Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Moslims massaal tegen IS

  •  
20-08-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
isisdemo300
Update: Nederlandse moslimorganisaties veroordelen terreurdaden van ISIS ... Moslims nemen overal ter wereld kilometers afstand van terreur, maar dan moet je het wel willen zien 
Waarom nemen moslims geen afstand van extremistische terreurorganisaties als de Islamitische Staat (IS – voorheen ISIS)? Je hoort het zo vaak dat je het je bijna zou gaan afvragen. Buiten het feit dat het heel raar is om alle moslims aan te spreken op de terreur van enkelen (je vraagt toch ook niet aan alle christenen om zich te distantiëren van het misbruik binnen de katholieke kerk, of aan tv-presentatoren om afstand te nemen van Peter Jan Rens) zijn er wel degelijk heel veel moslims die aan deze oproep gehoor geven. Dus wie zegt dat moslims hun afkeer niet uitspreken heeft simpelweg niet goed genoeg geluisterd. Hieronder enkele voorbeelden.
Op Twitter uiten vele moslims hun afgrijzen  over de daden van IS en spreken zowel  gewone mensen  als politici zich uit tegen terreur. Zelfs de Telegraaf moest toegeven dat moslims wereldwijd niet zitten te wachten op gewelddadige extremisten die uit naam van hun god de meest gruwelijke daden begaan. 
In Parijs  en Londen , maar ook in ons eigen  Den Haag gingen moslims de straat op om te demonstreren tegen de terreurorganisatie die zich Islamitische Staat noemt, en nam men nadrukkelijk afstand van het handjevol mensen in de stad die wel met de organisatie sympathiseert. Moslims verwerpen de religieuze interpretatie van islamisten en proberen inzicht te verschaffen in hun geloof.
Om dat punt te maken schreven ze bijvoorbeeld opiniestukken, waarin ze terreur nadrukkelijk veroordeelden. Zoals in dit artikel , dit blog , deze  column. Of dreven ze de spot met de terroristen van IS, zoals in deze vlijmscherpe video.
“Ja maar de geestelijk leiders dan!” Hoor ik u sputteren. Nou ook zij nemen duidelijk stelling tegen IS. Zoals deze Britse imams , die voor de zekerheid ook nog maar een videoboodschap opnamen. De moefti van Saoedi-Arabië, sjeik Abdul Aziz Aal ash-Shaikh, nam evenmin een blad voor de mond.
Iyad Ameen Madani , secretaris-generaal van de ‘Organization of Islamic Cooperation’ – een groep die 57 landen en 1,4 miljard moslims vertegenwoordigt – liet eveneens weten niets te moeten hebben van IS, wiens ideeën ‘niets van doen hebben met islam en zijn principes die staan voor gerechtigheid, liefdadigheid, rechtvaardigheid, vrijheid van geloof en samenleven’. De hoogste geestelijke van Turkije, Mehmet Gormez , noemde IS daarnaast ‘een entiteit die geen juridische rechtvaardiging kent en geen autoriteit heeft om de oorlog te verklaren aan welk land of gemeenschap dan ook’. Hij voegde daaraan toe dat moslims zich niet vijandig moeten gedragen ten opzichte van ‘mensen met andere meningen, waarden of geloofsovertuigingen’.
afstand620
En zij zijn bij lange na niet de enige geestelijk leiders die zich uitspreken tegen extremisme en terreur, zelfs al lopen ze daarbij zelf gevaar. Evenmin is het een nieuw fenomeen. In 2005 spraken Amerikaanse moslimleiders al een fatwa uit tegen terrorisme, maar ook in 2010 en 2013 liet men van zich horen. Moslims veroordeelden Al Qaida na  9/11 , maar ook de terroristische aanslagen van Al Shahaab en Boko Haram. Moslimorganisaties lopen voorop in de strijd tegen terreur en extremisme. Kijk maar  hier en hier. Of luister naar de specifiek voor deze kwestie opgerichte organisatie ‘ Muslims Against Terror ‘. 
En als dat allemaal nog niet genoeg is, dan staan hier , hier en hier  nog lijsten vol met moslims die afstand nemen van terreur. Kunnen we nu ophouden met vragen?
Update donderdag 20.00 uur: Nederlandse moslimorganisaties veroordelen in een persbericht de terreurdaden van ISIS en roepen op tot waakzaamheid met betrekking tot radicalisering:
Bijna elke dag wordt de wereld opgeschrikt met nieuwe, afschuwelijke beelden van ISIS in Irak​ en Syrië​. Het Contactorgaan Moslims en Overheid ​ ​(CMO) neemt ​namens alle aangesloten organisaties ​stellig afstand van de onmenselijke praktijken van ISIS. We veroordelen deze terreurdaden. ​D​e moslimgemeenschap voelt zich absoluut niet verbonden met dit soort praktijken. Menselijke taal heeft geen woorden om deze extreme gewelddadigheden tegen verschillende groepen te beschrijven, laat staan ze te verantwoorden vanuit welke wereldreligie dan ook.
Het is tevens beschamend om te zien dat ​sommige ​moslimjongeren in verschillende demonstraties en optochten in Nederland ​sympathiseren met​ ​ISIS​. W​ij interpreteren deze rebelse uitingen in het licht van maatschappelijke ontevredenheid​ over de eigen positie​. Deze jongeren zijn​ zich​ veelal niet bewust van het kwaad waarmee zij zich associëren. De Nederlandse moslimgemeenschap moet als eerste haar verantwoordelijkheid nemen, waakzaam en alert zijn op ​jongeren die dreigen af te glijden. Tevens moet​en wij met zijn allen de​ krachten bundelen ​om tot een integrale en preventieve aanpak ​te komen ​om radicalisering onder moslimjongeren tegen te gaan.​ Religieuze vorming blijft een onmisbaar onderdeel van deze aanpak. Het tegengaan van polarisatie in de samenleving is uiteraard van cruciaal belang.​
Gezien de waargenomen consequenties van de brandhaarden in het Midden ​Oosten voor onze Nederlandse samenleving zullen de aangesloten organisaties van het CMO de komende tijd extra activiteiten ondernemen om op hun eigen manier een bijdrage te leveren aan de wereldvrede, te beginnen in onze Nederlandse samenleving. Aangesloten moskeeën worden opgeroepen om tijdens vrijdagpreek aandacht hieraan te besteden.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (103)

JoopSchouten2014
JoopSchouten201420 aug. 2014 - 13:00

Dit kan Kwantumkop alvast in zijn reet steken. Excuse my language.

panterarosso65
panterarosso6520 aug. 2014 - 13:00

beetje laat, door eerst allelei vlaggen toe te laten in een demonstratie en vervolgens geweldadig te worden tegen een anti isis demonstratie heeft men wilders zoveel munitie gegeven de betere oplossing was geweest als 1000 pro patria mensen tegen isis demostreren er met 10000 mee te gaan lopen

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 aug. 2014 - 13:00

Ik ben niet gerust, het zal best dat er schoorvoetend enig protest de kop opsteekt, het staat niet in verhouding tot de cartoonrellen bijvoorbeeld, en misschien heb ik het nodige gemist, mogelijk is dat nu moslims ook evengoed slachtoffers van isis zijn dit protest meer aan de oppervlakte brengt, ik hou wat slagen om de arm en hoop dat dit protest mag aanzwellen tot uitzinnige menigtes die zwarte vlaggen gaan verbranden, dan wil ik mijn reserves opzij zetten.

Joop den Uil
Joop den Uil20 aug. 2014 - 13:00

er is maar 1 vorm van Islamisme ; blunder van het westen om te denken dat de christelijke religie mat alle vormen ook zal voorkomen bij mohammedanen.

steppewolf
steppewolf20 aug. 2014 - 13:00

Vreselijke nieuwsontwikkeling voor Wilders, zijn PVV getrouwen en andere Breivik adepten. Blijkt er toch geen wereldwijde Moslim samenzwering te bestaan. Een boel verspilde jaren op de samenzwerings toetsenborden dus. Een leeg, nutteloos levensgevoel resteert. Weer een nieuwe groep zoeken om de eigen haat op te projecteren.

Wilfred15
Wilfred1520 aug. 2014 - 13:00

Tja.. maar vandaag heeft er uit naam van de Islam weer een gruwelijke onthoofding plaatsgevonden door een moslim geheel in het zwart en onherkaanbaar natuurlijk, zo laf was deze barbaar wel. Protesten door andere Moslims, graag, maar dan wel massaal. Ook hier in Nederland zijn IS symphatisanten, die er niet voor terug deinzen hetzelfde te doen als de andere IS barbaren. Walgelijke figuren..

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 aug. 2014 - 13:00

Ik ook, ben tegen dat rotzooi, IS.

Qizilbash
Qizilbash20 aug. 2014 - 13:00

Marco Utrecht: “En in Nederland waren er meer Pro-ISIS demonstranten dan anti-ISIS demonstranten.” Niet waar. Er waren in Den Haag ongeveer 10 x meer anti-ISIS demonstranten (ongeveer 300 demonstranten onder de Koerdische en islamitische anti-terrorisme demonstraties) dan bij de eerdere pro-ISIS demonstratie (enkele tientallen). http://www.omroepwest.nl/nieuws/29-06-2014/moslimdemonstratie-tegen-terrorisme Wat het beeld zo vertekend is de massale reactie van bewoners van de Schilderswijk op de Pro-Patria demonstratie van zondag 10 augustus waarbij door extreem-rechtse groeperingen (Identitair Verzet, oprichter veroordeeld voor schending joods graf) niet alleen tegen ISIS werd gedemonstreerd maar ook tegen de islam als geheel. Zij menen immers dat er maar 1 soort islam is, de Salafistische. Daarmee zijn de PVV’ers, anti-islam groepen en extreem-rechtsen het roerend eens met de Salafisten die ook vinden dat hun versie van de islam de enige ware islam is. De Salafisten maakten handig gebruik door de massale reactie tegen extreem-rechts door bewoners uit de buurt te claimen alsof de tegen-demonstranten allemaal pro-ISIS waren. Ze maakten zelfs een propaganda filmpje "De Slag om Schilderswijk" waarin ze een overwinning voor “DE islam’ claimen. https://www.youtube.com/watch?v=zBMYMCjP9ug Feit is echter dat in de Schilderswijk de groep ISIS-aanhangers slechts 10 personen telt. Tijdens de Pro-Patria demonstraties werd dat aantal aangevuld tot ongeveer 100 ISIS-aanhangers uit de rest van Nederland en zelfs België. De rest waren absoluut geen aanhangers van ISIS maar wilden de wijk verdedigen tegen extreem-rechtse vijandelijke indringers. Ook over ISIS zijn de buurtbewoners niet positief en ze vragen zich zelfs af waarom de politie de ISIS aanhangers niet gewoon komen arresteren. Zelfs de Telegraaf beaamt dit. http://www.telegraaf.nl/reportage/22972194/___Haatbaarden__kappen_nou____.html

spyro1005
spyro100520 aug. 2014 - 13:00

Een aantal zaken kloppen absoluut niet in dit stuk. [Je vraagt toch ook niet aan alle christenen om zich te distantiëren van het misbruik binnen de katholieke kerk] Ja dat doet men wel. Ik ben Katholiek en wordt daar regelmatig over aangesproken. Verder worden wij blanken continue aangesproken over de slavernij en over rascisme terwijl er velen zijn die zelf af stammen van slaven. Waar het om gaat is dat terrorisme al heel lang gaande is en dan vooral door zogenaamde Moslims. Pas sinds kort wordt hier steeds meer door Moslims zelf tegen geprotesteerd. Oa door de Grootmoeftie van Saudie Arabie. Dit was echt nieuws en niet omdat het zo vaak voorkomt dat iemand in deze heer zijn positie zich regelmatig uitlaat over terrorisme. Maar het belangrijkste is dat het gebeurd. Het is natuurlijk ook prachtig dat er nu masaal tegen geprotesteerd wordt, het is ook prachtig dat er door de Koerden een legermacht is opgetrommeld die een serieus antwoord kunnen geven tegen IS en dat ze in Irak weer samen gaan werken tegen het terrorisme. Want als het westen zich er mee gaat bemoeien wordt dat toch weer negatief gebracht en is het westen weer de vijand. Dit soort initiatieven moeten we ondersteunen.

7anpau1
7anpau120 aug. 2014 - 13:00

Vergeleken met de ophef over iets als een cartoon, een youtubefilmpje of boek is het helemaal niet zo massaal en vrij tam. Van mij hoeven gewone moslims helemaal niet openlijk afstand te nemen om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de gruweldaden van ISis, Al Qaida en consorten in Jemen, Soedan, Nigeria, Somalie Afganistan en Pakistan, Indonesie, etc. Dat ze daar van gruwen geloof ik ook zo wel. Maar als ze daar iets aan willen doen - omdat dat in het belang is van hun eigen religie - dan zullen ze zich moeten laten horen. Verandering zal van binnenuit moeten komen. Ook de RK is van alle kanten onder druk gezet - het Vaticaan is o.a. op het matje geroepen door de VN - om te erkennen dat het misbruik geen losse incidenten waren, maar dat een probleem van het instituut RK Kerk. Dat deed niets af aan de positieve aspecten van de kerk, maar die erkenning was wel een hele belangrijke stap om verantwoordelijkheid te nemen voor het compenseren van slachtoffers en voorkomen van verder misbruik. Zo zal het ook binnen de islam moeten gaan. De kritiek zal ook verder moeten gaan dan 'de terroristen zijn geen echte moslims'. Die erkenning hoeft niet voor de on- of anders gelovigen, maar zou een wens moeten zijn van iedere welwillende vredelievende moslim. Of is het tekenen van een cartoon over de Profeet toch een ergere blasfemie dan het op grote schaal moorden, verkrachten en brandschatten van weerloze slachtoffers?

bEngel2
bEngel220 aug. 2014 - 13:00

Ik heb toch echt een ander idee bij massaliteit en IS is niet de enige moordenaarsbende met islamitische grondslag.

Andy40
Andy4020 aug. 2014 - 13:00

Zover ik weet hebben de Europese leiders zich al lang, in felle bewoordingen, uitgesproken tegen de IS. Deze leiders spreken ook namens de Moslims die er wonen. Geen idee waarom de Moslims dit nog eens extra zouden moeten doen? Doe ik ook niet en ik ben het, wat dit betreft, ook volledig eens met het standpunt van Rutte.

7anpau1
7anpau120 aug. 2014 - 13:00

@Winston V., do 21 augustus 2014 00:46 Ik vind uw karikaturale beeld van 'het Westen' en 'het Midden Oosten' en van 'de Westerling' en 'de Arabier' maar neokolonialistisch. Alsof bijvoorbeeld de golfstaten niet tot de rijkste en machtigste landen ter wereld behoren die in het M.O. en ver daarbuiten geopolitiek bedrijven - net als de VS, de EU (Frankrijk en het VK) China, Europa, Rusland, Turkije, Israël, Iran - en daarbij geld, diplomatie, inlichtingendiensten, etc., etc. gebruiken en vooral ook religie. Dat 'de gewone Arabier' zich laat wijsmaken slechts een arme pion te zijn in de neokolonialistische complotten van het Westen en Israël is - ongeacht dat daar soms een kern van waarheid inzit - net zo'n schadelijke en verlammende 'spin' van de eigen machthebbers en (religieuze) leiders als bijvoorbeeld de paranoïde heksenjacht van McCarthy tegen vermeende communisten in de VS in de jaren '50.

MichelReiziger
MichelReiziger20 aug. 2014 - 13:00

@Johan Wakker, do 21 augustus 2014 09:21 Zoals Richard Dawkins prima uitlegd in zijn boek. God is een misvatting. Een geloof in een god is niet alleen irrationeel maar ook potentieel dodelijk.

metslagroom
metslagroom20 aug. 2014 - 13:00

Prima. Kan toch ook niet anders, denk ik dan in mijn naiviteit. Toch een kanttekening want de veroordeling is wel heel erg vaak met de toevoeging dat het in Gaza ook erg is, dat George W niet deugt, het Westen is ook niet lief etc. Allemaal heel voorspelbaar, vermoeiend en bovendien ontkracht dat - in mijn ogen althans - de absolute veroordeling van is.

Praapje
Praapje20 aug. 2014 - 13:00

Heel vreemd. Als men het gros van moslims beschuldigt of medeverantwoordelijk stelt voor gruweldaden door bepaalde groeperingen wordt er racisme en discriminatie geschreeuwd. In principe natuurlijk terecht, want je kunt geen hele groep verantwoordelijk stellen voor hetgeen meerdere kleine groeperingen doen. Je kunt hier wel weer nuance in aan brengen dmv het uitvoeren van onderzoeken mbt sympathieen onder moslims, maar dit terzijde. Nu staat er een klein groepje moslims (?) te protesteren tegen Isis en wordt dit gelijkgesteld met "alle" moslims. Naar mijn idee volgen beide benaderingen hetzelfde principe: veralgemenisering. Dus..een hele groep verantwoordelijk stelen mag niet, maar een kleine groep verantwoordelijk stellen voor een grote groep mag wel? Vreemd. Ik heb achter moslims een vraagteken geplaatst, want waaruit blijkt dat het moslims zijn? Veel Irakese vlaggen, maar dit zegt helemaal niets natuurlijk. Zoals enkele reageerders al hebben aangegeven kunnen we hier feitelijk enkele uit ophalen dat het van origine Irakezen zijn die het geweld in hun land van herkomst veroordelen. Grote kans overigens dat het Christenen zijn, aangezien de religieuze minderheden de slachtoffers in Irak zijn. Een genoemd argument onder het commentaar bij dit artikel voor het uitblijven van massale protesten tegen IS onder moslims is, dat het vanzelfsprekend is dat men tegen zoiets ergs is. Er hoeft helemaal niet gedemonstreerd te worden, want het spreekt voor zich dat moslims ertegen zijn. Met dit argument had er ook niet hoeven te worden gedemonstreerd tegen Vietnam, de kernbommen of de inval in Irak in 2002. Het is maar hoe je bepaalde voorvallen definieert en kwalificeert. Moeten moslims zich dan distantieren van deze gewelddadigheden? In principe niet, want het is niet hun verantwoordelijkheid anders dan die van IS. Hier kleven echter nog enkele vraagtekens aan: 1. Als hun profeet Mohammed in hun ogen wordt beledigd of moslims worden gediscrimineerd of Islam onrecht wordt aangedaan, dan zien we hordes mensen op straat en vele protesten (ook in Nederland en heel de EU). Je zou denken dat met het geval IS dit op z'n minst net zo massaal zou gebeuren, want wat is er schadelijker voor de Islam dan IS? Nee, IS is geen Islam wordt er gezegd en daarmee is de kous af. Zou hetzelfde werken als een orthodoxe Christen een abortusarts doodschiet? "Ach, hij heeft de Bijbel verkeerd geinterpreteerd; hij is geen echte Christen." Hmmm, zou dit op dezelfde manier worden goedgepraat door diegenen die vinden dat IS op zichzelf staat (of Bouyeri) en de moordende Christen ook zullen zien als een "geval apart?" 2. Er zijn veel IS-sympathisanten in de EU. Diegenen die IS als een op zichzelf staande entiteit zien, vinden dit maar een klein groepje, maar voor mij is elke sympathisant er een teveel. Dus 100 stuks vind ik veel. Het lijkt mij dat deze opkomst van aanhangers ander moslims in Nederland achter de oren moet doen krabbelen. Zijn deze aanhangers immers niet diegenen die de Islam een slechte naam geven? Beledigen zij de Islam niet juist vreselijk door dit extreme geweld goed te keuren? Als mensen op straat gaan wanneer de Islam wordt beledigd, dan zou er geen grotere aangelegenheid kunnen zijn dan juist tegen deze aanhangers te protesteren. Of hebben we hier te maken met orthodoxe moslims? Moslims die enkel protesteren ter faveure van de Islam? Dat light-mosilims helemaal niet de neiging hebben om te protesteren, in de spotlights te staan en gewoon hun gang willen gaan? Zou er sprake van angst kunnen zijn voor represailles vanuit moslimextremistische hoek? Moeilijk te zeggen, lijkt me. Moslims hoeven zich in principe niet te distantieren van IS, maar het geeft een uiterst curieus beeld naast de massale protesten over de cartoons.

7anpau1
7anpau120 aug. 2014 - 13:00

Blits Kikker, do 21 augustus 2014 09:50 Opinieonderzoeken moet je minst genomen kritisch bezien, maar dat terzijde. Belangrijker is dat dit soort dingen tijd kosten. Kijk naar een land als Ierland. Daar was de RK kerk lang boven alle kritiek verheven terwijl daar misschien wel de ergste misstanden plaatsvonden. Door de geschiedenis met Engeland was het rooms katholicisme een heel belangrijk onderdeel van de eigen identiteit voor heel veel Ieren. Signalen dat de kerk misschien toch niet zo zuiver op de graat was stuiten bij veel Ieren op dezelfde vorm van cognitieve dissonantie als de negatieve kanten van de Islam bij veel moslims. Al vele jaren was er al genoeg kritiek over de rol van de RK Kerk in Ierland en was al bekend over misbruik en onrecht, maar die kwam vooral van buiten en werd genegeerd. Pas toen de signalen niet meer te negeren waren en ook geestelijken het goede voorbeeld gaven kwamen de verhalen los en veranderde er iets. Enige tijd en geduld moeten we dus wel opbrengen. Kijk naar hoelang het geduurd heeft in NL om in te zien dat de politionele acties oorlogsmisdaden zijn gepleegd die wij alleen mogelijk achtten bij 'de Jappen' of 'de Moffen'. Kijk hoelang het heeft geduurd voordat in de VS grote tegenstand ontstond tegen de Vietnamoorlog. Laten we hopen dat door gruweldaden van ISis cs een proces in gang wordt gezet waardoor moslims langzaam maar zeker gaan onderkennen dat er ook zeer negatieve aspecten aan hun religie en de wijze waarop deze wordt beleden kleven die alleen zijzelf, gezamenlijk, kunnen en moeten veranderen. Net als de foto van Phan Thị Kim Phúc de koers van de Vietnamoorlog wezenlijk heeft beïnvloed.

Lopez
Lopez20 aug. 2014 - 13:00

Zojuist verschenen op Volkskrant.nl: ‘Nederlandse moskeeën veroordelen terreur IS’ http://tinyurl.com/nh9x4vm

denmol
denmol20 aug. 2014 - 13:00

Niemand hoeft wat mij betreft de straat op om afstand te nemen van misdaden gepleegd door anderen ver hier vandaan. Het is een wassen neus te denken dat dit doen enige betekenis heeft want niemand kan weten wat er zich in het hoofd van een individu afspeelt, ook als hij een overtuigd afstand nemer is kan hij heimelijk een fanatieke aanhanger zijn van welke extremistische groepering dan ook, dat kan niemand controleren. De druk op moslims om afstand te nemen is niet alleen onrechtvaardig het is verder ook nog zeer ineffectief want wat denkt men daarmee te bereiken? Verandert er iets wezenlijk in het leven van de moslim in Nederland als hij of zij dat doet? Ik heb afgezien van EAJG nog niemand van alle oproepers tegen de moslims gehoord die joodse mensen oproept zich uit te spreken tegen de misdaden van het apartheidsregime in Israël dat op grote schaal diefstal van Palestijns land faciliteert, het koloniseert en de oorspronkelijke bewoners tot tweede of derderangs burgers maakt.

spyro1005
spyro100520 aug. 2014 - 13:00

Het gaat er niet zo zeer om of je het zou willen zien, maar na al die feesten na 9/11 en de steun voor IS is het wel prettig dit geluid te horen. Aangezien Moslims ook de enige zijn die dit probleem kunnen oplossen. Als het westen zich hier meer moet gaan bemoeien met mankracht, dan gaat het fout, dan wordt dit uitgelegd als een anti Islam campagne en keert iedereen zich weer tegen het westen.

7anpau1
7anpau120 aug. 2014 - 13:00

Mensen als De twitterdame 'Hend' waarvan in het artikel een bericht is opgenomen heeft het in mijn ogen niet begrepen. Het gaat er niet om of niet moslims de protesterende moslims horen, maar of (potentiele) moslim extremisten hen horen. Als het er haar alleen om te doen is de guilt by association stemmen te doen verstommen, heeft protest weinig zin.

deltanine
deltanine20 aug. 2014 - 13:00

Het is overigens wel oprecht fijn om te lezen dat er dus op vele plekken binnen de Moslimwereld stemmen opgaan tegen IS. En het is ook echt belangrijk, want als dat NIET gebeurt denkt de rest "wie zwijgt stemt toe" en IS denkt "wat we doen is goed, de Moslimwereld staat achter ons!".

deltanine
deltanine20 aug. 2014 - 13:00

Collega van me, Moslima, heeft echter op Facebook een oproep geplaatst om ook IS te veroordelen omdat ze wel heel veel over Gaza hoorde, maar over IS bleef het volgens haar stil. In het artikel over demonstranten in Den Haag staat overigens ook dit: "Het is voor het eerst (!!!) dat vanuit de moslimgemeenschap één geluid komt tegen terreurgroepen zoals ISIS." Dus je kan wel met een denigrerende toon gaan schrijven, maar het klopte ook gewoon: de eerste tijd, toen de half uur durende horrorvideo allang uit was, hoorde we alleen maar pro-IS boodschappen. Gelukkig dat er nu meer en meer stemmen opgaan vanuit de Moslimgemeenschap. Ik heb de filmpjes gezien, oa waarbij mannen op de grond liggend onthoofd worden, en de wanhoop en goorheid is voorbij iedere menselijkheid. Ik vroeg me al af hoe mensen dat in godsnaam konden steunen. Kan je je natuurlijk afvragen: is dat erger dan wanneer het door een raket gebeurt? Nou niet echt, ook verschrikkelijk. Maar als je de beelden hebt gezien dan weet je dat dit de ultieme godsdienstwaanzinnigen zijn zonder enig geweten. En volgens het artikel hoeven Moslims zich niet eens uit te spreken. Nou ik weet niet hoor, maar als Allah voor mij het allerdierbaarste is en mensen plegen uit zijn naam de meest walgelijke moorden, en zetten er filmpjes van op internet... ik zou woedend zijn.

2 Reacties
WJansen2
WJansen220 aug. 2014 - 13:00

Niet alleen woedend, maar zou ook eens de passages in de Koran die de ISIS-boys zo bewonderen eens kritisch onder de loep nemen. Niets is perfect.

arieroos
arieroos20 aug. 2014 - 13:00

[Nou ik weet niet hoor, maar als Allah voor mij het allerdierbaarste is en mensen plegen uit zijn naam de meest walgelijke moorden, en zetten er filmpjes van op internet... ik zou woedend zijn. ] Aha. En wat nu als vrijheid en democratie je allerdierbaarste zijn, en mensen uit naam van die vrijheid en democratie martelen en moorden ? Dan zou je eigenlijk ook woedend moeten zijn, toch ?

Marlene2
Marlene220 aug. 2014 - 13:00

Het zou onderhand wel eens tijd worden. Nu nog massaal afstand nemen van de terreur van Hamas.

1 Reactie
Ethio
Ethio20 aug. 2014 - 13:00

"Op middelbare scholen (ik heb het gezien) is er vaak een heimelijke bewondering voor de uitdagers van 'het Westen'. En dat is niet beperkt tot middelbare scholieren." Dat lijkt me volstrekt logisch gezien de dubbele tong van het westen: vrijheid prediken en dictators steunen. Daarmee zeg ik niet dat het westen alles fout doet en daarmee zeg ik zelfs niet dat het makkelijk zou zijn voor het westen om het beter of anders te doen. Maar je kunt niet alles hebben: EN autoritaire Arabische regimes en Israël ondersteunen EN illegaal Irak binnen vallen EN vinden dat de 'gewone man' in de Arabische wereld dat maar allemaal maar moet accepteren.

zeemeeuw2
zeemeeuw220 aug. 2014 - 13:00

Wat doet het er uberhaupt nog toe hoeveel mensen terreurdaden afkeuren. Ik kan nog wel een lijst opnoemen van groepen die zich tegen de terreur van andere groepen zouden moeten keren. PVV stemmers die zich uitspreken tegen meneer Wilders bijvoorbeeld. PVDA stemmers die zich uitspreken tegen graaiende PVDA vertegenwoordigers. VVD stemmers die zich uitspreken tegen hypocriete VVD leiders. Afrikanen die zich uitspreken tegen veroorzakers van honger in Afrika. Telegraaf en Volkskrant lezers die zich uitspreken tegen racisme in de Telegraaf en de Volkskrant. En waar dienen al deze groepen zich uit te spreken? Op internet forums waar de moderator uiteindelijk bepaald wat er wel en niet te zien is? In demonstraties terwijl je op je vrije dag een dagtaak hebt om de rekeningen over te maken? Tegen journlisten die alleen nog de woordvoerders van directeuren van bedrijven en politieke partijen vertegenwoordigen? Welke groep kan mij vertegenwoordigen? Ik ben nergens lid van en er is geen spreekbuis te vinden die namens mij spreekt. Is niet iedereen automatisch tegen alle onrecht wat anderen elkaar elders aandoen? En ben je niet pas verdacht als je je openlijk voor onrecht zegt te zijn? Is het tegenovergestelde van onrecht niet voor iedereen van een andere betekenis? Vragen roept dit artikel op. Heel veel vragen.

1 Reactie
Pineaux
Pineaux20 aug. 2014 - 13:00

Onrecht is "in the eye of the beholder". Ik ben zelf bijvoorbeeld overtuigd vega-arier (pun-intended, want moreel beter). Maar er zijn heel veel mensen die het helemaal niet onrechtvaardig vinden om het leven van een dier te nemen om die op te eten. Zo zijn er ook mensen die het rechtvaardig vinden om krakers te mishandelen. Zo zijn er ook mensen die het rechtvaardig vinden om ongelovigen te doden (IS) . Zo zijn er mensen die het rechtvaardig om mensen met een ander geloof te vernietigen (nationalisten zoals de pvv). Kortom: Rechtvaardigheid is geen universele waarde. Dus tegen onrecht zijn is een holle kreet. Iedereen is tegen onrecht. Mensen die voor onrecht zijn zijn dus eerder niet-verdacht. Bij hen weet je wat voor soort rechtvaardigheid ze voorstaan.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

[Buiten het feit dat het heel raar is om alle moslims aan te spreken op de terreur van enkelen (je vraagt toch ook niet aan christenen om zich te distantiëren van het misbruik binnen de katholieke kerk, of aan tv-presentatoren om afstand te nemen van Peter Jan Rens) zijn er wel degelijk heel veel moslims die aan deze oproep gehoor geven.] Misbruik binnen de katholieke kerk was NIET en ook NIET OPENLIJK in naam van de bijbel. IS doet wel alles in naam van de Allah, dat is het verschil! Persoonlijk (netzoals Geert in principe) neem de moslims niets kwalijk maar wat het geloof zelf, ik vraag me dus niet af waarom moslims er wel/niet afstand van nemen maar hoe ze hun geloof nog kunnen verdedigen. Daarentegen kan ik niet die zelfde gedachte bij christenen hebben bij het misbruik binnen de katholieke kerk, immers dat heeft verder niets met het geloof te maken maar werd natuurlijk wel binnen die instantie gedaan.

4 Reacties
lembeck
lembeck20 aug. 2014 - 13:00

Ze zijn, hoe dan ook, schuldig, nietwaar? En hoe voelt dat nu?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 aug. 2014 - 13:00

[... Buiten het feit dat het heel raar is om alle moslims aan te spreken op de terreur van enkelen ...] Sterker nog, in ons taalgebruik is het onmogelijk, heb je kritiek op terreur, dan ben je Iraki, Brit, Syrier, hagenees ofzo. Heb je geen kritiek, dan pas wordt je als moslim beschreven. Dit verschil in taalgebruik moet zo blijven, anders wordt de onderbouwing van het onbehagen over de Islam boterzacht, en dat kunnen we natuurlijk niet hebben...

lembeck
lembeck20 aug. 2014 - 13:00

Uiteraard moet je vooral ALLE moslims blijven beschuldigen, anders stort je wereldje in. Stel je voor dat je het mis hebt, nietwaar? En ik bedoel iedereen die niet kan hebben dat zoveel moslims nu openlijk blijkt geven van walging en afkeuring. Er zullen hier nog wel meer van dit soort haat reacties blijven komen, vrees ik. Mijn reactie is dat ik het heel erg goed vind dat ze nu zo naar buiten treden en ze hebben gelijk, als ze zeggen: niemand luistert naar ons. Ik wist allang dat het merendeel van de moslims walgt van IS en Syrië en Gaza en andere brandhaarden, waar moslims bij betrokken zijn, vreselijk vinden. Natuurlijk walgen ze en maken ze zich net zoveel zorgen, als wij dat doen. In plaats van daarvoor wat respect op te brengen, vegen jullie dit weer net zo makkelijk onder het tapijt, omdat je anders weer niet verder kunt gaan met bashen. Probeer eens in plaats van 'moslim' het woord MENS te gebruiken. Dank, JOOP... maar ook dit mosterdzaadje valt op rotsige bodem, vrees ik.

ElChe
ElChe20 aug. 2014 - 13:00

"Misbruik binnen de katholieke kerk was NIET en ook NIET OPENLIJK in naam van de bijbel." Dan heb jij toch echt weinig, of niets gehoord of gelezen over het relaas van de slachtoffers van de katholieke kerk.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

Ik wil 't zien, ik wil 't zien ! Oh wat wil ik 't graag zien dat "moslims overal ter wereld afstand nemen". Niets zou mij meer gerust stellen dan dat "moslims overal ter wereld" afstand nemen van de ISIS. Oh nee, ik bedoel de IS. En dat de Soenieten nu de good guys blijken te zijn. (of waren het nou de Shiïeten ?) En dat de "moslims overal ter wereld " ook afstand nemen van de PLO en de Zwarte September en de Hamas en Al Quada en de Taliban. Of loop ik nou een beetje te ver vooruit ? Nou ja, ik ben dolgelukkig dat "moslims overal ter wereld" in ieder geval afstand nemen.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2014 - 13:00

Zwarte september? Dat is wel heel erg uit de oude doos en geheel niet Islamitisch.

WJansen2
WJansen220 aug. 2014 - 13:00

Het heeft even geduurd, maar het lijkt nu toch te gebeuren: kritiek op moslims door moslims. Een stap voorwaarts, maar er waren wel wat litertjes bloed nodig van om dat te bewerkstelligen. Advies aan moslims: laat zien dat je liefde ligt bij je (Neder)land en niet bij je verknipte geloofsgenoten.

1 Reactie
toshiba
toshiba20 aug. 2014 - 13:00

blijkbaar heb je het artikel niet goed gelezen. Moslims nemen continue afstand van terrorisme. Het probleem zijn niet de moslims maar mensen zoals jij die continue met oogkleppen oplopen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

Overigens is het protest over gaza in de moslimwereld nog steeds 100x zo hoog en dat conflict valt in het niets als je het vergelijkt met isis

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 aug. 2014 - 13:00

Logisch, mensen (moslim of niet) protesteren nu eenmaal tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan, niet tegen het onrecht dat hun groep anderen aandoet. Zo werken mensen.

kapitanlaipose
kapitanlaipose20 aug. 2014 - 13:00

Blank Nederland ook weer gerust gesteld. Mochten we volgende keer weer (door onze eigen onwetendheid, kortzichtigheid, vooroordelen) ergens ongerust over zijn. Dan vragen we wel weer of de betreffende groep collectief afstand wilt nemen.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2014 - 13:00

Dat lijkt me ook volkomen normaal. Dat doen veel mensen, of het nu gaat om een partij, een geloof, de bankenwereld, etc. Grote mnisstanden en in dit geval gruwelijke massaslachtingen en misdaden tegen de menselijkheid past maar een ding: afstand nemen met alles wat in je is. Het is juist volstrekt vreemd om het niet te doen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

Mooi dat men protesteert tegen ISIS. Maar massaal? In Den Haag protesteerden 150 moslims tegen ISIS. Er zijn inmiddels meer moslims vanuit Nederland afgereisd naar ISIS, dus zo massaal vind ik het protest niet.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 aug. 2014 - 13:00

Wie gaat er nu in een optocht lopen tegen IS? Waar is dat goed voor? Elke normaal denkend mens keert zich hier van af en ik zie niet in waarom je dat zou moeten onderstrepen met een demonstratie oid. Dat een handvol halve garen daar anders over denkt zal wel zo wezen maar die hou je toch.

123456zeven
123456zeven20 aug. 2014 - 13:00

Expliciet afstand nemen van een groep mensen waarmee je geassocieerd wordt is helemaal niet raar, en het gebeurd ook constant. Er worden namelijk twee dingen door elkaar gehaald. Mensen waarvan je redelijkerwijs kan verwachten dat ze sympathieen hebben voor een of ander ideologische factie, bijvoorbeeld omdat ze in het verleden die steun hebben uitgesproken, of dezelfde religie, ideologie o.i.d. hebben, zijn niet schuldig aan de handelingen van die factie. Maar je wilt wel weten tot hoever die sympathieen reiken, en dat is een doodnormale politieke vraag. Er is dus helemaal niets mis met het vragen van een politieke stellingname van moslims betreffende ISIS. En het uitblijven van een antwoord is politiek gezien al meer dan voldoende om te weten hoe de vlag hang, gezien de ernst van de handelingen door ISIS begaan.

1 Reactie
arieroos
arieroos20 aug. 2014 - 13:00

[Er is dus helemaal niets mis met het vragen van een politieke stellingname van moslims betreffende ISIS.] Het spijt me zeer, maar dat is echt onzin. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat moslims achter praktijken als massamoord, onthoofding, en verkrachtig staan.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2014 - 13:00

Tenzij je onkruid als bloemen ziet zul je wel iets aan het onkruid moeten doen wil je de bloemen zien groeien.

GingerTed
GingerTed20 aug. 2014 - 13:00

Het betreft natuurlijk vooral de massa van de sjiitische minderheid van de moslims, naar het westen gevlucht voor de soennitische meerderheid in de islamitische wereld, naast een soennitisch deel wat toenemend iets wijzer geworden is. Nu nog een echt massaal islamitisch opkomen voor elkaars islamitische in veel opzichten onverdraagzame geloofsvarianten, maar nog meer voor rechten van vrouwen, holebi's, en anders- en ongelovigen en men is geslaagd voor voor de cursus humanitaire waarden en erkenning voor de universele rechten van de mens.

1 Reactie
OrwellwasRight
OrwellwasRight20 aug. 2014 - 13:00

Maar dan mag je de overgrote meerderheid van de christelijke kerken en stromingen ook wel om hetzelfde vragen en ik vrees dat er dan een hoop voor het examen zullen zakken! Plus dat je ook een Nederlandse politicus als Geert Wilders kunt aanspreken over de houding van zijn Europese bondgenoten tegenover vrouwenrechten en holebi's. Ik ben bang dat hij dan ook niet echt hoge cijfers haalt.

Jaap Vos
Jaap Vos20 aug. 2014 - 13:00

Het moslim geloof is het enige geloof die door het westen collectief verantwoordelijk wordt gehouden voor de afschuwelijke daden die idioten die de islam gebruiken als dekmantel. Als een sekte in bv de VS de bijbel gebruikt voor zijn of haar hersenkronkel is natuurlijk niet het gehele christendom aansprakelijk voor die daad....... Ps; de Bijbel & de Koran prediken allebei haat, wraak & vrede

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2014 - 13:00

Nee, en dat is ook volkomen terecht. Een knotsgekke predikant in de VS die een abortusarts bedreigd is vreselijk maar onvergelijkbaar op elk niveau met de massagruwelen die in de moslimwereld plaatsvinden, van midden-Afrika tot aan Siberie. Als er hordes christenen mensen in de VS onthoofden en er miljoenen op de vlucht zijn geslagen is het wat anders. Ik zou als ik christen was me dan ook de ogen uit mijn kop schamen. Maar dat zal wel heel raar zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

Wat een omslag, enige maanden geleden bleek uit een onderzoek van ncrv dar70% van de moslim sympathiseerden met strijders in syrie en nu zou er , nu de beelden binnen komen , sprake zijn van een omslag. Wanneer is de grote demo in Nedrland?

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 aug. 2014 - 13:00

Dat was vorig jaar mei, en toen was Isis niet in beeld en zagen we vooral op TV hoe Assad zijn gang ging en de internationale gemeenschap de andere kant opkeek.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

De brute moordenaar van de Amerikaans journalist is een hoogopgeleide radicale moslim uit Londen. Blijkbaar is de IS toch een logische vervolgstap voor een moslim.

4 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose20 aug. 2014 - 13:00

Als je dat werkelijk gelooft dan zie jij moslims hier in Nederland dus als radicalen in wording. Het is volgens jou een logische vervolgstap. Misschien moet je eens met een moslim gewoon omgaan. Het zijn net mensen.

Qizilbash
Qizilbash20 aug. 2014 - 13:00

Hoeveel moslims nemen dan die, volgens u, logische vervolgstap tot lidmaatschap van ISIS dan? Hoeveel procent van de moslims? Kunt u uw uitspraak onderbouwen met cijfers? Wat is er logisch aan de stap om van reguliere moslim over te gaan tot moordende, hoofden afhakkende ISIS aanhanger? Ik snap het niet.

Marsman2
Marsman220 aug. 2014 - 13:00

[De brute moordenaar van de Amerikaans journalist is een hoogopgeleide radicale moslim uit Londen. Blijkbaar is de IS toch een logische vervolgstap voor een moslim] Blijkbaar? Blijkbaar is voor jou hoogopgeleid zijn een op een hetzelfde als (onfeilbaar) intelligent zijn en betekent dat blijkbaar automatisch dat je dan niet wreed en gewetenloos kunt zijn, laat staan dat je als hoogopgeleide nooit en te nimmer achter verachtelijke, radicale denkbeelden kunt staan. Wake up and smell the coffee, Newton! Wel eens van Reinhard Heydrich gehoord? Uitermate intelligente en gecultiveerde man uit een vooraanstaand geslacht met een onberispelijke smaak en dito manieren... regelde onder andere wel eventjes op een middagje de Entlösung van het jodenvraagstuk. Weer een argument onder je bevooroordeelde 'logica' weggeslagen...

lembeck
lembeck20 aug. 2014 - 13:00

Pareren met: als je in de VS gaat wonen raak je besmet door het gewelddadige en wantrouwen virus dat daar bij te veel mensen heerst.

msj_meijerink
msj_meijerink20 aug. 2014 - 13:00

Ik ben tegen alle gewelddadige terroristen, ook al komen ze uit Venlo, Belfast of Damascus. Want alleen door het voeren van de dialoog kom je nader tot elkaar!

1 Reactie
lembeck
lembeck20 aug. 2014 - 13:00

Eens!!

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

Het is wel duidelijk dat voor velen hier dit moeilijk te verteren nieuws is. Moslims zijn tegen het onthoofden en vermoorden van mensen. Niet echt nieuws natuurlijk maar het staat er wel. En daar hebben een hoop mensen hier moeite mee. Want het is prettiger als moslims moorden en onthoofden. En alle moslims zijn daar verantwoordelijk voor. En die moslims moeten dan verplicht collectief in een grote betoging gaan zeggen dat ze er echt tegen zijn. Ik weet echter dat als alle in nederland wonende moslims zoiets merkwaardigs zouden doen dat deze mensen hier toch niet tevreden zouden zijn. Want het gaat deze mensen helemaal niet om het gebaar van de moslims. In tegendeel zij zien dat liever niet. Want het sluit niet aan op de vooroordelen die deze mensen ten opzichte van moslims hebben. Persoonlijk vind ik het nauwelijks verholen racisme. Onoprecht en onsmakelijk. En de voedingsbodem voor radicalisering in de samenleving. Want mensen die zich zo gedragen sluiten anderen uit met alle gevaarlijke gevolgen die daarbij horen. Extremistische moslims zijn een groot probleem, maar het gedrag van een deel van de Nederlandse bevolking is zeker zo gevaarlijk.

4 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose20 aug. 2014 - 13:00

Juist. De vinger op de zere plek. Het is bijna pervers als ik de toejuichingen hier lees. Alsof je Marokkaanse collega openlijk afstand moet nemen van IS zodat jij gerust gesteld bent. Je kan gewoon aannemen dat je collega niets moet hebben van de gruwelijkheden van IS. Ook zoals je stelt zal het voor sommigen nog steeds niet genoeg zijn als moslims openlijk afstand nemen. Dan zullen ze vervolgens wijzen naar een kleine minderheid die wel achter IS staat om daar vervolgens de gehele groep op af te rekenen.

zeemeeuw2
zeemeeuw220 aug. 2014 - 13:00

Als ik dat nog niet gedaan had dan had ik mij vandaag geregistreerd om te zeggen hoe zeer ik het met jou reactie eens ben.

lembeck
lembeck20 aug. 2014 - 13:00

Mee eens. Ik denk dat m.n. angst een hele slechte leermeester is, hier. Wie brengt de mensen zoveel angst bij voor 'anderen' ?? Daar zit de oorzaak volgens mij.

denmol
denmol20 aug. 2014 - 13:00

Mooi gesproken Daan.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201420 aug. 2014 - 13:00

Niet alles is wat het IS.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 aug. 2014 - 13:00

Het is zoals het is.

lembeck
lembeck20 aug. 2014 - 13:00

Die houd ik erin. Mooie, Joop!!

Winston2
Winston220 aug. 2014 - 13:00

Kapitan Laipose, wo 20 augustus 2014 23:24 schrijft: "Juist omdat het volkomen normaal is dat je van dergelijke dingen gruwt hoef je er geen afstand van te nemen. Het lijkt mij vanzelfsprekend." En dat is het enige zinnige commentaar dat je kunt hebben op deze hele kwestie. Of eigenlijk... De latent racistische reacties op dit en meer berichten hieromtrent nodigen eigenlijk wel uit tot enig uitweiden. Het gaat niet om het afstand nemen op zich: dat is een vrije keuze van allen die zich op welke grond dan ook betrokken voelen bij of geroerd voelen door hetgeen afstand van genomen wordt. Het gaat om de eis van het afstand nemen; die is hypocriet en latent racistisch. Ergens heb ik de eis verdedigd zien worden door een vergelijking met andere groepen als bankiers, katholieken en leden van politieke partijen die wel afstand namen van schandalen binnen de eigen gelederen. Hoe simpel. Compleet voorbij wordt daarbij gegaan aan het feit dat al deze gebaren puur voor de bühne zijn. De banken gaan rustig door met de bonussen en andere onethische gedragingen die ons de crisis in geleid hebben. De RK zet schuldige pedofielen simpelweg elders te werk en roept intussen dat ze de zaak zelf wel intern onderzoeken (en zwijgen is toestemmen van politiek en media). En over de hypocrisie en draaicultuur van elke naar de macht dingende politieke partij zullen we het al helemaal niet hebben. Nemen of namen zij afstand van onze eigen westerse imperialistische politiek in het M.O. van de afgelopen 100 jaar? Kijk even met de ogen van een willekeurige Arabier die leeft in het gebied dat ongeveer het voormalige Ottomaanse rijk beslaat. Vanaf de aanloop naar W.O.1 tot vlak na W.O.2 zijn de Engelsen en Fransen aan de macht. In die Vlak na W.O.2 Wordt Palestina weggevaagd en het nieuwe volk aldaar begint een oorlog tegen alle omringende Arabische landen, onderwijl de Palestijnen decimerend. Dit nieuwe land wordt de vooruitgeschoven post van de nieuwe overheerser, Amerika. Die neemt het stokje over en voert samen met de Europeanen en de Israëlis een verdeel en heers politiek die zijn weerga niet kent, door zomaar lijnen te trekken op de landkaart en de aldus omlijnde gebieden een naam te geven en zelfs zo ver te gaan democratisch gekozen leiders af te zetten om die te vervangen met een ons welgevallig poppenregime. Al 100 jaar worden de Arabieren in het M.O. keihard door ons westen onderdrukt. Dus de haat zit diep. Een Libische journalist omschreef het ongeveer als volgt: de Arabier voelt zich als een pion in een schaakspel van naties en is onmachtig de uitkomst op wat voor manier dan ook te beïnvloeden, ook al wordt het spel gespeeld in hun eigen achtertuin. Nemen wij afstand van een eeuw continu door ons geïnitieerd en geëxporteerd geweld zodat wij onze "beschaving" op het goedkope zwarte goud uit de regio konden opbouwen? Nemen wij in massa demonstraties afstand van het leed dat door onze westerse regeringen over de hele wereld wordt geëxporteerd zodat wij een S.U.V. en een tweede auto kunnen hebben? Nee. We zien lijdzaam toe hoe onze leiders van ons vrije democratische westen alweer het M.O. verovert onder het mom van het exporteren van onze vrije westerse democratie. We onderdrukken ze al 100 jaar en gillen nu dat hun gramschap jegens ons en onze zogenaamd vrije democratie als complete verrassing komt. We laten ons door dezelfde leaders of the free world die we al een eeuw hun vieze imperialistische spelletjes laten spelen met ons eigen goedkeuren (of zijn we toch geen democratie?), aanpraten dat het de wilde moslim is met zijn middeleeuwse geloof.. Die is van nature gewelddadig, kijk maar naar het nieuws, of een film, of een stripboek... De dubbele standaarden vieren hoogtij. Racisme ligt op de loer. Ik vraag niet om een "weg met ons" houding, slechts een greintje realisme en een milligram inlevingsvermogen. Dan kunnen we misschien ooit een open en eerlijk debat voeren en een nieuwe bladzij omslaan in onze gezamenlijke geschiedenis.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2014 - 13:00

Je haalt er weer een heel wereldcircus bij. Dat mag. Als je mensen van hypocrisie beticht zul je zelf wel niet zonder zijn. Het lijkt me in ieder geval geen reden om geen afstand te nemen van dergelijke gruwelijkheden als ze in naam van jouw geloof of overtuiging plaatsvinden. Zo heb je zelf wel eens ergens gepost dat er ook prachtige dingen te vinden zijn in de Amerikaanse cultuur. Toch haast je je telkens om afstand te nemen van de VS wanneer er naar jouw mening weer te veel imperialisme of wat dan ook plaatsheeft. Daar reageer je ook op en spoort anderen op dwingende wijze ten volle aan om dit ook af te keuren. Nu het om moslims gaat trek je de racisme-kaart en vindt je het volstrekt normaal dat dit afgekeurt wordt. Zo normaal blijkbaar dat dit geen aansporing verdient als anderen vinden dat dit te weinig gebeurt. Hypocrisie heet zoiets.

drsAndus
drsAndus20 aug. 2014 - 13:00

Het is geen kwestie van niet zien, maar meer een beetje druk uitoefenen. Dán pas gaat men zich hiertegen uitspreken. En ook nog eens zeer dubieus. http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2000964/2014/08/20/Moslimexecutieve-distantieert-zich-dan-toch-van-misdaden-IS.dhtml

1 Reactie
lembeck
lembeck20 aug. 2014 - 13:00

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Zo was het toch?

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

"Wie zichzelf kent, kent zijn Heer." ~Hadith "Wij hebben de mens geschapen, en weten wat zijn ziel hem influistert, en wij zijn dichter bij hem dan zijn halsslagader." ~Koran 50:16 "Wees niet al zij die Allah vergeten, en die Allah daarom henzelf liet vergeten." ~Koran 59:19 Als de ware betekenis daarvan begrepen werd -dat God één met ons is, als ons ware Zijn, zij het vermomt als mens, als wij nu- dan werd de Islam echt een religie van vrede. Want in mystieke -esoterische zin- is het dat. Net zoals in het Christendom ook in de mystiek dat is: "Want in Hem leven wij, en bewegen ons, en zijn wij; gelijk ook enigen van uw poëten gezegd hebben: Want wij zijn ook Zijn geslacht." ~NT, Handelingen 17:28 Pas als begrepen wordt dat iedereen in wezen God in menselijke verschijning is zal er echt vrede zijn.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2014 - 13:00

Ik zal je niet vermoeien met de verschillende interpretaties die je kunt ontlenen aan de teksten. Dat jij denkt dat de tekst belangrijker is dan het gedrag van mensen is misschien veelzeggend. Fundamentalisten van welke aard dan ook zijn in ieder geval niet te bestrijden met teksten omdat hun eigen opvatting al een interpretatie is. En de jouwe ook. Macht en waarheidsaanspraken zijn voor hen belangrijker dan medemenselijkheid.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

Op de Marokkaanse site "Wij blijven hier" staat een mooi schema van de ware Jihad als innerlijke strijd: "Het spirituele ‘Rad van fortuin’" http://wijblijvenhier.nl/1161/het-spirituele-rad-van-fortuin/ Als alle Moslim jongeren dat zouden leren hadden ze zoveel innerlijke strijd te leveren dat ze geen tijd meer zouden hebben om bloed te vergieten van hun naaste mede-schepselen van Allah.

1 Reactie
panterarosso65
panterarosso6520 aug. 2014 - 13:00

probleem is dat tussen weergave en werkelijkheid een enorm gat zit je kunt alles op papier goedpraten,

Bitterbal
Bitterbal20 aug. 2014 - 13:00

Mij kan het geen fluit schelen wat de moslims van de isis vinden, waar het om gaat is dat IK het walgelijk vind. En waar wij in NL voor moeten zorgen is dat deze bagger hier geen kans krijgt, met of zonder de medewerking van de algemene moslim

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 aug. 2014 - 13:00

Je kan in ieder geval , zoals zovelen ter rechterzijde, niet komen met het gezwets van: 'De' moslims vinden er niets van, en waarom laten zij niet massaal iets van zich horen. En wat jij ervan vindt?! Boeijoh.....

Spelchecker2
Spelchecker220 aug. 2014 - 13:00

Als nu de Joodse gemeenschappen in de wereld zich in meerderheid afkeren van dít Israël, dan kan het nog best eens wat worden daar in het Midden-Oosten.

1 Reactie
panterarosso65
panterarosso6520 aug. 2014 - 13:00

rare vergelijking nog los van het feit dat niet israeli een jood is, vergelijk je dus een theologische terreurbeweging met een seculiere democratie, oftewel je vraagt een geloof een staat te beoordelen die op niet gelovige grond acties onderneemt versus een beweging die alles op basis van geloof doet

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3722303/2014/08/21/Zeggen-dat-moslimterreur-niets-met-islam-te-maken-heeft-is-niet-voldoende.dhtml Kan me helemaal vinden in het VK artikel.

3 Reacties
Winston2
Winston220 aug. 2014 - 13:00

Wat een slecht artikel. "Wie zich echt van het islamitisch terrorisme wil distantiëren, zou zich moeten afvragen hoe het komt dat islam en terrorisme zo met elkaar verweven zijn geraakt." Ja, hoe kan dat nu dat de islam en terrorisme zo met elkaar verweven zijn geraakt? Heeft het feit dat deze moslims op olie wonen, en daarom al 100 jaar door westerlingen wordt geterroriseerd, er heel misschien iets mee te maken? Of is dat een heel gekke gedachte en moet ik het antwoord zoeken in een heilig boek?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2014 - 13:00

Goed artikel. Spijker op zijn kop.

arieroos
arieroos20 aug. 2014 - 13:00

[http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3722303/2014/08/21/Zeggen-dat-moslimterreur-niets-met-islam-te-maken-heeft-is-niet-voldoende.dhtml Kan me helemaal vinden in het VK artikel. ] Ik niet. De schrijver laat zien dat hij vooral een ideologisch positie verdedigt, en eigenlijk geen kennis heeft van de materie. Neem nu: "Zoals de 20ste eeuw ons heeft geleerd, gedijen radicale ideologieën vooral bij de gratie van de wegkijkers - om nog maar te zwijgen over de goedpraters. " Dat kan je toch echt niet meer serieus nemen ? De 20e eeuw heeft ons juist geleerd, dat radicale ideologieen vooral gedijen bij gevoelens van onrecht. Hitler kon niet zo populair worden omdat mensen wegkeken; Hitler kon zo populair worden, omdat hij een zondebok kon aanwijzen voor de ellende die de Duitsers toen ervaarden. De Duitsers zouden dat nooit in eigen groep hebben kunnen oplossen, want die ellende werd veroorzaak door herstelbetalingen, die door andere landen waren opgelegd. Het huidige moslimradicalisme is juist enorm gegroeid door de War on Terror. Zelfs de CIA heeft dat bevestigd. De aantrekkingskracht ervan is dat Moslims zich onterecht behandeld voelen door het Westen. Dat kunnen Moslims zelf nooit wegnemen; het gaat dus zeker niet in eigen kring opgelost worden.

Patrick Faas
Patrick Faas20 aug. 2014 - 13:00

“Of dreven ze de spot met de terroristen van IS, zoals in deze vlijmscherpe video.” In dat filmpje maakt men bezwaar tegen het vermoorden van moslims. Terecht. Maar ook wordt kritiek geuit op het laten lopen van een onbewapende Israëlische jongen. Alsof Israëliërs wel vermoord mogen worden. Nee, dat mag ook niet. Onschuldigen doden is een zonde. Wie moordt gaat naar de hel. Er is niets vlijmscherp aan de video, hij is zo bot als maar kan. Wie tegen de IS of ISIL protesteert, mag ook dit soort filmpjes niet goedkeuren.

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash20 aug. 2014 - 13:00

Patrick, het is niet voor niets een parodie. ISIS heeft zelf aangegeven prioriteit te stellen op de strijd tegen voornamelijk sji’ieten en daarnaast christenen, yezidi en zelfs soennieten die volgens de smaak van ISIS niet streng genoeg in de leer zijn. http://www.haaretz.com/news/world/.premium-1.605097 Vandaar de parodie waarbij moslims die niet weten hoeveel A's er precies in een specifiek islamitische tekst zitten wel worden doodgeschoten maar een Israeliër niet. Deze parodie schaadt dus de reputatie van ISIS doordat ISIS niet consequent is (gelukkig maar voor de Israelische burgers) en ISIS en al-Nusra in sommige gevallen zelfs medische hulp hebben ontvangen van het IDF aan de grens van Israël en Syrië. Tenminste zo vat ik de parodie op. Er zullen vast ook mensen zijn die vinden dat de Israeliër wel aan gort geschoten had moeten worden maar zo hebben de makers van het filmpje het niet bedoeld. Hoop ik. Dat kun je in ieder geval niet zonder meer aannemen naar aanleiding van het filmpje. Wel goed dat je kanttekeningen erbij zet.

feitenchecker
feitenchecker20 aug. 2014 - 13:00

In Nederland wemelt het van de moslims die demonstreren tegen IS. De grote steden in de Randstad kunnen de aanvragen voor vergunningen niet meer aan.

2 Reacties
SuziQ
SuziQ20 aug. 2014 - 13:00

Precies, net zoals met Nederlanders die tegen burger afslachtingen door Israel werd gepleegd onlangs, massaal wilden gaan demonstreren, de aanvragen waren niet meer te behappen voor de gemeentes.

pietdeg2
pietdeg220 aug. 2014 - 13:00

"In Nederland wemelt het van de moslims die demonstreren tegen IS." Net zoals het een paar jaar terug wemelde van de christenen die demonstreerden tegen Breiviks interpretatie van het christendom? En zoals ook Wilders niet van het Malieveld te slaan was, waar hij keer op keer betoogde waarom Breivik hem volslagen ten onrechte als inspiratiebron gebruikte? En zoals de christenen toen de christelijke milities in de Centraal-Afrikaanse Republiek zo lekker tekeer gingen ook massaal de straat op gingen om te demonstreren: niet in de naam van mijn geloof? Christenen in Nederland menen genoeg krediet te hebben om dat na te laten. Zelfs Wilders is zo arrogant om te menen dat hij dat niet nodig heeft. Alleen de moslims zitten in een positie dat dat wel keer op keer van hen wordt verwacht. De bijzondere omstandigheid is ook nog eens dat moslims alle reden hebben om zich tegen moslimextremisten te mobiliseren, omdat de meeste slachtoffers die ze maken medemoslims zijn. Hoewel het scheef is om alleen van moslims te vragen zich te distantiëren en hoewel moslims ook alle reden hebben om dat als voornaamste slachtoffers te doen, hebben ze wel gelijk dat ze die stap nu eens op wat grotere schaal (massaal is wat overdreven) zetten. Als iemand wandaden pleegt en zich daarbij op jouw overtuiging zegt te beroepen, dan rust op jou de plicht om hen luid en duidelijk te zeggen dat dat in jouw ogen een totaal verkeerde interpretatie is van jouw overtuiging. Dat geldt voor moslims die wat IS uitvreet weerzinwekkend vinden net zozeer als voor katholieken die het niet bevalt wat het Vaticaan uitspookt. Zoals dat ook gold voor socialisten en zeker communisten die de massamoorden die Lenin, Stalin, Mao en Pol Pot uit naam van hun overtuiging pleegden afkeurden. Als iemand jouw overtuiging misbruikt, dan is het aan jou om te kiezen daar afstand van te nemen, het stilzwijgend te laten passeren of zelfs tot het umfeld te behoren waardoor ze zich al dan niet actief gesteund voelen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2014 - 13:00

CMO veroordeelt de gruwelijkheden van ISIS. Echter over het gedachtegoed van ISIS zwijgt men Zowel de daden EN de gedachtes dienen ten zwaarste te worden veroordeeld en dat is dus inclusief de salafistische denkwijze

1 Reactie
Marsman2
Marsman220 aug. 2014 - 13:00

[Zowel de daden EN de gedachtes dienen ten zwaarste te worden veroordeeld] Gedachten veroordelen? Gaat-ie weer een beetje? Hoeveel verschil jij eigenlijk met diegene die je veroordeelt?

SuziQ
SuziQ20 aug. 2014 - 13:00

Hopelijk is dit geruststellend nieuws voor diegenen die van moslims afstandname van IS verwachten. http://www.breitbart.com/Big-Peace/2014/08/02/Indonesian-Muslim-Leaders-Condemn-ISIS-The-Public-Have-to-be-Critical http://english.alarabiya.net/en/News/asia/2014/08/21/Indonesia-ISIS-is-embarrassing-to-Islam.html http://en.radiovaticana.va/news/2014/07/25/worlds_muslim_leaders_condemn_attacks_on_iraqi_christians/1103410 http://m.christianpost.com/news/top-saudi-cleric-joins-muslim-leaders-in-condemning-isis-terrorists-says-they-are-destroying-human-civilization--125113/ http://muslimsagainstterror.com/muslims-against-terror-strongly-condemns-the-killings-and-attacks-by-takfiri-muslims-isil-terrorists-in-iraq/ http://www.straitstimes.com/the-big-story/asia-report/indonesia/story/muslim-groups-indonesia-condemn-isis-20140810 http://www.huffingtonpost.ca/2014/06/21/calgary-isis-_n_5518653.html http://www.abc.net.au/news/2014-08-22/british-muslims-cooperation-hunt-james-foleys-killer-beheading/5688370 http://www.breitbart.com/Big-Peace/2014/07/22/Hundreds-of-Muslims-Join-Pro-Christian-Anti-ISIS-Rally-in-Baghdad

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 aug. 2014 - 13:00

@Suus Suus, do 21 augustus 2014 22:58 Het probleem is niet zo zeer dat moslims afstand nemen van IS, het probleem is de explosieve situatie die is ontstaan in de gehele regio sinds de burgeroorlog in Syria. Het is vooral ook een oorlog tussen sunni en shiite moslims. Het uitschakelen van IS in Iraq hoeft helemaal niet te betekenen dat de strijd daarna in Iraq is afgelopen, in tegendeel zelfs. Belangrijker nog, er zijn naast IS, 3 andere religieus extremistische organisaties die dezelfde wreedheden hanteren als IS en hun basis in Syria hebben. Al nusra is daarvan de bekendste en is na IS de grootste bedreiging voor het regime in Syria. Al nusra krijgt openlijk ondersteuning van SA (wapens o.a. uit VS en China) en er vechten ook veel sunni Iraqi's mee in de strijd in Syria. Daarnaast heeft Al nusra veel meer aanhang in EUropa, VS en andere landen in het MO dan IS. Helaas is een openlijke oproep door moslims tegen IS niet voldoende.

Alila
Alila20 aug. 2014 - 13:00

Christen terroristen slaan vrouw dood die bekering weigert: "PEKING - 'Duivel, jij zal niet meer reïncarneren', schreeuwde Zhang Lidong in mei tegen een vrouw die hij in de McDonald's in de oost-Chinese provincie Shandong had gevraagd om haar telefoonnummer, zodat hij haar kon bekeren. Toen de vrouw dat weigerde, beukte hij met de ijzeren steel van een mop op haar in. De vrouw overleed. Vier anderen leden van de Kerk van de Almachtige God verhinderden omstanders in te grijpen. Die filmden het geweld en zetten het online." Bron: Volkskrant 22-08-2014 Heeft er al iemand geprotesteerd? Hebben de Christenen al massaal afstand genomen? Is Twitter al in actie gekomen? Heeft Pro Patira demonstraties aangekondigd in Christelijke dorpen? Nee? Dacht ik al...

4 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos20 aug. 2014 - 13:00

Je spreekt mij, als agnost, niet echt aan in je post maar ik voel toch de neiging opborrelen te reageren. Voor mij hoeft geen gelovige openlijk te reageren op de daden van een medegelovige, zelfs niet als het hetzelfde kluppie betreft. Echter, ik kan me niet voorstellen dat enig weldenkend mens het zou accepteren wanneer er in naam van zijn geloof gruweldaden als moord, verkrachting of zelfs genocide wordt gepleegd. Ik zou niet bij zo'n kluppie willen horen en me meteen af laten voeren van de ledenlijst. Maar weldenkend, hmmmm, daar hebben we meteen het probleem te pakken, denk ik. Wanneer je een religie aanhangt sluit je het zelfstandig denken uit, alles is erop gericht te doen wat je van "bovenaf" wordt opgelegd om je te verzekeren dat je na je dood de beloning zult ontvangen. Geindoctrineerd vanaf de geboorte door machtswellustelingen die je gedachten, uit naam van het geloof, sturen zonder dat je daar zelf nog zeggenschap over hebt, op dezelfde manier als een bakvis wordt ingepalmd door de loverboy. Massaal afstand nemen van je geloofsgenoten is voor vele gelovigen niet mogelijk en zal ik dus ook nooit van ze verwachten. Breken met je geloof zou een logische stap zijn wanneer je inziet dat je geloof niets anders is dan een middel voor machtswellustelingen om hun doel te bereiken, al zolang als je geloof bestaat. Maar dat is voor vele tot op het bot geindoctrineerde gelovigen een enorme stap te ver.

spyro1005
spyro100520 aug. 2014 - 13:00

Tja 180.000 vergelijken met 1. Waar het om gaat is wat een gewoonte aan het worden is of niet. Ook bij atheisten komen regelmatig problemen voor mbt hun geloof, maar ook dat zijn duidelijke uitzonderingen. In het geval van Moslim extremisme is het iets meer dan een uitzondering. Naar schatting is zo'n 6% Moslim extremist en hebben 15 tot 25% hier sympathie voor. (Zoek maar op Google voor de cijfertjes, als je niets kan vinden adviseer ik het boek Google for Dummies). Dat zijn schrikbarende cijfers en daarom is protest wenselijk.

Herman4
Herman420 aug. 2014 - 13:00

Tja, je kan al echt spreken van een trend he, dat christenen zo maar mensen doodslaan, zeker in gebieden waar je vrij het christendom, of willekeurig ander geloof, kan praktizeren. Nou, als ik je er blij mee kan maken: "Heel erg sorry hoor, ik zal God vanavond is gebed om vergeving vragen voor deze daad van terreur". Zo goed?

Multikul
Multikul20 aug. 2014 - 13:00

"Heeft er al iemand geprotesteerd? Hebben de Christenen al massaal afstand genomen? Is Twitter al in actie gekomen? Heeft Pro Patira demonstraties aangekondigd in Christelijke dorpen? Nee? Dacht ik al... " Klein verschil. Actuele lijst van islamitische terreurorganisaties: Al-Qaeda Taliban ISIS Al-Shabaab Abu Nidal Boko Haram Hezbollah Al-Nusra Hamas Hezb-e-Islami Gulbuddin Hizb ut-Tahrir Islamic Jihad Organization Islamic Jihad Union Islamic Movement of Uzbekistan Abu Sayyaf al-Harakat al-Islamiyya Ansar al-Islam Al-Aqsa Armed Islamic Group (GIA) Great Eastern Islamic Raiders' Front Jemaah Islamiyah Lashkar-e-Taiba Riyad-us Saliheen Brigade of Martyrs Al-Qud Fatah al-Islam Al-Qaeda Organization in the Islamic Maghreb Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh Jaish-e-Mohammed Harkat-ul-Mujahideen Al-Gama'a al-Islamiyya Caucasus Emirate (IK) East Turkestan Islamic Movement (ETIM) Great Eastern Islamic Raiders' Front Lashkar-e-Jhangvi Moro Islamic Liberation Front Moroccan Islamic Combatant Group Palestinian Islamic Jihad Tawhid and Jihad Islamic Courts Union Hizbul Islam Geef mij even de lijst met christelijke terreurorganisaties, dan praten we daarna verder.

Ikkyu
Ikkyu20 aug. 2014 - 13:00

Ah, the Organization of Islamic Cooperation: "At the 34th Islamic Conference of Foreign Ministers (ICFM), an OIC section, in May 2007, the foreign ministers termed Islamophobia the worst form of terrorism" Ik zal dit soort verhalen geloven op het moment dat er Islamitische staten en invloedrijke instanties zijn waar men vrijheid van religie, vrouwenrechten, rechten voor minderheden en andersdenken, democratie, tolerantie en vrijheid van meningsuiting nastreeft. Zolang die er niet zijn (en die zijn er niet), neem ik alles wat vanuit Islamitische organisaties/overheden gezegd wordt met een grote korrel zout. Uiteindelijk willen ze allemaal namelijk toch gewoon hetzelfde: Dat de hele wereld Moslim wordt.

1 Reactie
arieroos
arieroos20 aug. 2014 - 13:00

[Zolang die er niet zijn (en die zijn er niet), neem ik alles wat vanuit Islamitische organisaties/overheden gezegd wordt met een grote korrel zout.] En vervolgens vraag je je af waarom sommige moslims geen afstand nemen van ISIS ? Well, je geeft hier zelf het antwoord al: het maakt niets uit wat ze zeggen, want je vertrouwt ze toch niet.

7anpau1
7anpau120 aug. 2014 - 13:00

@Arie Roos, za 23 augustus 2014 16:06 Dus moeten ze dan maar niet hun mond opentrekken, omdat er in het westen veel mensen sceptisch zijn (even los van de vraag of dat begrijpelijk is of niet)? Het zou niet moeten gaan om een publiciteitscampagne voor sceptische westerlingen. Het gaat erom om dat ze zich inspannen om te voorkomen dat andere moslims radicaliseren en aanslagen gaan plegen en/of in een ver land andere moslims te vermoorden.

1 Reactie
arieroos
arieroos20 aug. 2014 - 13:00

[Dus moeten ze dan maar niet hun mond opentrekken, omdat er in het westen veel mensen sceptisch zijn (even los van de vraag of dat begrijpelijk is of niet)?] Ze moeten vooral doen wat ze zelf willen, binnen de grenzen van de wet. Maar ze moeten zich helemaal niet verplicht voelen om afstand te doen van iets waar ze helemaal niets mee te maken hebben, omdat een stelletje rupsjes-nooit-genoeg dat van ze eisen.