Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Nederlanders van Turkse komaf voelen zich gedemoniseerd

  •  
28-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-29-om-00.08.09
De verhouding tussen Nederland en Turkije staat door een reeks incidenten onder grote spanning. Het laatste incident is de arrestatie van columniste Ebru Umar. De politieke spanningen dringen ook door tot in de samenleving, waar veel Nederlanders van Turkse afkomst verdeeld zijn. Een deel staat achter de Turkse president Erdogan. Zij vinden dat Turken gedemoniseerd worden. Een ander deel is bang zelf kritiek te uiten op de president. Aan tafel bij Pauw met vier jongeren die begrip kunnen opbrengen voor het landarrest van Ebru Umar. Zij voelen zich door onophoudelijke beledigingen aan het adres van niet alleen Erdogan, maar alle Turken, in een hoek gedrukt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (306)

ronald8
ronald84 mei 2016 - 15:11

De Turken kunnen nu met het opheffen van de visumplicht hun miljoenen Koerden verder treiteren zodat ze naar Europa gaan. Eerst legaal zonder probleem en dan na 90 dagen in de illegaliteit. Zo kan het land haar homogene traditie van zuivering voortzetten. Wij zijn multicultureel, de Turken zijn dat totaal niet. Erdogan is super slim om een op het oog eenvoudige toegift (visumvrije toegang voor Turken) er door te krijgen met grote gevolgen op lange termijn. De Turken zijn Aziaten met een handels- en veroveringscultuur die van oost naar west zijn getrokken. Hanibal is tegengehouden bij de Alpen en de grens ligt nu bij het door de Turken etnisch gezuiverde van oorsprong Grieks en christelijke Constantinopel. Zo is de geschiedenis. De problemen nu komen voort uit een regering in Ankara die deze cultuur voortzet met de Turken die zich in West Europa hebben gevestigd. Het gevolg is dat de scheidslijn tussen de culturen scherper aan het worden is. Voordeel is dat het nu voor iedereen duidelijk wordt. Het nadeel is het escalatie risico. - See more at: http://www.joop.nl/nieuws/nederlanders-van-turkse-komaf-voelen-zich-gedemoniseerd#comment-1682100

Sardar2
Sardar21 mei 2016 - 11:08

Buiten eerste en (gedeeltelijk) tweede generatie Turken is het Nederlandse context en omstandigheden waarin ze verkeren verantwoordelijk voor de keuzes dat turken (en migranten) maken. Er is een parallel te trekken tussen verslechtering van omstandigheden voor migranten in Nederland en neiging om meer dan voorheen te neigen naar herkomstlanden. Een tweede paspoort versnelt en versterkt wel zo’n neiging maar verreweg het zwakste oorzaak is. Dat meerderheid van Turken nu voor Erdogan kiezen is eigenlijk toeval, wie zou er nu gezeten hebben, zou ook door turken gekozen worden! Islam, Turkse nationalisme maar ook de polarisatie binnen NL en het versterkte populisme in de lage en middenklasse zijn bepalend voor de keuze dat Turken maken. Veel mensen proberen Erdogan machtiger en kwalijker voorstellen dan hij eigenlijk is om het effect van Nederland zelf in deze ontwikkelingen te manipuleren of ontkennen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 apr. 2016 - 23:32

Huilie huilie Op de 30 procent niet Erdo stemmers moeten we zuinig zijn. De rest is helemaal vertiefd en moet afgeschreven worden. Hoe krijgen we verdragen en wetten zo aangepast dat we die 70 procent kunnen lozen?

4 Reacties
Dunya2
Dunya21 mei 2016 - 8:45

Wat een rare opmerking. Erdoyan is in zijn eigen land democratisch gekozen. Turken met een Nederlandse nationaliteit kan je er niet uitzetten, die hebben evenveel rechten als een iedereen in Nederland. Een andere voorkeur als die van jou heb je te accepteren. Opruiende tekst als die van jou slaat nergens op en zegt alles over jou.

Sardar2
Sardar21 mei 2016 - 10:21

@ Moeder Pietje, 1 mei 2016 at 01:32 Ik denk het is aannemelijk om wetten aannemen om de dragers van mentaliteit dat jij hier tentoonstelt uit NL te verwijderen. Hoewel er moeilijk een land te vinden is die open staat zo’n “rijkdom” rijk willen worden!

PieterPan3
PieterPan31 mei 2016 - 19:41

@Dunya "Erdoyan is in zijn eigen land democratisch gekozen." Hitler was ook democratisch gekozen.

Sardar2
Sardar22 mei 2016 - 8:46

@ PieterPan, 1 mei 2016 at 21:41 [Hitler was ook democratisch gekozen.] Zoals ook Wilders democratisch steun krijgt van een deel van NLers?

Bertus4
Bertus430 apr. 2016 - 14:11

Ik geloof dat Ebru net als Wilders wel degelijk nuances aanbrengt in haar bewoordingen. Uiteindelijk is de culturele betrokkenheid helaas nou eenmaal wat groter richting Turkije dan richting NL. Maar je kan natuurlijk moeilijk voluit zeggen: ik steun Erdogan en zijn standpunten, ik heb eigenlijk niet zoveel met NL. Zo'n antwoord zal je nooit krijgen aan een tafel met voor de rest alleen nederlanders eromheen. Het is natuurlijk makkelijker om te zeggen: die nederlanders moeten gewoon allemaal wat aardiger zijn tegen ons.

Sardar2
Sardar230 apr. 2016 - 11:41

Hoewel er Amerikanen zijn die hun eigenheid hoger en beter achten dan de rest, maar men zal niet gouw te horen krijgen dat een Amerikaan zou beweren blank zijn, zwart zijn, latino zijn, koerd zijn etc. niet strookt met Amerikaans zijn. Een Hollander denkt als eerste dat niemand strookt met ons, als ons worden of ophoepelen! Zo’n mentaliteit beweegt vanuit vijandbeeld: “wat als tussen ons oorlogen ontstaat? Voor wie zou je kiezen?” Nou, ik denk het antwoord is simpel: ik zal kiezen voor hen die mij als een van ‘wij’ zien! Een Hollander die van mij een afkeuring van mijn oorsprong (Turks zijn, Marokkaan zijn, etc.) verlangt en als voorwaarde stelt om als een van ‘wij’ worden, zal nooit mijn loyaliteit verdienen!

4 Reacties
slopsma
slopsma30 apr. 2016 - 13:05

En dan kiezen voor een half facistisch land, met een gevaarlijke dictator? Dat zou wel raar zijn in u situatie!

Sardar2
Sardar230 apr. 2016 - 16:52

@ slopsma, 30 april 2016 at 15:05 [En dan kiezen voor een half facistisch land, met een gevaarlijke dictator?] Waarom denk je niet: wat erg zou onze handeling tegen die mensen moeten zijn dat zij toch een ‘half fascistische land’ prefereren boven ons? Je gaat nog steeds uit van je eigen (autochtone) comfortabele (privilege?) positie in NL. Ik zelf zit in geen ‘wij’ context!

Bertus4
Bertus430 apr. 2016 - 18:32

@bidar Net als Amerikanen maakt het ook hier niet uit, blank, zwart, latino enz. Het gaat erom dat een groep ongeacht hun uiterlijk zich moreel en cultureel meer betrokken voelt bij types als Erdogan en erger. Dat is iets waar terechte zorgen over zijn. Dat mensen een land als Turkije prefereren boven Nederland wil niet zeggen dat wij het hier slecht doen. Dat is nu eenmaal het land waar ze cultureel het meest mee verbonden zijn.

Sardar2
Sardar230 apr. 2016 - 22:13

@ Bertus, 30 april 2016 at 20:32 Moslims, Turken, Marokkanen, Antillianen, Somaliër, Syriërs, Libiërs, Afghanen, Romeinen, Bulgaren, enz. zijn allemaal etnische groepen die volgens een deel van NLers fout bezig zijn! Ik vraag me af of met hetzelfde etnische groepen in VS, Canada en Australië anders gesteld is? Het nieuws lezende zie ik nergens zo’n allergische reacties zoals in NL tegen migranten. Er moet dus degelijk iets fout zijn bij Nederlanders! Dus “dat mensen een land als Turkije prefereren boven Nederland“ zegt juist dat wij het hier ergens “slecht doen”. Jij wilt tegen elke prijs het ontkennen, nog erger je ziet geen rol voor jezelf weggelegd inzake migranten; als er iets fout is ligt het aan foute eigenheid van anderen, alle anderen! Anders zou je niet met gemak en zekerheid over derde en vierde generatie turken beweren: “dat is nu eenmaal het land waar ze cultureel het meest mee verbonden zijn.” De turken voelen zich verbonden met turken in meerdere landen, terwijl ze al eeuwen lang geen contact meer met elkaar hebben.

Common Sense
Common Sense30 apr. 2016 - 11:37

Overigens tekenend dat gisteren, 29-4, een 'maandoverzicht werd gepresenteerd in Pauw. Geen woord over Ebru.

Josepha2
Josepha230 apr. 2016 - 9:56

In zekere zin is de loyaliteit van sommige Nederlanders met een Turkse achtergrond voor Erdogan goed te verklaren; hij is een strongman die niets of niemand met Turkije laat sollen. Vergelijkbaar met Poetin. Toch is het schandalig dat deze groep mooi even vergeet dat Erdogan olie koopt van IS en IS strijders laat behandelen in Turkse ziekenhuizen. Maar ach, wat maakt het uit dat IS al die moslims, christenen en Yezidi's in Irak en Syrie afslacht als Turkije maar serieus genomen wordt..... Ja, en dan heb ik het nog niets eens gehad over de Koerdische kwestie, de inperking van de mediavrijheid, het ontkennen van de Armeense EN de Assyrische genocide en het terugsturen van Syrische vluchtelingen naar oorlogsgebied.

3 Reacties
LodeHere
LodeHere30 apr. 2016 - 10:48

Blij te zien dat steeds meer mensen ook naar de vaak goed gedocumenteerde informatie kijkt op andere dan onze reguliere media. Het verschil tussen Erdogan en Poetin is overigens dat eerstgenoemde IS steunt, en laatstgenoemde IS vernietigt.

slopsma
slopsma30 apr. 2016 - 13:12

Tja als ik zou moeten kiezen, (gelukkig hoef ik dat niet) zou ik voor Poetin kiezen.

Josepha2
Josepha21 mei 2016 - 9:36

Poetin is geen haar beter dan Erdogan. Russische journalisten worden simpelweg vermoord (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia), onafhankelijke media is zo goed als afwezig, de Tsjetsjenen worden onderdrukt en politiek activisten worden geintimideerd en mishandeld. En in Syrie worden er door de Russische luchtmacht vatbommen op ziekenhuizen gegooid.

Dunya2
Dunya230 apr. 2016 - 7:04

manen=mensen

Dunya2
Dunya230 apr. 2016 - 7:03

Een ieder die zich in Nederland bevindt, wordt geacht de wet te kennen. Ik zie dat veel autochtone Nederlanders hier de wet niet kennen in Nederland en denken dat er geen juridische beperkingen zijn voor beledigen. Deze Nederlanders dienen zelf goed geïntegreerd te worden in de Nederlandse samenleving. Graag verplichte cursus voor deze manen "Ik als Nederlander wordt geacht de wet te kennen." In Nederland gelden de volgende maximum gevangenisstraf voor beledigen: (Eenvoudige) belediging: 3 maanden; Belediging van het openbaar gezag of van een ambtenaar in functie: 4 maanden; Belediging van een bevriend staatshoofd: 2 jaar; Belediging van de koning(in): 5 jaar. In Nederland riskeer je een gevangenisstraf van 5 jaar als je de koning beledigt, in Turkije riskeer je een gevangenisstraf van 4 jaar voor het beledigen van het staatshoofd.

6 Reacties
Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan30 apr. 2016 - 10:47

Aha, artikel 266 WbvSr vandaar dat in Nederland zoveel journalisten gevangen zitten in tegenstelling tot Turkije. Vandaar ook dat Reporters Sans Frontiers zich zo druk maken over Nederland en je vrijwel niets ziet over Turkije. Het Comittee to Protect Journalist ondersteunt dat verhaal ook en het verschil is zo helder als glas: Duidelijk een vrij land: https://www.cpj.org/europe/turkey/ En wat daarbij afsteekt als een dictatuur: https://www.cpj.org/europe/netherlands/ Dus goed onthouden Nederlanders zijn slecht, vies en dom en Turken zijn zielig. Turken die in Nederland nog langer willen blijven dan strikt noodzakelijk op weg naar Schiphol, of tot de oude Mercedes weer door de APK komt, zijn gewoon niet goed bij hun hoofd. Dat zal dit vreemdsoortig gedrag denk ik nog het best verklaren.

LodeHere
LodeHere30 apr. 2016 - 10:56

Het is nog een overblijfsel van tijden die nu achter ons liggen, tijden waar mensen er ideeën op na hielden in ons land die nu als achterlijk worden beschouwd. Dus die ouderwetse wet wordt nu geschrapt: de Volkskrant: "Verbod op beledigen van staatshoofd wordt afgeschaft" http://www.volkskrant.nl/politiek/verbod-op-beledigen-van-staatshoofd-wordt-afgeschaft~a4286058/

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 apr. 2016 - 12:00

"In Nederland riskeer je een gevangenisstraf van 5 jaar" Alleen op papier Dunya. Het blijft gewoonlijk bij geldboetes. Tussen 2000 en 2012 werden negentien zaken door het Openbaar Ministerie (OM) ingeschreven, waarvan bijna de helft tot een veroordeling heeft geleid. Het gaat om vijf geldboetes, drie (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraffen en één veroordeling in de categorie ‘overige straf’. De ‘waxinelichthouderwerper’ zat 651 dagen vast.

Dunya2
Dunya230 apr. 2016 - 16:04

@Timwitten "Dus goed onthouden Nederlanders zijn slecht, vies en dom en Turken zijn zielig." Dat zijn jouw woorden. Nederlanders die stemmen op PVV zijn niet bijzonder slim. Turken zijn niet zielig. Degenen die jij gezien hebt op televisie zijn voorbeelden voor velen.

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan1 mei 2016 - 10:01

Citeer Dunya: "Degenen die jij gezien hebt op televisie zijn voorbeelden voor velen." Dat weet ik, dat is nou net het probleem.

Dunya2
Dunya21 mei 2016 - 14:25

@Sjefke Dat is voor jou een probleem. Jammer dat je een tunnelvisie hebt. De Turken hier doen niemand kwaad. Wat wil je van hen?

LodeHere
LodeHere30 apr. 2016 - 5:59

Ik neem aan dat de meeste nederturken dit niet weten, of niet willen weten -de grootste krant van Turkije, Zaman, werd overgenomen door mensen van Erdogan omdat die krant dit soort dingen wel publiceerde- maar hier zijn toch de harde bewijzen dat Turkije de olie koopt die IS in Syrië steelt: "In the Name of the Profit. Liberated Syrian Town Reveals ISIS Oil Trade Secrets" https://www.youtube.com/watch?v=WOERUP9miZ4ie IS in Syrië steelt:

1 Reactie
Dunya2
Dunya230 apr. 2016 - 14:02

@lodehere "Het kan nog wel een heel tijdje duren, maar eens komt het er ook in Turkije van. Kwestie van ontwikkeling." De denkfout die vele Nederlanders maken is dat ze de situatie in Turkije vergelijken met de situatie in Europa. Turkije is nooit democratisch geweest te vergelijken met Europa. Turkije moet je vergelijken met de moslimlanden in die regio en dan is Turkije een democratische land vergeleken met die andere moslimlanden. Daarnaast heeft de nationalisme in Turkije een doel om te zorgen dat een ieder in dat land zich boven alles een Turk voelt boven zijn anders zijn, omdat er zoveel minderheden daar zijn dat er een kans bestaat dat Turkije net als Joegoslavië uit elkaar valt en dat wil de Turkse regering en leger koste wat het koste voorkomen en wordt zo nodig censuur toegepast om dat te voorkomen. Die chaos die er is in de omringende landen, willen ze niet in hun land hebben en denken ze dat ze daarvoor dat soort maatregelen moeten nemen. Daarnaast het volgende. Turken hebben andere belangen bij Turkije dan de Europeanen. Turken zien dat in de periode Erdoyan de economie enorm verbeterd is. In Turkije betekent dat een verschil van leven of overleven. Dat soort verschillen kennen we in Europa niet. Nationalisme zijn ze vanaf geboorte gewend en is het nooit anders geweest en helaas zal het de komende 100 jaar niet anders zijn. Een democratische leider te vergelijken met Europa hebben ze nooit gekend. Corruptie is er in Turkije altijd geweest. Erdoyan brengt hen tenminste welvaart. Zijn voorgangers waren corrupter dan hij was en brachten Turkije naar de ondergang. Er zijn geen goede alternatieven die het beter dan hem zullen doen. Die hebben in het verleden bewezen dat ze behoorlijk corrupt zijn en ondemocratisch.

OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 2:11

Deze jongeren geef ik voor het grootste deel gelijk met hun zienswijze en kritiek op Ebru Umar. Veruit de meeste Turkse Nederlanders leven een gewoon leven in Nederland, zijn volledig “geïntegreerd”, maar ervaren wel regelmatig discriminatie. En betekent het enkele feit, dat ze vinden dat Ebru Umar hen stigmatiseert, dat ze de problemen over zichzelf heeft afgeroepen en dat de Turkse president niet zou moeten worden beledigd, ook meteen, dat ze dus niet “geïntegreerd” zouden zijn? Wat een onzin! Aanleiding van dit alles: de (in mijn beleving zich als diva gedragende) Ebru Umar. Nou, ik denk, net als o.a. veel Turken, dat ze inderdaad de problemen over zichzelf heeft afgeroepen. Nergens is de vrijheid van meningsuiting absoluut, ook niet in Nederland. Ook hier zijn belediging, smaad, laster, e.d. strafbaar, naast belediging en discriminatie van groepen mensen wegens o.a. hun ras, geloof, en etnische afkomst, én evengoed nog steeds belediging van een buitenland staatshoofd of regeringsfunctionaris! De grenzen worden in uiteenlopende landen natuurlijk op een verschillende manier getrokken. Dat wist Umar zelf natuurlijk ook wel. Maar om wat positiever te eindigen: zeker moeten ook Umars grondrechten worden geëerbiedigd en heeft zij recht op een faire rechtsgang. Hopelijk voor haar loopt dit alles met een sisser af. De Nederlandse samenleving IS multicultureel, hoe je het ook wendt of keert. We kunnen niet anders dan dit als vertrekpunt nemen, ook waar we streven naar meer onderlinge samenhang en communicatie. (De onderstaande commentaren heb ik nog niet gelezen. Misschien is dit commentaar daardoor (gedeeltelijk) een doublure. In dat geval excuus daarvoor).

6 Reacties
jellevwal
jellevwal30 apr. 2016 - 8:42

Als de meerderheid van nieuwkomers, of de afstammelingen daarvan, volledig geïntegreerd is, hoe kunnen we dan een multi culturele samenleving hebben ?

OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 11:01

@ jellevwal: Integratie betekent niet volledige assimilatie of gelijkschakeling. (Misschien een germanisme? Pardon reeds, in dat geval). Wel, dat een specifieke bevolkingsgroep samen met andere bevolkingsgroepen op een stevige basis van gemeenschappelijk gedeelde waarden (en daaruit volgende normen) goed kan samenleven. Zoals b.v. voor in de VS te zien is. De gezamenlijk gedeelde samenleving blijft dan multicultureel, omdat de diverse (etnische) groepen naast de gemeenschappelijke waarden ook hun eigen, specifieke culturele verworvenheden kunnen behouden en beleven.

OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 11:03

Correctie: "Zoals b.v. in de VS te zien is."

LodeHere
LodeHere30 apr. 2016 - 11:08

"Maar om wat positiever te eindigen: zeker moeten ook Umars grondrechten worden geëerbiedigd en heeft zij recht op een faire rechtsgang. Hopelijk voor haar loopt dit alles met een sisser af." Uiteindelijk zal het nog positiever aflopen: ook in Turkije zal eens niemand meer gearresteerd worden enkel omdat hij of zij dingen postte op de sociale media die de machthebber niet aanstonden. Het kan nog wel een heel tijdje duren, maar eens komt het er ook in Turkije van. Kwestie van ontwikkeling.

slopsma
slopsma30 apr. 2016 - 14:11

OlavM 30 april 2016 at 13:01 Wel, dat een specifieke bevolkingsgroep samen met andere bevolkingsgroepen op een stevige basis van gemeenschappelijk gedeelde waarden (en daaruit volgende normen) goed kan samenleven. Precies dit is wat er aan ontbreekt mijnheer. Als 70% op een fascistoïde dictator stemt, betekend dat er geen sprake is van een stevige basis van gemeenschappelijke waarden, en normen. zoals een Turk het mooi zei: We zijn Turk, en blijven Turk, Nederland is alleen voor het brood.

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan30 apr. 2016 - 16:51

Dit soort opvattingen is exact waarom het integratieprobleem bestaat in de eerste plaats.

x2
x229 apr. 2016 - 23:41

rutte die zich rasistisch opstelt net als zijn broeder partijen. slapjanus rutte schuilt zich achter wilders.en doet niet minder dan hem. de leider rutte zegt -islam is verschrikkelijk. - zwarte piet is eenmaal zwart. enz. en dat moet een leider voorstellen die de bevolking wil vereningen ongeacht welke geloof of ras. Erdogan is meer mens dan en rechtvaardiger dan hem.dat weet een kleuter van 2 ook al. een zwarte of een moslim kleuter danwel.

1 Reactie
slopsma
slopsma30 apr. 2016 - 14:24

Erdogan is meer mens dan en rechtvaardiger dan hem.dat weet een kleuter van 2 ook al. O en waarom zitter er dan zo,n 2000 journalisten vast? Omdat mijnheer de dictator zo rechtvaardig is, yeah right!

Bram Emanuel
Bram Emanuel29 apr. 2016 - 21:20

Ik zie jongeren met een dun laagje vernis, een laagje vernis dat goed lijkt aangepast aan de Nederlandse omgangsvormen, maar als puntje bij paaltje komt scharen ze zich als 1 blok achter de Turkse dictatuur en haar soldaten in Nederland. Best eng.

Lester2
Lester229 apr. 2016 - 18:30

Wanneer gaan we ons nou eens neerleggen bij het feit dat als jij of je ouders naar een ander land emigreren met een compleet andere cultuur en klimaat dat je dan een buitenstaander zult zijn? Waarom is dat nou zo'n ondraagbaar feit? Als ik naar Japan verhuis dan zal ik niet raar opkijken als mensen mij met "Oranda" aanspreken. Niet alleen qua cultuur, op puur uiterlijk ben je dan al een buitenstaander. Hoe kan je nou geen buitenstaander zijn als je gemiddeld 20 cm langer bent met een lichte huid en heldere ogen?

Brave Hendrik2
Brave Hendrik229 apr. 2016 - 17:11

Kijk eens aan: beschaafde landgenoten - sommigen wat heen-en-weer geslingerd tussen allerlei emoties en loyaliteiten, maar dat heb ik ook: soms hou ik van mannen, soms van vrouwen, een enkele keer juich ik Geert toe, meestal, echter, ben ik in Jeroen - die grosso modo de rechtstaat een warm hart toedragen. Ondanks het gesar, het gechicaneer en het getreiter van zo'n verwarde rechtse bal met diepe broekzakken als J. Pauw.

slopsma
slopsma29 apr. 2016 - 15:09

Als Pauw een simpele vraag had gesteld, was in 1 keer duidelijk waar hun loyaliteit ligt. Vraag aan ze voor welk land ze zouden kiezen als de twee landen een gewapend conflict hadden. Ik weet het antwoord al, maar dan weet heel Nederland het ook. Ze zouden niet kunnen liegen, want de hele Turkse gemeenschap kijkt mee.

4 Reacties
Zandb
Zandb30 apr. 2016 - 7:21

En wat dan nog, slopsma, u hebt toch dezelfde keuzemogelijkheden? En dezelfde vrijheid om te kiezen?

slopsma
slopsma30 apr. 2016 - 10:13

Zandb 30 april 2016 at 09:21 Ja, maar is het wenselijk dat een hele grote groep mensen een half facistisch land verkiezen boven ons land? Ik denk van niet!

Common Sense
Common Sense30 apr. 2016 - 11:08

Huh, heeft Slopsma de keuze om voor de turken te vechten, of loopt jij de kand in het turkse leger opgeroepen te worden?

Zandb
Zandb30 apr. 2016 - 15:31

Common Sense; denkt u niet dat het dan helemaal een idiote vraag is: "Waar ligt uw loyaliteit" als er geen sprake van een keuze is? Elke Nederlander die wordt opgeroepen kan niet zonder problemen weigeren. Maar waar zijn loyaliteit ligt, dat kan elke opgeroepen soldaat zelf bepalen, lijkt mij.

Het Vrije Woord
Het Vrije Woord29 apr. 2016 - 15:02

De vragen van Pauw waren inderdaad net zo tenenkrommend als de antwoorden van zijn gasten. Geen enkele zelfreflectie en wel lopen janken dat je je hele leven " die Turk" bent omdat je in Nederland woont. Nou en? Ik ook en ik ben niet eens een Turk. Bij ons in de stad is er een Turkse winkel geopend door een Turk en de winkel heet "De Turk" omdat iedereen altijd naar " De Turk" gaat. Is dat dan een scheldwoord? Zij praten de dreigementen van de etterbakken goed en eren de Sultan, maar alles wat de afvallige doet is wel walgelijk. Ze komen over als aardige mensen, echter denk ik niet dat ik wil weten wat zij werkelijk denken.

2 Reacties
x2
x229 apr. 2016 - 23:14

de ollander .ik ben trotser dak ik Turk bent.dan nij ollander. en jij dient je koning. ik de sultan. ollander de slaven handel is lang voorbij.jij maakt niet wie zich wat voelt. maak zwarte piet maar ollander.de witte knechtjes boer. laat dat rasistisce vertoning ,dat draagt nergens bij.

Andreas Cappen
Andreas Cappen30 apr. 2016 - 8:03

jij dient je koning. ik de sultan. >> Ik dien helemaal niet de koning. Ik dien niemand, tot teleurstelling soms van mijn vrouw....

robvaniren
robvaniren29 apr. 2016 - 14:50

"etc dan is de Nederlandse cultuur veruit superieur t. o. v de islamitische." Ik vind het niet en nergens superieur dat je voor niet werken even veel krijgt als wanneer je werkt. De linkse spagaat, of je moet werken of niet, is voor menigeen niet te volgen. Ik zeg altijd sarcastisch: de immigranten die de weg naar de uitkeringspotten hebben gevonden, zijn uitstekend geïntegreerd/geassimileerd.Er wordt maar doorgezeverd hier over assimilatie of integratie, zonder dat er 1 handvat genoemd wordt, waaraan iemand kan aflezen wat die begrippen inhouden.

robvaniren
robvaniren29 apr. 2016 - 14:39

Toch wil ik uitdrukkelijk benadrukken, dat ze in bepaald opzicht wel slachtoffers zijn: van de verzorgingsstaat. Links Nederland heeft altijd heel vrijblijvend gedaan over het hebben van werk, en gemakshalve mensen afgescheept met een uitkering.Wat even goed geldt voor autochtone Nederlanders.Werken was voor de dommen, toch? Maar dan blijf je wel stil staan, afgezien van een bepaald percentage mensen, je hebt geen perspectief, dat verlamt.De allochtone vaders verloren het respect van en hun gezag over hun zonen. Terug konden ze niet, hele (grote) families waren afhankelijk van die uitkering.Zoals we ook Suriname bedorven hebben.We oogsten nu wat we 30 jaar gezaaid hebben, een tweedeling. En nu staan allochtone verliezers tegenover autochtone, en spinnen demagogen hun garen.

Verlichte Liesbeth
Verlichte Liesbeth29 apr. 2016 - 13:15

Nee... het komt niet door bruine ogen en zwart haar, maar wel door lange tenen....

GerritHoltland
GerritHoltland29 apr. 2016 - 12:49

De vragen van Pauw waren tenenkrommend. Enerzijds worden de vier gasten als "Neder-Turken" geintroduceerd anderzijds worden ze steeds weer gevraagd waarom ze zich nog steeds deels 'turks' voelen. Hoe dom kun je zijn vraag ik me dan af....

4 Reacties
truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 14:45

Omdat ze misschien zelf aangeven dat ze Turks zijn

slopsma
slopsma29 apr. 2016 - 15:06

Nou je bent pas dom als je dat niet begrijpt.

jellevwal
jellevwal29 apr. 2016 - 15:30

Ik vraag me af wie hier dom is. Ik hoorde een 'Turkse' wethouder van Zaandam spreken over 'hun president', dat was niet Rutte. Het is natuurlijk van de gekke dat een politicus in Nederland zoiets denkt, het is oliedom om zoiets te zeggen.

slopsma
slopsma29 apr. 2016 - 17:13

jellevwal 29 april 2016 at 17:30 ik hoorde een ‘Turkse’ wethouder van Zaandam spreken over ‘hun president’, dat was niet Rutte. Het is natuurlijk van de gekke dat een politicus in Nederland zoiets denkt, het is oliedom om zoiets te zeggen. En het is nog veel dommer, om als Nederlandse politieke partij dit soort dingen te pikken!

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 12:45

truusbeek 29 april 2016 at 11:47 "Laten deze mensen dan om te beginnen stoppen met Erdogan HUN leider te noemen." Als je kunt kiezen tussen Rutte en Erdogan dan is die keuze niet heel moeilijk: Rutte is geen leider, de vleesgeworden amoebe van de Nederlandse politiek. Het zou goed zijn als wij ook een sterke leider als alternatief zouden kunnen bieden, het is niet voor niets dat Poetin en Erdogan zo populair zijn in eigen land. De geschiedenis laat zien dat een inspirerende leider een natie kan veranderen, anders vervalt het meestal toch in anarchie of decadentie.

11 Reacties
LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 13:33

Wat zou daar met een mooie Godwin op gereageerd kunnen worden... al is Erdogan diegene die IS steunt, en Poetin de man die IS uitroeit. Wie heeft u liever?

Nailles
Nailles29 apr. 2016 - 13:39

Dat er zoals u zijn die naar sterke leiders verlangen zoals dus extreem-rechts, extreem-links, en de etnisch-nationalistische, of tegenwoordig Erdogan's variant, etnisch-religieus-nationalistisch allen gemeen hebben is genoegzaam bekend. Dat dergelijke leiders in de wereldgeschiedenis niet zelden veel in beweging hebben gezet en door hun toedoen en aanhang tot grote veranderingen hebben geleid ook. Gelukkig wisten vrijheid nastrevende daartoe geallieerde krachten door deze leiders van hun voetstuk te stoten en de macht en repressie te breken van het door hen oogetuigde machtsapparaat waardoor uiteindelijk de tot vrijheid en pluriforme westerse democratie leidende beweging de finale verandering bracht.

Flipje Tiel
Flipje Tiel29 apr. 2016 - 14:00

Wat ben je nu voor een zacht ei als je een sterke leider nodig hebt? Probeer eens zelf je eigen problemen op te lossen en je leven op de rails te krijgen! En wat voor jou een inspirerende (Inspirerend waartoe? Onderwerping?) leider is, is voor mij een dictator waar je niets mee te maken wil hebben.

Arvidos
Arvidos29 apr. 2016 - 14:19

Een fascistische dictator noem jij een 'inspirerende leider'? Spreek voor jezelf aub en niet in de "wij" vorm. Tenzij je meerdere persoonlijkheden hebt.

Common Sense
Common Sense29 apr. 2016 - 14:31

Wilders, kom er maar in!

truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 14:44

dan maar 100% liever de vleesgeworden amoebe. die geen journalisten in gevang zet en mensen die hem voor de vleesgeworden amoebe uitmaken niet in gevang zet. Wat ben ik dan blij met de vleesgeworden amoebe

NooT2
NooT229 apr. 2016 - 14:59

@ peterh: 'een sterke leider' U bedoelt het misschien goed, maar het klinkt een beetje eng.

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 15:56

[Gelukkig wisten vrijheid nastrevende daartoe geallieerde krachten door deze leiders van hun voetstuk te stoten en de macht en repressie te breken van het door hen oogetuigde machtsapparaat waardoor uiteindelijk de tot vrijheid en pluriforme westerse democratie leidende beweging de finale verandering bracht.] Zoals we in Irak hebben mogen zien?

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 16:03

[Een fascistische dictator noem jij een ‘inspirerende leider’?] Wie zegt dat een leider gelijk fascistisch en/of dictator moet zijn, het kunnen ook bevlogen idealisten zijn die daadwerkelijk iets willen veranderen. Mensen als Den Uyl, Churchill, Piketty, Gandhi zijn minstens zo inspirerend als de Erdogans van deze wereld. Wat ze wel gezamenlijk hebben is dat ze dromen van een andere wereld, gevestigde belangen omver willen werpen. Hopelijk kan Klaver deze rol op zich nemen, maar ik betwijfel of hij die bevlogenheid heeft. Wilders in ieder geval niet, die is behoorlijk de weg kwijt. Het zou goed zijn als we een echt 'links' alternatief voor hem kunnen bieden in 2017...

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 16:05

[U bedoelt het misschien goed, maar het klinkt een beetje eng.] Wellicht inderdaad een ongelukkige woordkeus: een inspirerend bevlogen idealistisch persoon dat de mensen hoop en richting kan geven in deze globaliserende onzekere wereld...

Nailles
Nailles29 apr. 2016 - 17:47

Volken in Nederland en Turkije met naties die in het eerste geval een volwassen vertegenwoordigende democratie kennen, met een zich steeds verantwoordende premier samen met een coalitie beleid makend, en in het tweede geval, tot nog niet zolang geleden eveneens een in die richting ver ontwikkelde democratie, totdat Erdogan verscheen dus, behoeven nu juist in geen geval een sterke leider. Dat heeft de wereldgeschiedenis uitgewezen. Duitsland is daar een bedroevend voorbeeld van geweest, in tweevoud zelfs met eerst het nationaal-socialisme, en daarna nog het communisme. Van een prachtig groots en zeker democratische natie verworden tot gruwelijkheden met bruine en rode sterke leiders. Het is waar als je dan met geallieerde krachten, in het ene geval door een noodzakelijke echte oorlog, en in het tweede geval via een koude oorlog door superieure economie en daaraan verbonden wapenwedloop via de lange adem eveneens overtuigend gewonnen, er een verantwoordelijkheid geldt voor de winnaars om het verslagen, anders in chaos gerakende land en volk te helpen gestalte te geven aan een nieuwe vrije maatschappij. Dat is in het geval van Irak, en in zekere mate ook niet in Libië, gebeurd terwijl dat dus inderdaad wel zou moeten. Desondanks is men er de laatste jaren toenemend mee bezig en zou ik niet te snel oordelen dat het veel slechter gaat dan ten tijde van de omvergeworpen regimes. Probleem is dat betrokken landen en volken geen modern democratisch verleden en dus ervaring hebben. Dat is echter geen reden om er nieuwe misdadige regimes voor stabilteit te wensen, die eerder altijd alleen ten behoeve van de grote wereldmachten aanvaardbaar en zelfs nuttig werden geduld, zelfs als zodanig werden gestimuleerd. Dat er een lange moeilijke weg nodig is voir deze landen en volken, er wellicht zelfs nieuwe grenzen en naties nodig zijn, laat onverlet dat men er niet oonieuw regimes met misdadige potentaten verdient. Trouwens. Als je misschien meent dat die volken nog niet toe zijn aan moderne democratie en vrijheid en beter af zijn met sterke leiders dan is dat meteen ook een argument dat je er hier niet teveel moet toelaten. Laat ik je dan zeggen dat ik zeker weet dat, mits je in het vervolg veel duidelijker bent over wat er binnen ruime kaders vereist is om als nieuwe Nederlander toegelaten te worden, veruit de meesten dat heel snel zullen adopteren, en dat dat dus ook in betrokken regio mogelijk is. Zoals Duitsland met Marshallhulp in één decennium en Treuhand dat in één generatie kon, zullen andere volken, net zoals al die mensen uit de niet-westerse wereld die zo massaal naar de VS en Canada migreerden, en waar wat van hen verwacht werd binnen ruime kaders dus vooraf zo duidelijk gemaakt werd, ook niet of nauwelijks problemen gaf bij de meesten, geldt dat voor alle mensen overal.

Rode druppel
Rode druppel29 apr. 2016 - 12:39

Tja, 2 paspoorten. Er is maar 1 weg uit deze situatie. Mensen met meerdere nationaliteiten laten kiezen voor 1 nationaliteit. Andere nationaliteiten afpakken. Als een Nederlandse Turk de Turkse nationaliteit aanhoud, dan mag dat. Hier verder werken met een werkvergunning. Ook ww mag ontvangen worden. Is de ww tijd verlopen en men heeft geen werk , dan terug naar Turkije. Buitenlanders mogen niet stemmen voor ons parlement.

4 Reacties
OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 10:01

@ Rode druppel: Wat een nonsens. Op zich zegt het hebben van meer dan één nationaliteit helemaal niets. Ook duizenden “autochtone” Nederlanders hebben een of meer andere nationaliteiten. En soms kan niet eens afstand worden gedaan van een nationaliteit, zoals de Marokkaanse.

Rode druppel
Rode druppel30 apr. 2016 - 10:23

U noemt het nonsens. Is gewoon het Zwitserse model. Meerdere nationaliteiten is niet wenselijk. Kijk naar DENK, Erdogan heeft zo misschien stemrecht in het Nederlandse parlement. Dat is iets wat je moet voorkomen. Als Marokko niet wil toegeven rest er maar 1 optie, ze krijgen de Marokkaanse nationaliteit en wordt hun andere nationaliteit afgenomen. En dan weer het Zwitserse model.

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan30 apr. 2016 - 11:05

Je kunt als Turk gewoon naturaliseren tot Nederlander en van je Turkse nationaliteit af. Nederland kan dat dus gewoon ook eisen bij naturalisatie, de zogenaamde afstandsplicht. Als Griek, Iraniër of als Marokkaan ligt dat ander, maar Turken kunnen dat wel. En dubbele nationaliteiten zeggen wel degelijk iets over loyaliteit aan en binding aan een land. Dat dit daadwerkelijk het geval is hebben de Turken hier dus ook en masse volkomen helder gemaakt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 mei 2016 - 13:18

Romain Grosjean is a racing driver, currently racing for Haas F1 Team. He races under the French flag in Formula One although he was born in Geneva and holds dual Franco-Swiss nationality. Over het zwitsers model gesproken

Achterberghen2
Achterberghen229 apr. 2016 - 12:17

Of als je twee paspoorten hebt betaal je ook maar in beide landen belasting?

2 Reacties
cockpol
cockpol29 apr. 2016 - 13:34

Je kan wel in twee landen stemmen. De Nederturken en Nedermarokkanen hebben dus meer burgerrechten. Nederturken zullen hun dubbelpaspoort niet snel opgeven, velen hebben er een huis staan, hun Turkse nationaliteit opgeven zou hun problemen geven i.v.m. erfenisrechten. Nedermarokkanen hebben zelfs geen keus, ze blijven juridisch Marokkaan naar Marokkaans recht, of ze dat nu graag hebben of niet.

slopsma
slopsma30 apr. 2016 - 10:11

cockpol 29 april 2016 at 15:34 U zegt eigenlijk± De marokaanse overheid houd totaal geen rekening met deze mensen, en hun specifieke problemen. Dat is eigenlijk altijd de houding die ze aannemen. ik zeg± Maling aan, ook wij gaan vanaf nu doen wat we willen doen, zonder rekening te houden met dit soort problemen. Het wordt tijd dat we eens wat harder worder, dat vereist de huidige tijd nl.

Albert Einstein
Albert Einstein29 apr. 2016 - 12:00

Het schijnt dat de Turken, inclusief de Euro-turken nog steeds gefrustreerd zijn over het feit dat ze hun macht op de Balkan na de eerste Balkanoorlog (1912) zijn kwijtgeraakt. En dat ze nog steeds vervuld zijn van het idee van een soort revanche. Dat is best wel een beetje eng.

[verwijderd]
[verwijderd]29 apr. 2016 - 11:59

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 13:41

Uw intellect is wonderschoon. Ware schoonheid zit van binnen, niet van buiten. Uw echtgenoot kan nog aardig wat van u leren zo te horen...

Dunya2
Dunya229 apr. 2016 - 16:50

"de meeste allochtonen pikken dat niet, die zien de buurt als van hun. Als ik bijvoorbeeld etend bij mij in de buurt loop, broodje, tijdens Ramadan, dat wordt zeker niet geaccepteerd." Apart, ik doe ook niet mee met Ramadan. Dat is nooit een probleem geweest als ik bij mensen op visite was die wel mee deden aan Ramadan. In Turkije ben ik ook wel eens met Ramadan geweest, geen probleem als ik wel at in het openbaar. "Je moet soms harder je best doen, maar uiteindelijk, als je echt wil en door kan zetten, komt het in orde." Ben ik met u eens. Lijkt me niet goed om kinderen mee te geven dat hun anders zijn hun in de weg zal zitten. Dat je je kinderen een slachtofferrol bij voorbaat al meegeeft. Als jij zelf al niet in jezelf gelooft, hoe kan je dit dan aan anderen overbrengen? Gevaar van selffulfilling prophecy ligt dan op de loer. In Nederland heeft in principe een ieder dezelfde kansen op onderwijs. Voor degenen die redelijk aangepast zijn en het Nederlands goed beheersen, zijn er kansen op een baan passend op het opleidingsniveau. Met doorzettingsvermogen kom je er inderdaad wel.

Hans Beek
Hans Beek29 apr. 2016 - 11:52

Opvallend om steeds weer te zien hoe wereldvreemd een groot deel van de media en de politiek blijkbaar zijn. Geschokt wordt gereageerd op de reacties van een groot deel van de turkse nederlanders terwijl iedereen met turkse vrienden, collega' s of bekenden dit allang wist. Een treffend voorbeeld van de multiculti naiviteit. Ik zal het nog een keer uitleggen: Turken zijn een trots en macho volk. Turken hebben niet zoveel met onze " vrouwelijke" samenleving waar iedereen gelijk moet zijn. Turken willen ook helemaal geen nederlanders worden, ze blijven turk, afstammelingen van een groot en maxhtig rijk. Bij dit nationalisme komt dan ook nog religie, waardoor men zich ten tweede male superieur voelt. Ik kan het eigenlijk ook nog wel begrijpen, erdogan, poetin en zelfs bush appeleren aan gevoelens van kracht. Wij zouden eens moeten stoppen met het kijken naar de wereld door onze nederlandse bril, dat kan ons een hoop ellende besparen. En helaas, nee, ook syriers gaan geen hipster mannen worden die papa dagen nemen, en ook afghanen gaan vrouwen niet als gelijkwaardig zien en nee, somaliers gaan niet 's ochtends om 5 uur in een busje zitten om naar de bouwplaats te gaan.

5 Reacties
peterh2
peterh229 apr. 2016 - 12:35

Heel correct, het punt is dat je dit niet kunt 'oplossen' door heel hard 'assimileren' te roepen en er weer een sloot welzijnswerkers tegenaan te gooien. De maatschappij wordt weer meer een 'macho' maatschappij, de 'softe' hollanders denken dat waar extra onderwijs de anderen ook 'vrouwelijk' maakt maar dat werkt echt niet zo. De vraag is vooral: hoe ziet deze meer mannelijke 'multiculturele' maatschappij er over 10-20 jaar uit? Daar zouden we nu al over na moeten denken...

RoBru
RoBru29 apr. 2016 - 12:52

Als het niet zo racistisch was, zou het waar zijn. Of als het niet zo waar was, zou het racistisch zijn.

Donkerwoud
Donkerwoud29 apr. 2016 - 12:52

Van mijn Turkse kennissen is er niet één hetzelfde. Sommigen hebben affiniteit met Turks nationalisme en president Erdogan. Anderen zetten zich juist actief in voor onderwerpen als de Armeense genocide, positie van de Koerden en de vrijheid van meningsuiting. Weer anderen zal het aan hun reet roesten wat de politieke situatie is. Dé Turk bestaat niet, die kinderlijk eenvoudige waarheid mag wel eens doordringen tot opiniemakers.

LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 13:50

Dank voor de tip. U suggereert dus dat wij ook zo moeten denken als de door u genoemden. In dat geval alle Turken in Nederland die b.v. hun meer gematigde landgenoten in ons land verraden aan de Turkse autoriteiten in het gevang zetten. Om te beginnen. En elke Turk in ons land of in Turkije die kritiek heeft op ons land en onze premier ook opsluiten zodra ze zich in ons land bevinden.

Albert Einstein
Albert Einstein29 apr. 2016 - 15:34

Donkerwoud, De Turken die je kent, dat is al een bepaalde selectie. En DE Turk bestaat niet? Misschien, maar het gaat er uiteindelijk om hoeveel Turken er zijn die onze opvattingen niet delen, en VOOR alles Turk zijn. Dat er misschien 50% WEL geassimileerd zijn, dat doet niet ter zake, die kunnen die anderen niet compenseren, evenmin als wij kaaskoppen dat kunnen.

Wesseling2
Wesseling229 apr. 2016 - 11:51

ik weet zeker dat alle reaguurders hier als ze in het buitenland zijn dhr Wilders met hand en tand verdedigen als dhr Wilders door een buitenlander een geitenneuker wordt genoemd. Of toch niet?

3 Reacties
Doppernia
Doppernia29 apr. 2016 - 12:29

Nee, helaas, waarom zou ik? Een lul is een lul. Of ie nou Erdogan of Wilders heet (of Mark Rutte).

RoBru
RoBru29 apr. 2016 - 12:56

Nee hoor, van mij mag iedereen iedereen een geiteneuker noemen. Ik vind alleen dat je je, als je Erdogan of Wilders een geiteneuker noemt, refereert aan iets wat niet meer dan een gerucht is. Daarnaast, dan nog! Er zijn toch veel mooiere manieren om iemand helemaal de moeder te schelden? Tot slot; er valt op beiden (en vele anderen) toch wel zinniger kritiek te leveren?

Albert Einstein
Albert Einstein29 apr. 2016 - 15:38

In moslimlanden wordt Wilders een varkensneuker genoemd.

Zephyr2
Zephyr229 apr. 2016 - 11:39

Dat veel mensen met Turkse roots zich niet meer vrij voelen om zich uit te spreken, zelfs in Nederland is diep triest. Dit is precies de vrijheid die wij zo koesteren en waarvoor velen, die wij volgende week herdenken, gestorven zijn.

pmolenaar71
pmolenaar7129 apr. 2016 - 11:26

De opzet van het programma was natuurlijk al verkeerd. Ipv vier voorstanders van Erdogan, zou je de moeite kunnen nemen om ook een Turkse tegenstander (of slachtoffer) van Erdogan uit te nodigen. Had er geen meer gebalanceerd verhaal gekomen wanneer er ook twee Koerdische Turken aan tafel zaten? Of is dat te gevaarlijk? Verder was het tenenkrommend dat zij de doodsbedreigingen en de scheldkanonnades van Nederlandse Turken afdoen als 'puberaal gedrag'. Waarom kunnen zij de beledigingen van Ebru niet afdoen als puberaal gedrag? Trots op hun afkomst. Verbonden met het land van herkomst en de Turkse cultuur. Niets mis mee! Maar vragen naar hun afkomst is demoniserend. Wat willen ze nou? Zonder blikken of blozen toegeven dat je aanhanger van Erdogan bent. Een dictator die zijn eigen bevolking terroriseert (en soms martelt en vermoord). Honderden journalisten heeft opgesloten. Een land dat weliswaar vele Syriërs binnen de grenzen heeft, maar geen enkele vluchteling erkent. http://www.joop.nl/opinies/in-turkije-kun-je-geen-vluchteling-zijn http://www.joop.nl/opinies/steun-aan-turkije-kan-pas-na-erkenning-koerden http://www.joop.nl/opinies/seksueel-misbruik-in-turkse-gevangenissen

4 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland29 apr. 2016 - 12:45

" Waarom kunnen zij de beledigingen van Ebru niet afdoen als puberaal gedrag?" Dat deden ze juist! Ze vonden de woorden van Ebru ook vooral puberaal gescheld waar niemand iets mee op schiet.

slopsma
slopsma29 apr. 2016 - 13:10

Nou nee! Ze vonden de arrestatie terecht, waarmee dat van tafel is lijkt me.

pmolenaar71
pmolenaar7129 apr. 2016 - 13:45

@Gerrit Die indruk kreeg ik niet. Ik kreeg de indruk dat zij het terecht vonden dat Ebru hiervoor gestraft wordt. Met dergelijk scherpe bewoordingen wezen zij niet het 'puberale' gedrag van de Nederturken af. Daarbij vind ik het overigens schandalig dat je dergelijk heftig gescheld (soms gecombineerd met doodsbedreigingen) afdoet als 'puberaal'. Daarbij werden voor hen ook excuses aangereikt als 'ja maar, ze worden ook elke keer in de hoek gedrukt, etc.etc.' Laat ik het anders stellen. Stel je voor dat PVV-tokkies en Pegida-aanhangers dergelijke woorden in de mond nemen en zulke heftige scheldpartijen/bedreigingen over iemand heengooien (dat is niet heel moeilijk om je voor te stellen!) Zou jij dat ook afdoen als 'puberaal gedrag'? (dat kan ik me dan weer niet voorstellen)

NooT2
NooT229 apr. 2016 - 14:47

@ GerritHoltland: U begrijpt de vergelijking niet en/of heeft de reactie van @ pmolenaar71 niet goed gelezen. Met 'afdoen als puberaal gedrag' bedoelt hij (of zij): je schouders ergens over ophalen / iets bagatelliseren. Dat was namelijk wat de heren over dreigende Turken deden. Waarom niet ook hun schouders opgehaald over Ebru Umar, in plaats van zich er zo druk over te maken? Terwijl doodsbedreigingen toch juist veel erger zijn dan wat loos gescheld?!

il viaggiatore
il viaggiatore29 apr. 2016 - 11:15

Misschien moet de media ook maar gewoon eens ophouden met demoniseren. De media heeft een groot aandeel erin dat andere bevolkingsgroepen slecht worden afgeschilderd en de anderen worden bejubeld. Maar ja, als wij de slachting van de koerden laten zien voelen ze zich ook weer onder hun zak geschoten want dat is volgens hun niet zo, en alleen maar propaganda... Ik heb er een hard hoofd in, laten we het zo zeggen.

1 Reactie
Dunya2
Dunya230 apr. 2016 - 14:42

@DejanSalomon Mooie woorden gesproken. Ik ben het met je eens. "Zij houden van Nederland, van hun cultuur/voorouders en hun religie." Klopt helemaal.

DejanSalomon
DejanSalomon29 apr. 2016 - 11:01

Deze mensen geven precies aan waar het probleem zit. De afgelopen 15 jaar werd integratie een toverwoord voor politici. Dat veel minderheden niet geïntegreerd waren en dat daardoor allerlei problemen waren ontstaan wisten al heel veel mensen maar in Nederland werd dat pas na 2001 een politiek issue. Toen dat leek te werken om allerlei primitieve gevoelens op te wekken en daarmee stemmen te winnen was de geest uit de fles. Meedoen met de samenleving en je aan de wetten houden zoals die hier gelden. Dan zou het genoeg zijn. Maar feitelijk werd assimilatie geëist terwijl zogenaamd om integratie werd gevraagd. Integratie is noodzakelijk voor iedereen. Anders krijg je segregatie en uiteindelijk grote tegenstellingen... (dat zien we dus al) Assimilatie is onredelijk, oneerlijk en eigenlijk dictatoriaal. Het gaat ervan uit dat de ene cultuur superieur is en dat de "andere" cultuur zich daaraan totaal dient te onderwerpen. Ik ben trots op alle mensen die ondanks alle haat en negativiteit die zij tegenkomen mee blijven doen en toch ondanks alle druk niet assimileren noch verbitterd worden en segregeren. Zij houden van Nederland, van hun cultuur/voorouders en hun religie. Terwijl zij net als iedereen werken om dit land nog een beetje leuk te houden. Dat zij gewoon al meedraaien en geïntegreerd zijn moet erkend worden en de haatpraat van politici moet stoppen. Anders zullen zelfs de redelijke mensen die nu nog mee doen zich afkeren van de samenleving en dan is het einde zoek.

7 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland29 apr. 2016 - 12:47

Helemaal mee eens.

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 12:56

"Assimilatie is onredelijk, oneerlijk en eigenlijk dictatoriaal. Het gaat ervan uit dat de ene cultuur superieur is en dat de “andere” cultuur zich daaraan totaal dient te onderwerpen" Nee hoor dat is het helemaal niet, de ene cultuur is ook superieur aan de andere. Als een persoon waarde hecht aan vvmu, rechten voor vrouwen, gezondheidszorg voor iedereen, gelijke verdeling van inkomen etc dan is de Nederlandse cultuur veruit superieur tov de islamitische. Als je daarentegen meer waarde hecht aan religie dan is de islamitische weer superieur.

cockpol
cockpol29 apr. 2016 - 14:02

"Assimilatie is onredelijk, oneerlijk en eigenlijk dictatoriaal." Daar heb je gelijk in Dejansoloman. Maar ik geloof niet dat jouw kultuur gelijk is aan de mijne, ik geloof dat de Europeese kultuur superieur is. Ik wil me niet assimuleren met de idee dat alle kulturen gelijk en evenwaardig zijn. Jouw kultuur is dus volgens mij inferieur, en ik wil me niet assimuleren met een politiek die multicul voorschrijft als geloofspunt. Als de multicul haar ideeën wil opleggen dan zou dat onredelijk, oneerlijk en eigenlijk dictatoriaal zijn. Zie jij een oplossing?

LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 14:03

Dat wordt "cultuurrelativisme" genoemd. Zo kan je alles wat er moreel loos is aan een cultuur onder de mat vegen. Het heet ook "politieke correctheid." Zo leren mensen in minder ontwikkeldere culturen nooit wat moreel hoogstaander is, en blijft alles bij het oude, hoe moreel inferieur ook. Of vindt u dat b.v. een cultuur waarin de mensenrechten met voeten getreden worden net zo moreel hoogstaand aan culturen waarin die rechten gerespecteerd worden?

OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 9:39

@ DejanSalomon: Je vindt me geheel aan jouw zijde.

OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 9:45

@ DejanSalomon: Aanvulling: Met dien verstande dat het optimaal gebruik kunnen maken van mensen- en grondrechten en streven naar democratische verhoudingen richtsnoer blijven in het maatschappelijke leven.

Sardar2
Sardar230 apr. 2016 - 10:09

@ cockpol, 29 april 2016 at 16:02 [de Europeese kultuur superieur is] Niet de Europese cultuur maar haar economie en militaire macht gaf de Europeaan een superieure positie, die nu onder globalisering langzaam aan het wankelen is. En er zijn helemaal geen superieure culturen, wel sterke / zwakke, gesloten / open en conservatieve / moderne culturen. Wat je een superieure gevoel geeft is niet je cultuur maar je foute visie over dragers van culturen. [Ik wil me niet assimuleren] Zelfs als je wilt kun je niet zich assimileren. En als een meerderheidscultuur is het helemaal niet mogelijk. Bij minderheden duurt het ook generaties tot hun cultuur opgaat in die van meerderheid. Hoe groot de minderheidsgroep en hoe sterk/gesloten die hoe langere generaties het duurt. Ga maar een kop koffie drinken, er komen niet meer donkerdere wolken dan wat we al hebben.

bob b.
bob b.29 apr. 2016 - 10:53

Als Umar mede Turken NSB 'ers noemt vanwege een verzinsel dat er een soort kliklijn is, die niemand kent, lijkt het me logisch dat Turken zich niet prettig voelen. Nederland lijkt weer massaal te trappen in een door rechtse media opgezette val. Het gaat niet goed met Metro, dus bedenkt Metro een list, net zoals GeenStijl dat deed met het referendum. En ja hoorde Nederlandse media duiken er weer bovenop. Wat zei Umar vorig jaar toen een echte journalist was opgepakt in Turkije: dat het haar eigen schuld was. Dus wat doet Umar, die huurt een vakantiehuisje in Turkije en wacht tot de politie haar komt oppakken. Actie geslaagd. Wat een publiciteit voor een tienderangs journaliste. Wat zullen zij en TMG in hun handjes knijpen van plezier. En de goegemeente, die staat met open mond toe te kijken. Wat een volk. PVV volk zeker?

8 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos29 apr. 2016 - 12:18

"Wat een volk. PVV volk zeker? " Dat denk ik niet, als er nu iets is wat PVV volk wil is dat een sterke man, die censuur doorvoert, mensen om hun gedachten en geloof wil opsluiten of deporteren, Marokkanen door de knieen wil schieten, belasting op kledingstukken wil heffen. Een type Erdogan dus.

Doppernia
Doppernia29 apr. 2016 - 12:30

Jij komt ongetwijfeld aluminiumfolie te kort thuis, of niet?

LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 14:18

"vanwege een verzinsel dat er een soort kliklijn is, die niemand kent," U bedoelt dat die kliklijn geheim is, alhoewel de Turkse autoriteiten via hun Turkse consulaat in Rotterdam wel degelijk hebben oproepen om Turken die kritiek hebben op Turkije en/of Erdogan te verraden? Ja, omdat het zo'n storm van verontwaardiging in ons land opleverde hebben ze gouw gezegd dat het een vergissing was van een ambassademedewerker... maar reken maar dat ze graag alle informatie over kritische Turken ontvangen. Voor wie er dan wat zwaait als ze in Turkije komen, of daar al mochten zijn. Er zitten al tientallen journalisten en mensen die zich kritisch uitlieten via de sociale media in het gevang in Turkije. De Volkskrant "Kabinet: geen behoefte aan 'kliklijn' voor beledigen Erdogan" http://www.volkskrant.nl/politiek/kabinet-geen-behoefte-aan-kliklijn-voor-beledigen-erdogan~a4287603/

LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 14:22

Correctie: "een vergissing van een consulaat medewerker".

Peter Smit2
Peter Smit229 apr. 2016 - 15:29

@Doppernia: hear hear en LOL!

bob b.
bob b.29 apr. 2016 - 17:55

Wie zich als kritisch journalist in Turkije begeeft, ‘roept straf over zichzelf af’, aldus Ebru Umar. En heeft ons medelijden dus helemaal niet nodig. Dat zei ze. Vorig jaar op de radio over de opgepakte kritische journaliste Fréderike Geerdink. Dus wat doet Umar, ze gaat naar Turkije om opgepakt te worden. Bovendien is Umar iemand die nooit medelijden voelt. Over de verdronken kinderen van Syrische vluchtelingen zei ze hetzelfde. Dus waarom zouden wij medelijden met haar moeten hebben? Laat haar nog maar even stoven op dat strand in Turkije, er zijn ergere plekken om 'gevangen' te zitten. Ik kan me goed voorstellen dat heel veel mensen juichten toen ze was opgepakt, boontje komt om zijn loontje. Wie zaait zal oogsten. Dat gaf ze zelf ook toe. Maar ja ze wilde zo graag, en wat moet je dan als middelmatig journalist? In gedachten ziet ze zich als het equivalent van de aanslagplegende moslim die nog een keer wil vlammen. Maar Umar is geen held, ze is een racistische haatzaaier die zichzelf op de borst klopte dat ze Ayaan Hirsi Ali had aangegeven als leugenaar bij Verdonk. Ze wordt betaald om op allochtonen te schelden, mensen te belasteren en kapot te maken, te liegen en te hitsen totdat eindelijk die politieke aardverschuiving van zich laat horen. En natuurlijk staan alle moslimhaters nu achter haar, want een knuffelturk die zich tegen de grote baas durft te keren, ook al is het vanaf een handdoekje in het warm Turkse zand. Dat is pas tof. Vooral omdat Umar al die bruine Hollanders nu een reden geeft om ongegeneerd tegen moslims tekeer te gaan.

LodeHere
LodeHere30 apr. 2016 - 6:20

@Bob de la Bob Feit is dat Ebru gearresteerd is, en Turkije niet mag verlaten van de overheid daar. En dat ze de kans loopt gevangenis-straf te krijgen omdat ze wat dingen schreef terwijl ze in Nederland was die Erdogan niet bevallen. De rest is op de persoon spelen.

bob b.
bob b.30 apr. 2016 - 12:53

@ Lode, ja maar dat het toch om, om haar. Ze is opgepakt omdat ze opgepakt wilde worden. Ze wil vlammen, nou dat doet ze. En van mij mag ze, tot ze opgebrand is.

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje29 apr. 2016 - 10:46

Dat hele gedoe met die identiteitsproblemen die de turken en marokkanen hebben zou in 1 klap worden opgelost door te stellen dat als je een dubbele nationaliteit hebt, je ook maar een halve uitkering kan krijgen. (Niet onlogisch toch?) Binnen no time zou 80% van die bevolkingsgroep definitief voor het Nederlanderschap kiezen. Wedden?

1 Reactie
GerritHoltland
GerritHoltland29 apr. 2016 - 12:51

Betaal je dan ook de helft belasting en sociale premies?

robvaniren
robvaniren29 apr. 2016 - 10:46

"Hoe gaan ‘we’ ervoor zorgen dat deze mensen zich ook geaccepteerd voelen, dat is iets anders dan ‘assimileren en bek houden!’…"Ik zeg het nog maar een keer, voor de 100ste keer: zorgen dat iedereen werk heeft. Vind je geen baan,dan krijg je er een. Het helpt als het werkgevers aantrekkelijk gemaakt wordt, mensen aan te nemen, in plaats van ontmoedigd (ontslagbescherming). Ik begrijp het vakbonds/SP -standpunt, maar daar zit de zaak muurvast op. Mensen die aan de kant staan (veroordeeld tot de consumentenrol) hebben het gevoel dat ze nog dankbaar moeten zijn ook. dat frustreert.Ik weet dat werk niet alles oplost, maar zo komen groepen wel met elkaar in aanraking.Sport idem dito. En voel je je dan apart, onder de douche, dan kan ieder zelf een club oprichten.

Jantje68
Jantje6829 apr. 2016 - 10:46

Wat ik gisteravond op TV zag waren eindelijk eens normale mensen. Wellicht verbazingwekkend voor mensen wiens wereldbeeld beperkt is tot Twitter. Het gaat er om dat je in Nederland integreert, je aan de wet houdt en vooral zelfredzaam bent en voor je eigen inkomen zorgt. Dan is er niets aan de hand. Ik begrijp werkelijk niet waarom Turken hun afkomst zouden moeten verloochenen. Waar hun ouders vandaan komen en wellicht nog familie woont. Ze hoeven zich al helemaal niet te verantwoorden voor onverlaten die er op Twitter van alles uit gooien Niemand van deze jongeren zei dat ze alles goed vinden wat Erdogan doet maar het gaat vooral om de toon en het beledigen en schelden. De systematische nestbevuiling waar Umar mee bezig is wekt ergernis. Dat kan ik als 100% autochtoon Nederlander volledig invoelen. Maar ben een van de weinige merk ik.

2 Reacties
shrew
shrew29 apr. 2016 - 12:03

Ze hoeven van mij hun afkomst niet te verloochenen, maar als ze op Erdogan stemmen dan mogen ze van mij kritisch en kwetsend commentaar ontvangen. Ik vind dat je dat verdient als je op iemand als Erdogan stemt.

GerritHoltland
GerritHoltland29 apr. 2016 - 12:53

Nee hoor. Helemaal mee eens; het was een wanvertoning van Pauw die ongegeneerd onzinnige vargen stelt.

robvaniren
robvaniren29 apr. 2016 - 10:38

"In onze democratische vrije samenleving hebben we inderdaad nog heel veel werk om mensen te leren wat kwalijk daderschap precies inhoudt. " Nou, toch is dat simpel: als iemand iets zegt wat ook je vijand zegt,( mensen die er geen enkele moeite mee hebben om als kwalijke dader op Wilders te stemmen), - is die iemand ook vijand. Framen heet dat.

Wesley Nielsen
Wesley Nielsen29 apr. 2016 - 10:03

Ik ben (gelukkig) Nederlander, maar als ik Turk zou zijn zou ik me doodschamen voor Erdogan, en net als de journaliste afstand doen van de Turkse nationaliteit. Ook zou ik me openlijk distantiëren van Turkije.

5 Reacties
Dantes040
Dantes04029 apr. 2016 - 10:36

Waarom wordt er altijd vanuit gegaan, dat dit niet zo is. Ik vond dat deze Turkse mensen heel netjes en genuanceerd waren, in tegenstelling met die opmerkingen van Ebru. Ga het hier niet herhalen, maar het was grof en laag.

DaanOuwens
DaanOuwens29 apr. 2016 - 10:38

@ Wesley Nielsen Gelukkig kan je je als nederlander doodschamen voor Wilders. Afstand doen van mijn nationaliteit doe ik niet. Maar ik wil mij graag openlijk distantiëren van de PVV. Ik vind het verstandig om mij vooral zorgen te maken om het nationalisme en fascisme dat Wilders in Nederland in beweging brengt. Erdogan zit in Turkije en ik zou er nooit op valentie gaan, dan is dat toch een minder urgent probleem.

Jantje68
Jantje6829 apr. 2016 - 10:51

Ja hier is alles perfect. Ik schaam me dood als Nederlander dat 10% van de jongeren in de hulpverlening zit en 1 miljoen mensen depressief zijn. Deze cijfers zijn nergens ter wereld zo hoog. Hoe komt het dat Nederlanders dit niet zelf in familie of eigen omgeving op kunnen lossen zoals in de rest van de wereld? We weten het hier toch allemaal zo goed?

GerritHoltland
GerritHoltland29 apr. 2016 - 12:54

" Ook zou ik me openlijk distantiëren van Turkije. " Distancieer jij je ook openlijk van Wilders?

Common Sense
Common Sense29 apr. 2016 - 14:34

Wilders zijn misdaden spelen zich voornamelijk af in jullie fantasie.

Wesley Nielsen
Wesley Nielsen29 apr. 2016 - 9:59

Dit is dus de reden waarom ik geen Pauw kijk.. Je gaat toch niet extremisten interviewen.. Is hetzelfde als dat je mensen van de NVU uitnodigd..

4 Reacties
Doppernia
Doppernia29 apr. 2016 - 10:25

Ik heb daar geen moeite mee, hetzij Turken of leden van de NVU. Een inzicht in dat soort werelden is vaak ontluisterend, maar zeer verhelderend.

robvaniren
robvaniren29 apr. 2016 - 10:39

Want, zoals we weten, zijn extremisten altijd gekleurd, en wij niet.

RutgerRe
RutgerRe29 apr. 2016 - 11:37

De NVU is maar een fractie van de autochtone bevolking. Deze Turken vertegenwoordigen de meerderheid

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 11:56

Dit waren geen extremisten, dit was de 'zwijgende islamitische meerderheid'...

Nailles
Nailles29 apr. 2016 - 9:50

Nederlandse Turken die zich dus "gedemoniseerd" voelen omdat ze openlijk achter Erdogan staan met zijn despotische gedrag, inbreuk op persvrijheid, vervolgen, intimideren, en zelfs via handlangers laten mishandelen van onschuldigen, aantasting van nog meer vrijheden, chanteren van als bondgenoot geachte landen door slechte behandeling van kwetsbare vluchtelingen en economische migranten, oppakken of anders proberen te laten vervolgen van onwelgevallige buitenlandse correspondenten. Je moet maar durven dan de slachtofferkaart te trekken. Dat is dus niet alleen vooral een veelvoorkomende kwalijke instelling in de Maghreb. Gelukkig zijn er ook Turkse Nederlanders, Turkse Europeanen, en Turken in Turkije zelf die er heel anders over denken maar worden deze daadwerkelijk en vaak intimiderend tot gewelddadig, tot ver in de Turkse diaspora, ook hier in Nederland, bewerkt hun mond te houden. Dit alles bewust en met veel middelen aangestuurd door de Turkse regering via door haar opgezette of beheerste organisaties, en mede dwingend door de Turkse sociale omgeving die nu huilerig de slachtofferkaart trekt. Tijd om de werkelijke slachtoffers actief bij te staan en de kwalijke extreem-nationalistisch-religieuze tentakels van het Erdogan-regime eens echt te leren wat het verschil is tussen verantwoordelijkheid voor kwalijk daderschap en recht op het claimen van slachtofferschap. Om te beginnen uit of in Nederland. Om Opland te parafraseren.

4 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 10:25

Ik denk dat u voor uw (overigens juiste) stelling uit de één na laatste alinea veel steun zult genereren. Vooral van mensen die er geen enkele moeite mee hebben om als kwalijke dader op Wilders te stemmen, die met zijn partij, mocht hij ooit de grootste worden net als Erdogan, de rechtsstaat waarin iedereen dezelfde rechten heeft, wel moet afschaffen willen zijn plannen uitgevoerd kunnen worden. In onze democratische vrije samenleving hebben we inderdaad nog heel veel werk om mensen te leren wat kwalijk daderschap precies inhoudt.

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 10:53

@Zandb Ook hier heeft Wilders weer niets mee te maken, probeer eens te reageren zonder Wilders in het verhaal te betrekken, jouw fobie begint nu echt zorgelijke vormen aan te nemen.

GerritHoltland
GerritHoltland29 apr. 2016 - 12:58

"Tijd om de werkelijke slachtoffers actief bij te staan ..." Inderdaad; jammer dat die link neit werd gelegd in het gesprek met Arnold Karskens. Net als het hele NL-se volk hebben ook de NL-se media veel te weinig interresse in wat er gebeurd in Turkije. Met de Koerden, met de pers, etc. We worden pas wakker als een van onze lekkere scheld-columnisten een probleempje heeft....

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 15:07

Neill: U ziet de naam Wilders en dan springt u al in de automatische jij-bak-stand. Misschien moest u eens eerst rustig lezen, wat ik schrijf. U dan eens afvragen wat ik bedoel. U dan eens afvragen wat u er van vindt. En eventueel dan eens de moeite nemen om inhoudelijk te reageren.

JuniorC
JuniorC29 apr. 2016 - 9:46

Vraag:"Waren deze jongeren wel zo open en eerlijk voor een camera?" Antwoord: ...............................

1 Reactie
GerritHoltland
GerritHoltland29 apr. 2016 - 13:04

Ja. En een stuk eerlijker dan veel andere types die wij dagelijks op TV zijn. Het waren duidelijk jonge mensen met idealen die onder woorden proberen te brengen hoe het is om onheus bejegend te worden. Je wordt decennia lang door autochtonen als "Turk" apart gezet, en als je dan laat blijken je "Turk" te voelen (en dus beledigd door mensen als bru) dan opeens wordt je verweten "Turk" tye ziojn. Hoe hypocriet! Deze jonge mensen zitten duidelijk in een onmogelijke spagaat. En dat was te merken. Heerlijk en een verandeming t.o.v. types als Ebru die het allemaal zo zeker weten en overgaan op schelden en beledigen.

Frans Akkermans
Frans Akkermans29 apr. 2016 - 9:33

Overal in de wereld vieren mensen met een Nederlandse komaf of Nederlanders in het buitenland Koningsdag. Hier bijv. http://dutchaustralian.com/2015-koningsdag-kings-day-celebrations-in-australia/ Of hier https://heimwee.info. Ik ben geen emigrant maar er is kennelijk behoefte aan activiteiten die de band met het moederland helpen onderhouden. Lijkt mij een universeel verschijnsel.Ik kan me dan ook niet opwinden over het feit dat Nederlanders met een Turkse komaf nationalistische gevoelens koesteren voor het land waar ze of hun ouders vandaan komen. En daar hoort bij dat je gevoelig bent voor kritiek op je land van herkomst. Ik zie daar geen kwaad in.

6 Reacties
Achterberghen2
Achterberghen229 apr. 2016 - 10:18

Ik geloof toch werkelijk niet dat Rutte en Timmerfrans via lange armen van oorsprong Nederlanders in het gareel probeert te houden om zo hun mondiale invloed te versterken? Welk een naïviteit.

truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 10:42

In bejaarden huizen ja. De kinderen van mijn neven en nichten in Canada zijn 100% Canadees en ik denk dat het overgrootdeel niet weet hoe de koning van Nederland heet. Laat staan dat ze weten welke datum koningsdag is. Maar als de 3e generatie, geboren in Nederland, Erdogan als HUN leider zien dan vind ik dat bedenkelijk. Mijn neven en nichten stemen ook niet tijdens de Nederlandse verkiezingen.

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 10:56

Maar na 3 generaties mag het wel eens ophouden want wat bereik je met die pro Turkse houding? Waarom gaan die mensen niet in Turkije wonen als ze zich zo Turks voelen, er zijn duizenden vluchtelingen die hier maar wat graag wonen.

Alexander Postma
Alexander Postma29 apr. 2016 - 11:01

Hangt van het individu af. Ik ken namelijk genoeg mensen uit Iran, Rusland of Oekraine, die compleet afstand genomen hebben van de politieke leiders uit de landen waar zij vandaan komen. Natuurlijk worden de gewone feestdagen, zoals ramadan, of Russisch-ortodoxe feestdagen uitbundig beleden en gevierd, maar dat heeft meer met hun geloofsovertuiging of natuurlijke band met hun geboorteland te maken dan met de politiek. Zelfs feestdagen zoals 1 mei, de overwinning op nazi-Duitsland etc. worden gevierd, terwijl men Stalin, de ayatolla's of de huidige regering in Oekraine totaal niet ziet zitten.

Arvidos
Arvidos29 apr. 2016 - 11:12

70% van de 3e generatie stemt op een fascistische dictator, dat is toch van een hele andere orde van overzeese Nederlanders die een Nederlands feestje vieren. Veel 3e generatie Turkse Nederlanders staan driftig te wapperen met grote Turkse vlaggen en pro-dictator leuzen te schreeuwen, dat zie je echt niet bij de 3e generatie Nederlanders in Canada of Amerika.

Van der Wal
Van der Wal29 apr. 2016 - 14:47

Kul. Toen ik in Australie was was Willem daar ook een paar dagen. De meeste ex-Nederlanders bleven gewoon doen wat ze altijd al deden, Australier zijn.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten29 apr. 2016 - 9:27

''Hoe gaan ‘we’ ervoor zorgen dat deze mensen zich ook geaccepteerd voelen, dat is iets anders dan ‘assimileren en bek houden!’… '' Niet we, maar hen die het betreft. Als het gaat om grondrechten zijn er geen concessies te doen. Als je je gedemoniseerd voelt omdat je behoort tot een vijfde colonne is het laatste wat je moet doen grienen. De keus is onderschrijf de grondrechten en je wordt geaccepteerd, of doe dat niet en aanvaard de consequenties. Je kan altijd nog remigreren naar het land van Sultan Erdogan, waar alles beter is.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten29 apr. 2016 - 9:34

In reactie op peterh 29 april 2016 at 10:15 was bovenstaande bedoeld.

Arvidos
Arvidos29 apr. 2016 - 9:26

Pauw had beter kunnen vragen aan de gasten of ze ook op Erdogan hadden gestemd vanuit Nederland. Want dat zou wel echt bizar zijn. Je bent 3e generatie Turkse Nederlander, geboren en getogen in Nederland, en je stemt op een dictator van een land waar je opa en oma vandaan komen. Ongelooflijk. Niet alleen het feit dat 70% vanuit Nederland op Erdogan had gestemd is vreemd, ook het hoge opkomst percentage is nogal veelzeggend.

ronald8
ronald829 apr. 2016 - 9:21

De Turken zijn Aziaten met een handels- en veroveringscultuur die van oost naar west zijn getrokken. Hanibal is tegengehouden bij de Alpen en de grens ligt nu bij het door de Turken etnisch gezuiverde van oorsprong Grieks en christelijke Constantinopel. Zo is de geschiedenis. De problemen nu komen voort uit een regering in Ankara die deze cultuur voortzet met de Turken die zich in West Europa hebben gevestigd. Het gevolg is dat de scheidslijn tussen de culturen scherper aan het worden is. Voordeel is dat het nu voor iedereen duidelijk wordt. Het nadeel is het escalatie risico.

Cornee Kooyman
Cornee Kooyman29 apr. 2016 - 9:11

Als je je goed inleest in Recep Tayyip Erdoğan, waar hij van dan komt, zijn ideeën en zijn –inmiddels - zeer bedenkelijke staat van dienst, dan kan je alleen maar tot de conclusie komen dat hij een bijzonder gevaarlijke man. Met zijn gedrag bewijst hij de Turken in Nederland geen dienst. Als je – als (Turkse) Nederlander – dan vervolgens deze potentaat omarmt en ermee dweept dan moet je niet verbaast zijn als je dat op kritiek komt te staan. Want vrijheid van meningsuiting betekend niet dat iemand geen mening mag uiten over jou mening. Iemand zijn support voor Wilders op Facebook zetten maar moet niet verbaast zijn als anderen daar dan een mening over ventileren. Dat zelfde geldt voor Erdoğan. Tuurlijk mag je fanboy zijn van Erdoğan. Ik vind dan dat je er bedenkelijke ideeën op na houdt die niet passen bij de Nederlandse normen. En dan bedoel ik geen broodje kaas maar echte democratie, een vrije pers, een rechtstaat en bescherming van minderheden.

[verwijderd]
[verwijderd]29 apr. 2016 - 9:08

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 10:28

Die rol is u dan ook op het lijf geschreven; chapeau.

Achterberghen2
Achterberghen229 apr. 2016 - 10:50

Zandbergen, u hoeft niet overal op te reageren.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 15:19

Kunt u mij uitleggen welk steekhoudend argument ten grondslag ligt aan uw uitspraak "De slachtofferrol, ja, ja, daar is hij weer." Ik zie namelijk geen enkel argument. Ik vind dus dat u wel wat duidelijker mag zijn. En als u er voor kiest om dat niet te doen, dan ga ik mijn eigen weg. In dit geval: Mensen die roepen dat anderen een slachtofferrol kiezen, beweren niet veel meer dan dat zo'n slachtofferrol slachtoffers maakt. En plaatsen zichzelf in de slachtofferrol. Bij deze. Ik ben niet van de gedachtenpolitie: Als u mag beweren wat u beweert, dan mag ik toch beweren wat ik beweer. Of bent u van de gedachtenpolitie? U vindt mijn reacties kinderachtig. Dan mag ik ook vast wel duidelijk maken wat ik van reacties vind? Over het algemeen neem ik mensen serieus en sta ze netjes te woord en neem verantwoordelijkheid voor wat ik beweer. Ik waardeer iedereen die de moeite neemt om te reageren.

LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 9:06

"Nu Nederland besloten heeft een oude wet te schrappen die het beledigen van staatshoofden verbiedt, vindt u het toch goed dat het verboden is zelfs maar kritiek op Erdogan of Turkije te hebben in Turkije? Begrijpt u dat met NSB nederturken mensen bedoelt worden die hun naasten aangeven aan de Turkse autoriteiten die kritisch zijn over Erdogan of de politiek van Turkije? Vindt u het een goed idee dat nederturken hun naasten aangeven voor die kritiek, zodat zij in Turkije bij een eventueel bezoek aan dat land vervolgd kunnen worden voor die kritiek?" De cruciale vragen die helaas niet gesteld werden.

2 Reacties
Dantes040
Dantes04029 apr. 2016 - 10:38

Wat heeft de ene Turk met de andere te maken ? Net als Nederlanders allemaal verschillende mensen met verschillende meningen.

LodeHere
LodeHere29 apr. 2016 - 13:30

@Dantes040 Het zou interessant geweest zijn als die deelnemers aan tafel bij Pauw die vragen gesteld waren. Ook als u ze zou beantwoorden.

Achterberghen2
Achterberghen229 apr. 2016 - 8:33

Laten we dan gauw die waanzin van een dubbele nationaliteit afschaffen.

2 Reacties
Alexander Postma
Alexander Postma29 apr. 2016 - 11:39

Blijkbaar is het toch mogelijk om afstand te doen van de dubbele nationaliteit. (zie Ebru Umar, die een procedure in gang gezet heeft om vaarwel tegen haar Turkse nationaliteit te zeggen)

OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 8:31

@ Alexander Postma: [Blijkbaar is het toch mogelijk om afstand te doen van de dubbele nationaliteit]. Dat is niet altijd het geval. Marokko b.v. accepteert geen afstand van nationaliteit. Overigens hebben ook duizenden "autochtone" Nederlanders een of meer andere nationaliteiten. Op zich zegt het hebben van meer dan één nationaliteit helemaal niets.

Andreas Cappen
Andreas Cappen29 apr. 2016 - 8:17

Erdogan verdient het met zijn politiek en gedrag om onophoudelijk beledigd te worden. Ik zie totaal niet in waarom Nederlanderse inwoners zich daardoor in een hoek gedrukt voelen.

8 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 9:57

Ik vind: Wilders verdient het met zijn politiek en gedrag onophoudelijk beledigd te worden. Ik zie totaal niet in, waarom Nederlandse inwoners zich daardoor in een hoek gedrukt zouden voelen.

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 10:03

@Zandb Nou ja jij doet niet anders als flauwe Wilders beledigingen en jij bakken dus waarom zo verontwaardigd?

brambo2
brambo229 apr. 2016 - 10:05

@ zandb en met de dood bedreigd, en voor de rechter gesleurd. Dat zal hem leren!

Andreas Cappen
Andreas Cappen29 apr. 2016 - 10:07

Ik ook niet. Maar ik heb het over Erdogan, niet over Wilders dus waarom u deze drogredenering te berde brengt, ontgaat me. Hebt u trouwens ook een eigen originele mening?

voxpopuli2
voxpopuli229 apr. 2016 - 10:08

@zandb dat mag toch ook ? posters met poetin kussend , fijntjes vermelden dat er van alles mis is met de pvv en de pvv stemmers. Wie zit daar mee ? Het verschil is alleen dat mensen er mee weg komen zonder proces , en igv erdogan blijkbaar de zaken anders liggen .. Ik zit daar niet mee hoor..

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 10:41

Neill: Waarom zou ik in mijn reactie op Cappen menen wat ik zeg? Bedenk goed dat het vooral om de tweede zin gaat! Cappen: U heeft het inderdaad over Erdogan en ik heb het inderdaad over Wilders. Heel goed gezien. Ik doe dat omdat u dan wellicht duidelijk wordt dat mijn bezwaar zich voornamelijk richt op de tweede zin die u opvoert. Ik heb trouwens een originele mening. voxpopuli: U zit daar niet mee. Dan is mijn opmerking niet voor u bedoeld.

truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 10:51

Zandb Laat dat nu zo goed als dagelijks gebeuren en niemend die het stoort, zelfs Wilders niet want gezien het feit dat het ook uit monden of pen komt van types zoals u spint hij daar garen bij!! Erdogan spint er ook garen bij want hij ziet nu overduidelijk hoe hij 3e en 4e generatie mooi in het gareel heeft ook deze 4 jongeren. Alle inspanningen van Diyanet werpen hun vruchten af.

Andreas Cappen
Andreas Cappen29 apr. 2016 - 11:05

Cappen: U heeft het inderdaad over Erdogan en ik heb het inderdaad over Wilders. >> Ja, en dat is een drogredenering. U kunt me die afleidingsmanouevre besparen. Heel goed gezien. Ik doe dat omdat u dan wellicht duidelijk wordt dat mijn bezwaar zich voornamelijk richt op de tweede zin die u opvoert. >> Nee. Het 1 heeft niets met het ander te maken. Ik heb trouwens een originele mening. >> Daar blijkt niet. IIk zie u alleeen maar reageren op anderen en ondergetekende met suggestieve vragen. U kunt zich die moeite voor mij in het vervolg besparen. Ik lees het toch niet meer.

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 8:15

Tientallen reacties weer maar geen enkel concreet voorstel: Hoe gaan 'we' ervoor zorgen dat deze mensen zich ook geaccepteerd voelen, dat is iets anders dan 'assimileren en bek houden!'...

13 Reacties
MarcoG
MarcoG29 apr. 2016 - 8:26

Dat gaat niet lukken omdat ze een gedachtegoed aanhangen dat niet acceptabel is. Dus we zijn op de goede weg door ze dat continue duidelijk te maken.

Common Sense
Common Sense29 apr. 2016 - 8:35

Volgens mij moeten ze daar zelf voor zorgen.

Donostia2
Donostia229 apr. 2016 - 8:48

Daar gaan "we" nooit voor zorgen, want dat kan niet. Hoe een ander zich voelt daar hebben "we" maar zeer beperkt invloed op. Hoe iemand zich voelt is een gevolg van zijn/haar opvattingen. Me dunkt dat de Nederlandse maatschappij de laatste 40 jaar werkelijk alles gedaan heeft om mensen zich welkom te laten voelen. Tot en met het faciliteren van buitenlandse overheidsdiensten, moskeën, overheidspublicaties in de eigen taal, taallessen, inburgeringscursussen, subsidie's. Ik heb in meerdere buitenlanden gewoond waar dat niet het geval was. De keuze is dan veel simpeler, of je doet mee, assimileert in Uw termen, of je doet niet mee. Ik vrees dat Nederland met al dit gefaciliteer een dubbele boodschap heeft afgegeven, en dat "we" daar in lengte van jaren problemen mee zullen hebben. Achteraf was het veel eerlijker geweest vanaf het begin veel duidelijker te zijn. Meedoen of wegwezen.

jellevwal
jellevwal29 apr. 2016 - 8:55

Het is aan hen cultureel Nederlander te worden, niet aan ons.

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 8:59

Bekhouden heeft niemand gezegd, gewoon assimileren wat is daar mis mee?

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus29 apr. 2016 - 9:13

??? Wat een raar idee dat "we" daarvoor moeten zorgen? Ik kan niet de emoties van iemand anders regelen (= je geaccepteerd voelen). De zieligheidsindustrie probeert het al 10-tallen jaren zonder succes. U vraagt om concrete voorstellen? - stop ermee om u verantwoordelijk te voelen voor iemand anders - spreek iemand anders i.c. onze NederTurkse vrienden erop aan: stop met zielig zijn, aan de slag. Waar droom je van? Ga daar dan voor! En vertel erover aan iedereen die het horen wil. - maak de stap dat loyaal aan Nederland zijn normaal wordt. Dat is geen vies woord.

Doppernia
Doppernia29 apr. 2016 - 9:16

Meneer Ruud Koopmans zeg zinnige dingen in de FAZ: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/migrationsforscher-koopmans-haelt-multikulti-fuer-fatal-14202950.html Maar de kop van het stuk is veelzeggend.

Wesseling2
Wesseling229 apr. 2016 - 9:17

ik zou er karrenvrachten belastinggeld tegen aan gooien. Ook al helpt het niet, het is goed voor de vriendjes bij de NGO's en alle anderen die willen leven van gratis geld.

truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 9:47

Laten deze mensen dan om te beginnen stoppen met Erdogan HUN leider te noemen.

omaoeverloos
omaoeverloos29 apr. 2016 - 10:00

"Hoe gaan ‘we’ ervoor zorgen dat deze mensen zich ook geaccepteerd voelen, dat is iets anders dan ‘assimileren en bek houden!’… " De enige mogelijkheid is hier iemand aan de macht te brengen die , tja, hoe zeg je dat netjes, over enige dictatoriale capaciteiten beschikt. Wilders doet izjn best, maar is helaas te weinig aansprekend. Het wachten is dus op iemand die in het Erdogan profiel past.

il viaggiatore
il viaggiatore29 apr. 2016 - 10:46

Schijnbaar is dat de enige taal die ze verstaan. Het zijn nu niet echt de conservatieve slagers en döner boeren om de hoek, maar gewoon nette jonge mensen met een hoge opleiding en alles mogelijk gemaakt door de Nederlandse staat.

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 10:53

Alleen maar 'wij zijn superieur' reacties, had niet anders verwacht eerlijk gezegd... Ik vind onze cultuur ook superieur en de islam achterlijk, maar dat veranderd niets aan de steeds groter wordende groep die dat anders ziet. Er zijn nu meer dan 1 miljoen moslims in Nederland en dat aantal groeit snel, migratie alleen al honderdduizend in de afgelopen anderhalf jaar een daar komt de gezinshereniging nog bij. Hoe groter deze groep hoe sterker de druk op onze cultuur zoals we die kennen, dan is 'assimileren' als enige antwoord daarop naïef en vooral gevaarlijk. In de grote steden zie je nu al dat homoseksuelen minder vrijheden hebben dan 20 jaar geleden, waarom willen we dat niet onder ogen zien? Alleen dan kunnen we nog bijsturen...

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 apr. 2016 - 11:04

Gewoon assimileren kan ook natuurlijk.

Cees Groninger
Cees Groninger29 apr. 2016 - 8:03

Zie hier de gevolgen van een dubbele nationaliteit bij 3e en 4e generatie. Het sentiment ligt bij Turkije en wordt met de paplepel ingegoten – van vader op kind - en de ratio ligt bij Nederland want hier kan je studeren en heb je alle vrijheden die een democratische en sociale rechtstaat met zich brengen. En dan het slachtoffer uithangen als je feitelijk erop wordt gewezen dat je niet in je Nederlanderschap investeert maar in Turks nationalisme. Bizar schouwspel gisteravond dat exact aangaf waar het probleem ligt.

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 9:48

en sommigen willen dat niet zien en houden de oogkleppen op

shrew
shrew29 apr. 2016 - 7:53

Ik zou me doodschamen als 65% van de Nederlanders op Wilders had gestemd. Kritiek Nederlanders en beledigingen van Wilders zou ik dan een logisch gevolg vinden. Het zou niet in me opkomen om te klagen over die beledigingen. Waarschijnlijk zou ik er aan meedoen. Net wat Ebru nu eigenlijk doet over haar mede Nederturken.

5 Reacties
Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan29 apr. 2016 - 8:49

Wacht even, kritiek op en beledigingen van Wilders moet nog worden uitgevonden? Ik dacht dat deze hele site daar min of meer haar bestaansrecht aan ontleende.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 10:05

64% is natuurlijk geen 100%. En zo lang de Wilderskiezers zich aan de regels van de rechtsstaat houden, maken ze gebruik van hun stemrecht, lijkt mij. Wat u en ik er van vinden is één. Maar hoe u en ik om moeten gaan met wat wij dan vrijheid noemen, dat is een heel andere kwestie: Beledigen is in feite niet toegestaan!

shrew
shrew29 apr. 2016 - 10:18

Beledigen is zeker wel toegestaan. Hoe kom je erbij. Nog nooit naar cabaret gekeken zeker. Dat het nog in een oude wet staat zal wel, maar er zijn wel meer dode wetten. Als er een verbod moet zijn op beledigen dan ben ik ook voor een verbod op je gekwetst voelen. En 64% dat is tweederde van de Turken die op Erdogan hebben gestemd. En mensen die op zulke figuren stemmen mogen best beledigd worden. Geen enkel medelijden mee, dat hebben ze over zichzelf afgeroepen. De andere Turken die niet op Erdogan hebben gestemd doen waarschijnlijk net zo hard mee in het kwetsen van die tweederde aan Turken, aangezien dat tegenstanders van Erdogan zijn. Dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 10:43

Sjefke; dan ben u nog makkelijker te beledigen dan Erdogan!

OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 8:21

@ shrew: [Beledigen is zeker wel toegestaan. Hoe kom je erbij. Nog nooit naar cabaret gekeken zeker. Dat het nog in een oude wet staat zal wel, maar er zijn wel meer dode wetten.] Totaal onjuist. Beledigen (met als bijzondere vormen smaad en laster) is een strafbaar feit. Lees eens de artikelen 261, 262, 266, 267 en 268 van het Wetboek van Strafrecht. Niets doods aan. Behalve in het geval van belediging van het openbaar gezag en een ambtenaar in functie wordt alleen op klacht vervolgd. Wel krijgen kunstenaars, cabaretiers, politici e.d. in de rechtspraak meer ruimte dan "gewone" stervelingen. Hoewel politici aan de andere kant ook weer een bijzondere verantwoordelijkheid hebben, gezien hun maatschappelijke functie.

Alleen feiten
Alleen feiten29 apr. 2016 - 7:50

Wat een schijnheilige reacties alweer. Schelden is niet de norm in Nederland, het is juist de norm dat je niet scheld. De Turkse normen verschillen hier niet van. In beide landen is dit zelfs vastgelegd in de wet. Degenen die schelden zijn juist niet geïntegreerd dus draai de zaken niet om a.u.b.

1 Reactie
Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 9:33

Wat heeft schelden er mee te maken? Wat schelden betreft zijn het toch vaak dezelfde die kk dit en kk dat zeggen.

Meta Foor
Meta Foor29 apr. 2016 - 7:47

.... en de ingetogenheid van onze Chinese medebrugers voelt als een zacht warm bad aan ! hoezeer hebben wij -als NL- niet die volksgroepen ongewaardeerd tijdens hun integratie proces. Dus vanaf hier met terugwerkende kracht: petje af !

2 Reacties
Achterberghen2
Achterberghen229 apr. 2016 - 8:47

Ik weet niet of dat allemaal zo positief is. Chinezen, weet ik uit eigen ervaring, integreren er velen helemaal niet of spreken de taal, maar ze zijn wel onzichtbaar en houden hun problemen binnen de gemeenschap. Je hebt er geen 'last' van. En dan vooral Chinezen die niet uit China komen maar uit Vietnam, Indonesië e.d. Hebben hier hun winkeltjes en zaakjes maar meestal niet gefinancierd door de bank maar door een rijke 'oom' die zijn fortuin in de heroïnehandel heeft vergaard en uitleent tegen een woekerrente. Daarom werken ze meestal ook zo hard. Dat geld MOET terug. Aan de andere kant maken daardoor weinig gebruik van sociale voorzieningen maar betalen naar verhouding ook maar weinig belasting. Groot zwart circuit.

Donostia2
Donostia229 apr. 2016 - 10:42

@Achterberghen. Voor een deel is Uw observatie terecht. Zeker de eerste generatie Chinezen integreerden niet. Maar hun kinderen wel, zij spreken vloeiend Nederlands, deden het bovenmatig goed in ons onderwijs, en dragen heel erg veel bij aan Nederland in hun werk als medisch specialisten, advocaten, wetenschappers en zakenmensen. Het enige wat hen onderscheidt van Nederlanders is dat men onze slachtoffer cultus weerzinwekkend vinden.

truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 7:44

En waarom noemen grote groepen Turken Erdogan HUN leider terwijl ze in Nederland geboren zijn. Als ik deze 4 ook zo hoor dan vraag ik mij af WIE er nu een WIJ ZIJ hebben instandgehouden. Een dictatot die de mensen rechten aan alle kanten vertrapt door moord op Koerden ( in eigen land en Syrie en Irak) en het gevangeN zetten van journalisten en schrijvers mag je beledigen tot op het bot, Turk of geen Turk!! Deze 4 waren tekenend!!

1 Reactie
Sardar2
Sardar229 apr. 2016 - 9:28

@ truusbeek, 29 april 2016 at 09:44 [En waarom noemen grote groepen Turken Erdogan HUN leider terwijl ze in Nederland geboren zijn.] Dat moet iets met ouderwetse ideologische banden te maken hebben. De Turken in NL worden niet getroffen door politieke besluiten van Erdogan, maar voelen zich versterkt door een sterke ideologische leider. En, ik vind, het niet zo zeer met Turkije maar met onze (EU) eigen gedoogpolitiek jegens Erdogan te maken heeft. Het samenwerken met Erdogan heeft hetzelfde effect op Turken als samenwerking met Saoedi-Arabië op grote delen van moslims!

Wesseling2
Wesseling229 apr. 2016 - 7:40

Tsja, als je een turks paspoort hebt, ben en blijf je een turk.

1 Reactie
Sardar2
Sardar229 apr. 2016 - 8:54

@ Wesseling, 29 april 2016 at 09:40 En als het een NL paspoort is? Of er ook een NL paspoort is? Ik weet niet waarom je je eigen paspoort vernedert door een andere paspoort meer laten wegen? Dat kan als jij de ander niet een van NLers ziet, ongeacht of die een tweede paspoort heeft of niet. In zachtste geval ben je tegen de mening van anderen en verbind er verdergaande consequenties dan voor jezelf zou je verwachten. Alsof als een turkse paspoort ingeleverd is ook de mening van de houder ingeleverd word!

Demotje
Demotje29 apr. 2016 - 7:15

Het zal wel iets te maken hebben met nog meer macht krijgen in de nederlandse samenleving. Misschien vinden ze 65% die ze op de vriend vanabu kunnen stemmen te laag.

4 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 8:12

Misschien wel. Wie zal het aantonen. U in ieder geval niet want dan deed u dat wel. Ook interessant: 64% kiezen voor Erdogan is 36% die niet voor Erdogan kiezen. En maar weinigen schijnen zich er om te bekreunen dat je zoiets van de buitenkant niet kunt zien en maken daarom van die 64% gewoon 100%.

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 8:20

En hoeveel procent is niet gaan stemmen? http://m.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/04/nergens-zoveel-steun-voor-erdogan-als-in-nederland Zijn dat allemaal Ebru's of werkt dat alleen maar zo bij een onwenselijk referendum?

dordtenaar2
dordtenaar229 apr. 2016 - 9:14

De opkomst van de Turken in Nederland was veel hoger dan de opkomst tijdens het referendum. http://www.parool.nl/buitenland/hoge-opkomst-turkse-nederlanders-bij-verkiezingen-turkije~a4171275/

ieieduhzet
ieieduhzet29 apr. 2016 - 10:20

De hoge opkomst van NLTurken is niet vreemd als je ze daar vijf(!) dagen de tijd voorgeeft. Sporthal huren, Turkse bewegwijzering en Turkse verkeersregelaars. Nog voordat ze in het stemhokje stappen is de (propaganda)toon al gezet.

omaoeverloos
omaoeverloos29 apr. 2016 - 6:55

- tegen vrijheid van meningsuiting ... check - verlinken van landgenoten ... check - slachtoffertje spelen ... check Prima geintegreerd!

9 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:58

Wel jammer dat dat dan allemaal weer niet voor deze Nederlandse jonge mensen (met een Turkse achtergrond) geldt......

omaoeverloos
omaoeverloos29 apr. 2016 - 8:04

Ja, jammer is dat. Het zou wellicht helpen als ze eens wat vaker "Daar moet een piemel in" zouden scanderen.

Dunya2
Dunya229 apr. 2016 - 8:30

- laag opgeleid .....check -- Probleemgezinnen...check - achterstandswijken.....check - uitkering of lage loon....check PVV-aanhangers!

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 apr. 2016 - 9:10

- seksistisch ... check

omaoeverloos
omaoeverloos29 apr. 2016 - 9:53

"PVV-aanhangers!" Of SP aanhangers natuurlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 apr. 2016 - 11:20

Voor kiezersprofielen (in 2012): zie http://www.volkskrant.nl/politiek/kiezersprofielen-vvd-is-een-mannenpartij-en-sp-kiezer-is-relatief-vaak-werkloos~a3308665/ Over de PVVV laten ze zich daar nog niet uit. Dat doet Synovate weer wel. Opleiding, het al dan niet werkeloos zijn en sekse zijn belangrijke onderscheidende factoren (zie kop).

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 apr. 2016 - 12:10

Pardon, V te veel.

Dunya2
Dunya229 apr. 2016 - 18:25

Ik heb het idee dat bij de SP veel idealisten bij zitten voor een betere wereld en het solidariteit aspect met kwetsbaren een belangrijke rol speelt. Daar zitten ook hoog opgeleide idealisten bij. Dit in tegenstelling tot de PVV; Die erg uitgaat van de individualisme: als ik er maar beter van word/niet op achter uit ga.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 apr. 2016 - 12:49

Voor een betere wereld zijn is zo'n dooddoener. Wie wil er een slechtere niemand toch? De SP heeft veel stemmers die een laag inkomen hebben, laag zijn opgeleid en werkeloos. Over hun idealisme is niet zoveel bekend. Daar doet Synnovate geen uitspraak over.

Ulltrafox
Ulltrafox29 apr. 2016 - 6:55

De multikul droom is met deze affaire wel aardig uiteengespat. In die zin, dat je niet alles wat vreemd is maar even kan mengen met de nedelandse cultuur. Met name Turkse mensen hebben tot in generaties moeite om zich van Turkije los te maken. Helaas is dit van 2 kanten en niet alleen door de Turkse overheid. Inmiddels zitten er hier bijna een miljoen en straks als ze vrij mogen reizen en in de EU zitten hebben we er nog meer problemen bij.

5 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 8:02

Als water niet met olie mengt, dan ligt het dus aan het water en aan de olie dat het niet een geheel wordt. Maar wat is het probleem dan, precies? Er zit dan toch weinig anders op dan accepteren dat water water blijft en olie olie.

Ulltrafox
Ulltrafox29 apr. 2016 - 8:12

@zandb Probleem is dat het nog heel lang gaat duren dat mensen inzien dat het niet lukt...

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan29 apr. 2016 - 8:22

Zoals Zandbak ook zegt, je moet geen olie in water smijten. Dat is vervuilend, lastig weer op te schonen en vrije vogels hebben er veel last van.

BassievonToor
BassievonToor29 apr. 2016 - 9:08

Er verdienen heel veel mensen heel veel geld aan het project 'multiculturele samenleving', zelfde geld voor de vluchtelingencrisis. Al die asieladvocaten, NGO's en vakantieparken die vol zitten met vluchtelingen zien hun inkomsten verdampen als de vluchtelingenstroom stopt.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 10:12

Sjefke; omdat u zo graag grappig wilt zijn, vergeef ik u dat u mijn woorden totaal verkeerd weergeeft.

7anpau1
7anpau129 apr. 2016 - 6:35

Als je je al gediscrimineerd voelt als iemand vraagt waar je vandaan komt, tja. Aan de ene kant lopen te verkondigen dat je ook Turk bent en daar trots op bent en aan de andere kant gepikeerd zijn als Pouw ze bijvoorbeeld vraagt wat ze van al die beledigingen en bedreigingen aan het adres van Ebru Umar door hele volkstammen andere Turken vinden of als ze als Neder-Turk worden aangeduid. Sorry, but you can not both have and eat your cake.

1 Reactie
GerritHoltland
GerritHoltland29 apr. 2016 - 18:18

Dat geldt dus ook voor Pauw en de vele PVV stemmers. Je kunt niet jarenlang mensen aanspreken op hun ethnische afkomst en dan verbaasd zijn dat ze zich met die afkomst identificeren.

jellevwal
jellevwal29 apr. 2016 - 6:26

Misschien kunnen Nederlanders van Turkse afkomst elkaar eens duidelijk gaan maken dat Erdogan niet hun president is. Misschien kunnen deze medelanders Nederlandse normen en waarden toepassen op het land waar ze nog bindingen mee hebben. Dat zou de acceptatie van hen zeer kunnen bevorderen. Tegelijk ben ik het er mee eens dat woorden als geitenneuker alleen averechts werken. Maar of nu geitenneuker voor Erdogan veel anders is dan de al jaren in gebruik zijnde term Pinokkio voor Rutte ?

richarrd
richarrd29 apr. 2016 - 6:07

Mensen die schelden, zijn vaak kwetsbare mensen, die dingen zeggen waar ze later spijt van hebben. Kwetsbare mensen, die vaak eenlingen zijn, moet je niet in de gevangenis gooien.

Blitskikker
Blitskikker29 apr. 2016 - 6:03

Tsja, als je achter Erdogan staat steek je zo'n grote middelvinger op naar onze normen en waarden dat je niet verbaasd moet zijn als je je hier niet meer zo welkom voelt.

7 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 8:06

Blits; als ik zo zou reageren als u doet, dan zou ik u en bv PVV-ers ook het gevoel moeten geven dat ze hier niet welkom zijn. Maar in een land waarin we te maken hebben met vrijheid maken we verschil tussen "kritiek op een mening die iemand er op na houdt" en "welkom zijn". Ik heb dus felle kritiek op uw mening dat mensen met bepaalde meningen niet welkom zijn in Nederland.

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan29 apr. 2016 - 8:27

Het gaat niet om meningen Zandbak, het gaat om normen en waarden. En die delen Turken niet met Nederlanders. Dus dat gaat niet samen. En dat blijkt. Waarvan andermaal akte door een stel aanstellerige Kwetsturken op VARA-tv.

Donostia2
Donostia229 apr. 2016 - 8:55

@Zandb Gevalletje splinter en balk. Ik adviseer U eens Uw eigen commentaren op PVV'ers na te lezen. U geeft wel degelijk mensen die achter de PVV staan de indruk dat zij niet welkom zijn in Nederland. U beschuldigt hen de democratische rechtstaat af te willen schaffen, zonder feitelijke aanleiding.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 10:53

Nee, Donostia; die vlieger gaat echt niet op. Ik benadruk elke keer dat Wilders en de mensen die hem kiezen niets in weg gelegd kan en mag worden. En dat hen, net als bv moslims of wie ook, de mogelijkheid toekomt om democratisch de rechtsstaat te veranderen. Ik vind bepaalde veranderingen bedreigingen en ik leg helder uit waarom ik dat vind: Ik vind het een bedreiging als je beweert dat je onze huidige democratische rechtsstaat wilt beschermen terwijl die huidige demoratische rechtsstaat het niet mogelijk maakt om het daarbijbehorende partijprogramma uit te voeren!

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 10:58

Sjefke; alleen al het FEIT dat u niet blijkt in te zien, dat normen en waarden IN FEITE niet meer zijn dan meningen, maakt dat uw reactie alleen daarom al niet zo slim is. Als u dan ook meent u te mogen veroorloven dat u mensen beledigt, beoordeel ik dat als dubbel sneu.

Albert Einstein
Albert Einstein29 apr. 2016 - 12:21

Zandb, 29 april 2016 at 12:53 Het "dilemma" van het beschermen van de democratische rechtsstaat zit helemaal tussen uw oren. Voor een mens met gezond verstand bestaat dat dilemma niet, en kan er lustig op los beschermd worden!

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan29 apr. 2016 - 21:26

Ach ja, even vergeten Zandbak, dat dood paard van het moreel relativisme wordt hier nog steeds gemept: normen en waarden zijn ook maar meningen. Hahaha godsamme...

msj_meijerink
msj_meijerink29 apr. 2016 - 5:56

Och nee, zij ook al!

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 5:49

Gedemoniseerd is denk ik niet wat hier speelt, wel dat deze hoogopgeleide Turkse jongeren zich niet gelijkwaardig behandeld voelen. Geen respect voelen voor hun eigen achtergrond en trotse cultuur. Ze hebben andere normen en waarden, ze tolereren de Nederlandse gebruiken maar in hun hart zijn ze Turk en houden ze van de kracht van Erdogan. De reactie hierop is steeds 'jullie zijn dom, jullie moeten beter onderwijs, jullie moeten veranderen, jullie moeten assimileren, jullie moeten worden als wij'. Het punt is nu juist dat deze mensen helemaal niet dom zijn, goed onderwijs hebben gehad, niet willen veranderen, niet willen assimileren, niet willen worden als de softe femine hollanders. Het is alleen maar 'jullie moeten', waar is het deel van 'wij gaan'? De vraag is hoe hier mee om te gaan: in andere draadjes lees ik dat gedwongen assimilatie de enige weg is, anders moeten ze maar oprotten. Als ik dan voorzichtig opper dat dit toch echt mensen met een Nederlands paspoort zijn die niet weg gaan, dat deze mensen juist trots zijn op hun Turk zijn en willen dat wij ook veranderen is de wereld te klein. Het is geen 'wens' van mij, meer een constatering. Als je deze steeds groter wordende groep religieus conservatieven wilt insluiten dan kan je niet volstaan met het opdringen van het eigen gelijk. Dan wordt de kloof alleen maar groter, zie ook de felle reacties hier van de allochtone reaguurders.

4 Reacties
truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 7:48

Dus maar geen kritiek meer uiten over de dictator Erdogan, dacht het niet!

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 7:55

De vraag is, wie heeft er belang bij dat deze kloof gedicht wordt? Als deze Turken zo graag in Nederland willen blijven en toch hun Turkse normen en waarden willen behouden, zullen zij de kloof moeten dichten. Anders blijven ze onder aan de maatschappij bungelen...Hoe zou het trouwens gaan als ik naar Turkije verhuis en mijn Nederlandse normen en waarden wil behouden? Zullen zij daar ook zo tolerant zijn of zullen ze zeggen, je past je maar aan anders is daar het gat van de deur?

peterh2
peterh229 apr. 2016 - 8:48

[Hoe zou het trouwens gaan als ik naar Turkije verhuis en mijn Nederlandse normen en waarden wil behouden?] Ben je een eenling dan moet je assimileren om te kunnen functioneren, ben je met enkelen dan kan je gezellig samen klaverjassen en maar pas je je verder aan. Ontstaat er een grote Nederlandse groep van honderdduizenden die in grote steden van Turkije de meerderheid heeft dan gaan ook 'wij' daar de boel veranderen. Dan 'dwingen' de Nederlanders ook hun eigen 'superieure' normen en waarden op aan de omgeving. Dat zal niet zo heel anders gaan...

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 11:04

@peterh Droom maar lekker verder, dat wordt in een land als Turkije echt niet geaccepteerd. Zelfs de oorspronkelijke christelijke bevolking mag daar geen kerken bouwen, maar ik zou het met mijn Nederlandse gemeenschap wel mogen?

Flipje Tiel
Flipje Tiel29 apr. 2016 - 5:33

Je wordt natuurlijk nooit een machtig Herrenvolk geleidt door een onkwetsbare oppersnor als je iedere gelegenheid aangrijpt om zielig slachtoffer te spelen.

6 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:16

Flipje: Ik parafraseer Christus aan het kruis: "Vader vergeef het hem; hij weet niet wat hij zegt!"

Flipje Tiel
Flipje Tiel29 apr. 2016 - 7:30

Laat jouw "vader" maar die journalisten vergeven die hij zo graag in de gevangenis gooit!

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 7:56

@Zandb Je hoeft niet overal op te reageren..zeker aangezien je zelden wat te melden hebt.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 8:07

Beter lezen, Flip!

Sjefke_Erdogan
Sjefke_Erdogan29 apr. 2016 - 8:32

Altijd grappig om lui te zien die denken dat ze Jezus zijn. Nog even een Napoleon erbij, een oud-majoor, een trouwlustige bejaarde in een nachtpon en een compulsief masturberende man met een trechter op zijn hoofd en we zijn helemaal compleet.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 11:01

U hoeft niet zo pijnlijk duidelijk te laten blijken dat u niet weet wat "parafraseren" betekent. Dubbel sneu, omdat die beledigingen dan zo verkeerd terechtkomen....

Kurtz
Kurtz29 apr. 2016 - 4:30

Wat vervelend voor ze dat ze zich gedemoniseerd voelen. Ze voelen zich nu net als de rest van Nederland.

2 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:19

U voelt zich gedemoniseerd en meent ook voor mij te mogen spreken als lid van "de rest van Nederland". Interessant. En wat brengt u daartoe?

Common Sense
Common Sense29 apr. 2016 - 8:38

Zandb, dorpsgekken zal je altijd houden.

slopsma
slopsma29 apr. 2016 - 4:26

toch mooi om te zien hoe ze weer de slachtofferrol induiken!

1 Reactie
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:23

....hoe ze weer..... Uw formulering doet vermoeden dat u deze mensen daar al vaker op betrapte. Is het niet eerder zo dat u "weer" een groep mensen op de enorme hoop vooroordelen, die u bij diverse gelegenheden dat het om "ze" gaat al verzameld heeft, gooit?

Van der Wal
Van der Wal29 apr. 2016 - 4:25

Fan zijn van een demoon en het dan gek vinden dat mensen je ook een demoon vinden.

5 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:29

Heel vreemd: Ik ben fan van Ronaldo maar er is niemand die in mij een geniale voetballer ziet. Een beetje flauwe opmerking, maar ik hoop wel, dat u wilt zeggen, dat als je duidelijk fan bent van een demon, dat je dan kritiek kunt verwachten. U bent het hoop ik ook wel met me eens, dat "de Turken" wel erg gemakkelijk, als kritiekloos fan van Erdogan, daarop afgerekend worden.

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 7:59

@Zandb Wat een hypocriete opmerking, u demoniseert iedereen die het niet met u eens is als Wilders aanhanger. Maar iemand die een daadwerkelijke dictator aanhangt die mag daar niet op worden aangesproken.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten29 apr. 2016 - 9:40

''u demoniseert iedereen die het niet met u eens is als Wilders aanhanger. '' Dat is de enige manier voor Zandbergen om een discussie aan te gaan, want van zijn argumenten moet hij het niet hebben.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 11:12

Neill; ik weet niet wat u onder demoniseren verstaat. In mijn opvatting laat ik zien, dat een stem op de PVV een stem tegen de huidige democratische rechtsstaat is. Omdat het binnen onze huidige democratische rechtsstaat niet mogelijk is dat wat de PVV wil, verwezenlijkt wordt. Terwijl ik het ergste nog vind, dat de PVV beweert nota bene onze democratische rechtsstaat te verdedigen. Waarom die analyse niet klopt, hoor ik graag van u. (Ik zou dat ook al tijden graag van Heupscheuten horen maar die doet niet anders dan proberen er zich aan alle kanten onderuit te wurmen; voornamelijk door op de persoon te spelen, helaas. Maar zo is het nu eenmaal gesteld met bepaalde figuren.)

Neill Page
Neill Page29 apr. 2016 - 11:36

@Zandb Nogmaals, u maakt iedereen die het niet met u eens is uit voor PVVer (ook als ze daar niet op gestemd hebben). Maar een Nederturk die een daadwerkelijke dictator aanhangt die mag daar niet op worden aangesproken. Dat is hypocriet, kunt u wel weer met drogredeneringen aankomen maar het blijft hypocriet/

[verwijderd]
[verwijderd]29 apr. 2016 - 2:29

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:34

Tja; een logische redenering waarvan het voor mij dan toch maar de vraag is, voor wie die dan precies opgaat. Verder is kritiek iets anders dan demoniseren. Dat klopt. Maar "de Turken" worden wel heel massaal afgerekend op hoe Erdogan zich gedraagt.

Jhonathan
Jhonathan29 apr. 2016 - 7:54

@ Zandb 29 april 2016 at 09:34, "Maar “de Turken” worden wel heel massaal afgerekend op hoe Erdogan zich gedraagt." - Maar er wordt door "de Turken" dan ook massaal op Erdogan gestemd.

PieterPan3
PieterPan329 apr. 2016 - 8:11

"Maar “de Turken” worden wel heel massaal afgerekend op hoe Erdogan zich gedraagt." Nee, "de Turken" worden er massaal op afgerekend dat ze op deze man gestemd hebben, hem als hun leider zien, ook al zijn ze hier in Nederland geboren, en massaal zijn beleid goedkeuren.

Nick Ros
Nick Ros29 apr. 2016 - 8:33

Dat ze Erdogan zo verheerlijken is ook nogal behoorlijk overdreven. Erdogan is ook maar een mens die morgen dood kan zijn.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 11:18

Jhonathan en Pieter Pan; u realiseert zich niet dat "massaal Turken" afrekenen op in de praktijk betekent dat je alle Turken afrekent op...... Als u weet wie precies op Erdogan gestemd heeft en wie hem in alles volgt, dan kunt u die mensen daarop afrekenen. Dat kunt u niet, neem ik aan en dus moet u duidelijker omschrijven.

malou3
malou329 apr. 2016 - 2:08

Elkaar veroordelen is helemaal niets waard. Laat staan 'vooroordelen' hebben... Het is verspilde tijd.

1 Reactie
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:35

Helaas niet voor de mensen die er kwade bedoelingen hebben.....

Nick Ros
Nick Ros28 apr. 2016 - 23:32

Ze blijven gewoon plakken in de slachtofferrol met hun Calimero gedrag. In de tijd van mijn ouders (1910-1980) had je dat gedrag ook op het platte land. Ze bleven maar rondtollen in de wereld van meneer Pastoor en de Dominee. Ze spraken een dialect en bleven maar zeuren over die westerlingen met hun snelle babbel. Ze voelden zich niet gelijkwaardig. Nu 40 jaar later zijn er -2- nieuwe generaties en dat gevoel van denominatie ofwel het gevoel van wij zijn de onderliggende partij is voor een zeer groot deel volledig verdwenen, dankzij o.a. de Nederlandse TV en radio, NL-dagbladen en NL-onderwijs. Dat ze Erdogan zo verheerlijken is ook nogal behoorlijk overdreven. Erdogan is ook maar een mens die morgen dood kan zijn. Het kunstmatig beledigen van Erdogan gaat ook te ver en krijgt veel teveel aandacht. Bij Duitse bedrijven in het Roergebied werken veel Turken. De in DE-geboren Turken (1970-2016) hebben veel meer het gevoel van wij zijn Duitsers, die wel eens naar Turkije op vakantie gaan, maar wij moeten het in Duitsland gaan maken. Daar ligt ons werk, studie en de toekomst. Een totaal andere benadering van deze groep met NL. De enige verklaring en verschil tussen DE en NL = het Hartz-concept, dat dwingt tot werk, scholing en de DE-taal te beheersen voor de kinderen uit de generatie 1970-2016. Start Hartz-concept was 2003.

clara51
clara5128 apr. 2016 - 23:06

Heb ik dezelfde uitzending gezien als Joop? Ik krijg het gevoel van niet. Wie per se 'Turkse' Nederlanders wilde zien bij Pauw aan tafel, zal het wel eens zijn met de begeleidende tekst van Joop hierboven. Maar deze Nederlandse jongeren met een Turkse achtergrond waren juist gekomen omdat ze het zat zijn om tot in lengte van dagen als 'Turkse' Nederlanders te worden gezien en behandeld. Maar tegelijkertijd wel respect vragen voor hun Turkse achtergrond. Als je met die bril op naar ze keek en luisterde, kon ik me goed verplaatsen in wat ze wilden zeggen. Integreren is nooit eenrichtingverkeer. Het moet van twee kanten komen en werkt precies zoals invoegen op de snelweg. Als iemand zich prima aan de verkeersregels houdt, netjes vaart maakt, maar van de andere weggebruikers geen ruimte krijgt om in te voegen, belandt hij aan het einde van de invoegstrook onherroepelijk in de berm, of dondert van het talud. Maar zoals een van deze prima geïntegreerde jongeren zelf zei: het gaat in Nederland tegenwoordig allang niet meer om integreren. Het is intussen volkomen eenrichtingverkeer geworden. Aanpassen, assimileren, en verder je mond houden. Ik zou daar eerlijk gezegd ook voor passen.

10 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas29 apr. 2016 - 6:09

Ik zag het zelfde als jij. Of nam in ieder geval het zelfde waar. Ik begreep de gasten van Pauw maar al te goed. Jezelf even verplaatsen in hun kant van het verhaal doet wonderen.

Van der Wal
Van der Wal29 apr. 2016 - 6:40

Emigreren is assimileren. Of ruzie met de locals. Of je afzijdig houden en weer terug naar het vaderland tegen de tijd dat je met pensioen bent, en dan is het geen emigreren maar expatten. Of net zolang locals uitmoorden totdat jij de norm bent (Amerika, Australie). Andere smaken zijn er niet als je een groepsdier bent. Mensen hebben de mogelijkheid om zelf nieuwe soorten groepen te maken naast die van de bloedband, maar het moeten groepen zijn.

brambo2
brambo229 apr. 2016 - 7:26

Misschien had Pauw er beter aan gedaan om net als Powned tv een uurtje voor zijn uitzending vanaf Schiphol er een paar Turkse Koerden bij te zetten. Dit was weer een typisch rondje Pauwiaans zelfbeklag.

truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 8:02

Met complimenten van Erdogan. Erdogan zou mogen willen dat alle westeuropeanen zo dachten als u had hij als dictator totaal geen probleem.

truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 8:07

Kijk als jonge Turken van 3e generatie Erdogan als HUN leider neerzetten dan kun je kritiek verwachten en dan mag in de kritiek ook iets te beluistern zijn van of zij wel Nederlanders zijn. Als je dan aan die tafel als demoniseren noemt dan ben je zeer zeker met de daar zitten inteligentie totaal van het paadje en als u dat niet wilt zien dan is dat aan u,maar ik noem het oprispingen van een verkrampte persoonlijk ideologie.

clara51
clara5129 apr. 2016 - 9:15

@Van der Wal ["Emigreren is assimileren."] Dan mis je dus het punt. Deze jongeren zijn gewoon in Nederland geboren.

Andreas Cappen
Andreas Cappen29 apr. 2016 - 10:12

Dan mis je dus het punt. Deze jongeren zijn gewoon in Nederland geboren. >> Maar dan is het toch raar dat ze als een blind paard achter Erdogan aanlopen, ze nog steeds een Turks paspoort hebben, Turkse namen hebben en hun sociale leven zich uitsluitend rond Turken plaatsvindt? Allerlei zaken die niet erg bijdragen aan een goede integratie.

Van der Wal
Van der Wal29 apr. 2016 - 15:08

Nou en? Het gaat erom waar ze zelf voor kiezen, en dat is Turk zijn, met als bonus de kans om ook van het Nederlandse walletje te kunnen eten. Als alle naar Australie geemigreerde Nederlanders zich hardstukke druk over Rutte en Samson zouden maken zou je ook denken dat zij achterlijk zijn. Ze wonen daar, ze zijn Australier geworden. Waar bemoeien ze zich mee? Maar voor naar Nederland geemigreerde Turken zou het normaal zijn?

clara51
clara5130 apr. 2016 - 14:36

@Andreas Cappen Met dat ze gewoon in Nederland geboren zijn bedoel ik dat ze gewoon Nederlanders zijn. En dat je van hen niet ineens vreemdelingen moet maken, omdat hun mening jou niet bevalt. ["Maar dan is het toch raar dat ze als een blind paard achter Erdogan aanlopen, ze nog steeds een Turks paspoort hebben, Turkse namen hebben en hun sociale leven zich uitsluitend rond Turken plaatsvindt?"] Ik heb ze geen moment als een blind paard achter Erdogan zien aanlopen; ze legden met argumenten uit waarom het beledigen van Erdogan bij hen verkeerd viel. Of ze een Turks paspoort hebben kwam niet aan de orde in de uitzending, dus hoe weet je dat zo zeker? Ik begrijp verder dat als je in Nederland woont, je van jou Jan, Piet of Klaas moet heten (doe niet zo achterlijk) en waarom jij zeker weet "dat hun sociale leven zich uitsluitend rond Turken plaatsvindt" ga je vast nog uitleggen. ["Allerlei zaken die niet erg bijdragen aan een goede integratie."] Ik weet werkelijk niet waar jij last van hebt. Als deze Nederlandse jongeren niet geïntegreerd zijn volgens jou, dan moet je maar eens uitleggen wat jij dan wel onder goede integratie verstaat.

clara51
clara5130 apr. 2016 - 15:13

@Van der Wal ["Nou en? Het gaat erom waar ze zelf voor kiezen, en dat is Turk zijn, met als bonus de kans om ook van het Nederlandse walletje te kunnen eten."] Waar heb jij uit opgemaakt dat ze ervoor kiezen "Turk te zijn"? Ze legden allemaal omstandig uit dat ze gewoon Nederlander zijn. Je schijnt bovendien te vergeten dat deze jongeren op uitnodiging van Pauw naar de studio kwamen. Ze vertegenwoordigden niemand en gaven op uitnodiging en op eigen titel hun mening. Ik vond dat tamelijk moedig, omdat ze op hun vingers konden natellen dat ze als Nederlanders door types als jij onmiddellijk in de "Turkse" hoek gezet zouden worden. En dan hou jij het nog netjes. Op twitter kregen ze 1000x te horen dat ze maar moesten oprotten naar hun eigen land. Maar daar zijn ze al. ["Als alle naar Australie geemigreerde Nederlanders zich hardstukke druk over Rutte en Samson zouden maken zou je ook denken dat zij achterlijk zijn. Ze wonen daar, ze zijn Australier geworden. Waar bemoeien ze zich mee? Maar voor naar Nederland geemigreerde Turken zou het normaal zijn?"] Je kunt deze vergelijking pas maken als in Australië op landelijke schaal grote ophef ontstaat over belediging van het Nederlandse staatshoofd door een Nederlandse Australiër en die Nederlandse Australiër, op bezoek in Nederland, door de Nederlandse overheid wordt opgepakt. Als dan de Australische omroepen Nederlandse Australiërs gaan uitnodigen in hun talkshows, en naar hun mening vragen, dan zul je zien dat er zowel Nederlandse Australiërs zijn die hun land van herkomst verdedigen, als Nederlandse Australiërs die vinden dat Nederland dit niet kan maken. Precies zoals hier nu gebeurt. Waarbij aangetekend moet worden, dat de kans dat dit gebeurt heel klein is. Australiërs ervaren geïmmigreerde Nederlanders bovendien niet als bedreiging. Of heb je nog niet door dat programma's als Pauw deze jongeren alleen uitnodigen omdat velen in de Nederlandse samenleving islamieten steeds meer als een bedreiging zien? Ik krijg steeds sterker de indruk dat de ophef over Umar niet over Erdogan gaat, maar gebruikt wordt om de polarisatie in Nederland te voeden. En dat jij daar maar al te graag aan meedoet.

ArjanBrockman
ArjanBrockman28 apr. 2016 - 22:32

Gedemoniseerd door wie? Door de linkse media die het normaal altijd voor allochtonen opneemt? Hou op met zeuren en kijk eens in de spiegel.

1 Reactie
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:41

Nee. Ze worden natuurlijk niet gedemoniseerd door mensen die het voor hun opnemen. Dat lijkt me wel duidelijk. En verder moet me van het hart, dat als ik vind dat u in de spiegel moet kijken, dat het daar wel niet zo anders van zal worden. Misschien is dat - als u vindt dat in de spiegel moeten kijken ook wel het geval -. Dus: Hou op met zeuren.

pietdezwart
pietdezwart28 apr. 2016 - 22:13

Het gaat er niet om of je assimileert, het gaat erom of je de Nederlandse normen en waarden onderschrijft en de manier waarop deze Turken draaien en zich slachtoffer voelen onderschrijven ze dit duidelijk niet.

24 Reacties
Donostia2
Donostia228 apr. 2016 - 22:55

Ik zag het net. Ik volgde de tweede kamer, waar de heer Kuzu alsnog de Nederlandse samenleving aanklaagde voor het nemen van maatregelen tegen Islamitisch geweld.. Maar goed, deze jonge high potentials. Wat een gejammer, welk een slachtoffer macht.. Mijn conclusie: we hebben een enorm probleem. de vijfde colonne bestaat ook uit schijnbaar zeer goed meedraaiende Nederlanders die eigenlijk geen Nederlander willen zijn. Zelfs deze jonge mensen, die werkelijk alle kansen hebben gekregen, voelen zich in eerste instantie Turk. En draaien zich in allerlei bochten over het gedrag van andere Nederlandse Turken. Ik voorzie een aantal optie's, waaronder een "balkanisering" van Nederland.

clara51
clara5128 apr. 2016 - 23:24

@pietdezwart ["Het gaat er niet om of je assimileert, het gaat erom of je de Nederlandse normen en waarden onderschrijft"] Waar heb jij uit opgemaakt dat deze jonge Nederlandse gasten van Pauw de Nederlandse normen en waarden niet zouden onderschrijven? Ik heb dat nergens uit kunnen opmaken. Integendeel, zelfs. Ik zou willen dat alle Nederlandse jongeren zo coöperatief en zich bewust van hun positie waren. Dus wat wil je nou eigenlijk? En belangrijker: wat zijn die zogenaamde 'Nederlandse normen en waarden' volgens jou precies? Dode varkens in een boom hangen als je het ergens niet mee eens bent? Omdat dat zogenaamd typisch 'Brabants' zou zijn? En is wat jij van medeburgers eist niet gewoon assimilatie? Dus je gedragen zoals 'de Nederlander' (wie dat ook mag zijn) zich gedraagt en verder je mond houden. ["en de manier waarop deze Turken draaien en zich slachtoffer voelen onderschrijven ze dit duidelijk niet."] Ik begrijp deze beetje kromme zin niet. Leg eens uit, als je wilt?

DaanOuwens
DaanOuwens29 apr. 2016 - 3:14

@ pietdezwart Je schrijft. het gaat erom of je de Nederlandse normen en waarden onderschrijft Uit het programma blijkt dat deze jongeren zich hier niet thuis voelen. Er blijkt helemaal niet uit dat zij de normen en waarden niet onderschrijven. Dat kan ook niet omdat niet iedere nederlander dezelfde set normen en waarden heeft. Iedere nederlander moet zich aan de wet houden. En uit dit gesprek blijkt helemaal niet dat zij zich niet aan de wet houden.

MOID71
MOID7129 apr. 2016 - 4:42

Als je schelden en zoeken naar waar je je geslachtorgaan stopt en het uitmaken van hele bevolkingsgroepen voor NSBers bombardeert tot Nederlandse normen, dan zeker niet nee.

rbakels
rbakels29 apr. 2016 - 5:07

Onzin. Ook de Turken onderschrijven de vrijheid van meningsuiting (o.a. doordat ook Turkije lid is van de Raad van Europa, de organisatie achter het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, uit 1950). De vrijheid van meningsuiting is echter niet absoluut. Als je "klootzak" zegt tegen een politieagent word je meteen gearresteerd. Tegen belediging van gezagsdragers wordt keihard opgetreden! Zero tolerance! Maar als Erdogan klaagt dat hij zich beledigd voelt dan krijgt hij het bittere verwijt dat hij niets snapt van onze Hollandse waarden. Schei toch uit.

Mark Gh
Mark Gh29 apr. 2016 - 5:42

Frits, het feit dat ze een verdrag hebben getekend wil nog niet zeggen dat ze de inhoud ervan ook in de praktijk brengen. Dat is een fout die je geregeld maakt.

Jhonathan
Jhonathan29 apr. 2016 - 6:40

@ Frits Jansen 29 april 2016 at 07:07, "Tegen belediging van gezagsdragers wordt keihard opgetreden! Zero tolerance! Maar als Erdogan klaagt dat hij zich beledigd voelt dan krijgt hij het bittere verwijt dat hij niets snapt van onze Hollandse waarden." - Ik wist niet dat Erdogan een Nederlandse gezichtsdrager in Nederland is. Kortom: U schrijft zelf onzin. -

Piet de Geus
Piet de Geus29 apr. 2016 - 6:46

"Ook de Turken onderschrijven de vrijheid van meningsuiting (o.a. doordat ook Turkije lid is van de Raad van Europa, de organisatie achter het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, uit 1950)." En daar houdt Turkije zich keurig aan door journalisten te arresteren en de hele pers gelijk te schakelen? Of is dat nu juist een argument om te zeggen dat er van daadwerkelijke toenadering tot de EU de komende decennia waarschijnlijk net zo weinig komt als in de afgelopen decennia?

Van der Wal
Van der Wal29 apr. 2016 - 6:50

Zo moeilijk is het toch niet? Ze voelen zich Turk, en vinden dat dat gerespecteerd moet worden. Terwijl elke Nederlander weet dat je je voor laten staan op je afkomst not done is. Er zijn hele kuddes Nederlanders wier voorouders uit een land als Duitsland, Belgie of Frankrijk kwamen. Die mensen zijn nu allemaal Nederlanders omdat hun voorouders dat werden. Assimilatie, zo goed gelukt dat niemand het verschil meer ziet. Niemand hoeft namelijk te komen, en we smeken niet of je komt. Inschikken doe je pas als jij een probleem hebt, maar in Nederland is geen gebrek aan mensen, en dus zullen degenen die er later bijkomen hun best moeten doen, en de mensen die er al zijn niet. In echte immigratielanden werkt dat anders, dus zal je daar naar toe moeten als je integratie wilt.

7anpau1
7anpau129 apr. 2016 - 6:53

Mwoah, dat voortdurende klagen en het zich wentelen in slachtofferschap delen ze dan weer met de gemiddelde PVV-er. Bovendien mag je best fan zijn van Erdogan of trots zijn op Turkije. Wat ik niet begrijp is dat je het gedoogd of zelfs verdedigd dat Turkije zich actief bemoeit met Nederlanders - omdat die toevallig Turkse roots hebben - en deze mensen bijvoorbeeld oproept om aangifte te doen in Nederland over gebeurtenissen in Nederland tegen Nederlandse journalisten of caberetiers. Of dat je het accepteert dat de Turkse regering de Wbp schendt om Nederlanders, die toevallig Turkse roots hebben, oproept om op de AK partij te stemmen. Je maakt je wel vreselijk druk over Nederlanders die jou maar als Turk blijven aanspreken, maar als de Turkse overheid dat doet is het okay? Natuurlijk weten we niet helemaal zeker hoe deze jongeren op deze vragen zouden reageren, aangezien Pouw maar over de kwestie Ebru umar bleef zeuren.

MarinusCalamari
MarinusCalamari29 apr. 2016 - 7:22

@Frits Janssen Wat vooral onzinnig is, is uw idee dat een ambtenaar in functie hetzelfde is als een buitenlands staatshoofd. En zoals ons opperlachebekje al zei: mij mogen ze ook beledigen, dus waarom zou Erdie dan gespaard moeten blijven? Als Erdogansje ook boetes wil uitdelen als hij op zijn piemeltje wordt getrapt dan staat hem vrij om naar Nederland te komen en te proberen de politieacademie af te ronden. Al weet ik niet zeker of autoritaire machtswellustelingen door de selectieprocedure komen.

PieterPan3
PieterPan329 apr. 2016 - 7:36

@Frits "Onzin. Ook de Turken onderschrijven de vrijheid van meningsuiting (o.a. doordat ook Turkije lid is van de Raad van Europa, de organisatie achter het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, uit 1950). De vrijheid van meningsuiting is echter niet absoluut." En de Turken hebben in 1990 ook de verklaring van Cairo ondertekend, waardoor alle rechten van de mens ondergeschikt zijn gemaakt aan de koran, hadith en sharia.

Jhonathan
Jhonathan29 apr. 2016 - 7:52

In mijn reactie van 08:40, moet 'gezichtsdrager', uiteraard 'gezagsdrager' zijn

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:56

Donostia: U hebt gewoon besloten dat alle Nederlandse Turken (moslims!) een vijfde colonne vormen. En alles wat u ziet en hoort bekijkt vanuit dat perspectief. Als de heer Kuzu de Nederlandse samenleving aanklaagt voor het nemen van maatregelen tegen islamitisch geweld, dan onderschrijft de formulering die u kiest bovenstaande stelling. Ik weet niet wat Kuz precies gezegd heeft maar het is natuurlijk zinloos om rechtmatige maatregelen tegen concreet (islamitisch) geweld aan te klagen. Gelukkig ziet u ook nog andere opties dan "een" balkanisering van Nederland.

truusbeek2
truusbeek229 apr. 2016 - 7:59

Frits Jansen Heb je net het propaganda blaadje van Diyanet is huis gekregen? onderschrijbven ja maar dan wel de koerden binnen en buiten hun grenzen vermoorden (5500 minimaal afgelopen jaar **) en wat dacht u van alle journalisten die gevangen zitten. Trouwesn hoe staat het met godsdienstvrijheid in Turkije. Het schijnbt daar vrij moeilijk te zijn om een kerk te stichten laat staan een gebouw als kerk te bouwen!! een handtekening is gauw gezet maar je aan je regels houden dat is iets anders

Molly Sweet2
Molly Sweet229 apr. 2016 - 8:42

@clara: 'Waar heb jij uit opgemaakt dat deze jonge Nederlandse gasten van Pauw de Nederlandse normen en waarden niet zouden onderschrijven?' Ik haalde dat vooral uit hun overduidelijke niet-begrijpen waarom vrijheid van meningsuiting zo verrekte belangrijk is. 'Wanneer zijn we nou geïntegreerd?' vroeg een van die knullen. Het antwoord daarop is, wat mij betreft: als je begrijpt dat je af en toe gekwetst kunt worden en dat dat minder belangrijk is dan het grotere goed van vrijheid van meningsuiting. Zolang je dat niet begrijpt en alleen maar struikelt over je eigen gevoelens, en alsmaar niet inziet hoe belangrijk het is dat wij onze monden mogen opentrekken en mogen zeggen wat we willen - dat DAT dus veel belangrijker is dan persoonlijke gevoelens - ben je wat mij betreft niet geïntegreerd. Dan snap je de kern van onze samenleving niet. Een jurist legde het hier laatst nog uit: democratie is onmogelijk zonder vrijheid van meningsuiting. Als je die kern dus niet snapt, snap je de kern van democratie ook niet. Dus ben je niet geïntegreerd. Zo simpel vind ik het.

Paul250371
Paul25037129 apr. 2016 - 9:20

Het gaat ook niet om onderschrijven van de Nederlandse waarden, want die zijn niet eenduidig. Jouw waarden zijn bijvoorbeeld niet de mijne. Het gaat er om dat iedereen zich aan de wet houdt, of ze dan Erdogan wel of niet als leider zien doet niet ter zake, daar zijn wij een vrij land voor.

clara51
clara5129 apr. 2016 - 9:25

@Mark GH ["Frits, het feit dat ze een verdrag hebben getekend wil nog niet zeggen dat ze de inhoud ervan ook in de praktijk brengen. Dat is een fout die je geregeld maakt."] Volgens mij bedoelt Frits Janssen steeds te zeggen dat de Turkse overheid zich dus te houden heeft (en gehouden moet worden) aan rechten die ze zelf hebben onderschreven.

ieieduhzet
ieieduhzet29 apr. 2016 - 10:54

Ik zie nog niemand reageren op het feit dat er drie verschillende versies zijn vd toespraak van Erdogan in DL, waarbij de NL'se versie het meest negatief was. (hand in eigen boezem!) Verder: voorval blonde highlights & achtergrond (te vertalen als vooroordelen): die jongeman viel (aanvankelijk) niet op vanwege die haarkleur en zijn perfecte accent. Maar zodra er meer bekend is (geboorteplaats ouders, uiterlijk, maar óók bij naam -met opvallend veel "uu's"- of de tongval gebeurt dat) dan gaan er al héél snel heel veel primitieve radertjes draaien om iemand 'te plaatsen' (>>in een hokje). Wat overigens aan beide kanten gebeurt: O, zij/hij zal wel (onderdrukte/onderdrukkende) moslim zijn / (te) weinig geïntegreerd en O, zie je wel, die vragen/opmerkingen zijn er om mij te beledigen.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 11:28

Blijf ik, Molly Sweet, zitten met de simpele constatering dat zelf de vrijheid van meningsuiting aan grenzen gebonden is. En dat er ook uitdrukkelijk bepaald is dat we niemand beledigen. En dat niet alle mensen gelijk zijn..... Ik wil er met u in meegaan dat mensen die blijven steken in hun privé-gekwetstheid en daardoor het grotere verband niet meer zien, tonen niet te begrijpen wat voor groot en belangrijk goed de vrijheid van meningsuiting is. Maar om dat dan als "mate van geïntegreerd zijn" te beschouwen, dat gaat mij te ver: Heel veel rasechte autochtone niet hoevende te integreren Nederlanders, bezondigen zich er ook aan! Als we dan ook moeten concluderen dat die niet geïntegreerd zijn......

PieterPan3
PieterPan329 apr. 2016 - 15:02

@Clara "Volgens mij bedoelt Frits Janssen steeds te zeggen dat de Turkse overheid zich dus te houden heeft (en gehouden moet worden) aan rechten die ze zelf hebben onderschreven." U leeft in een papieren wereld. Erdogan heeft het volgende gezegde over democratie: "democratie is als een trein waar je instapt, totdat je je doel bereikt hebt." Zo ook doet hij hetzelfde met ondertekende verdragen, die hij waarschijnlijk niet eens zelf heeft ondertekent, maar 1 van zijn voorgangers. Wilt u naar Ankara reizen om hem met wat letters op papier om de oren te slaan? Hoe gaat u deze man dwingen om verdragen na te leven? De NATO er op af sturen? Een beroep doen op zijn eergevoel? Bovendien heeft hij ook de verklaring van Cairo ondertekent en ik vermoed zo maar dat hij deze verklaring belangrijker vindt dan de UVRM. Het is toch wel duidelijk inmiddels dat deze man hele andere doelen en belangen heeft dan die paar verdragen waar u maar op blijft hameren.

Molly Sweet2
Molly Sweet229 apr. 2016 - 17:33

@zandb: 'En dat er ook uitdrukkelijk bepaald is dat we niemand beledigen.' Vertel mij eens hoe dat uitdrukkelijk is bepaald? Want voor zover ik weet hebben wij geen wet die beledigen verbiedt - het is namelijk volstrekt onuitvoerbaar. Ik zou jou kunnen beledigen zonder het te bedoelen en dus zonder het door te hebben, en dan toch gestraft worden... Is maar een simpel voorbeeldje. Het zou ook kunnen dat jij lange tenen hebt en je om niks beledigd voelt. Kun je iedereen die je niet leuk vindt lekker op laten sluiten of laten beboeten. Volstrekt onuitvoerbaar dus, zo'n wet. Als het gaat om Nederlanders die dezelfde kern van democratie en vrijheid van meningsuiting absoluut niet begrijpen: die zijn wat mij betreft dan net zo min geïntegreerd. En daar zijn er inderdaad best veel van, ja.

OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 7:39

@ Molly Sweet: [....als je begrijpt dat je af en toe gekwetst kunt worden en dat dat minder belangrijk is dan het grotere goed van vrijheid van meningsuiting. Zolang je dat niet begrijpt en alleen maar struikelt over je eigen gevoelens, en alsmaar niet inziet hoe belangrijk het is dat wij onze monden mogen opentrekken en mogen zeggen wat we willen – dat DAT dus veel belangrijker is dan persoonlijke gevoelens – ben je wat mij betreft niet geïntegreerd. Dan snap je de kern van onze samenleving niet.] Behalve dat de vrijheid van meningsuiting niet zo absoluut is als je hier beweert, zou jouw "definitie" betekenen dat heel veel "autochtone" Nederlanders niet zijn "geïntegreerd", die je beslist niet allemaal de kost zou willen geven.

OlavM
OlavM30 apr. 2016 - 7:52

@ Molly Sweet: [Vertel mij eens hoe dat uitdrukkelijk is bepaald? Want voor zover ik weet hebben wij geen wet die beledigen verbiedt – het is namelijk volstrekt onuitvoerbaar.] Dan wordt het tijd dat je eens in het Wetboek van Strafrecht gaat kijken. Ik noem enkele artikelen over belediging, smaad en laster: 261, 262, 266,267 en 268. Behalve in het geval van belediging van het openbaar gezag en een ambtenaar in functie wordt alleen op klacht vervolgd. Heel uitvoerbaar dus.