Joop

Nederland herdenkt zijn oorlogsdoden

  •  
04-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dodenherdenking_300.jpg
Terugblik op Dodenherdenking ... Kortstondige paniek na incident
Door het hele land worden de slachtoffers herdacht die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij militaire operaties na 1945.
Op de Dam is direct na het aflopen van de twee  minuten stilte paniek ontstaan. Er klonk gegil. Mensen begonnen te rennen. De koningin werd direct weggeleid. Volgens een snel verkondigde verklaring was er iemand in het publiek onwel geworden. Enkele toeschouwers raakten bekneld in het plotselinge gedrang. Binnen enkele minuten werd de plechtigheid hervat in aanwezigheid van de koningin. De beelden zijn hier te zien.
RTEmagicC_EyeTVSnapshot_11_.jpg
RTEmagicC_EyeTVSnapshot_13_.jpg
RTEmagicC_EyeTVSnapshot_14_.jpg
Op internet is vandaag door Kamervoorzitter Verbeet de website erelijst.nl gelanceerd. De lijst eert onder anderen verzetsmensen en militairen die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en telt ongeveer 18.000 namen.
Het ANP meldt:
Nederland moet zich blijvend inzetten voor vrijheid in de wereld. ‘Laten wij geen land zijn dat zich terugtrekt achter de dijken van het eigen belang. Dat past niet bij ons verleden. Dat past niet bij onze toekomst’, zei demissionair staatssecretaris Jack de Vries van Defensie dinsdag bij de dodenherdenking op het ereveld in Loenen.
CC-foto: Bjorn V Dodenherdenking te Bloemendaal, 4 mei 2009

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 mei 2010 - 17:28

Geachte Wilders, De Marokannen hebben naast de Fransen ook hier voor uw vrijheid en uw bevrijding uit de handen van de Nazi gevochten en gesneuveld, Zij liggen begraven naast hun Franse bevrijders in Kappele waar de heer Balkenende vandaan komt. Ik snap in Godsnaam, duivelsnaam en hemels naam nooit wat u bedoeld met de ''Vrijheid'' Maak u een grapje? vergeef ik het u. Bent u toch serieus bezig en meent u het echt,dan ik lach u helemaal uit.

Extreme_nuance
Extreme_nuance4 mei 2010 - 17:28

Was al die paniek aan het einde van de 2 minuten stilte omdat er iemand onwel werd?

1 Reactie
shoarmabakker
shoarmabakker4 mei 2010 - 17:28

De angst zit bij veel mensen n.a.v. Koninginnedag vorig jaar nog echt enorm dicht aan de oppervlakte.