnepanelen in winstille en donkere decemberdagen goed.

Mark Bonte
Mark Bonte18 dec. 2021 - 12:15

Het zou dan ook jammer zijn dat het nieuwe kabinet, gesteund door een meerderheid in het parlement, net zo door de bevolking, en niet onbelangrijk deskundigen, nu niet per omgaande zou kiezen voor een zo snel mogelijk laten bouwen van een voldoende aantal kerncentrales die voor de relatief nabije toekomst dan gerealiseerd soelaas bieden.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman18 dec. 2021 - 15:23

Stond het bouwen van nieuwe kerncentrales in de verkiezingsprogramma's van die partijen? Een dergelijke ingrijpende stap moet toch aan de kiezer bekend zijn voor dat dit in de regering besloten wordt door een of andere "moderne" teneur. Een zware belasting op toekomstige generaties.

korheiden2
korheiden220 dec. 2021 - 8:31

@Frans : Er staan wel meer zaken niet in verkiezingsprogramma's. De ontkoppeling van de AOW met het minimumloon bijvoorbeeld. Het vorige kabinet sloot het klimaatakkoord waarin is bepaald dat alle woningen van het gas af moeten, terwijl dat evenmin in verkiezingsprogramma's terug te vinden was. De harde realiteit is dat we elke vier jaar onze stem mogen uitbrengen en vervolgens maar moeten afwachten wat er uit de hoge hoed komt.

Rechtvznraap
Rechtvznraap18 dec. 2021 - 12:14

Nucleaire multinationals. Over wie hebben we het dan eigenlijk ?

Eid
Eid18 dec. 2021 - 12:12

Soms heet dat 'transitie'. En als de nieuwe economie betekent dat we eerst alles abrupt tot stilstand brengen, en dan in die 'nieuwe vergezichten' stappen, dan zou ik als minister nog even de economie boeken induiken. Is geen overbodige luxe.

pahan
pahan18 dec. 2021 - 10:56

Gelukkig gaat er geen subsidie naar plantaardige vleesinnovaties. Er groeien gewoon appels aan bomen hoor. Verder blijkt ook hier weer dat je ver achter de feiten aan loopt, er is op EU subsidie niveau zwaar gestreden om de voorverdeling van de CO2 miljarden. Duik daar eens in, maar ik ben bang dat je ook daar weer veel te laat bent.

2 Reacties
gimli55
gimli5518 dec. 2021 - 13:08

@pahan Dat is een ander onderwerp, echter dat is een welbeproefde methode om de aandacht van het werkelijke onderwerp af te wentelen. Wijzen naar iets anders, om zonder onderbouwing kritiek te leveren en een ander onderwerp bron van reacties te laten zijn.

pahan
pahan18 dec. 2021 - 14:52

@gimli, Ik ben toevallig aan de zijlijn toeschouwer van een deel van deze zooi, en ben misschien wat meer teleurgesteld dan de gemiddelde bezoeker. Het is zeker niet mijn bedoeling om dit te bagatelliseren, het is meer dat ik eigenlijk de moed wel opgegeven heb dat de wellust en hebzucht van mensen zich laat beteugelen door gezond verstand. Vleesinnovaties is wel een angstaanjagende ontwikkeling overigens die hier los van staat maar die ik even apart aan wilde halen.