Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Nederland wordt grauwer en killer

  •  
01-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Geschreven samen met Boris van der Ham (D66), Jetta Klijnsma (PvdA) en Mariko Peters (GroenLinks), allen cultuurwoordvoerder in de Tweede Kamer
De enorme bezuinigingen op cultuur slaan in als een bom. Zonder ingrijpen moeten per 1 januari 2013 talloze culturele instellingen hun deuren sluiten. Nederland zal grauwer en killer worden.
Uiteraard hoeft de cultuursector in tijden van bezuinigingen niet te worden ontzien. Maar een korting van ruim 25 procent is disproportioneel. Andere keuzes zijn wel degelijk mogelijk. Denk aan de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens of de geldslurpende Joint Strike Fighter. In de Tweede Kamer zullen wij dan ook voorstellen om de cultuurbezuinigingen ergens anders op te vangen.
Ondanks het enorme bedrag heeft de Raad voor Cultuur advies uitgebracht zonder aan de omvang van de bezuinigingen te tornen. Het was een welhaast onmogelijke opdracht, maar toch heeft de raad zich ingezet om de kortingen met zo min mogelijk schade in te vullen. Dat had hij net zo goed kunnen laten, blijkt nu. Want staatssecretaris Zijlstra heeft het advies van de raad doodleuk naast zich neergelegd. Dat gaat lijnrecht in tegen het principe van de liberaal Thorbecke, die zei dat de politiek zich niet moet bemoeien met de inhoud van de kunsten. Wat bovendien opvalt is dat Zijlstra ervoor kiest om met name te snijden in de brede basis van het cultuuraanbod. Daarmee worden kunst en cultuur meer dan ooit een zaak van de elite.
Om de schade te beperken zou de regering één cruciaal advies van de Raad voor Cultuur moeten overnemen: de bezuinigingen uitsmeren over meerdere jaren, zodat deze niet in 2013 in één keer botweg worden opgelegd. Het kost de regering geen cent extra, maar geeft de sector wel tijd om in te spelen op de nieuwe situatie. Nu hebben instellingen niet veel meer dan één jaar de tijd om zich voor te bereiden op de grote klap. Dat is veel te kort waardoor nodeloos slachtoffers zullen vallen. Gedwongen ontslagen leiden bovendien tot onnodige extra kosten en werkloosheid. Dat kan vermeden worden door de sector meer tijd te geven.
De botte houding naar de kunsten is verbazingwekkend, vooral voor CDA en VVD. Die partijen hechtten voorheen grote waarde aan een bloeiend cultuurbeleid, ondanks de scherpe meningsverschillen over de invulling. Dat de overheid daarbij een belangrijke ondersteunende rol heeft, stond ook bij hen niet ter discussie. De btw-verhoging op tickets is al helemaal onbegrijpelijk vanuit VVD-perspectief. Een ordinaire belastingverhoging die rechtstreeks indruist tegen het doel om de cultuursector ondernemender te maken.
Ook interessant voor Rutte cum suis: kunst en cultuur zijn economisch zeer lucratief, blijkt uit talloze onderzoeken. Het is logisch dat regio’s en steden aantrekkelijker worden met een bloeiend cultuuraanbod. Bedrijven en mecenassen kijken daar goed naar, zeker als ze zelf ook deel uitmaken van de creatieve industrie.
Minstens zo belangrijk is de intrinsieke waarde van cultuur. Zonder kunst en cultuur geen fantasie en bezieling, vernieuwing en vooruitgang. Zonder kunstenaars geen krachtige publieke ruimte of een prikkelende invulling van de vrijheid van meningsuiting. Zonder professionele kunstenaars ook geen amateurkunst: de beeldend kunstenaar die lesgeeft in het buurthuis, de streetdance-groep die gebruikmaakt van een professionele choreograaf, het schooltoneel dat nu nog voor een vriendenprijsje mag optreden in de schouwburg. En ondanks mooie woorden van het kabinet over jongeren die in aanraking moeten komen met cultuur, wordt ook de succesvolle cultuurkaart afgeschaft. Wij stellen vast dat Nederland kil en grauw gaat worden, alsof je elke dag zuurkool met worst moet eten.
Daarom is ons verzoek aan de regeringspartijen eenvoudig: verlaag de bezuinigingen op cultuur. Als dat niet gaat, hebben wij een alternatief verzoek dat geen cent kost. Smeer de bezuinigingen uit over meerdere jaren. De coalitie verdient oprecht complimenten als zij dit gebaar zou maken.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Bardamu
Bardamu1 jul. 2011 - 14:19

Vreselijk!

Pjotrs
Pjotrs1 jul. 2011 - 14:19

"Wat bovendien opvalt is dat Zijlstra ervoor kiest om met name te snijden in de brede basis van het cultuuraanbod." Dat is nou net het geniale van Zijlstra: er komt toch geen hond kijken naar de basis. Ik zou Zijlstra zelfs naar Egypte willen uitzenden om dat land er weer bovenop te helpen, want daar loopt het op het gebied van brede bases helemaal de spuigaten uit. Alle toeristen komen alleen maar naar Egypte om die mooie hoge toppen van de piramiden te kijken, in de basis ervan is geen hond geïnteresseerd. En waar zitten de meeste stenen? Precies: in de basis! Die kunnen dus mooi verpatst worden zonder dat iemand er last van heeft.

Draaier2
Draaier21 jul. 2011 - 14:19

Lijkt mij een "Hete Herfst" een heel goed plan.

Iskander2
Iskander21 jul. 2011 - 14:19

Mooi stukje samenwerking. Bravo ! ga zo door... Maar.. ik vraag me af waarom die bezuinigingen zo nodig zijn. Ja de banken hebben een aardige ader gelaten na jaren van speculatieve hoogtijdagen. Maar wat ik nu zie en hoor, na de crisis van 2007=2008 en de huidige Euro-schuldencrisis is dat vooral de Banken gespaard, gered en ontzien moeten worden. Wat is dat nou ?? Die Private banken (van dat bonus-en-graai-gedoe) zijn de oorzaak van die crises... Ze hebben een ballon opgeblazen rond de Amerikaanse Huizenmarkt met ondoorzichtige constructies (CDS-en en zo) en toen die ontplofte zijn er een serie speculanten miljardair geworden en een ander stel verloren een hoop. Natuurlijk worden die winsten niet gedeeld met de belastingbetalers, maar de verliezen wel... Daar trappen we toch niet meer in ! Als een Bank omvalt omdat ie teveel aan Griekse corrupte politici betaalde om leningen af te kunnen sluiten voor de aankoop van wapens uit Frankrijk of Duitsland, terwijl iedereen begreep dat Griekenland dat nooit kon opbrengen, dan valt die Bank toch om, in handen van de staat of de EU en wordt gesplitst in een Spaarbankdeel en de rest gaat failliet... Zo krijgen we gewoon weer parlementaire controle op het financiële beleid. Maar dan nog even die huurlingen van de Private Banken in het IMF, de EC, de ECB en al die "financial lobbies" afserveren. jaartje of 5 wegens staatsgevaarlijke activiteiten zal wel afschrikken denk ik ? Lees even "Ik heb een nachtmerrie..." - http://sp.nl/9n1ekm en erg actueel : "Who framed DSK ? Wie had er belang bij zijn val ??" - http://sp.nl/9n1et1

AE911TRUTH
AE911TRUTH1 jul. 2011 - 14:19

Waardoor dit land vooral grauwer en killer is geworden is door de enorme verandering die men snoeihard heeft doorgevoerd sinds begin nieuwe millenium. Overal schoten de enorme communicatiemasten als paddestoelen uit de grond, overal werd de bestrating veranderd, overal kaalslag groen, overal kwam de sobere nieuwbouw, de gekleurde auto's verdwenen, de televisie programmering werd kunstmatiger als ooit tevoren. Dit is de vergrauwing (zowel fysiek als psychologisch) Dit land is volkomen totalitair geworden dat is hetgene wat gaande is geweest en nog steeds gaande, het Duitse volk maakte precies een zelfde periode van grote verandering (change) mee tussen 1933 en 1940.

JosephFrancis
JosephFrancis1 jul. 2011 - 14:19

Ik hoop dat de meederheid van Nederland hun verstand goed gebruik bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen als zij eenmaal weer in het stemhokje zijn! Ik zie heel erg graag zoveel PVV'ers mogelijk weggestemd zijn uit de Tweede Kamer!!! Nederland heeft in ieder geval veel meer hoger opgeleide en meer beschaafde (of een paar minder onbeschofte!) parlementariërs in de Tweede Kamer verdient wat mij betreft.

henk543
henk5431 jul. 2011 - 14:19

De cultuurparagraaf van dit kabinet bestaat slechts uit het verplichten tot het meer draaien van nederlandstalige muziek op Radio2.

Sonia2
Sonia21 jul. 2011 - 14:19

En zou de coalitie er anders uit zien dan bestond deze verontwaardiging niet eens.

DikBrix
DikBrix1 jul. 2011 - 14:19

Wij stellen vast dat Nederland kil en grauw gaat worden, alsof je elke dag zuurkool met worst moet eten.' Verkeerde vergelijking. Ik heb juist de indruk dat dit kabinet de kunstensector er van beschuldigt iedereen zuurkool met worst voor te zetten en zelf wil dat iedereen in een sterrenrestaurant gaat eten. Probleem is dat de meeste mensen dat niet kunnen betalen. Bovendien vinden veel mensen een dagschotel in een eetcafé ook heel lekker. Wat dit kabinet doet, is alle eetcafés wegbezuinigen, terwijl je als leerling-kok toch ergens moet beginnen.

meijerlahn
meijerlahn1 jul. 2011 - 14:19

Toen de regering van Winston Churchill geld nodig had om de Tweede Wereldoorlog te financieren, werd hem geadviseerd het geld bij de kunst- en cultuurbegroting weg te halen. 'Maar waar vechten we dan nog voor?' vroeg de staatsman zich af. Wij moeten het doen met politici van heel wat mindere statuur en intellect, die vinden dat kunst en cultuur maar bijzaak is. We moeten niet zeuren. Wij hebben Frans Bauer en Volendam en hun palingpopterreur, toch?

kuyf12
kuyf121 jul. 2011 - 14:19

Dit lijkt ferm van de oppositie.! Maar is gepubliceerd op 1 juli en dus miezemouzen achteraf..... Is deze ferme taal gebezigd op 20, 27 en 30 juni bij de debatten en in de moties? Of toen VVD/CDA de Oppositie nodig had bij de stemming over de PGB of andere (zorg)maatregelen waar de PVV niet aan mee wenst te werken? Plasterk mompelt dat zijn partij niet als stemvee gebruikt wil worden> Waarom geen koppeling van Cultuur-bezuiniging met andere beleidsterreinen: het een niet, dan ook het ander niet! Kunst en Cultuur bij links toch niet zo urgent of stemverlies? Sorry maar dit verhaal als mosterd na de maaltijd in Joop.nl voor de linkse kerk, ik zou zowat onder pseudoniem gaan schrijven....... joop kuyvenhoven

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 jul. 2011 - 14:19

[De coalitie verdient oprecht complimenten als zij dit gebaar zou maken] Deze zinsnede geeft de slappe machteloosheid van de oppositie al weer aan. Mosterd na de maaltijd. Wat gaat de SP nou werkelijk doen om het kabinet te tackelen? Hier lachen de PVVD-boekhouders om.

StichtingIJSalon
StichtingIJSalon1 jul. 2011 - 14:19

Zie ook: http://www.nu.nl/politiek/2555392/meerderheid-nederlanders-bezuinigingen-cultuur.html We kunnen van alles en nog wat tegen elkaar roepen, maar het helpt weinig. De culturele sector en de politiek hebben hier duidelijk steken laten vallen. Rutte & Co. maken hier handig gebruik van. Maurice de Manipuleerder zegt natuurlijk niet dat de meerderheid het wel belangrijk vindt dat hun kinderen in contact komen met cultuur. Er zit dus een groot gat tussen zomaar een mening en het besef van de gevolgen. Hier moeten we iets aan doen.

Innocentius
Innocentius1 jul. 2011 - 14:19

Wat weer een politiek correct stukje. Zie eens wat wij aan hart voor de cultuur hebben (wat zijn we solidair met de kunsten, wat slecht zijn de VVD-CDA en de PVV). Niemand die op de oppositiepartijen heeft gestemd (tenzij voor een functie van deze partijen afhankelijk) begrijpt deze partijen nog. Je bent het fundamenteel oneens met de wijze waarop de gedoogpartijen de samenleving willen inrichten of je bent het daar niet mee eens. Hier is geen tussenweg. Je kon niet een beetje voor of een beetje tegen fascisten zijn, je was het all the way of niet. Deze gedoogpartijen luisteren alleen naar de grootst mogelijke minderheid als zij daartoe gedwongen wordt of als het hen uitkomt. Marian Thieme kon alleen haar wet tegen ritueel slachten aangenomen krijgen omdat het een PVV-standpunt was. Appeleren aan redelijkheid is paarlen voor de zwijnen werpen, proberen gewas te laten groeien op rotsbodem. Dit kabinet misbruikt het fatsoen, de redelijkheid, de genuanceerdheid en niet in de laatste plaats verdeeldheid van de oppositie om voort te kunnen gaan met het indelen van deze maatschappij in twee: the haves en de have-not. Hieraan meewerken is net zo schuldig zijn als onderdeel uitmaken van dit kabinet.

ColorHugo949
ColorHugo9491 jul. 2011 - 14:19

Barbaren laten zich niet beschaven. Deze regering laat zich zeer negatief uit over de kunsten en creatieve industrie, dat is schadelijk. De geschiedenis laat zien dat economisch succesvolle samenlevingen en instituten als de RK kerk, enorme investeringen hebben gedaan in cultuur, met privaat en gemeenschaps vermogen. In Frankrijk, Italië, Engeland is cultuur hèt visitekaartje van eigen beschaving aan de wereld. Van die visie en spin-of, plukken vele sectoren de vruchten.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso1 jul. 2011 - 14:19

"Denk aan de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens of de geldslurpende Joint Strike Fighter." Inderdaad twee voorbeelden van twee zaken die in deze tijd met terugwerkende kracht (and beyond) afgeschaft moeten worden. Los van de cultuur hoop ik dat de auteurs van het stuk daarvoor strijden. De partij die allebei die punten aanpakt heeft mijn stem. (ja, zo makkelijk vergeef ik mn stem).

doeidoei
doeidoei1 jul. 2011 - 14:19

Vandaag bereikte het bericht de openbaarheid dat de gemeente Utrecht en de regiopolitie aldaar veel te weinig ondernomen hebben om het wegtreiteren van homos's te onderzoeken, laat staan de daders te vervolgen. Dit in tegenstelling tot herhaalde mededelingen van verantwoordelijke bestuurders. Dit beeld bestond al en is nu door de rechter bevestigd. In die compassievolle samenleving waar we met zijn allen naar streven begint het toch met het handhaven van de rechtsorde en het beschermen van de zwakkeren?

labels
labels1 jul. 2011 - 14:19

Is er nooit een motie gekomen om Zijlstra te vragen (dwingen) het advies van De Raad voor Cultuur te volgen? Zo ja, hoe is die uitgevallen? Zo nee, waarom niet? Anders alsnog doen voor het te laat is.

2 Reacties
edgarmat
edgarmat1 jul. 2011 - 14:19

Gaat nooit werken. Halve Zoolstra is alleen geïnteresseerd in de afbraak van de kunst en cultuur die hij haat. En hij haat alle cultuur en kunst, dus... Verder zijn zo goed als alle leden van de Raad voor Cultuur opgestapt. Swaab is opgestapt omdat Halve niet heeft geluisterd naar het door hem gevraagde advies.

Charta46
Charta461 jul. 2011 - 14:19

[ Is er nooit een motie gekomen om Zijlstra te vragen (dwingen) het advies van De Raad voor Cultuur te volgen?] Voor de oppositie heeft het geen zin om met zo'n motie te komen. De VVD, het CDA en de PVV hebben samen de meerderheid en zij zullen zo'n motie nooit steunen.

reinouts
reinouts1 jul. 2011 - 14:19

Je moet je helemaal niet afvragen wat de logica is in het CDA- of VVD-perspectief. Dit gaat helemaal niet om de vraag of het ideologisch wel klopt dat de VVD een belastingverhoging doorvoert. Het feit is dat het CDA volledig de weg kwijt is en achter de VVD aanstrompelt, die op haar beurt met een ring door de neus aan de leiband van schaduwpremier Wilders loopt. Argumenten spelen geen enkele rol. De enige logica is de logica van het PVV-perspectief: gewoon alles wat naar de "linkse elite" ruikt een kopje kleiner maken. Nou Henk en Ingrid, ik hoop dat jullie nu blij zijn.

1 Reactie
Mursili1
Mursili11 jul. 2011 - 14:19

Juist! maar 't is zelfs erger, zij worden niet als gedwee vee door Wilders ritueel geslacht. Ze dansen samen met hem om één hetzelfde gouden kalf, om het hardst.

BertBonkestooter
BertBonkestooter1 jul. 2011 - 14:19

Als er iets grensverleggend is dan is het wel marktgericht gaan werken. Elke naar vernieuwening strevende kunstenaar zou zoiets baanbrekends moeten toejuichen. Immers, voor een kunstenaar is het leven kunst. Doe eens iets geks, zou ik zeggen. In plaats van de burgerlijk veilige paadjes van de verzorgingsstaat te volgen.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat1 jul. 2011 - 14:19

U loopt 15 tot 20 jaar achter! zolang al zijn alle kunstorganisaties bezig met cultureel ondernemerschap en marktgericht werken en denken. Over het algemeen werken in de sector bovengemiddeld intelligente mensen, zonder een log, conservatief 'apparaat' achter zich, dus dat ging/gaat snel. Alleen gaat het per definitie (!!!) nooit over de inhoud van kunst, want dan is het geen kunst meer. De "gemiddelde nationale smaak" zou een combinatie tussen Efteling, Walibi, Toon Hermans-versjes en André Rieu-muziek opleveren. Daar zijn ánderen voor en hebben we er al meer dan genoeg van.

keck66
keck661 jul. 2011 - 14:19

De meeste kunstenaars doen dat ook. Of dacht u van niet? Ze moeten echter wel opgeleid worden tot danser, violist, schilder en theatermaker. Kost geld. Het meeste gaat trouwens naar de grote instellingen als concertgebouw en musea. Als de redenering van Halbe klopt, zou deze volwassen kunst allang rendabel moeten zijn, niet?

sam tosha
sam tosha1 jul. 2011 - 14:19

"De botte houding naar de kunsten is verbazingwekkend, vooral voor CDA en VVD. Die partijen hechtten voorheen grote waarde aan een bloeiend cultuurbeleid," Hans zou het zo kunnen zijn dat VVD en CDA zo in hun broek schijten van de pvv dat ze één en het zelfde zijn geworden. Valt het niet op dat Wilders de laatste tijd verdacht stil is geworden, daar waar hij voorheen toch op z'n minst één keer per week als Goebels te keer ging? Hij kan achterover leunen, minister na minister, na staatssecretaris (wat is het verschil vandaag de dag overigens tussen die twee?), na staatssecretaris dansen naar Wilder's pijpen. Vraag me soms af of het niet een virale besmetting is.

2 Reacties
Mursili1
Mursili11 jul. 2011 - 14:19

Voor allen die denken dat de kunst voor het Volk moet zijn en dat het volk moet bepalen (via marktwerking) wat goede kunst is, even een herinnering: "Het voortleven van de [professionele] kunstkritiek zoals die tot nu toe gebruikelijk is [moet stoppen]. De plek van de kunstcriticus moet worden overgenomen door "kunst-verslaggevers". Het publiek moet de rechter worden!" [...want] de onveranderlijke smaak van het volk is de enige stabiele element in het proces van artistieke evolutie"

Mursili1
Mursili11 jul. 2011 - 14:19

"op z'n minst één keer per week als Goebbels te keer ging?" Bedoelde je zoiets als mijn vorige post? dat is em namelijk (27 nov 1936)

FritsGuevara
FritsGuevara1 jul. 2011 - 14:19

Och ja alweer het zoveelste artikel dat Nederland cultuur mist of grauwer en killer wordt als de cultuursubsidies worden gekort. Wederom (hier bij Joop op dagelijkse basis nu) die impliciete minachting dat er buiten de gesubisidieerde cultuur geen echte cultuur zou zijn die dit gat zou opvangen. Als je de gesubsidieerde kunstenaars niet subsidieert zoekt het publiek wel bij hun concurrenten daarnaat, die zullen zonder de concurrentievervalsing door de overheid een betere kans krijgen. We zitten hier, voor de goede orde, in een nog relatief VRIJ land, dus koester het, en zet je hakken in het zand tegen de socialisering van de kunst want je vrijheid gaat eronder lijden als je dat niet doet. Je ziet ook aan dit artikel dat de schrijver elke kunst buiten de gesubsidieerde niet lijkt op te vallen. We hebben een cultureel probleem als de subsidiekunst zou verminderen. Echt niet hoor. Ik vind het een compliment waard dat Thorbecke ook nog wordt genoemd. Want nu kun je stellen dat Nederland onder een liberaal ook wel degelijk cultuur had. Cultuurmecenaat van overheden bestond wel maar dat was meer voor eigen gebruik, om anderen te kunnen imponeren. En later werden cultuurgelden besteed aan het bouwen van musea en dergelijke, met de doelbewuste bedoeling om Nederland in een soort nationalistisch gelid te laten lopen, een soort vorm van teambuilding. De kunst mag best wat extra bloeien, ook ik ben het oneens met de voorgestelde BTW-verhoging, want dat jaagt mensen juist uit de cultuur, niet alleen de gesubsidieerde maar ook de overige (het overgrote merendeel, gelukkig, van onze culturele en kunstzinnige activiteiten). Stop je de cultuursubsidies en hou je de BTW maximaal gelijk (liefst zou ik die afgeschaft zien) dan zou je een veel beter sfeer krijgen waarin de cultuur plaatsvindt. Ik zit er echt niet op te wachten om gedwongen te worden om een ander's subjectieve kunsten te subsidiëren. Kunst wordt per kunstwerk of per evenement etc gesubisideerd. Kunstwerken zijn doorgaans gebaseerd op iemands individuele associatiepatronen en dit kan onmogelijk een algemene norm vertegenwoordigen waar ieder voor gedwongen moet worden te betalen. Dat de SP er weinig van lijkt te menen dat er geen cultuur zou zijn zonder de gesubisideerde, is goed te betrappen doordat in dit artikel ook wordt genoemd dat er veel geld in om gaat. En dat kunst en cultuur lucratief is. Hier wordt dus weer in tegenstelling tot hoe je andere zinnen kunt opvatten, wél weer beweerd dat er én kunst is, én dat het lucratief is. Er is dus geen enkele redenen, áls er kunst is, en áls het zo lucratief is, om het nog langer met ook maar 1 cent te subsidiëren. Bedankt dus SP dat u twijfelt aan uw eigen onzin wat betreft die cultuursubsidies. Ik geloofde er ook al niet in. Ieder lagere schoolkind kan uitrekenen dat een drastische bezuiniging meer bespaart dan dat je die uitstelt door het geleidelijk te doen. We zitten voor de goede orde in een nogal precaire situatie met de overheidsgelden, dus dan moeten er toch knopen worden doorgehakt, vooral bij de niet-essentiele levensbehoeften zoals kunst en dergelijke. Het is niet anders. Als u wel bakken met geld aan cultuur wilt uitgeven zullen we langer moeten wachten op andere nuttige zaken die veel directer van belang zijn. Het is echt een misvatting dat iemand die tégen cultuurbezuinigingen zou zijn, geen oog heeft voor cultuur, of iets van die strekking. Ik doe zelf aan kunst, ik hou ervan, maar heb daar geen subsidie voor nodig. Ik zou er echter direct mee kappen als ik het over mijn hart zou moeten verkrijgen om een ander te laten dwingen ervoor te betalen. Dan trek ik mijn conclusies dat het niet commercieel is. En zoek ik een andere bezigheid om mijn brood mee te verdienen. Ik vind dat een heel belangrijk criterium om te beoordelen hoe hoog het gehalte beschaving van een kunst is. Kunstsubsidie was een extra, de koek is op dus nou is dat extraatje afgelopen. Het kost de ontvangers op hun beurt ook niks als je het af zou schaffen. Dus als we zo gaan redeneren is er ook een hele goeie reden om geen cultuursubsidies voor een door de staat opgelegde cultuur te verstrekken. Er is geen dé intrinsieke waarde van cultuur die voor iedereen zou gelden. Kunst is meestal subjectief, en kan daarom ook op een "over smaak valt niet te twisten" manier, nooit een algemeen belang vertegenwoordigen laat staan dat het enige dwang waard zou zijn. Zonder kunstenaars dit, zonder kunstenaars dat.... U gaat er hier weer van uit dat er géén kunstenaar zijn buiten de gesubsidieerde kunstenaars. Dit komt walgelijk minachtend over, kap daar ogenblikkelijk mee als u het imago van de SP nog enigszins lief is.

2 Reacties
Barmaley
Barmaley1 jul. 2011 - 14:19

"Want nu kun je stellen dat Nederland onder een liberaal ook wel degelijk cultuur had." In die tijd was de kunst alleen voor degenen die het konden betalen. Daar gaan we nu naar terug. Uw betoog is dat van een boekhouder. Natuurlijk heb je die nodig om te controleren. Maar niet om de visie te bepalen. Geld is een middel, geen doel. Dit kabinet telt centen en alleen dat bepaalt hun "visie". Alleen zaken die direct te maken hebben met geld verdienen krijgen geld en daar moeten alle anderen inleveren. Ik vraag me af of ze bij de "besparing" ook meerekenen dat ze meer mensen via het UWV zullen moeten gaan betalen. Het ware beter geweest gebruik te maken van alle voorstellen die uit het land kwamen om mee te werken, zonder deze enorme kaalslag. Helaas weten de boekhouders het "beter".

hannogroen
hannogroen1 jul. 2011 - 14:19

Re: Er is geen dé intrinsieke waarde van cultuur die voor iedereen zou gelden. Die is er wel degelijk. Kunst, wetenschap en cultuur vormen samen het systeem wat aan vernieuwing en ontwikkeling en dus beschaving ten grondslag ligt en daar heeft iedereen mee te maken.

objectivist
objectivist1 jul. 2011 - 14:19

Ach Jasper toch, NOG een artikeltje over de bezuinigingen op cultuur. Dit onderwerp wordt leuker en leuker. Dit is geloof ik columne 12 als ik het goed heb geteld. Dezelfde woorden, dezelfde argumenten, dezelfde emotie. Wie is er morgen aan de beurt?

2 Reacties
Politiekbrandhout
Politiekbrandhout1 jul. 2011 - 14:19

"" Dezelfde woorden, dezelfde argumenten, dezelfde emotie. Wie is er morgen aan de beurt? "" Weer een lastenverhoging of nieuw stukje sociale maatschappij-afbraak door jouw soort van geliefde neocon-rechts ?

Michiel Online
Michiel Online1 jul. 2011 - 14:19

"Wie is er morgen aan de beurt?" Jij.

BenJoosten
BenJoosten1 jul. 2011 - 14:19

Het gaat helemaal niet kil en grauw worden in Nederland. Daar zijn wij, Nederlanders, namelijk zelf bij. Ja, het is waar, subsidies maken evenementen mogelijk. Subsidies houden muziekscholen in stand, subsidies bekostigen lesprogramma's. Allemaal waar. Maar als kunst en cultuur alleen konden bloeien dankzij subsidies, dan was er iets goed mis. Kunst bloeit als er kunstenaars zijn. Kunst bloeit als er mensen zijn die buiten de gebaande paden denken. Die hun mond laten overlopen van waar het hart vol van is. Die zich niet laten knevelen of knechten, maar die stug doorgaan met wat ze moeten doen. Omdat ze het moeten doen. Kunst bestaat tegen de verdrukking in. Kunst die zich laat wegbezuinigen, die zich door de Halbe Zijlstra's van deze wereld laat ringeloren, is de naam kunst niet waard. Ten tijde van de Sovjet dictatuur kenden de Russen hun klassieke dichters van buiten. Er bestond een zeer levendige ondergrondse cultuur, met literatuur, muziek, film... zonder een cent subsidie, tegengewerkt door de autoriteiten, maar wel met hart en ziel. Tegenwoordig kijken de Russen naar soaps, net als wij. Dat wil niet zeggen dat ik voor een dictatuur pleit, maar wel voor een andere houding van kunstminnend Nederland. Kijk niet naar wat de politiek doet, wacht niet op die zak met geld, maar gooi je kont tegen de krib. Doe iets! Wordt het theater wegbezuinigd? Speel op straat! Moet het museum sluiten? Hang de kunst aan de bomen! Is er geen geld meer voor het literaire tijdschrift? Draag je gedichten voor op de markt, op het strand, bij de mensen thuis... Hoezo kil en grauw? Het is niet dit kabinet dat dat bepaalt. Laten we wel wezen, over 40 jaar is iedereen vergeten wie Halbe Zijlstra ook alweer was, maar wie Rembrandt was weten we na 400 jaar nog allemaal.

2 Reacties
Centurion2
Centurion21 jul. 2011 - 14:19

Goed verwoord.

Innocentius
Innocentius1 jul. 2011 - 14:19

Tsja. Dus de kunstenaars moeten moeten niet gaan mekkeren als ze niet eerst als de kunstenaars gaan gedragen in de oude Sovjet Unie? Is dat wat je zegt? De kunstenaars in Nederland zijn anders geen kunstenaars niet waard om subsidie te krijgen? Het lijkt of ik - weliswaar in veel chiquere bewoordingen - Martin Bosma lees.