Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Mooi voorstel' coalitie: take it or leave it

  •  
03-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
samsom_03.jpg
Samsom en Zijlstra: 'mooi voorstel op tafel'... Oppositie voor de keus: meedoen of niet... Kabinet hoopt op 'route D66'...
Take it or leave it. Dat is de boodschap die Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) op tafel leggen bij de oppositie. De fractievoorzitters van de coalitiepartijen vinden dat er nu een mooi, gedetailleerd onderhandelingsvoorstel op tafel ligt bij minister Dijselbloem, die vanmiddag weer praat met de oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, SGP en 50Plus. Het is nu aan de partijen om te bepalen “kunnen we hier iets mee of niet.”
Het voorstel gaat puur over de begroting van 2014. Samsom denkt dat er met dit voorstel binnen een week overeenstemming kan worden bereikt met de oppositie, meldt NRC. Maar duurt het langer, ook geen probleem, aldus Samsom tegenover de NOS:
“Volgende week zijn de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer, maar dat debat is een richtlijn en geen keiharde deadline.”
Samsom is overigens zelf niet aanwezig bij het overleg dat Dijsselbloem voert. Financieel woordvoerder Wouter Koolmees van D66 wel. Hij gaat weer heel goed ‘luisteren’ naar de minister.
‘Luisteren’ was ook wat zijn fractievoorzitter, Alexander Pechtold, gisteren vooral wilde doen in een gesprek dat hij alleen had met premier Rutte en de ministers Dijsselbloem en Asscher. Na afloop wilde hij er niks over kwijt behalve dat het een ‘verhelderend gesprek’ was geweest.
Volgens NRC hoopt het kabinet op de ‘route D66’ en is de coalitie bereid Pechtold tegemoet te komen. De krant schrijft:
Een versnelde invoering van de quotumregeling voor arbeidsgehandicapten en een wijziging van het ontslagrecht. Dit lijken belangrijke elementen van een compromis waarmee het kabinet poogt de steun te verkrijgen van oppositiepartij D66 voor het sociaal akkoord, pensioenbezuinigingen en de begroting van 2014. Andere bestanddelen van de afspraak zijn een lastenverschuiving van arbeid naar milieuvervuiling en een aanpassing van de hervormingen die het kabinet voorzien heeft met de pensioenen.
Vanmiddag mogen de andere oppositiepartijen dus ook weer aanschuiven – de steun van D66 alleen is niet voldoende voor een meerderheid in de Eerste Kamer. De ChristenUnie heeft zich afgemeld, al betekent dat niet dat ze definitief afhaken, meldt RTL-verslaggever Jos Heymans.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor