Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlanders onder Rutte steeds somberder

  •  
30-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
rutte_regen_300.jpg
SCP: Optimisme weggespoeld ... Redding gezondheidszorg belangrijker dan veiligheid ... Linkse onvrede neemt toe ... Kleine groep Pownews-kijkers denkt dat het goed gaat
Nog maar een kwart van de Nederlanders vindt dat het de goede kant op gaat met Nederland. En dat cijfer is nog erger dan het lijkt want die kwart wordt gevormd door de traditionele groep notoire optimisten die iedere somberheid standaard wegwuiven. Onder realistische Nederlanders nemen de zorgen razendsnel toe.
Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) stelt ieder kwartaal een rapport op over de stemming in het land. Begin dit jaar, kort na het aantreden van het optimismekabinet, was de stemming nog positief. Nu, na bijna een jaar praktijkervaring, vloeit het goede gevoel weg als afwaswater uit een gootsteen. Alleen het schuim van permanente bellenblazers resteert.
Het SCP noemt als belangrijkste uitkomsten:
– Minder positieve stemming: optimisme over Nederland van 32% naar 26% – Meer zorgen over de economie: 41% verwacht verslechtering (was 26%) – Stijgende bezorgdheid over de bezuinigingen in de gezondheidszorg – Negatiever over de EU als gevolg van de eurocrisis – NRC-lezers en Buitenhof- en Pownews-kijkers het meest positief – Veel steun voor eigen verantwoordelijkheid als principe … maar grote twijfels over concrete voorstellen
Dat van die Pownews-kijkers is voor Rutte helaas iets minder positief dan het lijkt omdat juist dit programma bij het begin van het winterseizoen een opvallende terugval in de kijkcijfers kent (voorbije twee weken rond de 220.000).
In een begeleidend persbericht schrijft het SCP:
In de eerste helft van 2011 was de stemming in Nederland iets positiever dan de jaren daarvoor, in het derde kwartaal van 2011 is dat positievere gevoel weer verdampt. Het aandeel mensen dat vindt dat Nederland zich in de goede richting ontwikkelt, is weer terug naar het oude niveau van 26% (tegenover 32% in het eerste deel van 2011). De meerderheid van de Nederlanders is en blijft pessimistisch over de toekomst van Nederland. (…)
‘Gezondheidszorg’ is op de lijst van belangrijkste maatschappelijke problemen gestegen van de zesde naar de tweede plaats. Deze stijging is geheel toe te schrijven aan de toegenomen zorgen over de bezuinigingen in de gezondheidszorg. In veel gevallen noemen mensen daarbij expliciet de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb). De gezondheidszorg is ook het thema dat burgers bovenaan de beleidsagenda van de Nederlandse regering zouden willen zien. (…)
Burgers vinden dat ze nu al veel en ook steeds meer verantwoordelijkheden moeten nemen en dat de overheid tekort schiet. Men is bang voor ‘Amerikaanse toestanden’ van grotere ongelijkheid en te zware lasten voor de zwakste schouders. Men hecht eraan dat de overheid blijft zorgen voor goede, betaalbare en toegankelijke basisvoorzieningen in gezondheidszorg en onderwijs. Bij de kinderopvang zou de overheid wel een stapje terug kunnen doen. Bij voorzieningen in de buurt is er weinig enthousiasme om er ‘samen uit te komen’ en willen de meeste mensen dat het gemeentebestuur beslist. 
In het Kwartaalbericht zelf wordt gesignaleerd dat linkse Nederlanders zich duidelijker gaan uitspreken over wat er mis is:
Gekoppeld aan zorgen over bezuinigingen (te veel, te snel, ten koste van zwakkere groepen zoals ouderen en gehandicapten), maakt men zich ook zorgen over de toenemende ongelijkheid.  ‘De armen worden armer en de rijken rijker’ komt in diverse varianten naar voren. Ook de mentaliteit, de criminaliteit en buitenlanders komen vaak terug als redenen waarom het verkeerd gaat. Dat zijn bekende thema’s. In opkomst zijn dit kwartaal de veelvuldige klachten over politieke ‘verharding’ en ‘verrechtsing’. Tegenover de oude ‘rechtse’ onvrede tekent zich een nieuwe ‘linkse’ onvrede af. 
Geef jezelf een oppepper: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.