Nederland is een polderland en dat zal voorlopig ook zo blijven.
De aanstaande verkiezingen nopen elke politieke partij ertoe om met een realistische blik naar de huidige situatie in Nederland te kijken qua veranderingsmogelijkheden. Gelet op de verdeeldheid en polarisatie over de oplosbaarheid van veel crisissituaties op nagenoeg alle terreinen van de samenleving.
In de verkiezingscampagnes zal veel retoriek gebruikt worden om stemmen binnen te kunnen halen. Waarbij over de haalbaarheid en uitvoeringsmogelijkheden van politieke plannen weinig zal worden gezegd. Dat komt vaak later als het Centraal Planbureau (CPB) de partijprogramma’s doorrekent op financiële haalbaarheid.
Nederland is een polderland en dat zal voorlopig ook zo blijven. De laatste peilingen geven een indicatie aan waar de verkiezingen uiteindelijk op zullen uitkomen. De grootste partij is daarbij feitelijk minder relevant als gelet wordt op de inhoud van een uiteindelijk te sluiten meerderheidscoalitieakkoord als te prefereren optie die vermoedelijk zal worden gesloten met twee of meerdere partijen uit de categorie VVD, BBB, PVV en PvdA/GroenLinks. Eventueel aan te vullen met Groep Omtzigt als die alsnog besluit met een eigen kandidatenlijst aan de verkiezingen deel te gaan nemen.
Grote veranderingen zullen er ongeacht de nieuwe samenstelling van een nieuwe regering vermoedelijk niet komen. Alle partijen moeten rekening houden met het feit dat het geld op is en de staatsschuld vergroten alleen maar inhoudt dat de schulden naar volgende generaties worden doorgeschoven. Toekomstige generaties die al heel veel op hun bordje hebben liggen vanwege klimaatveranderingen.
Belastingverhogingen bij nog immer stijgende prijzen lijkt ook geen goede optie. Wettelijke veranderingen kosten veel tijd en wetgevingsprocessen zijn stroperig. Ook dat weerhoudt snelle oplossingen voor knellende crisissituaties.
“Mooier kunnen we het helaas niet voor u maken” zal met zekerheid dan ook de uitkomst zijn van een te sluiten coalitieakkoord. Misschien dat dit wel de niet uitgesproken werkelijke reden is dat zoveel zittende Kamerleden van diverse partijen besloten hebben de Kamer te gaan verlaten.