Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Nederlandse marine redt vluchtelingen, tevergeefs

  •  
11-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
evertsen_somalie300
Fregat Hr. Ms. Evertsen zette 43 vluchtelingen af in Djibouti. Ze werden vervolgens onder dwang teruggestuurd naar door geweld geteisterd Somalië
Joop redactie – 43 Somalische vluchtelingen die door het Nederlandse marinefregat Ms. Evertsen na een gevaalrijke tocht uit zee waren opgepikt, zijn teruggestuurd naar hun door geweld geteisterde land. De vluchtelingen waren door de Hr. Ms. Evertsen in Djibouti afgezet, vanwaaruit ze gedwongen werden uitgezet naar de Somalische hoofdstad Mogadishu.
De Hr. Ms. Evertsen trof de vluchtelingen op 24 oktober stuurloos ronddobberend op de open zee, in een kleine boot zonder water of voedsel. Omdat dit in Jemenitische territoriale wateren was, heeft de Evertsen eerst geprobeerd om de vluchtelingen daar af te zetten, maar dit land wilde ze niet opnemen.
Vervolgens werd met Djibouti, een kleine staat in de hoorn van Afrika, onderhandeld over opname. Na twaalf dagen toonde het land zich bereid de vluchtelingen op te nemen. Reuters meldt dat de groep, waaronder kinderen, nu alsnog is teruggestuurd.
Een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zegt de uitzetting zeer te betreuren. Somalië wordt al 18 jaar door burgertwisten verscheurd. De afgelopen twee jaar hebben moslimrebellen strijd gevoerd tegen de zittende regering (de eerste sinds 1991), met als gevolg 1 miljoen ontheemden in het land zelf en vele anderen die naar buurlanden Jemen, Ethiopië, Kenia en Djibouti zijn gevlucht.
Foto: Ministerie van Defensie

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

joão76
joão7611 nov. 2009 - 15:06

Tot zover de opvang in eigen regio, wat door menig kortzichtig politicus ten treure toe als dé oplossing voor het indammen van de aanhoudende asielstroom naar voren wordt gebracht. Djibouti stuurt ze zonder pardon met een enkeltje terug naar de gevaarlijkste hoofdstad ter wereld, het nabijgelegen Yemen weet zich al jaren geen raad meer met de aanhoudende stroom Somalische bootvluchtelingen en dumpt hen -als men de oversteek al overleefd heeft en niet halverwege door mensensmokkelaars overboord wordt gegooid- in zogenaamde vluchtelingenkampen in het midden van de schroeiend hete woestijn, waar elke basisbehoefte niet voorhanden is. In Ethiopië komen Somalische vluchtelingen terecht in de oostelijke Ogadenprovincie, die al geruime tijd door de Ethiopische overheid als gesloten militair gebied is verklaard en waar mensenrechtenschendingen tegen de inheemse somalisch etnische bevolking schering en inslag zijn. Probeert de Somaliër diens land zuidwaarts te ontvluchten, dan komt deze terecht in het Noord-Kenyase Kakuma-vluchtelingenkamp, dat al jaren berucht is om haar onveiligheid, corruptie onder bewakers en overbevolking. Dat is hetzelfde kamp waar een aantal jaren geleden Mevrouw Verdonk in haar hoedanigheid van Minister voor Vreemdelingenzaken Somalische ontheemden zonder blozen aanspoorde om toch vooral terug naar Somalië te gaan opdat het land terug opgebouwd zou kunnen worden. En Nederland!? Die heeft onlangs het categoriale beschermingsbeleid voor Zuid- en Centraal Somalië opgeschort, niet omwille van een verbeterde veiligheidssituatie, doch naar aanleiding van berichten over identiteitsfraude onder Somalische asielzoekers. Daarnaast stuurt Nederland -ondanks aanhoudende kritiek van de UNHCR- al jaren middels gebruik van niet rechtsgeldige, zogenaamde EU-laisser passers, documenten Somalische asielzoekers terug naar de noordelijke Somaliland-regio, ook al komen deze uit een ander deel van het land en heeft men daar geen familie- en/of clanrelaties. Daar komen ze meestal terecht in overbevolkte vluchtelingenkampen, waar eveneens geen sprake is van de basale behoeftes en medische zorg. Je zal maar een Somaliër zijn die het geweld in z'n land wil ontvluchten

sjors-sen
sjors-sen11 nov. 2009 - 15:06

Lijkt me inderdaad een goed idee om de Nederlandse marine die mensen van een zekere dood op zee redden er meteen er voor te laten zorgen dat deze mensen een enkeltje Nederland krijgen. Echt een constructieve oplossing voor de Somalische bevolking laat staan voor Nederland. Bovendien is het meestal niet de onderlaag van de bevolking die het geld heeft een land te onvluchten. Dus je haalt één van de weinige mogelijkheden die het land heeft voor een wederopbouw weg. Daarmee wil ik niet zeggen dat het een prins heerlijk leven is in de vluchtelingen kampen. Daarmee wil ik alleen zeggen dat zeiken over zielige Afrikaantjes weinig toevoegd aan hun levensgenot.