Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Nederland krijgt eindelijk landelijk Centrum Seksueel Geweld

  •  
16-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
abuseman
Gemeenten krijgen de komende twee jaar 4,2 miljoen euro extra om een centrum voor slachtoffers van seksueel geweld op te zetten. Dat gebeurt onder leiding van klinisch psycholoog Iva Bicanic die al twee jaar voor een dergelijk landelijk punt pleit. Zij geeft dinsdag een interview in Trouw.
De bedoeling van het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG) is om alle slachtoffers op te vangen en direct hulp te kunnen bieden zodat zij niet meer naar verschillende plekken moeten om een melding te maken van het geweld. De politie werkt daarbij samen met verpleegkundigen, dokters en hulpverleners.
"De meeste mensen die een verkrachting hebben meegemaakt willen zo snel mogelijk naar huis om te douchen en de gebeurtenis te vergeten. Wij begrijpen deze reactie, maar benadrukken dat het heel belangrijk is toch naar een CSG te gaan. Niet alleen voor je eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook zodat de pakkans van de dader groter is. In de eerste dagen na een vergrijp moet ieder slachtoffer op dezelfde zorg en hetzelfde onderzoek kunnen rekenen. Voorheen was de opvang van aanrandings- en verkrachtingsslachtoffers versnipperd. Je kon naar de huisarts, een soa-kliniek, de politie. Dit kan erg stressvol en ontmoedigend zijn. Steeds krijgt een slachtoffer de vraag: wat is er gebeurd?"
In de eerste dagen na een vergrijp moet ieder slachtoffer op dezelfde zorg en hetzelfde onderzoek kunnen rekenen. Voorheen was de opvang van aanrandings- en verkrachtingsslachtoffers versnipperd. Je kon naar de huisarts, een soa-kliniek, de politie. Dit kan erg stressvol en ontmoedigend zijn. Steeds krijgt een slachtoffer de vraag: wat is er gebeurd?
Het Centrum Seksueel Geweld heeft nu tien vestigingen en dat moeten er uiteindelijk zestien worden. Mensen moeten binnen een uur één kunnen bereiken vanuit waar ze zich ook bevinden in het land. Via de telefooncentrale (0800-0188 ) die 24 uur open is worden ze doorverwezen. Ook zullen er meer professionals in de CSG aanwezig zijn.
"De diffuse zorg leidde er ook toe dat veel hulpverleners jaarlijks maar een enkele keer te maken kregen met een seksueel geweldzaak. Met de beste wil van de wereld is het dan niet mogelijk om adequate hulp te bieden. Deze slachtoffers moeten worden opgevangen door professionals die vlieguren hebben gemaakt, die weten hoe te handelen."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Minoes2
Minoes218 feb. 2016 - 4:21

Tja en als je weet wie de dader is dan nog zijn er geen bewijzen als er geen getuigen zijn. Dan kom je als slachtoffer met een nog groter probleem te zitten. En hoe is de begeleiding dan of is het werk dan gedaan.

Pasop
Pasop17 feb. 2016 - 8:58

Wat een ongelukkige keuze qua tenaamstelling.... 'centrum seksueel geweld'.........'slachtoffers' vergeten? Of gaat dit over club Doma? Zelfde niveau als Kikakaas.....welke hersenloze verzint zoiets? Kinderkankerkaas, smakelijk eten. Kaas waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Kika-fonds...... Centrum voor slachtoffers seksueel geweld........

noMan2
noMan216 feb. 2016 - 14:17

Nou, die gaan het nog druk krijgen. Fijn dat dit er nu komt, en vrouwen niet bang hoeven te zijn voor vragen als: Waarom had je dat rokje aan?, of Waarom liep je zo laat nog op die plek?, of Waarom had je dan zoveel gedronken? of Waarom bleef je bij die vriend slapen? en dergelijke. Het zal de drempel van aangiften gaan doen flink gaan verlagen en zal het eindelijk eens duidelijk worden hoe dol onze Hollandse jongens op verkrachting zijn, ook naast porno en prostitutie.

1 Reactie
Rootman2
Rootman218 feb. 2016 - 11:26

Redenerend in uw lijn is dit centrum helemaal niet nodig: gewoon alle mannen oppakken en castreren als preventieve straf.