Nederland in het teken van 'Stop Ebola'
• 28-11-2014
• leestijd 3 minuten
Nederlandse media tot middernacht bol van van Giro 555-actie … om half acht 4,5 miljoen euro opgehaald … Giro 555 krijgt ook kritiek … ingezamelde geld zou verkeerd verdeeld worden
Sinds zes uur vrijdagmorgen staan de Nederlandse media in het teken van ‘Stop Ebola’. De nationale televisieactie, bedoeld om de verspreiding van Ebola tegen te gaan en het probleem van het virus op te lossen, had om half acht al 4,5 miljoen euro opgehaald.
De landelijke actie georganiseerd door Giro 555, de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), duurt tot middernacht en heeft als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen via het via het inmiddels bekende fenomeen van het belpanel bekende Nederlanders. Vrijdag zitten onder andere Claudia de Breij, Nicolette van Dam, Natasja Froger, Emile Ratelband, Elle van Rijn, Sander de Kramer, Froukje de Both en Jan Kooijman bij de telefoon.
BN’ers Over de BN’ers en hun inzet voor bestrijding van de ebola-ramp was vorige week nog
ophef , omdat ze niet naar het rampgebied durfden afreizen, zo was het verhaal, na een kritische column van Jean Pierre Geelen in de Volkskrant. SHO zou de verkeerde BN’ers hebben benaderd voor de actie, maar welke BN-ers dat waren, wilde de hulporganisatie niet zeggen.
Op NPO1 zijn tot vannacht twaalf ‘ebola-bulletins’, met nieuws uit het rampgebied en gesprekken met de panelleden. Radio 2 zendt de hele dag uit vanuit Beeld en Geluid in Hilversum en ook de commerciële zenders staan de hele dag in het teken van de actie.
Sierra Leone zwaarst getroffen Donderdag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat er inmiddels 5689 mensen aan het Ebola zijn overleden en dat er bijna 16.000 gevallen van besmetting zijn. De meeste besmettingen zijn in de landen Liberia, Sierra Leone en Guinee. Sierra Leone is het zwaarst getroffen, daar loopt het aantal besmettingen nog steeds op.
Kritiek op SHO Niet iedereen is te spreken over de landelijke actiedag. Artsen Zonder Grenzen, die erg veel doet aan ebola-bestrijding in West-Afrika, doen niet mee aan de actie. In een interview
in Trouw zei Arjan Hehenkamp, de directeur van AZG, het toe te juichen dat de ziekte wordt bestreden, “maar voor een onafhankelijke, gespecialiseerde organisatie als Artsen zonder Grenzen is het niet effectief” . Volgens Hehenkamp zijn er vooral mensen nodig, geen geld.
Er was ook kritiek op de verdeling van de hulpgelden na landelijke actiedagen. De stichting SHO bestaat uit tien hulporganisaties. De tien organisaties die samen de SHO vormen zouden niet goed samenwerken en het geld niet goed weten in te zetten. De stichting liet in februari een onderzoek uitvoeren waar dit uit bleek, maar dat hield de stichting
onder de pet , bleek uit een onthulling van
de Correspondent.
Met de hashtags #stopebola en #giro555 wordt vandaag de hele dag over de actie getwitterd.
De landelijke actiedag is de afsluiting van een actieweek om ebola te bestrijden. Vorig jaar was er een soortgelijke actieweek voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan in de Filipijnen. Toen haalden de SHO 36 miljoen euro op. Het doel vrijdag is om 15 miljoen euro op te halen.