Eerste 'Wereld Geluk Rapport' wijst uit: Noord-Europese landen het gelukkigst
Afgelopen juni verzocht de Algemene Vergadering alle VN-lidstaten om ‘geluk’ als doel op te nemen in hun overheidsbeleid. Uit het eerste ‘Wereld Geluk Rapport’, dat vrijdag werd gepubliceerd, blijkt dat Noord-Europese landen het gelukkigst zijn. Het rapport is opgesteld in aanloop naar de VN-conferentie aanstaande maandag over het onderwerp.
Nederland staat op nummer vier in de lijst ‘meest gelukkige landen’, maar waar is dat geluk eigenlijk van afhankelijk?
Inkomen is uiteraard van groot belang, maar niet doorslaggevend. Uit het verslag blijkt dat de rijkste landen een stuk gelukkiger zijn dan de allerarmsten. Zo zijn de vier gelukkigste landen in Noord-Europa: Denemarken, Noorwegen, Finland en Nederland. De vier minst gelukkige landen bevinden zich in het Sub-Saharisch Afrika.
Maar inkomen is slechts één van de vele factoren die het geluksgehalte van een land kunnen bepalen. Zo zijn sociale en persoonlijke factoren ook van groot belang. Landen met een goed netwerk van sociale steun scoren hoger (kun je terecht bij vrienden of familie als er iets mis gaat?). Ook weegt de toestand op de arbeidsmarkt mee. Hoge en stabiele werkgelegenheid bevorderen het geluk. Verder is de geestelijke en fysieke gezondheid van de burgers een belangrijke factor en wegen individuele waarden (mensen die meer geven om andere mensen zijn gemiddeld gelukkiger) ook mee.
Het Koninkrijk van Buthan heeft reeds een concept gelanceerd waarbij het bruto nationaal inkomen niet meer leidend is, maar het Bruto Nationaal Geluk. Maandag hoopt de VN op de conferentie dat andere landen ook overtuigd worden het geluk van de bevolking voortaan mee te laten wegen in hun overheidsbeleid.