Nederland fiscaal net zo aantrekkelijk voor belastingontwijking internationale bedrijven als Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg
Nederland mag dan schande spreken van de praktijken die onthuld werden in de ‘Luxleaks’, maar ondertussen is het hier fiscaal net zo aantrekkelijk voor internationale bedrijven als in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg. Hoewel al deze landen belastingvlucht naar de buitenwacht veroordelen, probeert men elkaar tegelijkertijd te overtroeven wat betreft gunstige belastingregelingen voor internationale bedrijven. Dat Nederland wel degelijk meedoet aan die fiscale competitie blijkt uit de omvang en toename van internationale geldstromen.
Volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer is het belastingklimaat in Nederland ‘gunstig’ en ‘niet heel afwijkend’ van vergelijkbare landen, maar volgens GroenLinks en de SP is daarmee juist aangetoond dat Nederland een belastingparadijs is, juist omdat we in de pas lopen met landen als Zwitserland en Luxemburg. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver:
Als je bij dat rijtje hoort, gaan toch alle alarmbellen rinkelen?”
De VVD herhaalde gisteren nog maar eens de bezwaren tegen de term ‘belastingparadijs’ en toonde zich ‘verheugd’ dat de Rekenkamer het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat aantrekkelijk vindt voor het internationale bedrijfsleven. ‘En dat we niet uit de pas lopen met het fiscale vestigingsklimaat van andere Europese landen’, aldus staatssecretaris Wiebes. Wouter Koolmees van D66 noemde het ‘onwenselijk’ dat multinationals met hun hoofdkantoor over de wereld zwerven op zoek naar lagere belastingen.
Ontwikkelingshulporganisatie Oxfam Novib laakt het gebrek aan transparantie over de afspraken die de Nederlandse belastingdienst maakt met grote bedrijven en verbaast zich over het feit dat de Rekenkamer geen beeld heeft gekregen van de gevolgen van ‘tax rulings’ voor de schatkist. Nederland zou volgens de ontwikkelingshulporganisatie dan ook verwikkeld zijn in een belastingwedloop met landen die op grote schaal belastingontwijking faciliteren.
“Het mannetje achter de navel van Dijsselbloem riep dingen als ‘dat doen wij ook, sukkels, al jaren!’ en ‘dat heet belastingconcurrentie’ en ‘alle Nederlandse regeringen sinds Wim Kok hebben in Brussel als valse honden gevochten voor het privilege om multinationals in de watten te leggen, maatwerk te bieden en anderszins te behoeden voor de lange arm van de fiscus, dus van een beetje Luxemburgs gekonkelfoes kijken wij niet op’ en ‘deksele jongens, die Luxemburgers, maar wij zijn er minstens zo goed in, zo niet beter’.