Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland weigert hulp voor voedselbanken omdat die van EU komt

  •  
18-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
5268860956_2be54ecbe6_k

© cc-foto: Moose https://flic.kr/p/92AhNh

Kamerleden van CDA en ChristenUnie protesteren tegen het feit dat het kabinet weigert aanspraak te maken op financiële hulp van een Europees fonds ter ondersteuning van voedselbanken. De NOS schrijft :
"Nederland wil minimaal gebruik maken van het Europese Sociale Fonds en vindt dat het verstrekken van een materiële basisvoorziening, zoals voedselhulp, niet iets is wat op Europees niveau geregeld moet worden. Voedselbanken krijgen nu geen enkele financiële steun vanuit het ministerie. Geld komt van particulieren, bedrijven en van gemeenten en provincies. Alleen vanuit het ministerie van Sociale Zaken kan aanspraak worden gemaakt op het Europese subsidiefonds. “Juist daarom moet de Rijksoverheid helpen om al die beetjes die provincies en gemeenten in Nederland doen, samen te voegen en zo toegang te krijgen tot de Europese middelen”, zegt Kamerlid Slootweg."
De twee partijen wijzen er op dat door de coronacrisis steeds meer mensen zijn aangewezen op de voedselbanken om te kunnen overleven en dat aantal zal voorlopig blijven groeien. Een land als Frankrijk bijvoorbeeld ontvangt een half miljard uit dat fonds. Het fonds is zo georganiseerd dat wie er gebruik van wil maken er ook 15 procent aan moet bijdragen. Volgens de Kamerleden komt het er op neer dat Nederland 60 miljoen aan hulpgeld kan ontvangen als er 9 miljoen wordt gedoneerd.
cc-foto: Moose
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.