Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nationaal actieplan tegen discriminatie

  •  
01-04-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Deze ziekte die de maatschappij ontwricht, dringt zich nu steeds brutaler op
Hoezo de nieuwkomer moet zich invechten en de overheid kijkt toe? In het Algemeen Overleg met de ministers Plasterk en Asscher bepleit ik vandaag een nationaal actieplan tegen discriminatie met minstens vier peilers door vier ministers.
Dit is wat ik vandaag in de Tweede Kamer vertelde: Discriminatie is een ziekte die mensen vernedert en onze samenleving kapot maakt. Afgewezen worden doordat opleiding, vaardigheden of ervaring tekort schieten is beroerd, maar je kunt er iets aan doen – jezelf verbeteren. Afgewezen worden omdat werkgevers hun oren laat hangen naar klanten die geen hoofddoekjes, kleurtjes of vijftigers over de vloer willen, is onoverkomelijk; je geloof, herkomst of geaardheid verloochenen betekent innerlijk onveilig worden, je productiviteit verliezen. Moet de vernederde non-mainstreamer zich in zijn eentje invechten? Dat gaat dus niet. Ook in zijn of haar familie en vriendenkring ontstaat angst, wantrouwen en haat. Dát is wat discriminatie teweeg brengt. Dát is waar onze samenleving aan kapot gaat.
Nieuwkomer Geen wonder dus dat hier in de Tweede Kamer zowel de ministers van Binnenlandse Zaken als van Sociale Zaken present zijn. En ook de minister van Veiligheid en Justitie heeft een taak, want discriminatie is strafbaar. En discriminatie is alom tegenwoordig, weet de minister van Onderwijs sinds het Anne Frankonderzoek naar discriminatie in het klaslokaal.
Discriminatie een hoge prioriteit toekennen helpt, hebben wij geleerd van de aanpak huiselijk geweld, dat ooit ook gebagatelliseerd werd. Zijn onze ministers bereid om de energie die nu zo sterk op reeksen onderzoeken wordt gefixeerd, te verleggen richting concrete doelen tegen discriminatie, zoals ik eerder verzocht in een motie die te boek staat als motie-Marcouch? We hebben nu een handleiding voor aangifte, ook met de moskeebesturen zijn de ministers het eens geworden over het hoe en wat bij de aangifte van geweld, maar dat vinkje moet in de praktijk wél bij de code discriminatie gezet worden en niet bij codes voor baldadigheid of ‘eenvoudig’ geweld.
In de praktijk gaat het helaas nog steeds op veel fronten mis. Exemplarisch zijn mijn ervaringen met de Zeeuwse Leila Kallal die mij vorig jaar te hulp riep. Het uitzendbureau weigerde haar een stage omdat ze wellicht ooit een hoofddoek zou gaan dragen, haar school kwam niet voor haar op en het politiebureau poeierde haar af. Laten onze ministers juist bevorderen dat persoonlijke inzet, moraal en wet elkaar helpen bij het invoegen op de snelweg.
Mystery De meldpunten die minister Plasterk kan versterken, kunnen heel goed de morele steun gebruiken van de werkgevers ‘van’ minister Asscher. Heel goed dat onze minister van Sociale Zaken bij zakenpartners van de overheid het discriminatieverbod bedingt. Het ministerie kan daar in eigen huis ook nog een flinke slinger aan geven door zelf ook nieuwkomers in dienst te nemen. En het is te toetsen zonder grote onderzoeken en ambitieuze streefcijfers. Het kan zoals de gemeente Gent dat doet, die checkt het discriminatieverbod voor zakenpartners door bij deze werkgevers mystery sollicitanten in te zetten. Nederlandse bedrijven kennen dat fenomeen als mystery shoppers , een geliefd bijbaantje voor studenten. Voelt de minister voor mystery sollicitanten, of heeft hij ander methoden op het oog?

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.