Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Nederland voert wapens door naar omstreden bestemmingen

  •  
17-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wapens300.jpg
Wapendoorvoer vindt plaats zonder controle, omdat deze al door bondgenoten gedaan zou zijn
Wapens en munities die via Nederland worden doorgevoerd worden vrijwel nooit gecontroleerd. Nederland wil de controle die door bondgenoten eerder is uitgevoerd niet over doen. Hierdoor gebeurt het meer dan eens dat wapens en munities in handen komen van omstreden landen. De Campagne tegen de Wapenhandel stelt dat indien Nederland de wapens en munities wel zou toetsen aan de exportcriteria, ze geen Nederlandse vergunning zouden krijgen.
In een rapport dat vandaag gepubliceerd wordt stelt de Campagne tegen de Wapenhandel dat 98 procent van de doorvoer niet wordt gecontroleerd. Vrachten worden zo vanuit bevriende landen, zoals EU-lidstaten, NAVO-bondgenoten, Zwitserland, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan, doorgevoerd naar omstreden bestemmingen.
Als voorbeeld geeft de Campagne tegen de Wapenhandel een vracht met twintigduizend Tjechische machinegeweren. Deze werd in 2008 vanuit de Rotterdamse haven naar Sri Lanka vervoerd vlak voor de burgeroorlog in het land.
De CtW vindt het kwalijk dat Nederland geen eigen toetsing uitvoert. De Verenigde Staten en Duitsland doen dit namelijk wel. CtW:
Waar Nederland als exporteur van vuurwapens en munitie een zeer kleine rol speelt, is het als doorvoerland wèl een grote speler, met Schiphol en de Rotterdamse haven als grote Europese knooppunten. In minder dan een jaar tijd werd in Rotterdam 255 miljoen stuks Russische vuurwapenmunitie voor de particuliere Amerikaanse markt overgeslagen, net als tienduizenden machinegeweren uit verschillende Oost-Europese landen.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Harmen2
Harmen217 jan. 2011 - 9:54

Wij doen dat niet om twee redenen: 1. Voor alle wapenen die overgeslagen worden moet er een zgn. "eindgebruikersverklaring zijn die is ondertekend door een door ons land erkend ontvanger. Die verklaring wordt overigens wel degelijk gecontroleerd. 2. Overslag houdt in dat de goederen niet worden ingevoerd, anders moeten er hier BTW en import/export vergunningen zijn met alle kosten die daar aan verbonden zijn. Het op de trom slaan is dus een poging om de publieke opinie te mobiliseren. Dat mag ook.

nikita72
nikita7217 jan. 2011 - 9:54

De eerste vraag is, of "bevriende landen" dezelfde criteria voor wapenexport hanteren als Nederland. Als ze officiëel andere criteria hanteren, moet Nederland zowiezo zelf controleren of de export ook voldoet aan de Nederlandse criteria. Als andere landen officiëel dezelfde criteria hanteren, maar in de praktijk de criteria ontduiken, is er grote kans dat deze landen zich medeplichtig maken aan oorlogsmisdaden. Ik denk bovendien dat de wapenhandel een markt is, waarop partijen vaak in de verleiding komen om de regels te ontduiken. Als Nederland fatsoenlijk is, moet Nederland dus ook zelf geregeld controleren. We hebben het hier over gevaarlijke producten. Daarop moet gewoon goede contrôle plaatsvinden, net zo als dat moet bij gevaarlijke chemische producten.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2011 - 9:54

Dit is een schrijnend voorbeeld van de 'horen, zien en zwijgen' cultuur rond de wapenindustrie...

Apropos
Apropos17 jan. 2011 - 9:54

Tsja geld stinkt niet, en deze zwarte zijde van de handel vind plaats buiten het zicht van de publieke opinie, mooi dus dat er eens een schijnwerper op gezet word. Neemt niet weg dat er ook nu weinig zal veranderen zolang er geen wereldwijd verbod komt op het produceren van wapens. Deze handel zal altijd doorgang blijven vinden, is het niet via NL dan wel weer via een ander land. De termen "erkend ontvanger en eindgebruikersverklaring" zeggen ook eigenlijk helemaal niets, als deze niet werkelijk gecontroleerd worden. De handel gaat natuurlijk gewoon door via deze zog. "eindgebruikers" Hypocrisie ten top.

JustMatthias
JustMatthias17 jan. 2011 - 9:54

Zo allemaal even een gezellige groet vanuit Los Angeles om morgen door naar Auckland te gaan. Ik kon het toch niet nalaten Joop even te volgen en hoeven jullie geen al te lange discussie aan het onderwerp wapenindustrie wijden want, en met dank aan Wikipidia; "Nederland is een van de grootste wapenexporteurs. Volgens een rapport van de Campagne tegen Wapenhandel zou Nederland, per hoofd van de bevolking gemeten, de grootste wapenexporteur in 2008 zijn. In de periode 2003-2007 was Nederland grofweg de zesde grootste wapenexporteur ter wereld, gemeten naar het volume van geëxporteerde zware wapens. De relatief hoge Nederlandse wapenexport was in deze periode vooral te danken aan de verkoop van overtollig krijgsmachtmaterieel door de Nederlandse staat, onder meer aan Chili, Duitsland, België, Portugal en Egypte. De Nederlandse overheid rapporteerde in haar jaarlijkse overzichten van de nationale wapenexport voor de periode 2003-2007 een export van overtollig militair materieel ter waarde van rond de 1,5 miljard euro. Overigens is de export van wapens vanuit Nederland aanzienlijk minder dan de wapenexport vanuit de VS, Rusland, Duitsland en Frankrijk.In 2007 bedroeg de export 874 miljoen euro. In 2008 was Nederland de op vier na grootste wapenexporteur". Dus we kunnen weer gevoeglijk stellen dat de Nederlandse regering een vette en vooral dikke laag boter op het hoofd heeft.

1 Reactie
Harmen2
Harmen217 jan. 2011 - 9:54

Geen van de landen waar jij het over hebt lijkt mij een probleem en zolang het legaal is en er geen wereldwijd moratorium is op wapens, zie ik ook geen enkele reden waarom we dit zouden doen. Boter op je hoofd heb je enkel als je regering communiceert dat je hier op tegen bent en je er niet aan meedoet, en dat is volgens mij ook niet het geval.

Yggdrasil
Yggdrasil17 jan. 2011 - 9:54

Ja handel is handel en als je er harde euro's mee kunt verdienen dan gelden normen, waarden en principes niet meer. Geld is geld en dan ga je geen moeilijke vragen stellen, je wacht rustig af tot het moment dat jij die lastige vragen krijgt waarom er weer ergens een oorlog is uitgebroken met wapens die via jouw land zijn verscheept of vervoerd. Dan noem je gewoon een zakenman als de hoofdschuldige en klaar is kees. Het is allemaal zo doorzichtig maar als het werkt waarom zou je dan veranderen. http://www.trouw.nl/krantenarchief/2008/02/12/2082829/OM_eist_twintig_jaar_cel_tegen_Kouwenhoven.html

1 Reactie
Harmen2
Harmen217 jan. 2011 - 9:54

Kouwenhoven deed het zonder over de daarvoor vereiste papieren te beschikken en met afnemers die op zijn minst dubieus kunnen worden genoemd. Kennelijk pakken we dat dus wel aan. Morele verontwaardiging is prima, doe er wat aan zou ik zeggen, maar zolang het legaal is, kun je er niets mee.